Vem är du, vem är jag?

Fick ett önskemål från bloggläsaren Angie om att ta testet 16 personalitys och redogöra för resultatet. Det lät som en rolig grej som jag genast tog mig an. Märkte dock att jag gjort det här testet förut och då fick ett helt annat resultat. Så jag tänker att dagsformen avgör mycket hur resultatet blir.

Jag vet egentligen inte hur intressant det här inlägget är att läsa för någon annan än mig själv. Och Angie då. Men hennes önskan är min lag så här kommer det! Kan inte ni också ta testet och berätta vad ni blev och om ni tycker att det stämde?

Jag blev i alla fall Förkämpe. Och om Förkämpen står det så här:

-Få personlighetstyper är lika kreativa och karismatiska som Förkämpen. Deras entusiasm och livliga fantasi gör det möjligt för dem att övervinna många utmanande hinder.

Ja, men hur bra lät inte det här då? Här vill man ju fortsätta läsa! Kommer det bara vara massa smicker?

-De 7 procent av befolkningen som denna personlighetstyp utgör är sannerligen lätta att känna igen i en folksamling. De är charmiga, självständiga, energiska och medkännande. Om en Förkämpe hittar en sak eller fråga som stimulerar fantasin – griper hen sig an verket med energi.

Herregud. Det här testet ÄR bara smicker. Underbart. Väljer att tro på vartenda ord.

-Förkämpen framhålls av sina likar som en ledare eller guru, men det är inte alltid en roll som denna frihetsälskande personlighetstyp trivs med.

Jag är rädd att detta stämmer väldigt bra. Jag förstår att jag låter självgod – men sedan jag gick på dagis har jag varit en ledare. Redan då hade jag ett litet koppel av kompisar efter mig. Samtidigt var jag oerhört introvert och kände mig trängd av alla som ringde och ville leka. För mest av allt ville jag bara vara ifred. Och ungefär så har det fortsatt. Jag tycker ofta att jag får oförtjänt ledarstatus eller blir satt på piedestal av folk som inte riktigt känner mig. Och då måste jag provocera för att ramla ner därifrån. Eftersom det är olidligt att veta att man ändå kommer göra det förr eller senare – och då mötas av stor besvikelse. Skönare att ha trillat ner självmant. Det känns som att det är vad som händer här på bloggen med jämna mellanrum, när jag skriver inlägg i kategorin Clara ryter ifrån. Då liksom väljer jag att ramla ner från piedestalen, genom att uppröra diverse läsare.

-Än värre blir det om en sådan person överhopas med administrativa uppgifter. Förkämparnas självkänsla är beroende av deras förmåga att hitta originella lösningar. De behöver känna att de har frihet att vara innovativa och kan snabbt förlora tålamodet om de fastnar i en befattning som de upplever som långtråkig. 

Där här är ju bara allt för sant. Hade jag haft en starkare administrativ ådra hade mitt liv varit väldigt mycket lättare. Nu är det något jag ständigt kämpar med. Måste verkligen ta mig samman för att inte få förseningsavgifter på varenda räkning, och komma ihåg att betala tillbaka pengar jag lånat. Minns heller aldrig när någon är skyldig mig pengar.

Mina styrkor är enligt testet att vara nyfiken och entusiasmerande. En visionär som kläcker nya ideér och startar projekt. Det stämmer. Men svagheten är att orka driva igenom projekten när de blivit tråkig vardag och rutin. Det stämmer också. Jag är en uppstartare av rang och behöver samarbeta med med avslutare och färdigställare för att verkligen komma till min rätt. Det är därför jag jobbar så bra med Erica och Annakarin som har så mycket mer av dessa egenskaper än vad jag har. En annan nackdel som framhålls är att Förkämpen generellt är lättstressad. Och det stämmer vad gäller tider och klockslag. Att lyckas passa ett klockslag kan få mig att nästan gå sönder av stress. Det framhålls också att Förkämpen är väldigt emotionell. Och vad kan jag svara på det? Bara att hålla med. Jag går från självhat till hybris till självhat igen på 15 minuter jämnt. Jag kan gråta över livets skönhet när jag ser en gråsparv, för att en sekund senare fräsa -Satans hundjävel! åt Melker när han kommer i vägen för mig.

Enligt testet är Förkämpen en underbar vän som lägger ner enormt med energi på vänskapsrelationer och ofta blir besviken när vännen inte är likadan tillbaka. Men här är igenkänningen noll. Jag är nog en rätt medelmåttig vän. I alla fall vad gäller att lägga tid på relationen. Jag är tankspridd och glömmer bort att höra av mig. Det betyder inte att jag inte älskar mina vänner. Men jag förväntar mig självständighet från båda parter. Och bara de relationer som är så har blivit långvariga för mig. Kompisar som förväntat sig mer än jag kunnat ge har fallit bort av sig själv. Dock vill jag tillägga att när vi väl ses är jag alltid extremt intresserad av allt som mina vänner gör. Jag frågar massor och minns allting de berättar. Och så har jag enormt höga tankar om alla mina vänner. Tycker att det är så självklart att de är bäst på sitt jobb, vackrast, klokast, roligast, snällast. Kan inte förstå hur någon kan tycka något annat om dem. Klart de ska bli stadsminister, chef eller trettonbarnsmamma. De fixar ju allt!

Förkämpen sägs vara en komplex varelse i kärleksrelationer – någon som älskar mystik, äventyr och passion. Det här KUNDE JU INTE STÄMMA SÄMRE?! Passion är ju trevligt. Men ännu trevligare är det att plocka lingon ihop och planera ett nytt sätt att storhandla, för att göra vårt gemensamma liv lite enklare. Jag älskar rutin, vardag och kamratskap med min partner. Tur att min man är lika tråkig som jag är.

Den punkt där Förkämpen bäst stämmer in på mig handlar ändå om karriären.


-Om det finns en utmaning när Förkämpen väljer karriär är det inte att de saknar talang, alternativ eller driv – utan att det helt enkelt finns för många roliga saker att testa!

Det är precis så jag känner. Och detta oroade jag mig över när jag var yngre. Vad av alla roliga saker ska jag välja att jobba med? Sen skapade jag det här jobbet och insåg att jag inte måste välja. Jag kan göra lite av allt!

Så länge Förkämpen får använda sina färdigheter, identifiera och uppnå sina egna mål och inspirera sina kollegor och anhängare, kommer de att vara lyckliga.

Stämmer precis in på mig. Och detta måste ju vara anledningen till att jag elva år senare fortfarande bloggar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

39 kommentarer på “Vem är du, vem är jag?”

 1. Jag fick “debattör” – kunde heller inte stämma sämre. Skrattar nästan när jag skummar igenom beskrivningen. Jag gillar inte att trasa sönder argument. Nää fy. Vilket knäppt test. 90 % av påståendena fick dessutom varken eller. Mittemellan. Orkade inte läsa mer. Har väldigt liten tilltro till personlighetstester eftersom de utförs med huvudet och huvudet kan många gånger ljuga, försköna, minnas fel… etc… men kul är det ju, det går inte att förneka.

  ELLER sitter jag här och trasar sönder argumenten för att personlighetstesten fungerar? ….

 2. Jag blev försvarare, och det är ju nästan kusligt att läsa om sig själv sådär. Det stämmer ju så bra.. väldigt intressant!

  1. Jag blev också försvarare och kände att det stämde väldigt bra på hur jag upplever mig själv som person 🙂

 3. Det är andra gången jag gör det här testet, och fick samma resultat som förra gången. Jag är Advokat, vilket tydligen är mindre än 1% av befolkningen. Tycker att det dock passar in väldigt bra på vem jag är som person.

 4. Jag blev Försvarare. Måste säga att det stämde väldigt väl på mig, på gott och ont. Särskilt när det gäller arbetet.

 5. också en “förkämpe” – har gjort testet flera gånger över åren och alltid fått samma. intressant sånt här!

 6. Tror du har rätt i att det beror på sinnesstämning när man gör testet! Jag blev försvararen, en del stämde bra, annat var heltokigt (“du är fantastisk på att hitta på presenter till vänner och kollegor” – hahaha… Jag har noll fantasi och oroar mig alldeles för mycket över att folk ska bli missnöjda eller besvikna, bättre då att ge ingenting… Eller kanske inte ens komma till festen 😛)

  Sen har jag, som har ett tydligt jobb och en tydlig fritid också märkt att jag svarar olika i den här typen av tester beroende på vad som avses. Jag är helt enkelt olika på jobbet och privat!

 7. Jag blev försvarare. Beskrivningen stämmer bra överens med min egen bild av den jag är. På gott och ont.

 8. Är också förkämpe, stämmer ganska bra på många områden. Är dock inte heller någon som underhåller relationer, dom tar helt enkelt vid där vi slutade senast om det så var tre år sen vi hördes sist. Har ändå lyckats vara gift (med samma man) i 20 år så något måste ändå fungera i relationsbiten🙄
  Intressant med dom här testen även om man får ta dom med en nypa salt.
  På min arbetsplats gör dom tester (inte detta) vid varje anställning, vet inte om det är en bra grund för att anställa och tycker att det kan bli för överdrivet men det ger en fingervisning om hur gruppen kan fungera.
  Och alltid kul att läsa dom smickrande bitarna!

 9. Åh vad kul! Har alltid funderat över vilken personlighet du är Clara!
  Själv blir jag försvarare och det mesta som står om denna typ kan jag identifiera mig med väl.

 10. men du säger ju ofta att du är introvert.. en förkämpe, alltså ENFP är ju väldigt extroverta. själv så är jag advokat, the advocate, INFJ 🙂 den mest ovanliga.

 11. Jag har inte gjort testet, men oj vad jag kände igen mig i din beskrivning av att hamna på piedestal, och då måsta provocera så jag faller ner från den på eget bevåg! Det är lite skönt att inse att jag inte varit ensam med det beteendet, så tack för att du delade med dig av det!

 12. Jag har inte gjort testet. Men tänker att de ofta funkar lite som dagstidningarnas horoskop, dvs du kan välja vilket resultat som helst och den texten kommer att stämma in på dig till 75-80%. En annan sak jag alltid slås av vid liknande tester är att jag och hela min umgängeskrets alltid tillhör ”den här kategorin är det bara 4-7% av befolkningen som tillhör”… Nu tror jag ju inte att jag och alla mina vänner är så oerhört speciella eller unika….utan sätter tänker snarare rätt skeptiskt om själva testet…. Det skulle ju aldrig hända att du gör ett test och får resultatet: ”du är högst vanlig och i denna kategorin finns ca 60% av befolkningen”….ingen blir lockad av det. Så tja, min slutsats om dylika tester…mayer briggs och liknande är: ett visst underhållningsvärde att göra dem, smickrande utfall, ett visst mått av sanning OCH en stor nypa salt…..

 13. Spännande.. för jag blev samma som du vilket jag inte räknat med även om ja nästan alltid känner igen mig i det du skriver! Men ja insåg nog skillnaden nu. Du berättar ju om föräldrar som alltid stöttat dig och din syster och lyft er och peppat er kanske i det ni tror på och vill, men jag själv har noll självkänsla. Blivit lämnad och nedtryckt av mina föräldrar och syskon vilket jag tror spelar stor roll. Jag har aldrig trott på mig själv. Men från och med nu ska jag jobba på det mest av allt så att mina fina pojkar får en bra referens och jag kan lära dom att tro på sig själva. Tack för alla fina texter kring detta ämne förresten! ❤️

 14. Jag har gjort testet två gånger och blev ”Medlare” båda gångerna. Tycker det mesta stämmer väl överstens med hur jag upplever mig själv. Sedan vet jag nog inte riktigt vad jag ska göra med informationen men tänker att jag ska plocka upp tråden och utvärdera var jag befinner mig i livet och om jag kanske kan lägga om kursen lite för att bli mer lycklig i livet.

 15. Har gjort testet ett flertal gånger under mitt liv, och med mera frågor än detta. Har oftast blivit ENTJ, “The commander” . Margret Thatcher var en sån 😀

  Man skall väl inte ta allt bokstavligt men det ger en bra bild hur man hanterar saker och hur man förhåller sig till andra människor. Baserat på detta kan man litet ge akt på sig själv och försöka ta tag i de delar av ens personlighet som kan utvecklas….

 16. Logikern är jag tyckte det stämde. Fast vete fasen om bara 3% av befolkningen är det. Kul test.

 17. Jag blev chef! Tycker att beskrivningen stämde in ganska bra, mer träffande än många andra liknande test 🙂

 18. Tar alltid sånna här test med en nypa salt men de är ju kul att göra🙂 Jag blev ’advokat’ och blev förvånad över hur väl beskrivningen ändå passar in på hur jag uppfattar mig själv. Det var inget som var totalt fel i alla fall…
  (Hittills i detta kommentarsfält stämmer det dock inte att advokaterna bara skulle utgöra 1 % 😉)

 19. Jag är logistiker/försvarare. Jag har gjort det här och flera andra tester i samma system många gånger. En del av dem visar var på skalan mellan ytterligheterna man ligger för var och en av de fyra aspekterna testet mäter. Jag ligger väldigt nära mitten av T/F-skalan och därför varierar mitt resultat beroende på vilket test jag gör, hur dagsformen är och hur frågorna är formulerade. De övriga tre skalorna är jag betydligt mer lättplacerad på! Framförallt I/E – extrem introvert här! Och ännu värre blev det efter min stressjukdom, innan jag blev sjuk kunde jag hantera ganska normala mängder sociala interaktioner och drabbades bara av introvert baksmälla ibland. Nu blir jag socialt bakis jämt och ständigt, även om det sakta blir bättre.

 20. Älskar personlighetstest haha! Har gjort detta/liknande flera gånger och har alltid fått samma (sedan första gången för 8 år sedan). INFJ – advokaten.

 21. Kul! Jag var säker på att jag skulle få samma som du Clara, för jag kände ingen mig i så mycket, tex att starta projekt och sen tappa intresset när det blir rutin. Men jag blev Protagonisten, och det stämde nog ännu bättre 😀
  Men ja, det är ju lätt att tycka att idel lovord stämmer in på en 😊

 22. Har gjort testet två gånger med ett par års mellanrum och blev medlare (INFP) båda gångerna. Dock är jag nästan 50-50 introvert och extrovert så tycker faktiskt att även förkämpen (ENFP) stämmer rätt bra. Jag är något av ett mellanting däremellan.