Som en inblick “bakom kulisserna” intervjuade jag ju min redaktör Erica förra veckan – om hur det är att jobba med min blogg. Här kommer intervju nummer två – med min assistent Charlotte.

Charlotte är bra på allt jag är dålig på och tycker att allt jag fasar för är roligt. Att vara någons assistent kanske inte låter som ett så kvalificerat jobb – men det är ju exakt tvärtom. Hade aldrig vågat anställa någon nyss fyllda tjugo utan life skills. Man måste liksom vara väldigt fullvuxen och veta ALLT för att ha förmågan att styra upp någon annans liv på ett bra sätt. Plus att jag verkligen måste lita på någon för att överlåta hela min inbox i deras händer. 

Assistent-Charlotte fångad i farten på vårt kontor Lidström & Nyberg. (Foto Matilda Audas Björkholm)

Hej Charlotte. Du är Claras assistent. Men vad gör du egentligen på jobbet?
Jag städar och håller ordning i Claras inkorg. Jag har upprättat ett enkelt och tydligt system för mejlsortering som vi lyckats hålla i ett år nu! Jag svarar på mejl och ser till att de skickas vidare till rätt personer, bockar av, etiketterar och tar bort från inkorgen.
Jag skriver “To do” som Clara kan beta av i sin takt. Vi försöker ligga i fas med det som behöver göras just idag eller denna vecka. Framförhållning, men inte onödig lång sådan. 
Under lanseringen av “Hjälp jag är utmattad” var det massor av intervjuer allt från live, tv, telefon och digitalt som skulle bokas in och synkas med tre parter. Lite svettigt ibland, men med Claras och Ericas flexibla vardag och journalisternas iver att få till intervjuer så var det bästa förutsättningar att ändå få ihop det.
Jag är med på möten med Claras säljare och jag ringer kalla kontakter vilket jag bara älskar! Så spännande att höra vem som är på andra sidan. Extra praktiskt eftersom jag vet att det inte är Claras favoritsysselsättning. Ibland är jag detektiv och jagar oförklarligt försvunna fakturor, betalningar, kvitton, prylar eller kontrakt. Lite vardagsspänning.Jag bokar resor och hotell när Clara är och föreläser eller på mässor. Inför en plåtning kan jag stryka Miss Clarity klänningar, köpa blommor eller finnas med i kulisserna och suporta. Tja, lite så. När Clara ber om en tjänst utöver det jag brukar göra säger jag: “Vad HAR du en assistent till?!” Jo, till att akutköpa ägg. Eller dammsugarpåsar. Eller vad det nu kan vara.

Vad är din bakgrund? Vad gjorde du innan du började jobba med Clara?Jag är läraren i svenska, hem- och konsumentkunskap och religion som för drygt 3 år sedan sade upp sig och blev entreprenör istället. Förfrågan från Clara kom bra i tajming och kändes absolut rätt att gå in och konsulta några timmar i veckan. Jag har tänkte flera år att Clara behöver en assistent, men kanske inte tänkt att jag var den personen.

Vad gör du förutom att jobba med Clara? Jag är entreprenör och bygger en lokal, nationell och inom en överskådlig framtid även en global verksamhet där hälsa står i fokus. Jag tar blodtester och har en lösning som balanserar människors fettintag, i alla åldrar. Min marknad är otroligt stor och det finns mycket jobb att göra för att förbättra folkhälsan.

Vad är knepigast med ditt jobb med Clara?Hm, det är inte ett knepigt jobb, väldigt oknepigt faktiskt.

Vad är roligt?Att min arbetsinsats faktiskt gör skillnad, en känsla av tillfredställelse. Sen är det en förmån att få lära känna fler entreprenörer ur ett professionellt perspektiv, jag lär mig väldigt mycket värdefullt för min egen resa som entreprenör. Jag har väldigt fria händer och jag känner att Clara litar på mig till 110% – det är viktigt för att kunna göra ett bra jobb och då blir allt roligare också. Sen har jag en böjelse för att planera och göra listor. Den kommer väl till pass i detta jobb. Och bocka av listorna. Den känslan. Höjden av administrativ lycka!

När är Clara som jobbigast?Hahaha, alltså jobbig är inte rätt ordval. Clara är otroligt smidig att jobba med så jag har aldrig tänkt i de termerna.

Hehe. Bra svar! Erica hade nämligen en hel radda punkter… Men finns det något med att vara assistent till en influencer som har förvånat dig eller varit oväntat?  Det skulle väl vara mina reflektioner att all form av entreprenörskap bygger på samma principer. Man har eller bygger upp en relation, får förtroende och har då också möjlighet att erbjuda något som skapar mervärde för individen eller företaget och bidrar till att kunna skapa ekonomi själv i samma andetag. Man gör något helhjärtat som man tror på. Och har lyckats skapa ekonomi över tid på att just göra det. Clara har gjort sina 10 000+ timmar och det är imponerande vad hon lyckats skapa på de här åren.

Något annat du vill tillägga?
En lite udda tonårsdröm jag haft är att någon gång få vara kungens sekreterare och assistent. Den som håller koll på schemat. Nu fick jag istället möjlighet att bli en sådan till Sveriges (blogg)drottning, inte så tokigt det heller!