Lökrabatten

Än ligger snön tjock kring gården. Men nu går smältningen fort. Det vankas värme och sol hela veckan som kommer. Och veckan efter det. Jag vet hur det är här uppe – det blir så många bakslag. Men det tänker jag inte fundera på just nu.

För just nu är jag så pirrig på lökrabatten jag satte i höstas. Jag grävde ju ner cirka 650 lökar i en och samma rabatt. Den som tinar tidigast av alla på våren. Framför punschverandan.

Har de överlevt? Har jag tänkt rätt med höjd och färger? Kommer allting samtidigt eller smyger det sig upp lite åt gången, så att det blir massa kala fläckar? Jag har ju aldrig anlagt en riktig lökrabatt så här tidigare. Mest planlöst petat ner lökar där det funnits plats. Nu finns lite mer ambition bakom – men det gör det också jobbigare om jag misslyckats. Fast charmen är att man inte kan styra allt. Eller ens något i trädgården. Till skillnad från inredning där saker står kvar som man lämnat dem – lever växtligheten sitt eget liv. Snart får jag facit. Phu…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Lökrabatten”

 1. Åh, vilken skatt du har grävt ner! Jag petade ner kanske femtio lökar – krokusar, tulpaner och narcisser – och nu har de första krokusarna börjat slå ut här (nordöst om Uppsala). Ljuvligt! Mina är bara nedstoppade huller om buller och jag minns inte var. Blir bara glatt överraskad av varje liten grön blast som pekar upp nånstans på tomten. Men en riktig, frodig rabatt, det vore ju som en dröm! Det kommer säkert bli fantastiskt fint där vid din veranda. Ser fram emot bilder.

 2. Ja, i inredningen står saker kvar när man lämnat dem förutsatt att ingen flyttar på dem, t ex ett nyfiket litet barn!

  Hälsningar
  hon som inte inrett än efter ett halvår på ny adress

 3. Jag vill också ha en riktig lökrabbatt. Och en liten egen odling. Men jag tar mig aldrig tiden att fixa en liten täppa. Särskilt inte nu när mycket tid går åt till att plugga.

 4. Jag bor också i Umeåtrakten och mina snödroppar och lite krokus har kommit upp! Det är så hoppingivande! Våren på G!

  2017 planterade jag också hundratals tulpanlökar men ifjol skövlades våra rabatter av rådjur så jag antar att det inte blir några blommor alls att tala om i år… Rådjuren må vara söta men det är mindre kul att få trädgården uppäten, trots diverse åtgärder som skulle hålla dem borta.

  1. Mina tulpaner blev hjälpta av blodmjöl! Inte en enda uppäten blomma och bladgrönsaker växer som ogräs av denna gödsel.

   1. Tack för tipset! Använde du det vid plantering av lökarna eller när de började titta upp ur jorden?

  2. Ett tips för att hålla rådjuren borta är att ha tussar med otvättad fårull i rabatten. Den kreative kanske till och med kan göra något snyggt av det. Lukten ska i alla fall hålla rådjuren borta enligt min mor som kör med det här knepet.

 5. Här nere utanför Simrishamn blommar påskliljor och pärlhyacinter för fullt!
  Sverige är lååångt!

 6. Om man inte vill att alla lökar kommer upp samtidigt kan man sätta varannan lök upp och ner. Dom hittar nog upp i ljuset i alla fall.

 7. Detta kommer du säkert att lyckas med! Och det kommer att bli magiskt fint 🙂 Min pappa gjorde en tulpan/lök rabatt förra våren och vackrare har jag knappas sett. Blommande hur länge som helst. Spännande att få se ditt resultat. Kram/ Clara

 8. Tänk att vi bor i samma land, här i Skåne blommar alla vårblommor för fullt i rabatten, vårvärme idag solen skiner och mellanjackan var för varm😀Vi har inte haft någon vinter alls, men för ett år sedan hade vi snö! Det var påsk då och jag funderade då på att rulla en påskkyckling i snön🙂 Håller tummarna förfina lökar👍🏻👍🏻