Här ska du få receptet på en riktigt smarrig Valborgskaka. En cheesecake med mascarponeost och syrlig topping av vispad creme fraiche. Receptet kommer ursprungligen från Leila, men jag har förenklat det något, samt adderat lite mer sötma.

Portioner

ca 10 – 12 bitar

Tid

ca 120 minuter

Ingredienser

 • Till botten
 • 300 g digestivekex

 • 125 g smör

 • Till fyllningen
 • 500 g mascarpone

 • 250 g Kesella 10 % fetthalt

 • 1 1/2 dl strösocker

 • 1/2 dl majsstärkelse

 • 1 lime (det yttersta gröna skalet)

 • Vaniljpulver efter tycke och smak

 • 1 dl vispgrädde

 • 3 ägg

 • Till toppingen
 • 4 dl creme fraiche

 • 2 msk florsocker

 • hallon, blåbär eller vinbär till garnering.

Gör så här

 • Lägg kexen i en plastpåse och använde en kavel för att banka dem till smulor.
 • Smält smöret och häll på kexsmulorna. Blanda ihop och tryck ut till kanter och botten i en pajform (ca 26 cm i diameter). Formen ska ha löstagbara kanter. Grädda i ugnen 10 minuter på 175 grader. Ta ut och låt svalna.
 • Vispa mascarponeosten och kesellan krämig i en skål. Rör i socker, majsstärkelse, vaniljpulver, skalet från en lime samt vispgrädde och äggen. Rör till en jämn smet. Häll över kexbotten och grädda kakan i ca 60 minuter tills den blivit gyllene. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar ytterligare trettio minuter. Låt svalna helt. Hit kan du förbereda dagen innan.
 • Strax innan servering: Vispa creme fraiche och florsocker pösigt med en elvisp. Häll över kakan och dekorera sedan med bär. Ät och njut!