Valborgs-cheesecake

Här ska du få receptet på en riktigt smarrig Valborgskaka. En cheesecake med mascarponeost och syrlig topping av vispad creme fraiche. Receptet kommer ursprungligen från Leila, men jag har förenklat det något, samt adderat lite mer sötma.

Du behöver

Botten

300 g digestivekex

125 g smör

Fyllning

500 g mascarpone

250 g Kesella 10 % fetthalt

1 1/2 dl strösocker

1/2 dl majsstärkelse

1 lime (det yttersta gröna skalet)

Vaniljpulver efter tycke och smak

1 dl vispgrädde

3 ägg

Topping

4 dl creme fraiche

2 msk florsocker

hallon, blåbär eller vinbär till garnering.

Gör så här

Lägg kexen i en plastpåse och använde en kavel för att banka dem till smulor.

Smält smöret och häll på kexsmulorna. Blanda ihop och tryck ut till kanter och botten i en pajform (ca 26 cm i diameter). Formen ska ha löstagbara kanter. Grädda i ugnen 10 minuter på 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Vispa mascarponeosten och kesellan krämig i en skål. Rör i socker, majsstärkelse, vaniljpulver, skalet från en lime samt vispgrädde och äggen. Rör till en jämn smet. Häll över kexbotten och grädda kakan i ca 60 minuter tills den blivit gyllene. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar ytterligare trettio minuter. Låt svalna helt. Hit kan du förbereda dagen innan.

Strax innan servering: Vispa creme fraiche och florsocker pösigt med en elvisp. Häll över kakan och dekorera sedan med bär. Ät och njut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Valborgs-cheesecake”

 1. Hej Clara! Vet att många bloggläsare är nyfikna på vilket namn ni valt till lilla bebisen, och själv är jag gravid i vecka 37 och letar konstant efter inspiration/förslag på namn. Kan inte du skriva ett blogginlägg om namn sedan? Hur har ni tänkt när ni valt namn till barnen, vart hittar ni inspiration, har det varit svårt att komma överens, har ni haft många olika förslag etc etc. Tycker det är såå kul att läsa om hur andra tänker och tycker! Kram

  1. Här ska du få mina bästa namn:

   Svante
   Alba
   Nina
   Vega
   Viola
   Jes
   Lise
   Idun
   Måns
   Lycka till med födandet! 💪🏻

 2. Jag har haft en dag där jag är sugen på precis allting och så kikar jag in här och ser ett recept på en cheesecake som jag tror är underbart god. Det var inget bra för mitt sug, haha. Men det går ju över.