Nya odlingsplaner

Efter fyra år med 300 kvadratmeter växthus har vi nu gjort oss av med det. Vi ska satsa på att odla mer på friland istället. Det känns lite vemodigt eftersom växthuset varit något av en oas. Ångande varmt, klorofylldoftande och en skön tillflykt under mulna eller blåsiga sommardagar, då växthuset hållit flera grader högre temperatur än utomhusluften.

Clara i gul blommig klänning i växthus fullt av tomatplantor och tomater.

Doften av tusen mognande tomater är bedövande…

Hit har barnen smitit ut på sommarmornarna och pallat tomater och gurka.

Vi har haft väldig glädje av växthuset. Vi hade till och med midsommarfirande här förra året, när det var skyfall utan uppehåll.

Lite tråkigt känns det allt att bli av med vårt stora växthus. Drömmer nu om att bygga ett lite mindre i glas på gården.

Det ska dock bli skönt för alla inblandade att slippa skotta det om vintrarna. Som vi bland annat fick göra tillsammans med gästerna på nyårsafton (!) för att undvika att hela växthuset brakade in.

Nu planerar Jakob och Albin som bäst för att kunna kickstarta odlingssäsongen för Marstorps Mat. Bönder här uppe kan ju inte börja för tidigt med odlingen, med tanke på risken för nattfrost. Därför måste vi jobba dubbelt så snabbt när vi väl sätter igång. Några av de grödor vi ska odla i år är blomkål, grönkål, kålrabbi, vitkål, palmkål, purpurkål, salladskål, spetskål, brysselkål och pak choi. Dessutom odlar vi kålrot, morot, majrova, svedjerova, rödbeta, polkabeta, potatis, morot, broccoli, rättika, romanesco och olika sallader. Och så lök, kryddor och flera sorters bönor. Listan bara fortsätter….

Jag håller tummarna för en lagom varm och fuktig sommar, och en riktigt bra skörd!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarer på “Nya odlingsplaner”

 1. Berätta gärna mer om varför ni inte ska ha kvar växthuset, om det inte “bara” berodde på extraarbetet utanför odlingssäsong? Några fördelar för er med att odla på friland istället? Hur påverkas grödorna av den kallare luften ute?

   1. Först och främst beror det på att tiden vi får lägga på att skotta och sköta växthuset är större än avkastningen som det ger. Och eftersom vi driver ett företag får vi skära i den delen och satsa på friland istället. Känns lite tråkigt men mest skönt =)

    1. Tråkigt att bli av med växthuset och upplevelsen utav det. Det får bli ett varmt och innerligt minne för er att bära i hjärtat för många år framöver. <3

 2. När jag ser vinterbilden så förstår jag mycket väl ert beslut om att inte ha växthuset kvar. Jag förstår också din önskan om ett mindre växthus på gården. (Det har jag själv haft. Verkligen härligt och inget jag ångrat).
  Jag tror att du kommer att förverkliga den drömmen ganska snart!

 3. Hej Clara!

  Kan du inte skriva ett svar på din kompis Malin Wollins krönika om att ’det inte är en mänsklig rättighet att bo på landet’ och att glesbygdsbor ska sluta gnälla på bensinpriserna? Jag tror att du skulle ha något klokt och noggrant avvägt att säga om det.

 4. Är tyvärr inte så intresserad av odling men JÄDRAR VILKEN SNYGG PAGE MED LUGG🤩 ! Den borde du sport igen!