Majkväll på verandan

Igår kväll var jag ensam hemma och när alla tre pojkar tillslut somnat smög jag ut på punschverandan. Det är en underbar plats. Tunna, bubbliga fönster som suddar gränsen mellan ute och inne. Rasslet av löv och ljudet från fåglarna hörs lika tydligt som utomhus.

Vårt hus ligger mitt emellan två sjöar och den här tiden på året är nätterna fulla av fågelläten. Transång, svansång och storspovens ödsliga lockrop. Igår hörde jag också räven skrika. Ett nästan lite otäckt läte.

Det är så fint med en plats som är mitt mellan ute och inne. En plats att sitta på under regniga vårdagar eller kyliga majkvällar. Eller när man passar tre barn och längtar ut men måste hålla sig i närheten.

Jag drack te och åt chokladsockerkaka och tände fotogenlampan. En doft som är tätt förknippad med sommarstuga.

Fick ett plötsligt sug efter att läsa om bokserien om Fröknarna von Pahlen, av Agnes von Krusenstjerna. Läste de sju böckerna för första gången under en vår i gymnasiet. Och varje vår blir jag sugen på att läsa om dem. Porten vid Johannes och Den blå rullgardinen är möjligtvis två av de bästa boktitlar jag vet. Drömska på något vis.

Jag blev kvar där ute tills det nästan var helt mörkt.

Så mörkt som det nu kan bli i maj i Västerbotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Majkväll på verandan”

 1. Störde det inte lugnet att behöva greja med kameran och ta bilder med hjälp av självutlösare? Tycker jag alltid är meckigt – även om man har fjärrkontroll.

  1. Jo ibland. Men ofta har jag kameran monterad på ett stativ. Stående på nedervåningen, redo att användas när så krävs. Då behöver själva fotandet inte ta lång stund – riktar bara kameran åt rätt håll och sedan kan jag fortsätta “som vanligt” med det jag höll på med =) kan tipsa om att ha en kamera med Wifi. Då kan man koppla den till sin smartphone och så ser man skärpan och kompositionen på mobilens skärm. Sparar man mycket tid på!

  1. Fröknarna von Pahlen 1-4 har ISBN 91-34-51705-7 och Fröknarna von Pahlen V-VII har ISBN 91-34-51764-2 🙂

 2. Inspireras av din förmåga att prioritera återhämtning när tillfälle bjuds. Det är något jag övar på, men med blandat resultat än så länge… Tack ändå för just inspiration till detta. Och för alla vackra foton och texter.

 3. Mysigt, och magiska bilder. Håller på att inreda ett växthus som jag hoppas ska få samma känsla, ett rum mellan ute och inne.

 4. Hade aldrig hört talas om den bokserien, men ser att den finns som samlingvolym som e-bok på t.ex Bokus. Tack för tipset, läser mycket nu, behöver boktips! 😃

  Mycket stämningsfulla bilder och du ser så ung ut! (Du är ju iof ung.) Svårt att tro av de bilderna att du är både gift och har tre barn! 😊

 5. Vad lugn och fridfull jag blev av att läsa ditt inlägg, tack! 😊 Ska läsa dessa böcker, skriver upp på listan. Varvar själv nu mellan Selma Lagerlöf, Jane Austen, Maria Lang och Agatha Christie.

 6. Åh! Tack för boktipset! Verandor är de bästa platerna att läsa på. Har en glasveranda från 1800-talet med originalfönster som jag helst är på – sommartid då. Överväger att vinterbona den men charmen ligger lite i att den används sommartid.

 7. Detta kan vara mitt favoritblogginlägg av dig. 🥰 Stämningen, känslan jag fick i hela kroppen (lugn, sommarminnen, lycka), bilderna, ordvalen… ♥️ älskar din blogg, sen många är tillbaka. 🙏🏻

 8. Vilka fantastiska bilder! Verandor och lusthus ger ju underbar ”utekänsla” fast inne, särkilt bra vid regniga dagar!

 9. Storspovens läte är något av det mest fantastiska jag vet! Som från en annan värld. Att få höra den sittandes på en glasveranda med te, bok och filt låter som det bästa jag kan tänka mig.

 10. Så fina bilder och härligt med djurlivet så tätt inpå. Kan tycka att storspovens läte känns lite vemodigt och klagande. Men ger en så otroligt mycket vårkänsla . Svårslaget !

 11. Jag tycker om din förmåga att fånga upp de små, vackra tillfällena i vardagen, att förundras över det lilla. Det hjälper mig att komma ihåg att göra likadant!

 12. Hej clara.
  Jag har de senaste åren läst många bloggar. Går in flera gånger varje dag och läser. Men har på senare tid kännt att de jag läser påverkar mig så negativt. Det är kosttillskott hit och träningsresor dit. Banta, träna, dricka vin med alla sina underbara vänner, middag på flashig restaurang en tisdag….. Känner hur irritationen växer. Men en blogg som jag aldrig kommer att sluta läsa är din. Den ger mig ett sånt inte lugn. Så varm och fin. Du är helt enkelt outstanding på det du gör clara.
  Mvh carro

 13. Nu kände jag omedelbart att jag måste uppsöka ett bibliotek för att få tag i den bokserien. Ser ut att vara en underbart tjock bok. En inglasad veranda borde jag också bygga med det får bli på framtiden.

 14. Önskar att min bebis också kunde sova ngn annanstans än på mig så jag kunde läsa en bok eller bara sitta en stund för mig själv:)