På sommaren vill jag ha skafferiet fyllt med kaffebröd. Småkakor redo för varje oväntat besök. Jag har fått det från mormor Rut. Hemma hos henne var sju sorters kakor en självklarhet. Vid halv tre varje eftermiddag skulle det fikas. Och det var dagens bästa stund.

På sommaren förvandlas jag till Rut. Jag tjofsar runt i träskor och klänning och förkläde med fickor. Huckle och ständigt en kaffepanna redo. Vi får så många besök. Familj som tittar in en sväng. Någon grannkompis som cyklar förbi och stannar på en fika.

Just småkakor ska det vara. Det är viktigt. Jag vill ha doppa till strandutflykten och doppa till kvällsteet. Doppa när det regnar och när solen steker. Småkakor och sommar är menade för varandra.

Fikabrödet vill jag plocka fram ur plåtburkar med blomstermönster på. Där kakorna ligger i prydliga lager, med bakplåtspapper mellan. Sedan servera på skira porslinsassietter eller bulla upp på rustika fat.

Eftersom vi nu gått in i sommaren bestämde jag mig i lördags för att baka lite. Gjorde fem sorters småkakor.

Kaffekyssar, apelsinsnitt, hallongrottor, havreflarn och kolakakor. Att baka småkakor är löjligt enkelt. Även om jag vet att många tror att det är tvärtom.

Här är mina bästa knep för att lyckas med småkaksbak

  • Baka med smör. Så mycket godare slutresultat
  • Välj ekologiska ingredienser
  • Mät noga. Bakning är kemi. Man ska inte höfta.
  • Jag brukar nypa ihop degen för hand. Men ska man baka mycket är det klart värt att använda matberedaren och köra degen i. Med beredaren hinner man slänga ihop tre olika degar på under tio minuter.
  • Om du är osäker på om din kakdeg har rätt konsistens – provgrädda en kaka i ugnen först, innan du bakar ut hela degen. Då kan du tillsätta lite mer mjöl om den känns för mjuk. Eller mer vätska/smör om den känns för hård.
  • Försök att göra alla kakor lika stora så att de gräddas jämnt.
  • Tänk på att gräddningstiden varierar från ugn till ugn. Håll koll på kakorna så att de inte bränns!
  • Förvara kakorna i en burk på ett svalt, torrt ställe. Eller ställ burken i frysen för betydligt längre hållbarhet.

Lycka till!