Småkakor och sommarlov

På sommaren vill jag ha skafferiet fyllt med kaffebröd. Småkakor redo för varje oväntat besök. Jag har fått det från mormor Rut. Hemma hos henne var sju sorters kakor en självklarhet. Vid halv tre varje eftermiddag skulle det fikas. Och det var dagens bästa stund.

På sommaren förvandlas jag till Rut. Jag tjofsar runt i träskor och klänning och förkläde med fickor. Huckle och ständigt en kaffepanna redo. Vi får så många besök. Familj som tittar in en sväng. Någon grannkompis som cyklar förbi och stannar på en fika.

Just småkakor ska det vara. Det är viktigt. Jag vill ha doppa till strandutflykten och doppa till kvällsteet. Doppa när det regnar och när solen steker. Småkakor och sommar är menade för varandra.

Fikabrödet vill jag plocka fram ur plåtburkar med blomstermönster på. Där kakorna ligger i prydliga lager, med bakplåtspapper mellan. Sedan servera på skira porslinsassietter eller bulla upp på rustika fat.

Eftersom vi nu gått in i sommaren bestämde jag mig i lördags för att baka lite. Gjorde fem sorters småkakor.

Kaffekyssar, apelsinsnitt, hallongrottor, havreflarn och kolakakor. Att baka småkakor är löjligt enkelt. Även om jag vet att många tror att det är tvärtom.

Här är mina bästa knep för att lyckas med småkaksbak

 • Baka med smör. Så mycket godare slutresultat
 • Välj ekologiska ingredienser
 • Mät noga. Bakning är kemi. Man ska inte höfta.
 • Jag brukar nypa ihop degen för hand. Men ska man baka mycket är det klart värt att använda matberedaren och köra degen i. Med beredaren hinner man slänga ihop tre olika degar på under tio minuter.
 • Om du är osäker på om din kakdeg har rätt konsistens – provgrädda en kaka i ugnen först, innan du bakar ut hela degen. Då kan du tillsätta lite mer mjöl om den känns för mjuk. Eller mer vätska/smör om den känns för hård.
 • Försök att göra alla kakor lika stora så att de gräddas jämnt.
 • Tänk på att gräddningstiden varierar från ugn till ugn. Håll koll på kakorna så att de inte bränns!
 • Förvara kakorna i en burk på ett svalt, torrt ställe. Eller ställ burken i frysen för betydligt längre hållbarhet.

Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

45 kommentarer på “Småkakor och sommarlov”

 1. Underbart!
  Jag gjorde syltkakor med saffran och hjortronsylt. SÅ gott. Tycker att chokladbollar också kan räknas som småkakor.

 2. Apropå mätningen, just till småkakor är det oumbärligt med en digital hushållsvåg. Det är så mycket lättare att lyckas varje gång då. Att låta kakorna kallna helt innan man stoppar in dem i burkarna är också ett bra tips, annars mjuknar de av värmen och kondensen i burken…och då är ytterligare ett husmorsknep att lägga en sockerbit i burken tillsammans med kakorna, så att sockret absorberar eventuell fukt och kakorna håller sig knapriga 😊

 3. Så fint och precis så minns jag min barndom. Mamma som bakade bullar och havrekakor. Som omsorgsfullt plockades ner i fina burkar för att tas med till lekparken, sjön för att bada och på skogsutflykten det där lediga sommardagarna som fylldes av tid tillsammans.

 4. Så härligt med en människa som inte alltid ska vara är så himla nyttig……… Heja Clara..

 5. Heja Clara!
  Precis så ska det vara!
  Men jag som nästan växte upp i ett bageri kunde bara hämta det jag ville ha.
  Fikakompisar saknades aldrig.

 6. Jag älskar din blogg extra mycket just nu Clara! Har en första bebis som är lika gammal som Ulf. Kan du inte ha ett inlägg med mamma-tema? Typ att du jämför hur du är nu som mamma med Ulf jämfört med din förstfödda? Eller berätta dina och Ulfs rutiner en vanlig dag 🙂 Ex hur du söver honom, hur era nätter och mornar ser ut 🙂 Kram!

  1. Åååh. Det gör mig så himla glad. Tack =)

   Absolut. Har påbörjat ett sådant inlägg. Kommer framöver.

 7. Så gott det ser ut! Jag önskar jag kunde göra samma sak. Men det går inte, jag äter upp varenda kaka inom en halvtimme. Lyckas jag mot all förmodan lägga några i frysen plockas de fram så fort jag blir sugen igen. Hur gör du för att inte äta upp allt på en gång?

   1. Baka lika mycket som Clara så gåååår det inte.
    På mindre än en halv sommar i alla fall 😂

  1. Jag har jättedålig självdiciplin. Mitt knep är att stoppa kakorna i frysboxen i källaren. Och sedan ha jätteskräpigt i källartrappen så att det känns otroligt motigt att gå ner dit och hämta kakor. Precis så har vi nu och det funkar hur bra som helst 😉

 8. Så härligt! Brukar du frysa in kakorna? Hur länge håller de sig annars? Är så dålig på sånt där.

  Din blogg är underbar! Bättre än nånsin.

  Kramar

  Linda

 9. Så himla fint! Precis som det var hos min mormor med. Och en likadan blå burk med rött och gult blommönster som du har, har jag ärvt av min mormor.

 10. Wow, jag blev så inspirerad att jag just bakade ett lass med havreflarn. Har inte bakat på flera år haha. Din blogg är extra härlig just nu måste jag säga!

 11. Alltså Clara, vilket härligt inlägg! Jag brukar också ha ett sommarbak. Blir på något sätt mer fika då, med picknickar och fler spontanbesök. Kram Charlotte

  1. Eller hur! Att ha lite gott hemma underlättar för det sociala. När man liksom inte måste göra så mycket för att få det trevligt. Man har redan fikat i frysen.

 12. Åh vilket somrigt inlägg. En blir så glad av att se alla fina kakor i de fina burkarna. Här ska bakas till skolavslutning och sommarlov. Vilken inspiration jag fick. Har du recepten som du kan tänka dig att dela med dig av?
  Somriga hälsningar
  Josefine, jpkakan på insta

 13. Min mormor hade sådana burkar som du har med småkakor i fina rader och bakplåtspapper emellan. De förvarade hon i kökssoffan. Så himla mysigt med småkakor! Märker du stor skillnad på att baka med ekologiska ingredienser eller är det av miljöskäl du skriver att man bör göra det?

  1. Kakor i kökssoffan! BRILJANT!

   Jag tycker man märker skillnad. Främst på ägg och smör. Men sedan känns det ju bättre för samvetet också 😉

 14. Apropå småkakor. Har ärvt min mormors kakburk, precis en sådan som din i svart och turkos. Den hade hon kokostoppar i.

 15. Tack för kak-peppen! Ska baka massor av kakor till vårt bröllop i augusti och tänkte mig att jag ska baka lite pö om pö och frysa in, så det inte blir så stressigt 🙂

 16. Vad inspirerad jag blir till att börja förvara mina kakor i plåtburkar. Så fint! Kan man frysa in dem i plåtburkar också eller behövs något mer lufttätt?

 17. Åh, ljuvligt! jag får sån enorm barndomskänsla, att vara hos farmor och farfar i Ångermanland, där det alltid doftade bak, och i bersån satt vi under parasollet- på vita möbler- dinglade med benen och åt farmors underbara kakor!

 18. Ser jättegott ut! Hur gör du för att dina syltkakor ska behålla formen? Mina flyter alltid ut…

  1. Du kanske ska ha lite mer mjöl i degen? Kan vara det som är problemet. Bakar du dem i formar? Det hjälper också till

 19. Clara, vill bara säga att jag njuter extra av din blogg just nu. Förr var din blogg som en sommarbok och jag älskade att gå tillbaka i arkiven och mysa med gamla sommarinlägg. Nu har jag inte lika mycket tid till sånt men jag får prick samma härliga sommarkänsla av din blogg just nu! Som de nötta Wahlströms-böcker jag ärvde av mamma där huvudpersonerna av en eller annan anledning hängde på landet under somrarna under total idyll <3

 20. Måste få fråga om bakplåtspapper emellan! Har läst att det kan göra smöret i kakorna smakar härsket? Och tycker mig ha märkt av det? Vad har du för sorts papper? Sånt gammaldags smörpapper?

 21. Blev så inspirerad av detta inlägg och började drömma om sommarens utflykter och vänner på besök. Nu är lillebror 8 månader och jag hinner få lite mer gjort nu. Med dina ord “Att baka småkakor är löjligt enkelt” satte jag igång att göra wienerstänger, bästa kakan på kyrkkaffet när jag var barn. Lillebror sov i typ en kvart, jag råkade ha 10 gram för mycket smör och brände kakorna som blev det fulaste och torraste jag sett! Såatte… Det får bli ett nytt försök när jag inte är ansvarig för ungarna samtidigt.

  Håller med tidigare kommentarer om att din blogg är så härlig nu. Heja dig!

 22. Åh, det här inlägget påminner så om min barndom och min mamma och mormor. Mormor hade ett magiskt skafferi som man kunde gå in i och som alltid var fullt med kakor. Hon bakade dessutom om kakorna, tog smulor och sådant som blivit torrt och bakade något nytt, inget svinn där inte!

  Min mamma bakade också ofta minst 7 sorters småkakor, och att få slicka ur bunkarna var alltid en sådan fröjd.