Hjälp insekterna på traven

Ni glömmer väl inte insekterna? Alla humlor, fjärilar, bin och små flyn som behöver tillgång till vatten. Förra sommaren fyllde jag trädgården med vattenfat för att hjälpa dem på traven. Och även om den här våren varit betydligt blötare, så har jag placerat ut dem igen.

Små brickor eller låga blomfat är perfekt för insekter. Lägg stenar på botten, eller varför inte vackra spelkulor i glas. Häll på lite vatten – ungefär till hälften upp på stenarna. Och placera ut i trädgården eller på balkongen, gärna i närhet av blommor och rabatter där insekter trivs. Stenarna gör det lätt för små djur att dricka vatten utan risk för att drunkna. Glöm inte att fylla på vatten varje dag.

Humlor och bin är livsnödvändiga för människans överlevnad. Men starkt hotade och minskar i antal. En tredjedel av våra vilda biarter är faktiskt på väg att försvinna helt. Här är fler saker du kan göra för att hjälpa insekterna på traven

  • Klipp inte hela gräsmattan. Låt en del få vara vildäng. Där trivs humlor, bin och fjärilar. Förra sommaren klippte vi gräsmattan så sällan att den var helt vit av klöver. Och full av lyckligt surrande humlor!
  • Odla blommor som bin och fjärilar älskar. Som kärleksört, lungört, prästkrage, lavendel, kantnepeta, stjärnflocka, blodnäva och röd solhatt. Eller kryddor som gräslök, salvia, och kungsmynta. Tänk också på att väldigt förädlade, fyllda blommor inte är särskilt bivänliga. De innehåller knappt någon nektar. Gå på gammeldags sorters rosor och pioner – de är bäst för bina.
  • Använda ABSOLUT INTE några kemiska bekämpningsmedel i trädgården.
  • Låt ogräs som nässlor och tistlar få finnas i trädgården. Du vill kanske inte ha dem överallt – men ge dem en fristad i något hörn. Fjärilarnas larver lever på bladen.
  • Vill också tipsa om Naturskyddsföreningens hemsida “Rädda bina” med massor av tips och knep för att hjälpa insekter på traven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer på “Hjälp insekterna på traven”

  1. Jag har noterat till min glädje att vi i år har haft mycket mer bin! De förvirrar sig in ibland och då är vi snabba att fånga in och släppa ut. Har en stor naturtomt med mycket ”gamla” blommor (sekelskifteshus) och är sämst på att rensa=bina trivs. Bådar gott!

  2. Är det någon som vet hur man får bina att ”hitta hem” till en? Vi bor på 5e våningen och har blåklint och timjan och annat som bina gillar.. har googlat och det verkar inte som nåt problem för dem att flyga så högt vilket jag va orolig för i början.. någon som vet? Vet du Clara?

  3. Förra sommaren hade jag en humla som kom och hälsade på balkongen samma tid varje eftermiddag. I år har jag varit sen att göra ordning med blommor på balkongen och är så orolig att humlan är tillbaka även i år och ba “vart tog allt vägen?” haha. Ska ge mig ut och köpa mig en lavendel snarast tror jag!

  4. Superbra att du skriver om detta! Jag blev påmind om att fixa det där bibadet jag har glömt i alla evighet.

  5. Jag läste den skönlitterära Binas historia förra sommaren och har nu gått all in på att rädda pollinerare. Kikade i mina bihotell igår och har redan sju gäster där, kul! Baren har varit öppen ett par veckor och förutom att fåglarna badar i den så har jag sett insekter landa på stenarna för att dricka flera gånger. Just vattenspeglar är nog viktigast där vi bor. Och så gerillasår jag ängsfrön i dikena 😛