Ni glömmer vÀl inte insekterna? Alla humlor, fjÀrilar, bin och smÄ flyn som behöver tillgÄng till vatten. Förra sommaren fyllde jag trÀdgÄrden med vattenfat för att hjÀlpa dem pÄ traven. Och Àven om den hÀr vÄren varit betydligt blötare, sÄ har jag placerat ut dem igen.

SmĂ„ brickor eller lĂ„ga blomfat Ă€r perfekt för insekter. LĂ€gg stenar pĂ„ botten, eller varför inte vackra spelkulor i glas. HĂ€ll pĂ„ lite vatten – ungefĂ€r till hĂ€lften upp pĂ„ stenarna. Och placera ut i trĂ€dgĂ„rden eller pĂ„ balkongen, gĂ€rna i nĂ€rhet av blommor och rabatter dĂ€r insekter trivs. Stenarna gör det lĂ€tt för smĂ„ djur att dricka vatten utan risk för att drunkna. Glöm inte att fylla pĂ„ vatten varje dag.

Humlor och bin Àr livsnödvÀndiga för mÀnniskans överlevnad. Men starkt hotade och minskar i antal. En tredjedel av vÄra vilda biarter Àr faktiskt pÄ vÀg att försvinna helt. HÀr Àr fler saker du kan göra för att hjÀlpa insekterna pÄ traven

  • Klipp inte hela grĂ€smattan. LĂ„t en del fĂ„ vara vildĂ€ng. DĂ€r trivs humlor, bin och fjĂ€rilar. Förra sommaren klippte vi grĂ€smattan sĂ„ sĂ€llan att den var helt vit av klöver. Och full av lyckligt surrande humlor!
  • Odla blommor som bin och fjĂ€rilar Ă€lskar. Som kĂ€rleksört, lungört, prĂ€stkrage, lavendel, kantnepeta, stjĂ€rnflocka, blodnĂ€va och röd solhatt. Eller kryddor som grĂ€slök, salvia, och kungsmynta. TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att vĂ€ldigt förĂ€dlade, fyllda blommor inte Ă€r sĂ€rskilt bivĂ€nliga. De innehĂ„ller knappt nĂ„gon nektar. GĂ„ pĂ„ gammeldags sorters rosor och pioner – de Ă€r bĂ€st för bina.
  • AnvĂ€nda ABSOLUT INTE nĂ„gra kemiska bekĂ€mpningsmedel i trĂ€dgĂ„rden.
  • LĂ„t ogrĂ€s som nĂ€sslor och tistlar fĂ„ finnas i trĂ€dgĂ„rden. Du vill kanske inte ha dem överallt – men ge dem en fristad i nĂ„got hörn. FjĂ€rilarnas larver lever pĂ„ bladen.
  • Vill ocksĂ„ tipsa om Naturskyddsföreningens hemsida “RĂ€dda bina” med massor av tips och knep för att hjĂ€lpa insekter pĂ„ traven.