Jag planterade en bÀrhÀggmispelhÀck förra sommaren. Som lÀ-skapare och insynsskydd. HÀckplantorna har fÄtt enorma mÀngder bÀr i Är.

HĂ€cken viker sig nĂ€stan dubbel mot marken – av tyngden frĂ„n bĂ€rklasararna

Eftersom vi fÄtt sÄdana mÀngder bÀr har jag varit smÄtt besatt av att plocka in och hitta anvÀndningsomrÄden för dem.

Jag har vetat att bĂ€ren Ă€r Ă€tliga – men inte vad man egentligen gör av dem. NĂ€r jag letat efter recept har jag inte funnit nĂ„gra riktigt bra. I Sverige Ă€r bĂ€ren inte sĂ„ vanliga att Ă€ta nĂ€mligen – men dĂ€remot i USA och Kanada. DĂ€r kallas de för Saskatoon.

BĂ€ren frĂ„n BĂ€rhĂ€ggmispel smakar gott. Men pĂ„ grund av deras likhet med blĂ„bĂ€r och svartvinbĂ€r kan man bli lite förvĂ„nad över smaken – nĂ€stan tycka att de smakar “fel”. Plockade direkt frĂ„n busken har bĂ€ren visserligen en likhet, men vĂ€rmer man dem fĂ„r de en mandelaktig smak med en ton av Ă€pple. Och sĂ„ försvinner nĂ€stan all syra i bĂ€ren.

BĂ€ren vĂ€xer i klasar – nĂ€stan som svart vinbĂ€r.

BĂ€ren har lĂ„g C-vitaminhalt men Ă€r rika pĂ„ B-vitamin och mineraler. Som magnesium, mangan och jĂ€rn. Dessutom innehĂ„ller de antioxiderande antocyaniner som anses ge flera hĂ€lsofördelar. De vildvĂ€xande bĂ€ren har varit en viktig föda för Creeindiannerna och sedemera nybyggarna som kom till Amerika. Torkade har bĂ€ren framförallt anvĂ€nts som medicinalvĂ€xter.

BĂ€rhĂ€ggmispeln Ă€r en lĂ€ttsam och snabbvĂ€xande buske för trĂ€dgĂ„rden. Som passar utmĂ€rkt som hĂ€ck och insynsskydd. Den blir hög med tiden – vĂ„r hĂ€ck ska vi slĂ€ppa upp ungefĂ€r tre meter. Men den kan bli uppemot fyra meter hög! Har du inga egna buskar kan du hitta bĂ€rhĂ€ggmispel i mĂ„nga offentliga planteringar och parker. Ibland ocksĂ„ förvildade i naturen. Alla arter av hĂ€ggmispel har Ă€tbara bĂ€r – men det Ă€r BĂ€rhĂ€ggmispeln som smakar bĂ€st.

Jag har nu roat mig med att försöka försvenska Saskatoon-recepten och hitta flera anvĂ€ndningsomrĂ„den för bĂ€ren. Hittills har jag fastnat för sylt pĂ„ bĂ€rhĂ€ggmispel – dĂ„ med ganska mycket citron tillsatt för att fĂ„ lite mer syra. Jag har helt enkelt kokat enligt samma proportioner som blĂ„bĂ€rssylt – men tillsatt citron. Supergott!

Allra godast blev dock smulpaj med BÀrhÀggmispel. Jag rensade en liter bÀr och la i botten pÄ en form.

Sedan gjorde jag en vanlig smuldeg.

Som jag varvade i formen innan grÀddning.

Och sedan serverade jag pajen ljummen med lÀttvispad grÀdde. Riktigt gott och lite annorlunda mot alla andra smulpajer jag Àtit. HÀr kommer mitt recept!

Smulpaj med bÀrhÀggmispel

Portioner

ca 6 bitar

Tid

ca 30 – 40 minuter

Ingredienser

 • Smuldeg
 • 250 gram kallt smör

 • 1 1/2 dl socker

 • 2 1/2 dl vetemjöl

 • 3 dl havregryn

 • Fyllning
 • 1 l rensade mogna bĂ€rhĂ€ggmispelbĂ€r

 • 2 citroner (det yttersta gula skalet)

 • 1/2 dl strösocker

 • 2 msk majsstĂ€rkelse

Gör sÄ hÀr

 • SkĂ€r smöret i kuber och lĂ€gg i en skĂ„l med resten av smuldegsingredienserna. Nyp ihop till en smulig deg.
 • Smöra en pajform och lĂ€gg bĂ€ren pĂ„ botten av den. Strö över socker och det rivna skalet frĂ„n citronerna. Dofta över majsstĂ€rkelsen (tex genom att anvĂ€nda en tekula) och rör om.
 • Strö smuldegen över bĂ€ren och grĂ€dda i ugnen pĂ„ 200 grader i ca 20 minuter. Servera ljummen med glass eller grĂ€dde.