Ibland när man är många behöver man göra en enkel och stor paj att bjuda på. Då är den här äppelpajen ett säkert kort.

Dessutom lämplig för att ta rätt på trädgårdsäpplen i överflöd

En ingrediens jag börjat använda mer och mer i bakning är havrekross. Det blir så krispigt och gott. Jag byter ut en tiondel av mjölet mot havrekrossen. Eller hälften av havregrynen om det är ett sådant recept.

Så. Nu är det dags att baka. Men först sätta upp håret så inga hårstrån smyger ner i kakan…

Jättestora jättegoda äppelkakan

Du behöver (ca 15 portioner)

500 g smör

11 dl vetemjöl

2 dl havrekross eller havregryn

4 dl råsocker

En nypa salt

1 tsk bakpulver

ca 15 äpplen

1 dl strösocker och några teskedar kanel

Gör så här

Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smöret. Nyp ihop till en deg. Tryck ut hälften på botten av pajformen. Jag använde en större lasagneform till kakan.

Kärna ur äpplena och skär dem i ringar. Lägg i lager ovanpå botten på pajformen. Dofta över socker och kanel mellan lagrena. Smula ner den sista pajdegen och grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Kakan är god att servera med kall vaniljglass eller grädde.

Smaklig spis!