• annonssamarbete HiPP •

Dags för riktig mat!

Som ni vet äter vi i stort sett bara ekologisk mat här hemma. Det vi odlar och det vi handlar i affär. För mig är det självklart eftersom vi ekobönder ser hur mycket bättre djuren har det och hur mycket hållbarare produktionen är. Att ge ekologisk mat till mina barn är därför en självklarhet.

Vi har ju precis börjat med smakportioner, nu när Ulf är sex månader. Hittills har jag helammat och vi har varit väldigt nöjda med det. Men nu märker jag Ulfs behov av att få i sig lite stadigare mat också.

Att göra sin egen barnmat är kul – det gjorde jag ofta med Bertil. Och kände mig till på köpet väldigt “duktig”. Men sedan med Folke upptäckte jag smidigheten i att kunna ta med en burk i farten – när vi är på väg någonstans. Och nu med tre barn har jag inga planer på att göra annorlunda. Orken måste finnas med i ekvationen. Jag ska ju hinna och orka med alla tre! Därför curlar jag mig själv på alla sätt jag kan komma på.

Och kanske ska vi slå fast en gång för alla – att barnmat på burk verkligen inte är att vara en mindre “duktig” förälder? Även om jag ibland hör mammor urskulda sig som att det nästan vore så.

Jag väljer såklart ekologisk barnmat. Alltid från märket HiPP. Varför HiPP? Jo, såklart för att deras mat är så bra! Ekologiska råvaror och vettig produktion.

HiPP är ett familjeföretag i fjärde generationen. All deras barnmat är märkt med EUs ekomärkning. Men HiPP har faktiskt valt att skapa hårdare krav än så. Djuren äter bara ekologiskt foder. Tillväxthormoner i fodret är förbjudna – liksom antibiotika i förebyggande syfte. (Blir djuren sjuka får de såklart antibiotika – men tas då ur produktion). HiPP kräver dessutom att djuren skall beta så långt som möjligt från industrier, trafikerade vägar och konventionella jordbruk. Allt för att undvika bekämpningsmedel i djurens naturliga föda. Här kan du läsa mer om ekologisk odling.

Men det är inte bara själva maten som är ekologisk – utan hela produktionen fokuserar på hållbarhet och cirkuläritet. HiPPs mål är att producera barnmat klimatneutralt. Ett exempel på det är att man tillvaratar allt matavfall och återvinner det som biogas till den egna produktionsanläggningen. Klicka in på HiPPs hemsida och läs mer om deras arbete med hållbarhet.

Förutom ekologiskt och hållbart producerat – så är ju HiPP så himla tillgängligt. Till och med min lilla handelsbod i byn har HiPP i sitt sortiment. Så bra!

Detta är bara några av anledningarna till varför jag är så stolt över att samarbeta med HiPP hela det kommande året. Vikten av vettig mat är ju ett ämne som engagerar mig. Och jag kommer skriva om olika aspekter av barn och ätande. Ge mina bästa tips på hur vi gjort och kanske dela en och annan matnyttigt kunskap. Så länge kan ni ju förresten kolla in det här gamla blogginlägget jag skrev om hur man får barn att äta! Ni bloggläsare var dessutom himla bjussiga och lämnade i kommentarerna era egna små knep. Lästips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

33 kommentarer på “Dags för riktig mat!”

 1. Jag fattar att detta är ett samarbete men tackar ändå! Har så sjukt dåligt samvete att jag inte hinner laga varje dag och tar en burk istället. Släppte lite!

  1. Ha inte dåligt samvete! Jag använde mycket barnmat i burk till min son, jag orkade helt enkelt inte med annars som människa. De får i sig bra med dem. Sen kan man ju komplettera/variera med eget närman kan eller orkar. Men det finns även en del barn som endast äter barnmat i burk. Och en del som vägrar 😂. Man får gå efter barnet och hur ens vardag och allting fungerar. Vi är inte inte alla lika och klarar av att orka mwd att göra all egen mat och allt annat som ska orkas med och göras. Man kan inte jämföra. Kramar till dig! 🙂

 2. Det som också är bra med Hipp är att de faktiskt kryddar maten. Semper och Nestle har gått bort hos alla mina 3 barn och jag tror att det mycket har att göra med att deras mat är helt smaklös. Så tummen upp för Hipp 👍🏼

 3. Ekologiska besättningar har INTE bättre djurhållning..
  Tvärtom..
  Konventionella besättningar har betydligt bättre djurhållning,renare djur och bättre ordning.Tillväxthormoner i foder till lantbrukets djur är förbjudet i Sverige.
  Arbetar som veterinär och har med snart 30 års yrkeserfarenhet sett en hel del.
  Själv handlar jag aldrig ekologisk mjölk/mjölkprodukter.Likaså med nötkött.Däremot grönsaker- där är ekologiskt ett självklart val!

  1. Intressant. Tvivlar inte på dina erfarenheter, men försökte hitta forskning. Inte så framgångsrikt, men denna rapporten (finns även peer-reviewed artiklar men inte lika lättillgängligt): https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/epok/aldre-bilder-och-dokument/publikationer/djurvalfard.pdf hävdar följande:

   “Det är dock inget som pekar på att djurhälsan skulle vara sämre i ekologiska besättningar – med ett viktigt undantag, nämligen parasitrelaterade sjukdomar.
   Inom ekolantbruket betraktar man utevistelse som en viktig förutsättning för husdjurens livskvalitet, men samtidigt innebär sådana uppfödningsformer att djuren inte kan skyddas från parasitangrepp på samma sätt som i konventionell uppfödning som i mycket högre grad sker inomhus.”

   Man pekar även på olika syn på djurvälfärd: “Medan de senare [konventionella företrädare] oftast betonar djurens hälsa och fysiska fitness (t.ex. god tillväxt) som tecken på god välfärd, så framhåller ekolantbruket djurens möjlighet att leva ett naturligt liv som avgörande – även om detta i några fall inneburit vissa risker, så som exemplet med parasitsjukdomarna visar.”

   Jag är inte lantbrukare men kan göra en parallell till min syn på häst och hundhantering. Hellre springa ute och ta skaderisk etc. än att stänga inne. Men visst, sjukdomar, hygien osv spelar också roll för välbefinnandet och måste såklart hålla ok nivå.

  2. Om produkten har både krav och ekomärkning då är det lungt. Med kravmärkt så är det hela produktionen det handlar om. Så en produkt som är kravmärkt är alltså per automatik ekologisk. Däremot något som är ekologiskt behöver inte vara kravmärkt. Utan ekologisk produkt säger bara att det inte är tillsatser. Inget om djurhållning och arbetsvillkor för de anställda.
   Ett vanligr missförstånd. Jag tror att det mesta som ekomärks i Sverige är godkänt av Krav. Som är en organisation som ger godkännande att få kravmärkta.

   1. Precis! Samma här i Tyskland: bara eko märkning betyder inte djurens välfärd. När ett skandal upptäcktes och misshandlade djur syntes på en ‘eko lantbruk’ slutade jag köpa för dyra eko ägg och handlar från frigående istället.

 4. Tyckte burkmat var otroligt smidigt med dottern och gav henne det plus förstås även mat jag lagat själv. Sonen däremot vägrade på alla sätt bli matad och allt som var mosat kladdade han bara med så med honom var det snarare omöjligt att ge istället. Jag har aldrig känt att det skulle vara något dåligt med att ge burkmat, av alla saker jag nojade över med första barnet så var det det något som aldrig var ett problem.

 5. Skulle eko-bönder ha bättre djurhållning? Fy vad det gjorde mig ledsen att läsa. Vi har ett konventionellt jordbruk men inte har vi dålig djurhållning för det!! Vi vördnar också om djuren och naturen och vårt stora mål är att driva jordbruket med så små avtryck som vi bara kan här på jorden. Vi besprutar ytterst lite av våra odlingar, och gör det inte förrän vi verkligen ser att det behövs.

  Det finns garanterat eko-bönder som har dålig djurhållning på exakt samma sätt som det finns konventionella, det sitter inte i det ekologiska… Utan det är helt sonika idioter som har dålig djurhållning.

  Mvh Stolt Bonde

  1. Håller med dig Martina. Har en bror som har ett konventionellt jordbruk han besprutar aldrig och använder naturgödsel. Djuren på den gården har det bra. Viktigast är att vi köper närproducerad mat. Anna

    1. Det finns många fler faktorer än att inte bespruta som gör jordbruk ekologiskt. Karenstider vid antibiotikaanvändning, tider för utevistelse, vilket utsäde som man får använda mm. Dessa skillnader är väldigt minimala i sverige vilket gör att svenskt ekologiskt jordbruk inte är så himla mycket bättre än svenskt konventionellt. Att säga att svensk konventionell djurhållning är sämre är tyvärr bara baserat på okunskap.

    2. Han har väl helt enkelt valt att inte certifiera sig för ekologiskt, av tidsskäl, ekonomiska skäl eller annat. Min man bedriver på precis samma sätt, men har inte prioriterat att gå igenom processen att bli KRAV. Därmed kan man inte kalla sig ekologisk. I ljuset av detta är jag så glad att vara engagerad i REKO-rörelsen. Där får varje producent chansen att berätta om sin produktion för konsumenten, som sedan kan jag göra en egen bedömning om man vill handla eller inte.

    3. Det är inte bara att ställa om ett jordbruk till ekologiskt. Det kräver många år av ”karantän” samt att vissa av landets jordmåner inte funkar till ekologiskt. Det finns inte lönsamhet nog att ställa om till ekologiskt. Och då tycker jag att alternativet konventionellt jordbruk med stor vördnad för naturen och djuren är ett bra alternativ. Där djuren är utomhus hela året, på bete och vintertid i ligghallar. Jag är stolt över vårt jordbruk!

 6. Hej,

  vad jag blir lite irriterad på är att det pratas om att vi ska gynna svenska bönder och äta närodlad mat plus att vi ska tänka på miljön med transporter. Men detta gäller tydligen inte barnmat. Jag tycker själv närodlat är jätteviktigt och för mig är det viktigare än om det är ekologiskt eller ej.
  Hipps barnmat är tillverkad i Tyskland. Jag tror inte många av oss skulle välja kött och andra råvaror från Tyskland till vår egen mat när det finns svenska alternativ även om den är ekologisk. Så varför till barn? Dessutom lagar vi ju oftast mat till oss själva. Varför inte bara ta bort den delen som barnet ska ha och mosa och skippa saltet i.
  Jag förstår att ska man iväg och man behöver något på språng så är det ju jättesmidigt. Men bara äta färdigmat?

  1. Vår huvudsakliga kost här hemma består av det vi odlat själva – och mat jag själv gjort iordning. Närodlat är jätteviktigt och som du vet väljer jag då ekologisk sådan.

   Tar jag en burk i farten så väljer jag en ekologisk från Hipp! Vad jag vet finns ingen ekologisk barnmat av svenska råvaror. Och definitivt ingen som säljs i vår närmsta affär. Också en viktig aspekt när man tänker på miljön.

   1. Hej igen.

    Absolut det vet jag ju att du gör. Precis så tycker jag med. En i farten är ju helt okej (tar jag med) men jag tycker nog inte att det ska ersätta all mat som det ofta gör.

    Jag tycker att det är synd att det inte finns och att det inte pratas om att barnmaten ska vara närodlad och svensk. Det är ingen kritik mot dig utan mer mot barnmatsindustrin och mer mot debatten i Sverige. Att det inte pratas om och sätts press på att ha svenskodlad barnmat när vi är så duktiga på annan mat. Jag tror många inte vet att (den mesta) barnmaten är tillverkad utomlands. Synd när vi har så fina råvaror i Sverige.

   2. Vi brukade köpa Sempers ekologiska barnmat till våra barn när de var små, men det är tio år sedan nu. Jag har ingen koll på ifall deras ekologiska mat är tillverkad i Sverige eller var råvarorna kommer ifrån. Mycket hinner hända på tio år, men då var konsistensen på Sempers mat trevligare än Hipps som var blaskig tyckte vi. Bra om det finns flera bra märken och sorter att välja på numera!

    1. Har sett dokumentär om särskilda jordar i Västgötaslätten o däromkring som odlar Sempers grönsaker.Är visst rigoröst kollade på näringsinnehåll, gifter mm.?

     1. Dock sker produktionen för Semper i Spanien så det som odlas här plus köttet som i de ekologiska kommer ifrån England och Sverige fraktas ned till Spanien för att sedan fraktas tillbaka igen.

      Jag använder också burkbarnmat ibland men det är ju egentligen helt sjukt hur det går till med tanke på miljö.

 7. Älskar Hipp. Kunde tyvärr inte amma så vi gav bebis Hipp:s ekologiska modersmjölkersättning som även finns färdigblandad. Sååå bra! 🙌

 8. Ja om lite tips för att börja smaka så sa barnläkare med lång tid i yrket att lite fett i varje burk, portion måste till.Om inte tarmen smörjs kan den få diarré ,bara för det.Har fem barn o ammat länge med alla så tog lite bröstmjölk att röra i, i början…Det var på 80-
  talet alla bebisar tvingades på fullkornsvälling väldigt tidigt o alla fick ju ont i magen. Men de känns som 100 år sen…Ni är så kloka nu.

 9. Vilken stress det verkar finnas att barnmaten inte är hemlagad…!
  Äter ni själva aldrig Mamma prutt (Scan) köttbullar? Ett hastigt mål på Gyllene måsen (Mc Donald´s)? Färdig pizzadeg? Etc..
  Varför är maten mellan ca 6 månaders ålder och upp till ca 3 år så viktig för er? Knappast den perioden som formar ett barns matvanor/hälsa för resten av livet!
  Taco hej : )

 10. Är Hipp lite antroposof-inspirerat? Tyskland är ju pionjärer på det orådet, som jag förstår. Det är ju isf en bra sak!

 11. Hej, detta har inte med inlägget ovan att göra. Jag undrar om Albert F-3 har något ljud? På vår iPad funkar inte ljudet. Tänker att en 3åring och äldre kan behöva höra frågan när jag som vuxen inte kan sitta med. Är det vår iPad som inte funkar som den ska? Har försökt finna svar hos Albert. Mvh Kim

 12. Burkmat till barn är steriliserad, alltså tryckkokad i väldigt höga temperatuer, för att hålla lääänge!
  Är det verkligen rimligt att själva maten som barnet äter är äldre än barnet självt??
  Barns tarmflora formas de första två åren, och efter det så försöker kroppen återskapa den balansen resten av livet.
  Hur viktig tarmfloran är för vår hälsa har vi hört i några år nu, inte bara för magens välmående utan på så många andra sätt också.
  Att ge steriliserad mat till barn någon gång ibland är nog ingen större fara, men att bara ge steriliserad mat gör att de inte får i sig viktiga bakterier, och hur många vitaminer överlever föresten de temperaturerna kan man undra…

  1. Inga barn får burkmat till frukost, lunch, middag och mellis, utan jag är helt säker på att de flesta (för att inte säga alla barn…) även får bröstmjölk/ersättning, gröt, frukt, bär, yoghurt, leverpastej, smör, macka, smörgåsrån, smoothie, ost och en massa, massa annat som inte på något sätt är steriliserat. Min äldsta var munmotoriskt sen med multipla födoämnesallergier och han klarade konsistensmässigt inte av annat än 6-7 olika burkmatssorter (främst Hipps som är krämigare i konsistensen) fram tills han var nästan två år. Det var i princip omöjligt att skapa den konsistens han klarade av med hemlagad mat. Men hans tarmflora är och var jag inte ett dugg orolig för! Jag är säker på att allt det andra han kunde peta i sig mellan huvudmålen och till frukost har räckt mer än väl att göra hans tarm välmående.

   1. Håller helt med. De får i sig massa annat emellan, så det är nog ingen större fara.
    Men varför görs inte färsk barnmat, det är jättekonstigt tycker jag! För att laga mat hela dagarna hinner vi inte som föräldrar..

 13. Har aldrig och kommer aldrig förstå varför små barn ska äta burkmat? Min dotter åt enligt blw (baby led weaning) och jag har aldrig köpt en barnmatsburk, men samtidigt heller aldrig upplevt att det skulle vara jobbigt med hennes mat – hon åt ju precis samma som oss vuxna, om än något anpassat i formen och kryddning/saltning.
  Var superenkelt att ta med matlådor när vi skulle iväg, eller så fick hon bara äta från min tallrik. Kan tilläggas att hon åt själv från start. Detta är inget ”se på mig, jag är så bra” utan bara ett tips på den enklaste matintroduktionen man kan tänka sig.

  1. Vi kommer nog göra så som du gjort 🙂 Har köpt en smaknapp och hon får en liten bit från vår mat i alla fall en gång om dagen än så länge. Hon är bara 5 månader. Kommer nog köpta någon burk om man är på resa eller så och behöver något snabbt, men annars får hon ju vår mat 🙂 I mitt fall handlar det om lathet… varför köpa någonting annat när vi ändå lagar bra mat? 😀