Nu är det äntligen läslov! Ja, som höstlovet numera brukar kallas. Så bra! Klart ungarna ska uppmuntras att läsa mer. Bertil har fått en utmaning av oss att läsa en bok varje dag på lovet (en kort sådan – det ska ju vara görbart). Att plöja så många titlar på så kort tid tror jag är bra för lässjälvförtroendet. Han får läsa dem för sina småsyskon. De lyssnar tålmodigt och blir samtidigt underhållna.

Jag vill också slå ett slag för att inte hålla så hårt på åldersindelningarna på böcker man läser för barn. Vi lägger åttaåringen och femåringen samtidigt om kvällarna och växlar mellan tjockare böcker som Harry Potter och Trollkarlen från Övärlden – och tunnare bilderböcker lagom för förskolebarn. Jag upplever att femåringen kan förstå och ha glädje av svårare böcker än man tror och att åttaåringen fortfarande verkligen har behållning av att titta i bilderböcker.

Här kommer i alla fall några boktips på titlar som mina barn gillar (mina boktips inför förra årets läslov hittar ni här). Det här är både äldre och nyare titlar. De nyare är dock inte så pass nya att de inte hunnit tas in på biblioteken.

Vill först tipsa om Mimmi får en farfar av Viveca Sundvall och illustrationer av Eva Eriksson. Eva Eriksson är förmodligen en av våra mest fantastiska illustratörer. Och i den här mysiga boken om Mimmis jakt på en egen farfar är illustrationerna extra bra. Härlig läsning med mycket att titta på i bilderna.

Pija Lindenbaums böcker är återkommande favoriter här hemma och i Pija Lindenbaums Bästa är alla hennes bästa berättelser samlade. Som Gittan och Gråvargarna och Lill-Zlatan bland många andra. Den här samlingen jag ofta med när vi reser bort och behöver läsning som räcker för flera dagar.

De olika böckerna om Barna Hedenhös av Bertil Almqvist läste pappa alltid för mig som liten. Älskade allihopa! Just den här fyndade jag på loppis för några veckor sedan och illustrationerna och äventyren är fortfarande lika roliga.

Juno och Jillis flyttar av Anna Bjelkholm och Mia Olofsson är en superfin berättelse man kan läsa för barn som ska flytta eller har flyttat. Eller har vänner som flyttat iväg från dem. En fin och hoppfull bok. Dock får mina barn alltid darr på läppen när vi läser den. Av blotta tanken på att vi någonsin skulle flytta från vår fina lilla by.

Det kommer en grävling av Lisa Ragvals och Anna-Karin Garhamn är en hisnande berättelse om en pojke som skaffar en grävling som husdjur. Och vad som händer sedan. Det här är som en slags blandning av faktabok om djur och en vanlig mysig sagobok. Helt underbara myllrande illustrationer som vi blir sittande med lääänge.

Jag vill också tipsa om några titlar passande för lite äldre barn. Dels dessa två “Lätt att läsa-böcker” Otur i Borgen och Världens bästa riddare av Magnus Ljunggren och Mats Vänehem. Superroliga och rikt illustrerade korta kapitelböcker som mina barn gapskrattar åt för att de är så knasiga.

Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda av Ben Brooks fick pojkarna i present vid barnvälsignelsen i maj. Den här boken sitter de ofta och bläddrar i och så får jag läsa om olika killar världen runt som vågat vara annorlunda. Man märker att det är väldigt inspirerande och stärkande läsning för pojkarna.

Slutligen Tove Janssons Sent i November som är nionde och sista delen i serien om Muminfamiljen. En bok som faktiskt precis lika gärna kan läsas av vuxna. Jag tycker om den vemodiga, lågmälda stilen. Och så passar det höstiga temat så bra med den årstid vi nu befinner oss i!

Ha ett härligt, läslusigt läslov med barnen nu!