Lästips för läslov

Nu är det äntligen läslov! Ja, som höstlovet numera brukar kallas. Så bra! Klart ungarna ska uppmuntras att läsa mer. Bertil har fått en utmaning av oss att läsa en bok varje dag på lovet (en kort sådan – det ska ju vara görbart). Att plöja så många titlar på så kort tid tror jag är bra för lässjälvförtroendet. Han får läsa dem för sina småsyskon. De lyssnar tålmodigt och blir samtidigt underhållna.

Jag vill också slå ett slag för att inte hålla så hårt på åldersindelningarna på böcker man läser för barn. Vi lägger åttaåringen och femåringen samtidigt om kvällarna och växlar mellan tjockare böcker som Harry Potter och Trollkarlen från Övärlden – och tunnare bilderböcker lagom för förskolebarn. Jag upplever att femåringen kan förstå och ha glädje av svårare böcker än man tror och att åttaåringen fortfarande verkligen har behållning av att titta i bilderböcker.

Här kommer i alla fall några boktips på titlar som mina barn gillar (mina boktips inför förra årets läslov hittar ni här). Det här är både äldre och nyare titlar. De nyare är dock inte så pass nya att de inte hunnit tas in på biblioteken.

Vill först tipsa om Mimmi får en farfar av Viveca Sundvall och illustrationer av Eva Eriksson. Eva Eriksson är förmodligen en av våra mest fantastiska illustratörer. Och i den här mysiga boken om Mimmis jakt på en egen farfar är illustrationerna extra bra. Härlig läsning med mycket att titta på i bilderna.

Pija Lindenbaums böcker är återkommande favoriter här hemma och i Pija Lindenbaums Bästa är alla hennes bästa berättelser samlade. Som Gittan och Gråvargarna och Lill-Zlatan bland många andra. Den här samlingen jag ofta med när vi reser bort och behöver läsning som räcker för flera dagar.

De olika böckerna om Barna Hedenhös av Bertil Almqvist läste pappa alltid för mig som liten. Älskade allihopa! Just den här fyndade jag på loppis för några veckor sedan och illustrationerna och äventyren är fortfarande lika roliga.

Juno och Jillis flyttar av Anna Bjelkholm och Mia Olofsson är en superfin berättelse man kan läsa för barn som ska flytta eller har flyttat. Eller har vänner som flyttat iväg från dem. En fin och hoppfull bok. Dock får mina barn alltid darr på läppen när vi läser den. Av blotta tanken på att vi någonsin skulle flytta från vår fina lilla by.

Det kommer en grävling av Lisa Ragvals och Anna-Karin Garhamn är en hisnande berättelse om en pojke som skaffar en grävling som husdjur. Och vad som händer sedan. Det här är som en slags blandning av faktabok om djur och en vanlig mysig sagobok. Helt underbara myllrande illustrationer som vi blir sittande med lääänge.

Jag vill också tipsa om några titlar passande för lite äldre barn. Dels dessa två “Lätt att läsa-böcker” Otur i Borgen och Världens bästa riddare av Magnus Ljunggren och Mats Vänehem. Superroliga och rikt illustrerade korta kapitelböcker som mina barn gapskrattar åt för att de är så knasiga.

Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda av Ben Brooks fick pojkarna i present vid barnvälsignelsen i maj. Den här boken sitter de ofta och bläddrar i och så får jag läsa om olika killar världen runt som vågat vara annorlunda. Man märker att det är väldigt inspirerande och stärkande läsning för pojkarna.

Slutligen Tove Janssons Sent i November som är nionde och sista delen i serien om Muminfamiljen. En bok som faktiskt precis lika gärna kan läsas av vuxna. Jag tycker om den vemodiga, lågmälda stilen. Och så passar det höstiga temat så bra med den årstid vi nu befinner oss i!

Ha ett härligt, läslusigt läslov med barnen nu!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Lästips för läslov”

 1. Känner inte till de andra, men Sent i November (och Pappan och Havet) är fantastiska böcker! Tack för påminnelsen 😘

 2. Så mysigt med högläsning tillsammans med barn:) När jag jobbade med barn var det en av mina favoritsysselsättningar.

 3. Åh, har som vuxen läst alla Tove Janssons muminböcker och de är fantastiska. Några av mina absoluta favoritcitat kommer ur sent i november. Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda ska jag köpa åt vår son. Ser så framemot att få läsa den med honom sen när han blir äldre.

 4. Åh! Älskar böcker och att läsa. Båda mina läser själva nu, de är så pass stora. Men Gittan var storfavorit här hemma, blir så glad att ni också gillar. Fårskallarna och Gråvargarna var mest omtyckta. Sen gillade vi att läsa Skrotsamlarskolan också, tips! Barna Hedenhös gillar jag, men barnen har tyvärr inte fastnat för dom. Hoppas ni får ett härligt läslov!

 5. Jag vill tipsa om serien Livat på lingonvägen, till den som börjar läsa själv. De finns i olika svårighetsgrad där dom lättaste är superenkla. Fina illustrationen och mysiga vardagsberättelser. Gillar vardagsböcker väldigt mycket, andra favoriter är kapitelböckerna om Nina (och snöleoparden mfl) Saga-sagor och bästa Lillebror och nalle av Wieslander som var min egen favorit när jag var barn.

 6. Vill tipsa om en bokserie att ha tex som högläsning. Jag läser den nu för min 8 och 10 åring. ”I elfte timmen” skriven av Widmark och Lidbeck. Handlar om tre pensionärer som inte är riktigt som alla andra. Och den är så rolig att vi alla skrattar så vi kiknar! Slump att jag hittade den första på biblioteket o nu är vi inne på den tredje. Finns fyra stycken i serien än så länge.

 7. Så kul med läslov och boktips! Jag kan tipsa om de två böckerna om Kerstin: ”Det fina med Kerstin” och ”Att vara Kerstin” som handlar om en flicka som går i ettan och sätter sig i alla möjliga knepiga situationer. Både jag och barnen skrattar högt!

 8. Tycker det är såå bra att du tipsar om detta – utan att det är i samarbete med något företag. Under hela tiden jag läste väntade jag på att det skulle komma fram att det var ett samarbete och blev glatt överraskad när det inte var det. Man har blivit så van vid att när influenser tipsar är det ofta samarbeten och då brukar jag inte ta det seriöst (förutom dina samarbeten då de känns trovärdiga). Men ville bara säga att det är skönt att kunna läsa ett tipsande inlägg utan att det är reklam för ett företag. 🙂

 9. Morfar prosten ❤️ Lägger också barnen samtidigt och det funkar bra att läsa för båda. Men det måste vara något jag själv gillar också annars orkar jag inte 🙂

 10. Hej Klara! Har du upptäckt Anna Hanssons böcker ? Det finns massor.Monsterhotellet om en varulvs familj i Lappland, Familjen Skurk från rymden, Dolly detektiv om en fransk bulldog ,Stora djurbajs boken ,Knasiga fakta serien för att bara nämna några.

 11. Vill tipsa om underbara Jimmy Knapp och Lukas Lokföraren av Michael Ende. På äventyr i ett ånglok som både seglar och flyger, prinsessor och sjörövare. (Har dock inte läst den på sådär 25 år så jag vet inte hur politiskt korrekt den egentligen är…) Även Millans märkvärdiga mormor är heeelt magisk!

 12. Jag saknar verkligen högläsningen, höll på så länge som möjligt men till sist blev ju pojkarna för stora… Nu är de 17 och 22 så något hopp om att ta upp högläsningen igen finns nog inte.

  Nåja, om jag har tur kanske det kommer ett par barnbarn i framtiden och då ska jag bli en riktig läs-farmor…

  En bokserie som gick hårt här hemma var Lasse-Majas detektivbyrå av Martin Widmark. Stora killen älskade dem och vi hade många mysiga och spännande stunder tillsammans. Hans favoriter var Mumiemysteriet och Saffransmysteriet.

  Jag tycker dessutom att julkalendern om Lasse-Maja (från 2004?) är en av de bästa någonsin, vilken underbar miljö och stämning!

  Lillkillen gillade också Widmark men hans favorit var Nelly Rapp – Monsteragent. De är lite läskiga så man bör nog vara 8-9 år i alla fall. Sonens absoluta favorit var Sjöodjuret i Bergsjön. Jag läste den högt för honom och sedan läste han den själv om och om igen. Min favorit är Frankensteinaren.

 13. Alla böcker som finns om Mimmi är helt otroligt bra. Älskade dem som barn och älskar dem nu!
  Håller med om det där med åldrar och böcker, man ska inte lägga in bilderböckerna i förrådet när 6-åringen börjat gilla kapitelböcker. Plötsligt kommer det veckor som han väljer bland dem och ratar kapitelböckerna. Känns tryggt med de välkända bilderböckerna ibland tänker jag. Tips att läsa för 6 och 9 år är t ex Familjen Knyckertz, Roald Dahl, Astrid Lindgren förstås, Mimmiböckerna och Sune-böckerna.

 14. Har ni läst böckerna om Frallan av Sara Ohlsson med bilder av Lisen Adbåge? Så roliga och samtidigt kloka.
  Passar perfekt som högläsning för typ femåringar och är lagom mycket text för nån som börjar få upp farten i den egna läsningen.

 15. Just nu läser min man mest för våra stora barn på sju och tio år. Han läser bland annat Narnia, Nelly Rapp och Ninjan Timmy. Den sistnämnda boken är en fanatsy/äventyrsserie om katten Timmy och hans vänner som får vara med om många spännande resor och äventyr. Den boken är främst min man och tioåringen förtjust i.

  Farmor plöjer igenom Roald Dahls böcker för dem. Hon började med “Den store vänlige jätten” som även är min dotters favoritfilm just nu. Hon har även läst “James och jättepersikan”, “Kalle och Chokladfariken” och läser nu “Matilda”.

  Jag har under året läst många Suneböcker av Sören Olsson och Anders Jacobsson. Undrar hur många böcker de har skrivit nu? Mängder!! Väldigt roliga, tänkvärda och med hög igenkänningsfaktor för både barn och vuxna.

  Min dotters favoritbok var länge “Lotta på Bråkmakargatan”, när hon flyttar in i Tant bergs skräpvind, den kan hon nästan utantill. Kajsa Kavat var också länge en favorit. I somras läste vi Ronja Rövardotter, super bra. “Rasmus på luffen” gillar även jag och båda barnen.

  “Rövarna i Kamomilla stad” är rolig, både som ljudbok och egen högläsning för barn.

  Min son som helst inte läser så mycket själv, har läst två av de populära böckerna “En handbok för superhjältar”. Kapten Kalsong gillar han också, vilken jag tycker är fruktansvärd:(.