Tips inför läslovet!

Nu stundar höstlovet – eller läslovet – som det allt mer kommit att kallas genom ett superbra initiativ från Läsrörelsen. Vi måste få barn och unga att läsa mer!

Att läsa böcker är en av mina stora passioner och också anledningen till att jag idag kan försörja mig på att skriva. Att läsa mycket är en förutsättning för att skriva bra. Jag läser högt för barnen varje kväll – och ibland också på dagtid när vi är lediga. Vi kryper upp i soffan eller sängen för en stunds lugn och mys. Det har jag fått med mig hemifrån.

Mamma men särskilt pappa läste mycket för mig. Och han köpte alltid böcker till mig när jag fyllde år. Och när jag blev lite äldre skaffade han prenumerationer på tidningar som Ordfront till mig, så att jag skulle ha något vettigt att läsa, istället för att bara bläddra i Frida och Veckorevyn. Och nu vill jag föra läsandet vidare det till mina barn. På förskolans föräldramöte förra veckan fick vi se klippet läs för ditt barn som jag varmt kan rekommendera dig kika på.

Om du läser för ditt barn (det räcker med tio minuter om dagen) kommer hen vid 17 års ålder kunna 50 000 ord. Om du inte läser kommer hen kunna ca 15 000 ord vid samma ålder. Som alla förstår har ju ungdomar som kan 50 000 ord betydligt bättre förutsättningar att kunna förstå vad som står i dagstidningen, i läroböckerna och vad som sägs i Studio Ett! SÅ LÄS LÄS LÄS!

Nu tänkte jag tipsa på fem suveräna nyutkomna böcker och en sjätte gammal klassiker som du kan läsa tillsammans med barnen under läslovet!

Handbok för Superhjältar av Elias och Agnes Våhlund är en serie böcker som tagit mina barn (och många andra ungar med storm). Mobbade Lisa upptäcker att hon har superhjältekrafter och tar revansch på mobbare och räddar stan från skurkar. Girlpower, spänning och högt tempo rakt igenom!  Boken känns som en hybrid av en mangaserie och en vanlig kapitelbok (textomfånget är ungefär detsamma som för Lasse Majas Detektivbyrå) och passar perfekt för fyraåringar att lyssna på och nioåringar att läsa själva.

Bidde det då? är en rar och knäpp liten bilderbok av Pija Lindenbaum. Folke älskar den men även Bertil tycker att den är väldigt skojig. Själv gillar jag att skräddaren är så lik författaren Lena Andersson. När jag såg henne på Bokmässan såg hon ut på pricken så här.

Rysliga Förskolan är Lina Neidestams första barnbok men knappast den sista! Om rädslan när man kommer först till förskolan och tycker sig höra ruskiga ljud inne från den tomma avdelningen…

Viggo och Rädslolistan har passat perfekt som läsning för vår familj den här hösten, på grund av stark igenkänning. Viggo är rädd för precis allting, har en jobbig fyraårig lillebror och en ny klasskamrat som faktiskt är ganska dum ibland. Han kämpar med att läsa och skriva och klara av allt läskigt som finns i en sjuårings liv! Som vanligt skriver Lisa Bjärbo väldigt inkännande om barns tankar och inre liv.

Äckliga kryp av Anna Hansson och Maria Andersson är en bok som handlar om just äckliga småkryp. Som likmaskar, spyflugor och dyngbaggar. Festlig läsning för hela familjen!

Slutligen vill jag tipsa om en barndomsfavorit för mig, boken Kattmössan av Eva Lindström. Katten Bruno springer bort från sin matte, som söker och letar efter honom i flera veckor. Men till sin fasa inser hon en dag att grannen och jägaren Birger har skaffat en nya pälsmössa. Och den ser precis likadan ut som hennes försvunna katt!

Minns att Kattmössan fick mig att känna ett sådant vemod när jag läste den som liten. Inte bara för handlingen, utan också för illustrationerna av novembergrå himmel, nedstämdhet och vardagsleda. Och även mina barn tycker att den är hemskt sorglig. Men sorgliga böcker behövs också, så man får utlopp för allt det ledsna.

Ha nu ett riktigt härligt Läslov! (Här och här finns tidigare inlägg jag skrivit med boktips för barn)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Tips inför läslovet!”

 1. Åh, vilket bra inlägg! Älskar boktips. Det är ju så viktigt och otroligt mysigt att läsa för och med barnen.
  Du skriver om tidningar som komplement till alla dessa tjejtidningar. Har du några ex på tidningar som du tyckte om? Jag tyckte att KP var bra men vill gärna ha fler tips på tidningar till mina barn.

  1. JA! Koko är toppenkul och superfin tidning, säger jag som är partisk, för jag är med och gör den. Vi startade den just för att vi tycker att det är så viktigt att uppmuntra till läsning. Och LEK! Så många barn som inte kan leka längre och som aldrig någonsin har klättrat i träd. Och för att det behövs fler tidningar än KP för den målgruppen.

   Snart kommer ett nytt nummer av KOKO, med rymdtema!

   1. Åh, vilket bra tips! Har reserverat ett nummer på biblioteket och är den lika bra som den verkar så ska jag be dem att prenumerera så att fler får chansen att läsa den.

 2. ÄÄÄÄÄlskar att läsa för barnen. Det är dagens högtidsstund. Också mina bästa minnen från barndomen, när mamma och pappa läste högt för mig och min syster. Det var magiskt.

 3. Jag är gymnasielärare i svenska och engelska och i svenska kan vi nästan sätta betyg på våra elevers läsförståelse och ordförråd efter att ha frågat dem om deras läsvanor nu och om någon läste för dem när de var barn.

  I engelska är det ännu större språklig skillnad mellan de få som läser på engelska och de som inte gör det. Men här har också en ny kategori elever seglat upp: killarna som spelar dataspel på engelska flera timmar om dagen har ofta ett fantastiskt ordförråd.

  Vi har lagt ner mycket tid på att hitta böcker som passar våra elever. Böckerna ska vara på rätt nivå förstås, men det vviktigaste är att eleverna tycker om böckerna. Det finns inget härligare än när de kommer och vill läsa bok nr 2 efter att ha läst nr 1 utan att kanske aldrig tidigare ha läst en bok. Att kunna väcka läsglädje är det absolut finaste med mitt jobb!

 4. Vi som har blivit lästa för som barn har fått en fin gåva att förvalta och lämna vidare. Så härligt att nu se hur våra barn läser för sina barn.

 5. Tack för tips och påminnelse om att läsa mer för barnen! Tiden räcker aldrig till, känns det som, men man kan ju läsa ett kapitel och se fram emot och längta till nästa! Har reserverat varenda titel 😄

 6. Vilket underbart inlägg! Tack!!! Har en femåring och en åttaåring som vi läser högvis med böcker för, men alla dina tips har vi visst lyckats missa… Blir en fin lista att ta med till bibblan nästa gång.

 7. Även i arbeten med människor med funktionsvariationer har läsning av skönlitteratur, visat sig vara ett utmärkt hjälpmedel. En ingång till att prata om känslor när man i bokcirkel läser högt för varandra.

 8. Det är så kul att läsa och här kommer tonåringarna bli utmanade till det. Sen kanske jag och min 13-åring ska fortsätta med högläsningen av Anne på Grönkulla:-)
  Fler boktips till yngre är böckerna om Nelly Rapp och de om Kalle Skavank- bra högläsningsböcker.
  Jag vill oxå att det är läslov 🙂

 9. Tack för toppentips Clara! Jag tror att flera av dem kommer passa min nästan-sjuåring som fått ett läsbingo över höstlovet. Hon tyckte det var så spännande att hon tjuvstartade i förrgår. 😉 Vi får nog ta ett besök på bibblan i helgen.

 10. Jag vill tipsa om Sandvargen, skriven av Åsa Lind. Finns tre kapitelböcker, dom är fantastiska! Vi älskar dom hela familjen, har barn som är 6, 4 och 2 år. Språket, känslan! Ni måste provläsa dom 😊

 11. Här är ett roligt radioinslag om varför det kan vara bra för vuxna också att läsa barnböcker:
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1164556?programid=503
  Och så sa min mamma häromveckan att jag måste läsa Catharina Kruusvals bok Egon och rävungen — en som hon gjorde före många av sina succéböcker. Det tipset måste jag skicka vidare. En så otroligt rörande berättelse, och så vacker också!

 12. Vill bara tipsa om böckerna om Den underbara familjen kanin med lillebror kanin som får möta olika läskiga saker i sagoskogen. Fru skräck, Godistrollet och ett stort monster. Men det blir alltid bra i slutet. Underbar handling och underbara illustrationer 😍😍

 13. Jag älskar barnböcker! Esperanza av Jacob Wegelius är en av de bästa böcker jag läst. Jag ger alltid mina syskonbarn böcker i present, nu inför läslovet ska de faktiskt få just Viggo och rädslolistan plus Haj-Jenny av Lisa Lundmark, den ska handla om en introvert tjej (som då misförstås som blyg eller så) och jag tänker att den kanske skulle vara nåt för dig Clara? 🙂

  I den (tyvärr numera nedlagde) podden Bladen brinner kan en få massa tips! Det finns ett instagramkonto också.

 14. Edward Tulanes fantastiska resa, jag har väntat fem år på att få läsa för min son som nu är åtta år. Jag har läst den för tre klasser och den är magisk! Handlat om tankarna hos en leksakskanin och allt den är med om. Vackra miljörerbocg några få vackra bilder som skulle passa perfekt på väggen hos er. Jag har en stark känsla om att du skulle tycka om denna bok mycket. Mycket att prata om och många tankar om livet som väcks! Vi ska läsa den under läslovet!

 15. Mitt råd är att låta läskunniga barn läsa böcker efter intresse och att man i högläsningen utmanar lite mer. För min 8-åring läser vi högt varje kväll ur Harry Potter, medans han själv väljer böcker som handlar om fotboll och fotbollsspelare. De kan då vara ganska utmanande med långa kapitel och mycket text, men eftersom han väljer själv så går det bra. Hur svenskan är i de böckerna bryr jag mig då mindre om.
  Underbara både som högläsning och att läsa själv när man fått upp farten lite är allt av Roald Dahl. Högläsning för yngre barn som jag gillade i min barndom är t ex böckerna om morfar prosten. Viveca Lärns Monstret i skåpet, En ettas dagbok m fl om Mimmi är också fantastiska tycker jag.

 16. Tack för tipsen! Mina barn är också, till min stora glädje, ena riktiga bokmalar. Tycker dock det är svårt att hitta bra böcker till sexåringen… Hon läser ju verkligen allt, men jag vill gärna ge henne läsning som utmanar och utvecklar hennes läsförståelse (hon kan utan problem sitta och läsa böcker i nivå med Jules Verne), samtidigt som det ska vara relevant och rolig/spännande läsning för henne och som hon kan känna igen sig i, och gärna utan en massa sunk och och unkna stereotyper etc. Svår kombination!

  “Rysliga förskolan” var en hit som tillsammans-läsning (vi läser alltid någon bok tillsammans på kvällen, innan det blir dags att läsa med barnen var för sig) tyckte både sexåringen och tvåringen! Och jag älskar Neidestams illustrationer, så jag klagar verkligen inte när det är den boken som väljs…!

 17. Ååhhh älskar böcker och att läsa! Mina barn är 10 och 12 så de läser själva nu. Älskade dock att läsa Pijas böcker för dom när de var yngre. Kan tipsa om Fislandet och Paketlandet av Cissi Forss som min dotter älskar. Lina Neidestams barnbok ska jag absolut kolla upp. Vad brukar du själv läsa Clara? Hade varit kul att se några boktips för vuxna med. Kan tipsa om att googla på läsning, finns ett för varje lov och barnen får kryssa en ruta per 10 min de läser och efter hand de blir äldre kan man öka på tiden. Vi brukar gå till barnens favoritrestaurang om de kryssar alla rutorna, det gör att de blir extra motiverade att läsa och dessutom får vi en mysig stund tillsammans.