Boktips för barn

Vet du inte vad du ska ge ett barn i din närhet till jul? Ge en bok. Den kan man ha glädje av länge. Böcker är en portal in i roligare världar, när ens egen vardag är lite grå och tråkig. Här kommer några bilderböcker jag och mina barn gillar!

Livet på en Pinne av en av mina favorillustratörer Maria Nilsson Thore. En söt lite berättelse om livet som fågel. Fantastiska illustrationer!  Löftet av Nicola Davies och Laura Carlin. En mörk berättelse om en kall och ond stad där människor blivit hårda och hjärtlösa. Men så börjar en flicka plantera träd…och då förändras allting. De här boken är en otroligt stark läsupplevelse. På ytan om att plantera träd, men egentligen handlar det om att göra goda handlingar och se hur de sprids som ringar på vattnet. Ivar träffar en Diplodocus. Bertil har varit i en riktig dinosauriefas sista året och älskar Lisa Bjärbo och Emma Göthners berättelser om Ivar och hand dinosaurieland som börjar leva om nätterna. Vi har alla böcker i serien och Bertil blev så inspirerad av läsningen att han byggde ett alldeles eget dinoland av en kartong. Bra jullovs-syssla!

Min stora elefant av Sara Gimbergsson är en enkel liten pekbok om en tjej och hennes elefant. Mycket uppskattad av Folke. Eviga Berg och Tre starka kvinnor. En favoritbok både hos mig och Jakob när vi var små. Finns att få tag i på loppisar eller bibliotek. Den superstarka sumobrottaren Eviga berg är på väg till kejsaren för en brottningstävling. Men på vägen lär han känna tre starka kvinnor som inte alls tycker att han är särskilt stark – för i jämförelse med dessa kvinnor är han faktiskt ganska svag och väldigt ynklig. En fin och inspirerande berättelse.

Världens bästa monster av William Bee och Kate Hindley. En underbart roligt illustrerad saga om en pojke som låter sitt monster Sidney ställa upp i en tävling om världens bästa monster…men inget går som det ska. Astrid Lindgrens Jul är en fantastisk liten sagobok med spelare så att man antingen kan läsa boken som den är – eller lyssna på när Astrid läser sina egna julsagor. Väldigt populärt här hemma – att sätta på när vi inte orkar läsa fler sagor för kvällen och Bertil ändå vill fortsätta lyssna. Spelfunktionen är väldigt enkel så en fyraårig kan använda den på egen hand med lite övning. Mamma Mu är en annan favorit här hemma. Nu finns några berättelser i serieform. Perfekt med serieformatet för barn som håller på att lär sig läsa och ett bra alternativ till vanliga serietidningar.

Livet som mini-monster av John och Hanna Hallmén. Fantastiska fotografier av olika insekter. Roligt både för stora och små att få se tvestjärtar, myggor och vargspindlar uppförstorade. De ser verkligen ut som minimonster. Perfekt för vetgiriga ungar i alla åldrar. Slutligen vill jag tipsa om söta pekboken Toto Maskerad av Emma Virke.  Med små utskurna hål på varje sida som gör det spännande att bläddra och läsa.

Eftersom flera av böckerna jag tipsar om kommer från Rabén&Sjögren och det är det förlag som jag själv ligger på kanske jag ska tillägga att jag inte är sponsrad till denna bloggpost på något vis. Men att jag däremot via förlaget fått möjlighet att läsa extra många av deras böcker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarer på “Boktips för barn”

  1. Åh, det är verkligen en portal in till andra världar att läsa. Jag älskade mina böcker när jag var liten, ptja, gör det väl fortfarande egentligen när jag tar mig tid med en riktigt bra bok, men när jag var liten så var det verkligen magiskt. Man kunna låta sig uppslukas av böckerna när som helst, när livet var svårt eller när man bara hade lite tråkigt. Jag kommer ihåg att jag nästan spenderade ett helt sommarlov med att läsa en gång, kunde verkligen läsa elva timmar på en dag. Är så glad att mina föräldrar inte problematiserade det på något sätt, för jag älskade det och tycker fortfarande att det var en riktigt, riktigt bra sommar 🙂

  2. Tack för tipsen! Jag har också en dinosariepojke så jag ska kika på Ivarboken. Min egen favorit just nu är Pettson får julbesök (pettson och findus). Får en riktigt god julkänsla av den.

  3. Tack för alla tips! Min 2,5-åring älskar Maria Nilsson Thores alla böcker, speciellt Alla tre på förskolan ärtan-serien. Vi har precis lånat hem “Livet på en pinne” och både min dotter och jag gillar den; fina illustrationer och finurliga små texter

  4. Vill ni läsa mer om dinosaurier så är Sarah Sheppard ett måste enligt mig! Det finns flera böcker för stora och små och hon har även skrivit om andra djur (samt den populära kartboken). Men dinoböckerna har vi plöjt så mycket att jag snart kan varenda dinosort…

  5. En till superbra barnbok är Siri flyttar till landet från Åsa Mendel Hartvig. Jag tror den är menad för 3-5 åringar men passar både mindre och större…

  6. Go kväll, vill gärna rekommendera Emma och Lisen Adbåges barnböcker,som jag tycker är jätte trevliga också.Ha det så bra.

  7. Härligt med fina boktips! Dem ska jag genast ta mig an. Samlar bra barnböcker och använder mycket i mitt jobb på förskolan. Några av mina favoriter är just nu: Böckerna om Gruffalon, Lill Gruffalon. Roliga böcker med härligt språk, upprepningar som är roliga att följa och skrivna på rim. Historien har dessutom en oväntad skojig tvist!! En annan favorit är Bockarna Bruse på badhuset. Roligt och härlig berättelse som fångar barnen och som följer med dem in i leken. Barnen känner igen hur det är på badhuset, att man betalar, duschar och byter om. Men Bockarna vet ju inte riktigt hur det ska vara. Sen kommer trollet och ställer till det och gör allt man inte får!! Men Bockarna Bruser räddar situationen.