Barnböcker

Jag läste någonstans att barn som haft föräldrar som läser för dem har med sig 18000 ord när de börjar skolan. De som inte haft tillgång till högläsning har bara med sig 9000 ord. För mig är det så himla viktigat att läsa mycket med Bertil! Framförallt gillar jag det själv. Det är en lugn, kravlös stund med där vi hinner småprata om och jag dessutom får en  inblick i vad som försiggår i hans värld. Helt naturligt kan man resonera om en massa olika situationer. Varför är Måns alltid så dum mot Pelle Svanslös? Har du tänkt på att Alfons pappa låter precis som jag när jag blir sur? Och plöstligt får man höra om vad som hänt på förskolan. Vilket barn som sagt vad och ifall någon blivit ledsen. Allt det som inte alltid kommer naturligt för en treåring att berätta annars. Jag hoppas också att all högläsning ska ge förutsättningar för min son att bli en bra läsare. För jag vet av erfarenhet att det är så himla mycket enklare i skolan om man har lätt för att läsa och snabbt tar till sig information via text.

Men främsta anledningen till att vi läser så mycket är att man med böckers hjälp får tillgång till nya världar. Vi har läst flera av Per Gustavssons böcker om prinsessor. Rosa, knalliga böcker med prinsessor som får göra alltifrån att tämja drakar, till starta rockband. Kan verkligen rekommenderas! Speciellt bra till flickor i prinsessåldern. Det är inget fel att vilja vara prinsessa och älskar rosa. Det som är tråkigt är att prinsessorna i litteraturen och på film är sådana viljelösa mähän. Som ska räddas av prinsar och sova på ärtor och fläta sitt långa hår dagarna i ända. Men så gör inte Per Gustavssons prinsessor! Och efter att ha läst de böckerna märker jag att min son  inte alls har den trånga bilden av prinsessor som jag haft. När vi ska klä ut oss till något vill han ofta vara prinsessa eftersom att man som prinsessa både får ha på sig krona, klänning och sådant som glittrar (treåringar är ju generellt sett lite som skator) och dessutom får göra roliga saker som att rädda prinsar och skrämma bort rövare.

Jag har också turen att få en del barnböcker från mitt förlag Rabén och Sjögren, samt ett gäng recensionsexemplar hemskickade. Det är roligt med nya barnböcker! Många av de äldre är ju tyvärr rätt så unkna rent värderingsmässigt. (Fast ett tips kan vara att vid högläsning för barn prova byta kön på huvudkaraktären. Det är ett enkelt trick för att göra boken mer nyskapande!) Här är några av mina favoritböcker:

För de allra minsta gillar jag bokserien Nyfikna Öron (på bilden Husdjur) med en knapp som barnet kan trycka på för att höra hur de olika djuren låter. Fina ljud som inte alls skär i öronen. Catarina Kruusvals illustrerade barnsånger, tex Sockerbagren, är jättebra eftersom man kan sjunga boken (tacksamt om barnet är otåligt). Gillar också Max-böckerna i pekboksvariant, Emma Adbåges pekböcker om lilla magen och näsan, samt versboken Bilen säger Brum av Lotta Olsson.

Älskar Eva Erikssons texter och illustrationer och börjar alltid gråta när jag läser Malla handlar för att den är så fin. Så respektfull mot barnet. Olika förlag ger ut många fina böcker som inte bara visar upp blonda och blåögda karaktärer. I vissa böcker kan man inte heller könsbestämma karaktärerna vilket jag tycker är fint för då kan fler barn identifiera sig med dem. Två favoriter är Orättvist (perfekt för barn som precis fått småsyskon) och Kiwi och den gråtande Goraffen.

Tesslas pappa vill inte av Åsa Mendel-Hartvig är också jättefin! Om en pappa som en morgon inte alls är som pappor ska vara utan är precis sådär krånglig och tvärsöver som en treåring kan vara. Otroligt fina illustrationer också!

Några av våra favoriter att läsa just nu är den roliga boken Hästfesten av Grethe Rotböll, alla Lottaböcker av Astrid Lindgren, Pricken av Margret Roy, alla böcker om Pelle Svanlös. Och så den underbara Cirkusloppor på rymmen av Lena Sjöberg som jag även gärna läser själv för mitt eget höga nöjes skull. Och så ytterligare en favoritbok som får mig att röras till tårar:  Innan jag fanns av Petrus Dahlin. Handlar om vad som händer innan vi föds och efter vi dör och den får mig alltid att tänka på min mormor och morfar. Maria Nilsson Thore är den fantastiska illustratören!

Ja sedan har jag förstås hundra favoritböcker till att tipsa om men de tar jag i ett annat inlägg

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

50 kommentarer på “Barnböcker”

 1. Tack för recensionerna! Det verkar som om vi har liknande smak vad gäller böcker till barnen så det här inlägget ska jag spara tills sonen har lite mer tålamod med läsandet. Han fyller 2 år imorgon så just nu bläddras det fort i böckerna och det får inte vara för många ord 😀

 2. Ja verkligen, Clara! Små guldstunder. Men jag måste också slå ett slag för biblioteken. Jag hade liksom glömt bort det, men återupptäckte biblioteket när jag blev föräldraledig och fick mer tid igen. Att ta en utflykt till biblioteket och där ta gott om tid att låta barnen botanisera bland titlarna för just deras ålder och sedan åka hem med kassen full an upplevelser! Det är fint!

 3. Som lärare kan jag bara instämma!!! Du skriver i enlighet med forskning å även i enlighet med min erfarenhet. Tyvärr är det inte alla som har det lika naturligt att läsa för sina barn, eller skapar inte tillfällen.
  Å dina tips på hur man kan prata om texten msn läser är toppen. De är sånt om vi i Sverige får så dåliga resultat på idag. Så fortsätt med det å jag hoppas Att andra blir inspirerade!!!

 4. Tack för alla boktips. Jag gillar även Jonna Björnstjiernas och Pia Alfredssons böcker. Och så kan man läsa böcker på engelska med, så de lär sig tidigt! Dear Zoo, Rosies Walk, Each Peach Pear Plum och The very hungry caterpillar är några älskade engelska barnböcker. Och såklart alla Beatrix Potters böcker. Och böckerna om Paddington Bear.

 5. Kan bara instämma, lässtunder är de nästa på hela dagen! ❤️ Fast jag har hoppat “Max” böckerna för jag tycker de är för simpla och så ogillar jag att Max slåss i den bok vi har.

 6. Kan rekommendera “riddarskolan” som är en serie lättlästa böcker för barn i skolåldern. De handlar bl a om Fiona som är
  den modigaste riddaren;-)

 7. Vår yngste var (är?) sen med talet så förra året så fick vi remiss till en talpedagog för att utreda om det var något fysiskt problem eller om han bara var sen. Som tur var så var det det senare vilket är det lättaste att åtgärda.
  Då fick vi tipset att också hoppa över läsningen och bara prata om bilderna i böckerna (2-3-åringar har ju mestadels bilderböcker) för att få andra ord än de som står i boken och det stimulerar samtalet ännu mer. Det kan vara ett tips för dem där barnen är passiva när man läser eller där det går trögt, be barnet berätta vad som händer på bilden… det kan bli en helt annan historia än den som är skriven i boken.

  I veckan läste jag en artikel om just läsning och där det också betonades att man ska läsa sakprosa för barnen. Dvs böcker med lite mer faktakaraktär och inte bara sagor eller berättelser som är helt och hållet påhittade. Det gör ännu större skillnad för ordförråd och barnens förmåga att använda det.

  Om man pga tex dyslexi tycker att det är jobbigt att läsa för barnen så finns det ganska mycket barnböcker som har en medföljande skiva. Då kan man som förälder sitta med och kanske pausa lite längre vid “sidbyte” så att man hinner prata om bilder och vad som händer i historien.

 8. Brukar inte kommentera, men i dag måste jag tacka för alla boktips. Vi läser massor för vår treåring och det är kul att hitta nya favoriter

 9. Åh jag fullkomligen älskar barnböcker, har liksom aldrig slutat gilla det sen jag blev vuxen. Är 24 år nu och har inga barn, men drömmer om att få ge ut en barnbok. Vet dock inte riktigt vad som krävs, om jag har “det”, antar att förlagen bombas med förslag redan, men kanske att man skulle testa någon gång. Fina boktips Clara!

 10. Jag fullkomligt älskade att läsa och bli läst för när jag var liten! Favoriten var Pricken, som du skrev om här ovan. Andra böcker jag tyckte oerhört mycket om var alla Castor böckerna av Lars Klinting, böckerna om Totte och böckerna om Emma av Gunilla Wolde (speciellt Totte klär ut sig älskade jag), Knacka på av Anna-Clara Tidholm (finns även flera andra liknande titlar av henne som även dem är bra), och Nisses nya mössa samt Nisse går till frisören av Lena Landström och Olof Landström.

  1. Jag kom på några fler, hehe! Ta fast fabian av Jan Lööf tyckte jag väldigt mycket om, den har dessutom så himla fina illustrationer. Även Sifferboken av samma författare! Nu vet jag inte riktigt vilka av alla dessa som är i lagom nivå för din son eftersom det är böcker jag läst under hela min barndom, men här har du en drös tips så kan du sålla själv. Ha det så kul med läsningen, kram!

  2. Emmas dagis läste vi många gånger innan förskolestarten för min dotter och jag tror att hon faktiskt hade hjälp av det, hon hade tex en väldigt lätt inskolning jämfört med många andra och jag tror det faktiskt blev lite förberedelse. Den är ett bra tips till föräldrar som inför förskolestart vill läsa en positiv bok om förskolan (man kan bara säga förskola istället för dagis om man inte vill använda det ordet). Den är gammal men den beskriver förskolan på ett positivt sätt och de saker de gör är inte främmande för nutidens barn: leka fritt, lunch, sova middag, gå ut, äta frukt, läsa bok, allt som man gör än idag. Färgerna är fina och barnen är inte utpräglat könsstereotypa.

 11. Jag försöker läsa så mycket jag kan för min dotter. Hon gillar Max- och Bäbis-serierna väldigt mycket. Petter och hans fyra getter gillar hon, Hej Dino älskade hon när hon var mindre och hon är helt fixerad vid en som heter Blink, Blink, Vad är det? som handlar om olika djur. Ofta om vi sitter på sängen ska hon ha “binka” som hon kallar boken och sitter och bläddrar och säger vad djuren heter och hur de låter. En annan bok om djur (kommer ej ihåg titel) älskar hon också och sitter och pekar på djuren.

  Min dotter pratar väldigt bra för sin ålder (21 månader) och jag tror helt klart böckerna spelat roll men också att vi ofta pratar med henne och om saker även om hon inte förstår allt.

 12. Jag gillar särskilt prinsesstipset!
  Både jag och sambon älskar att läsa och vill läsa så mycket som möjligt för vårt barn när det kommer. Sambon har en släkting som aldrig någonsin läser för lilla dottern (nu fem år), varken han eller hans fru. De tycker inte om böcker själva nämligen, och de vi köper till lilltjejen blir bara liggande någonstans. Dottern började inte prata förrän hon var tre, och samma var med hennes kusin som inte heller fått mycket läsning. Nu fyller hon snart fyra och pratar, men inte mycket. Jag tror att det har ett samband med brist på läsning, men det behöver det inte vara. Jag tycker bara att det är så synd att ugnarna inte får höra några sagor!

 13. Den första barnboken jag minns att jag läste var just Pelle Svanslös, en samling med alla böcker i en tjock bok på femhundra sidor. Jag var fem år och älskade den! Men min absoluta favoritbarnbok är Bröderna Lejonhjärta, den kommer alltid ligga nära hjärtat och jag tycker att den passar lika bra för vuxna.
  En annan bok att rekommendera är “Lilla Nollan”, väldigt bra för mindre barn!

 14. Ang Per Gustavsson och hans böcker..
  Han har gjort många fina böcker med sagor och sägner. Hans ritsagor är väldigt fina.
  Per är även en av dem som ligger bakom det fantastiska Sagomuseet som finns i Ljungby, liksom den årliga Berättarfestivalen i samma stad.

 15. Jag tänker faktiskt att det är ännu viktigare att lära mina söner hur roligt det är att läsa än dottern, med tanke på den senaste tidens diskussioner om att killar halkar efter i skolan. Dottern suger redan åt sig all litteratur av sig själv.

 16. “treåringar är ju generellt sett lite som skator”. Tack för dagens första skratt och vad härligt med en massa boktips. Måste läsa igenom tipsen i kommentarerna också!

 17. Åh, jag älskar också barnböcker och högläsning. Mina bästa just nu för 4åringen är Den underbara familjen kanin av Jonna Björnstierna (lagom läskigt med Lillebror Kanin) och fantastiska Stinas sommar av Lena Andersson. För 2åringen är Tick Tack av Lena Andersson en favorit, liksom fina Här är den lilla gården av Barbro Lindgren. Så härligt med bra och fina barnböcker!
  DN har i veckan haft en artikelserie om just högläsning. Rekommenderas!
  http://mobil.dn.se/insidan/sakprosa-lika-viktig-som-sagor/

 18. Sen när ungarna är äldre kan jag rekommendera Maria Gripes böcker. Så otroligt välskrivna, går också att läsa i vuxen ålder, helt underbara…

 19. Tack för alla boktips Clara! Mina barnbarn älskar att gå till biblioteket och när vi är där läser vi många böcker för alla som vill lyssna. Naturligtvis lånar vi hem böcker och på kvällen längtar vi efter sagostunden i sängen med några nya spännande böcker. Det är underbart med böcker och ett så härligt sätt att koppla av tillsammans. Min man och jag läste mycket för våra barn när de var små och de är båda bokslukare idag och har glädje av gott ordförråd i sina yrken. Min man läser mycket och nästan alla hans bröder är bokslukare fast ingen läste för dem när de var små. Det kanske var så att de var nyfikna och ville fly verkligheten som inte alltid var så kul och gjorde det genom böckernas värld.

 20. Åh, Pricken är ju helt underbar. Jag och min syster fick den när vi var små och nu har min dotter den. Jag brukar också byta kön på karaktärerna ibland, och ibland – när könet inte framgår säger jag “hen” även om det inte står i boken. I just Pricken har jag provat att byta könet både på Mamma Kanin och Herr Brun så att båda är av samma kön. Det blir väldigt intressanta diskussioner om homosexualitet ur en fyraårings synvinkel 😛

  http://www.tiaraschaos.blogg.se

 21. Roligt att du gillar Olikas böcker! Skickade ett recensionsex. av “Hur görs bebisar?” till dig när jag praktiserade på förlaget i vintras 🙂

 22. Har alltid läst högt för mina barn och läser fortfarande högt för minstingen medan 10-åringen föredrar att läsa själva nu. Är själv bokmal och det har “resulterat” i att mina barn både gärna och ofta vill går till lokala bibbla. Igår hade vi tråkigt väder och då föreslog 6-åringen att vi skulle göra en utflykt till stadsbiblioteket. Skrev ett inlägg igår på min blogg om vår eftermiddagstur till stadsbiblioteket och möte med några ankungar. Trevliga boktips, känner igen många och instämmer ang prinsessböckerna 🙂
  http://finakristinablog.wordpress.com/2014/04/05/lugn-lordag-med-ankmote/

 23. Jag måste tipsa om min systers fantastiska böcker om Lillebror kanin! De är så otroligt fina, och temat är att övervinna sina rädslor genom att se spökena i vitögat. Jag är kanske lite partisk men det är verkligen de häftigaste barnböcker som getts ut om ni frågar mig! Kolla in länken! http://www.familjenkanin.com
  Ges ut på Bonnier Carlsén och har röstats fram till årets barnbok av förskolebarn i Sverige.

 24. Åh så bra med lite boktips! Jag skall åka till Sverige ( Bor i Köpenhamn) nästa helg och bunkra på mig lite barnböcker. Jag har alltid varit en stor läsare och till min förtvivlan så tycker inte min dotter om att läsa så mycket som jag skulle önska! Men jag skall titta på de där prinsessböckerna, de låter jätte bra!

 25. Älskar barnböcker! Sitter ofta och bläddrar i dem, fastän mina barn är stora. Eva Erikssons Malla är en stor favorit även här 🙂 Det är så viktigt att läsa, läsa för barnen – både för den mysiga stunden tillsammans och för språkutvecklingen.

 26. Tack för fina boktips! Ska verkligen kolla in prinssesböckerna.
  Haha, treåringar är lite som skator! Skrattade högt! Stämmer på pricken 🙂

 27. Jag älskar också barnböcker! Så roligt med fler boktips. Jag blir så glad när jag läser vad du skriver om högläsning. Jag är själv lärare och kan bara instämma! Som barn minns jag också hur jag njöt av att höra mina föräldrar läsa och vi satt uppkrupna i sängen. Att göra läsningen till en speciell stund för barnet tror jag är oerhört viktigt, vilket verkligen kan bidra till språkutvecklandet.

 28. Jättebra tips! Min dotter blev intresserad av böcker tack vare Stina Wirsens “vem”-böcker och “brokiga”-serien. Jag saknar dem här på tal om könsstereotypa karaktärer. Så, Stina Wirsen, om du någonsin läser detta, tack!
  Tack också till stadsbibblan i Malmö, ett härligt ställe att ta sina barn till.

 29. Vilka bra tips! Ska läsa mycket när jag får barn och få dem att tycka det är kul själva senare också:) emmasterners.devote.se

 30. Läste jämt för mina barn när de var små. När de kunde läsa fortsatte vi ändå att läsa tillsammans, Harry Potter och liknande böcker. Visst läste
  de en del när de blev större men inte så mycket som jag önskat. Båda pluggar nu visserligen på högskolan så jag hoppas det beror på det att de inte läser som jag hoppats!

 31. Åh, vilket fint inlägg om fina barnböcker! Jag har en son som är 6 månader och jag längtar så mkt tills man kan kura ihop sig i sängen eller soffan och läsa en bok tillsammans! Just nu finns inte riktigt tålamodet för det hos lilla herrn.. 😉 Jag var själv en riktig bokmal när jag var liten och jag hoppas innerligt att sonen blir likadan! Det här inlägget gjorde mig så glad och gav många bra tips, tack för det och tack för en mkt bra blogg! Kram

 32. Min tvååring är ännu inte så intresserad av att man läser för honom. Men när den dagen kommer ska jag gärna läsa för honom. Har några gamla barndomsfavoriter beredda som Kurragömma med Felix, Christoph vill ha fest, Kriktor..

 33. Jag läste nästan alltid medan jag låg och ammade lillplutten, läste tyst alltså, (blev över 35 böcker på ett år) och jag har märkt att han har en speciell relation till böcker nu som snart tvååring. Boken har för honom varit viktigare vid sovdags än nallen och han bläddrar försiktigt.

  Jag måste ju klämma in ett boktips också; bockarna bruse går till badhuset! 🙂

 34. Tack för alla boktips! Min son älskar när man läser för honom. Han haffar alla, både unga (som kan läsa) och gamla och “tvingar” dem att läsa saga för honom. Och han leker gärna prinsessa efter att ha läst prinsessboken ett flertal gånger med farmorn.

 35. Jag
  hittade hit först idag, men tyckte det var så roligt att dina
  ordförrådssiffror är (ungefär) samma som jag namngett min barnboksblogg
  efter!

  Lässtunderna
  med barnen hör verkligen till de bästa, det är stor igenkänning på hur
  de kan väcka samtal! Jag har faktiskt föreslagit Lilla frö (av Sara
  Gimbergsson) som en lite okonventionell få-syskonbok just utifrån sådana
  pratstunder med min stora http://tiotusenord.wordpress.com/2014/05/29/lilla-fro/

 36. Hej alla glada!

  Jag måste tipsa er om två fantastiska barnböcker som även finns som e-böcker. Själv tycker jag att det är otroligt enkelt och bra att kunna ladda ner gratis e-böcker, det enda man behöver är ett lånekort. Barnböckerna jag vill rekommendera heter “Puss” och “Elias hittar en ny bil”.

  Gå in på närmaste bibliotek eller om man vill kan man ladda ner e-böcker gratis från följande länk: https://www.elib.se/search.asp?sok=mikalides&secondrun=YES
  Hälsningar
  Micke