När man fyndar gammaldags julpynt

Som att jag inte hade nog av porslinstomtar, trägrisar, glaspumlor och juldukar. Var jag verkligen tvungen att köpa mer? Ja, det var jag! Tomtarna är nämligen på pricken sådana som stått hemma hos min mormor. Sådana som jag också alltid velat ha. Och de små grisarna tyckte jag var för fina för att låta ligga kvar i pappasken i loppislådan. Så de fick också följa med.

Och se – vad anas där till vänster? En gammal låda med sex glaspumlor. Originalkartong vad det verkar.

Står nästan inte ut med hur söta de är! Ska hänga dem högt, högt i granens topp. I år lever nämligen julpyntet farligt tack vare klåfingrig niomånaders.

50 % läskiga. 50 % söta. 100 % julstämning!

Och så två vackra handbroderade dukar med julmotiv. För att man omöjligt kan få för många. För att man har barn som spiller och spiller och man ständigt har hälften av dukarna i tvättmaskin.

Och inte julpynt i egentlig mening. Men de fick följa med ändå. Bedårande finskor för bebis som ska lära sig gå. Och gammal linnehandduk till köket i julens mest juliga färger!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “När man fyndar gammaldags julpynt”

 1. Härligt med fina saker i bra material som dessutom bär med sig en egen historia! Tänkte när jag läste ditt inlägg att tänk om vi kunde göra om Black friday till Give back-friday. Rensa ut saker man inte längre behöver eller har tröttnat på, ta med dem till second hand/loppis, lämna dem och köp med gott samvete ”nya” saker. Återbruk förtjänar en egen dag!

 2. Super fint!! Älskar de små ljusstakarna. Fråga bara Clara, kör du de broderade dukarna i tvättmaskinen? Jag har nämligen en jul duk med kors stygn som aldrig blir tvättad just för att jag inte vågar köra i maskin och handtvätt blir aldrig av..
  Kram

  1. Nu är inte jag Clara. Men jag tvättar gamla broderade och virkade dukar i 60 grader till å med. Dom ändrar inte en tum på sig. Dom blir bara rena o fina igen. Det är tusen gånger bättre kvalité än nytillverkade. Som knappt får tvättas i mer än 30 grader. För mig är a
   sånt oanvändbart och icke funktionsdugligt. Eftersom det som spills inte går att få bort i så töntigt låga temperaturer.

   1. Hört på min vävkurs att 60 grader för annars kan röda färger blöda;)) Men gamla dukar är nog färdigblödda:)! Står så i slöjd o vävböcker Fr 60 talet. Gu signe dej Clara som hittar så mycket fint, här i Göteborg är de hopplöst att fynda. En sån tomte skulle stå i glasmonter på secondhand!! 200- lapp minst……

    1. Oj vad tråkigt med så dyra priser…. Jag har hittat massor med julgrejer på second hand här i Stockholmsområdet (både i innerstad och närförort), både små och stora tomtar, en ask full med ett tjugotal handvirkade små röda hjärtan, halmbockar och halmänglar, små porslinsäpplen och en massa annat och inget har kostat mer än max 30 kronor. Tittar du antikaffärer eller på riktiga loppisar (typ Myrorna och ideella second handaffärer?). Antikaffärer sätter enligt min erfarenhet skyhöga priser, t ex en äldre Rörstrandstallrik kan kosta 150-200 kr i antikaffär, men 10-50 kr på loppis. Stadsmissionen är snäppet dyrare än Myrorna generellt, men fortfarande med skäliga priser.

  2. Jag kör mina broderade dukar i maskinen, har hållt bra. Kör 40-60 grader beroende på hur skitiga de varit.
   Härligt inlägg Clara!

 3. Å, såna julkulor har jag letat efter i flera år! Tycker de är så fantastiskt vackra. Resten av grejerna var också underbart julmysiga.

 4. De söta grisarna är från tidigt 70-tal. Jag har två stycken som följt mig så länge jag minns. Enligt min mamma föll jag för grisarna inne i en affär när jag var 3-4 år och hon köpte sen dem till mig i julklapp. 😍 Genom åren har jag bytt ut en hel del julprylar, men inte grisarna, de är en livslång förälskelse. 😊

 5. Åh grisarna var verkligen underbart söta! Jag är uppvuxen med gammaldags julpynt
  med mycket tomtar och broderade dukar och tycker det är väldigt fint men tycker tyvärr inte det passar in så bra i min lilla funkis-tvåa. Vad hade du satsat på för julpynt om du bodde i en liten 40-talslägenhet?

 6. Jag har letat likadana gamla pomler ( ja , så sade vi på vår dialekt i V-botten när jag var ung) i flera år, utan att lyckas. Jag fattar inte hur du Clara hittar dem. Men grattis i alla fall till ett fint loppisfynd.

 7. Vi hade så många såna kulor från farmor, samt tillhörande spira till toppen. Dem överlevde vår barndom men för ett par år sen välte hela granen en stund efter påklädning. Kraaaas. Men bättre att dem går sönder efter många år av bruk än av att ligga orörda och lagrade.

 8. Haha! Jag har en sån gris. Och det är så himla dråplig historia kring den grisen… jag budade hem den från tradera i tron om att den var för kronljus. Jag budade ganska högt, för jag hade bestämt mig. Och av någon anledning blev det budkrig.

  Så får jag hem i brevlådan en pytteliten kartong. Pytteliten!!! Döm om min förvåning. Och besvikelse. 😂

  Nåväl. Grisen fick stanna. Som en påminnelse om att läsa texten noga i annonserna.

 9. Hej Clara.

  Av julpynt kan man aldrig få för mycket.

  Jag har också en sån röd gris, har haft den tror jag 40 år.

 10. Snälla Clara, tänd inte ljusen i de små grisarna.
  Träljusstakar är ngt som borde förbjudas.
  Det kan gå väldigt snabbt från mys till katastrof.

  1. Nej jag hade mest tänkt ha dem som dekoration – fast det finns ju små ljuskoppar i metall att sätta i träljusstakar så de blir mer brandsäkra 🙂