Hur jag gör när jag målar

Jag får så många frågor om hur jag målar – vilken teknik jag använder och vilka material. Så här kommer ett helt inlägg på temat. Brasklappar dock med att jag är en glad amatör och inget annat – så anta inte att jag gör på rätt sätt eller i korrekt ordning (på något mer objektivt plan) utan att jag helt enkelt bara visar hur just jag gör.

Den teknik jag känner mig mest hemma i är akvarell. Men jag målar inte med akvarellfärger utan akvarellpennor. En slags färgpenna som är torr men som i kontakt med vatten blir flytande. Man kan alltså måla med den som en vanlig penna och sedan med blöt pensel få färgen att bli akvarelliknande.

Jag kombinerar sedan detta med gouachfärg som är en vattenlöslig färg på tub (inte helt olik akvarell – men enormt mycket mer högpigmenterad). Och med den stora skillnaden att gouache också finns i täckande vitt! Som ni vet kan man inte måla vitt med akvarell (endast spara ut det vita på pappret). Men med gouache finns alltså faktiskt en vit, täckande färg man kan måla på ovanpå andra färger.

Den vita gouachefärgen är min räddare de gånger jag målat något helt fel och vill måla över med något annat. Då lägger jag några lager vit färg mellan och målar det andra ovanpå. Funkar jättebra med mindre detaljer men inte så bra på stora fel. Funkar också helt suveränt att måla snöflingor med. Som ni ska se nedan!

Jag målar alltid på akvarellpapper och 200 g brukar vara lagom grängat och grovt tycker jag. Köper min mjuka blyerts och sudden från Koh i Noor på Sandbergs papper. Slår allting annat!

Jag skissar alltid först upp mitt motiv med blyerts. Oftast har jag en ganska klar idé i huvudet som jag vill förverkliga. Den här tavlan började till exempel med huset längst till vänster. Resten av husen kom efteråt. Jag skissar och suddar och skissar igen. Min stil är naivistisk, där proportioner absolut inte behöver stämma och perspektivet ofta får skeva. Jag gillar det fria i det.

Jag försöker alltid göra så många detaljer som möjligt klara innan jag färglägger, för när jag väl målat ett varv är det svårt att få tilläggen riktigt snygga. Så här ser alltså min färdiga blyertsskiss ut innan jag börjar färglägga. Ca 95 procent av sakerna som ska vara i bilden är här uppskissade. Några småsaker tillkommer dock alltid under målningen. Kan ni upptäcka vilka?

Sedan börjar färgläggandet. Jag brukar börja med att välja färg till husets fasader – de sätter färgskalan på hela teckningen. Ljusa färger går alltid att måla över med mörkare så det är smart att måla stora, ljusa fält först. Längs vägen justerar jag och följer alla mina ingivelser.

Jag målar oftast upp färgerna med färgpenna på ett annat kluddpapper. Blandar till perfekt nyans och sedan blöter jag upp dem och “hämtar tillbaka” färgerna från kluddpappret med en pensel. Som ni ser på översta bilden här blir kluddpappret täckt med massa små färgkluttar ungefär som en palett blir täcks med oljefärg. Ibland målar jag dock direkt på min teckning med pennorna. Då går det snabbare men är svårare att justera om någon färg inte känns hundra.

Att skissa upp den här teckningen tog kanske fem timmar, att färglägga den tog minst fem timmar till. Då jobbar jag i ett ganska vilsamt tempo.

Jag avslutar alltid med att måla konturer längs några av figuerna/sakerna med en tunn tunn vattenfast tusch som har en spets på 0,1 mm. På det sättet kan man få vissa detaljer att framträda tydligare.

Mitt tips för att lära sig måla och rita är att titta mycket på illustrationer för att få en uppfattning om hur saker egentligen ser ut när man ritar dem. Kolla i bilderböcker eller googla! För att som till den här bilden rita grisar med rätt proportioner bildgooglade jag “Pig Illustration” för att få exempel. Det är en bra hjälp på vägen.

Hoppas ni fick en tydligare bild nu av hur jag arbetar – lämna en kommentar om du har fler frågor på temat! Jag ska försöka besvara dem alla i kommentarsfältet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

62 kommentarer på “Hur jag gör när jag målar”

 1. Granriset på trappan och skidorna på marken 🙂
  Jätteroligt att få veta mer om hur du målar! Tack!

 2. Kul att läsa, jag har alla grejer jag behöver hemma, men har inte kommit mig för att börja måla än.. det är nått provocerande med ett nytt, vitt papper.. rädd att förstöra det😅

 3. Jeg synes du er ekstremt dyktig på det her….også! Det er tydelig at du har en kunstnerisk åre som er bred og sterk, se bare så fantastisk godt du skriver, du «målar» med ord!
  Et lite tips er å feste malepapiret til en plate ved hjelp av fryse-tejp (papir-tejp) langs alle kantene, slik at det,når tejpen dras av etter at malingen har tørket, liksom blir en hvit ramme rundt selve motivet. Da kan du sette passepartout og/eller bilderamme på uten å ødelegge noe av motivet. Selvfølgelig er maleriene fine uten,også,men jeg personlig synes sååå fine kunstverk som dette fortjener en god passepartout! Smak og behag, dog. Uansett: heia deg!

  1. Tack kära du. “En kunstnerisk åre som er bred og sterk” det gör mig glad att höra! Hade faktiskt glömt bord det där med frystejp. När jag målade akvarell i tonåren gjorde jag det men har glömt bort det sedan dess. Tack för påminnelsen =)

 4. Så fina! En vintervärld som jag bara längtar efter att hälsa på, kliva in i och som fångar fantasin. Vart är de påväg? Skulle så gärna köpa både vykort o större tryck att rama in till barnrum och ha fram till jul! Kram

 5. Grymt snyggt! Tycker absolut att du ska försöka dig på att illustrera bilderböcker. Magiskt fint och stämningsfullt!

 6. Alltså herregud så fint! Önskar att jag tog mig mer tid att rita och måla. Ritar du alltså med färgpenna på ett annat papper, blöter upp och målar sedan den färgen på målningen med en pensel? Och hur gör du alla skuggor så fint? Du är verkligen jätteduktig!

  1. Ja precis så =)

   När hela teckingen är färdig blandar jag till en gråsvartblå nyans som jag målar skuggor med till runt alla grejer =)

 7. Otroligt vackra och stämningsfulla bilder du gör! Ett litet tips för alla som vill pröva akvarelltekniker men stör sig på att pappret böjer och krullar sig i hörnen är att, före man börjar, tejpa fast pappret i bordet längs yttersta kanterna med målartejp, blöta hela pappret med bred pensel eller sprayflaska o låta torka helt före man börjar skissa och måla så hålls bilden slät. Blev så mycket roligare att måla efter att jag lärde mig detta knep! 😊

 8. Så inspirerande! Jag blir sugen på att köpa material och återuppta målandet som har fått vila i många år.

 9. Jag får längt i hjärtat till barndomens vintrar och jular av dina målningar 😍 Väldigt, väldigt fint ❤

 10. Förutom redan nämnda granris och skidor 🙂 Så tror jag ett par korgar och en yxa vid granen. Så otroligt fin bild där man bara vill strosa runt och njuta av atmosfären.

 11. Den här bilden skulle jag önska mig som adventskalender! Skulle verkligen vara kul att se vad du skulle gömma bakom luckorna.

 12. Åh det är så ljuvligt stämningsfullt!

  Jag får lust att börja måla igen.. blir så otålig dock, vill mest bara få det klart och har inte ro att “arbeta fram” något 🙄 får dessutom prestationsångest och har så dålig fantasi att jag -alltid- bara snor någon annans målning 🤦‍♀️ Japp… och där kom jag på alla anledningar till att mitt målande är vilande 😂🙈

 13. Jag började måla lite mer efter att jag fått inspiration från bilder du ritat. Men jag använder en annan teknik. Jag målar först ganska grovt med färg, sen efter det gör jag mer detaljer, och sist fyller jag i med fineliner. Blir snett, vint, konstiga proportioner och massa färg uta för linjerna med oj va fint det blir. Och roligt att måla.
  Har lagt ut några bilder på min Instagram @lofakala
  Tack för du ger inspiration! Du har hjälpt mitt psykiska mående otroligt tack vare det.

  1. Det låter ju också som en jättespännande teknik. Ska kolla in dina alster =)

   Otroligt Glad att jag fått inspirera dig. <3

 14. Litet förtydligande Gouache färg är en täckande färg. Akvarell färg är transparent färg. Det är skillnaden inte pigment mängden. Fina roliga bilder du gör. Tack för att du delar med dig.

 15. Så himmelens fint du målar! Väldigt stämningsfullt!

  Förutom den redan nämnda yxan under granen, backen med flaskorna samt korgen. Så tycker jag mig se att skidor och stavar samt barnets skidspår har tillkommit på den färglagda bilden. Men även att balkonglådan dekorerats med granris och skyltfönstret pyntats. Det har öven kommit dit ytterligare en siffra ovan porten, den har blivit med en tvåa 🌿 Sedan finns det säkert ännu fler detaljer i din vackra vinterbild som jag har missat ❄

 16. Så otroligt fint! vad duktig du är!
  Kanske kan trycka upp som tavlor/”affischer” och sälja!

 17. Tack för tipset om gouache, har målat med akvareller för många år sen men ledsnade just på grund av problemet med de vita detaljerna. Med gouache vore det kanske värt att börja igen. Ska googla efter såna pennor och köpa i julklapp till dottern och kanske även mig själv 😊 Tack för inspirationen! ❤️

 18. Det är så ljuvligt SÅ LJUVLIGT att jag nästan svimmar! Stämningen, motiven, känslan! Du målar nått så helt fantastiskt. Vill nästan äta upp dina målningar ❤️

 19. Du borde verkligen skriva och illustrera en barnbok! En julhistoria till nästa år! 😺 Jag skulle köpa den.

 20. Jag älskar dina bilder!
  Har aldrig kunnat måla själv, knappt en streckgubbe ens en gång men blev så inspirerad förra julen när du lade ut dina första bilder att jag tänkte att med skulle försöka. Och det gick faktiskt! Satt också och googlade på t.ex. hur en mullig byrå ser ut och hur man målar en amaryllis haha.
  Tack för denna genomgång!

 21. Hej! Fantastiskt fina målningar! Hur gör du för att få bort blyertsstrecken? Suddar du allt innan du färglägger?

  1. Det undrar jag också, jag gillar inte att skissa just för blyertsstrecken som blir kvar och är svåra att sudda.

   1. Jag tar inte bort blyertsstrecken. Vissa suddar jag lite när jag målat men jag tycker att det är fint att de finns kvar och ger lite stuns och form =)

 22. Inga frågor från mig men beröm: du är otroligt begåvad och visar stort tålamod med att lägga 10 timmar på en teckning. Det skulle jag aldrig orka men det är såklart en av alla anledningar till att jag heller aldrig skulle kunna skapa något sådant här. Och det år SÅ mycket adventskalender över den vackra bilden.

 23. Jätte fint målat! blev en så levande och mysig bild med en härlig lugn gammaldags känsla . Dessvärre är det idag inte så vanligt idag att man stöter på just den känslan och lugnet bland människor i samhället vi lever i.. väldigt synd..

 24. Extra detaljer: granris i snön, skidor, småfåglar hos grisarna, knappar på tjejens kappa, krans på dörren, lådan och korgen i snön, spår i snön och granris på fönsterbrädan 🙂
  Så himla fint – fick känslan av att vara där, och fick lite nostalgitryck över bröstet, man vill ju vara den där lilla personen som går med tanten mitt på bilden… :,)

 25. Hej Clara! Instämmer med de andra rösterna, så fantastisk stämning och ton i dina bilder. Jag vill kliva rakt in! Du skriver att du oftast har en bild i huvudet som du vill förverkliga.. hur kommer den bilden fram? Är den som dagdrömd, eller något du funderar mycket på, eller bara kommer bilderna? Det är så spännande detdär med att ha sin egen bildvärld. Och alltid så givande att få ta del av tankar (och bilder) av en process och tillblivelse. Så roligt – så tack! Allt gott hälsar J

  1. Tack för berömmet. Jag skulle säga att den är dagdrömd. Jag sitter liksom och drömmer ihop min idealvärld. Och sedan målar jag den =)

 26. Så vackert! Och så tålmodigt 😱
  Jag hittade kransen, yxan, fåglarna och flätan på flickan med sparken. Kul!

 27. Nä-ä vad fint! Du ska inte skriva och illustrera en bok? Typ en barnbok? Målningen du visade upp väckte sådan myskänsla i min kropp. Skulle kunna förlora mig i dina bilder och sväva iväg i fantasin.

 28. Å va fint du målar ! Skulle gärna ha en på väggen här hemma !
  Fortsatt trevlig Söndag till dej.
  Anna i Värmland.

 29. Skulle önska att du kunde jobba åt cancerfondens julkort år 2020,
  jag skulle köpa julkorten direkt! De är så fina och detaljrika.

 30. Så nydelig! 😍 For en herlig stemning i bildene!
  Jeg ønsker meg en barnebok med illustrasjonene dine, det hadde vært fantastisk ♥️

  1. Og en adventskalender som noen nevnte over her: en illustrasjon under hver luke. Dét hadde vært noe! 🤩

  1. Tack. Oftast de delar av teckningen jag vill ska framträda och hamna mer i centrum =)

 31. Tack för ett fantastiskt inlägg! Underbar bild ❤️
  Har som barn målat mycket och är sugen på att börja igen som mamma och snart 35 åring med eget företag. Nu undrar jag om den tunna, avslutande tuschen ska vara i svart? Värme från Elin