Loppa julklappar till barnen

Det finns så mycket roligt att ge och få från second hand nu i juletid. Min syster och min faster är riktiga fenor på att loppa julklappar och kommer ofta med sånt de köpt på begagnat. Det är ärligt talat den bästa klapp jag vet! Just för att det är så oförutsägbart.

Och nu tänkte jag tipsa om begagnade saker man kan köpa till barn i jul. Fast det här är ingen sådär allmän lista som passar alla barn och ungdomar – den baserar sig på sånt vi brukar ge till våra barn och sånt som jag själv gillade att få som liten. Har ni andra tips så fyll gärna på i kommentarerna! Vill också passa på att tipsa om en tidigare lista jag gjort – på 30 kreativa klappar till barnen. Ifall du vill ge någonting som främjar barnens skaparlusta och kreativitet!

Nu kör vi!

Platta paket

Jag letar alltid bilderböcker. Finns ofta billigt på loppis och när vi läst tills vi tröttnat så skänker jag tillbaka igen. Men man behöver förstås inte begränsa sig till bilderböcker. Kapitelböcker är ju kul och bra. Och kanske böcker som man får använda när man pysslar? Med sidor att klipp loss och göra collage av. Eller faktaböcker av olika slag. Den här boken med gåtor hittade jag på loppis och den ska min äldsta unge få i present. Han är besatt av att berätta gåtor just nu så det passar utmärkt.

Leksaker

Min systers barn får bland annat varsin loppad klapphund i present i år. Tror aldrig de ens sett sådana förut så det blir skoj. Man kan också köpa barbiedockor, bondgårdsdjur, duplo, playmo, små gosedjur mm. Tror det viktiga för att det ska kännas som en “riktig” present (trots att den saknar sin köpesförpackning) är att man lägger lite krut på själva paketeringen. Som att placera alla bondgårdsjur i en liten fin låda eller klapphunden i en skokartong man klätt i tyg. Tvätta gosedjuren så att de blir rena och fluffiga och bind ett sidenband kring halsen på den lilla katten. Poängen är att förpacka så att det känns roligt och spännande att få!

Riktiga grejer

Klart man vill ha riktiga grejer att leka med! Med det menar jag exempelvis kastruller, slevar, vispar, koppar, muffinsplåt etc. Sånt som barn kan tycka är kul att ha när de leker kök, café eller liknande. En gammal fast telefon med massa knappar är succé för ett mindre barn – liksom en skrivmaskin kan vara för en sexåring. Underskatta inte värdet av att få RIKTIGA GREJER!

Inredningsdetaljer

Tweenien som gillar att fixa fint på sitt rum kanske kan få en ny lampa, någon fin plansch eller nya krokar på väggen. En jordglob eller en mysig, lurvig matta? Sådana saker önskade jag mig ofta i den åldern och det var ju nästan det härligaste! Att komma hem efter julfirandet och fixa fint i rummet med alla nya små saker. Här tror jag Blocket, Tradera och Marketplace är bästa ställena att leta om man har barn som gillar lite modernare grejer och man är ute efter något väldigt specifikt.

Små mystiska mojänger

Det är min absoluta favoritkategori! I den ryms allt sånt där som barn älskar men som vi vuxna kan betrakta som onödigt eller rent av skrot. Har till exempel köpt de små lådorna på bilden – cigarrlådan och glasasken – till min ena son, där han kan lägga alla sina hemliga lappar, finaste kompisgåvor, hjärtformade stenar, vackra kristaller eller vad han nu får lust med. Men de där mystiska mojängerna kan också vara en gammal ringklocka, ett tomt etui för en dyr reservoarpenna. En avlagd låda för fiskedrag, med massa små bra fack för alla sudd man samlar på….Barn i 5-9 års ålder brukar enligt min erfarenhet gilla saker som dessa. Gärna om de känns lite gamla och mystiska. Som om man kunnat hitta dem i ett öde hus eller i ett skeppsvrak.

Sportutrustning

Saker som barnen nöter mycket på och som kan ärvas mellan syskonen kan självklart vara idé att köpa sprillans nytt. Men annat går ju att hitta begagnat. Jag brukar be min pappa kirra en ny uppsättning skridskor till barnen varje jul från returmarknaden. Där slipar de skridskorna så de är i bra skick. Och räcker gott och väl att åka på en säsong, innan de blir för små. Man kan också hålla utkik efter sparkar, pulkor, skranor, tefat och andra saker för utelek.

Utklädningskläder

Antingen sånt som faktiskt ÄR utklädningskläder (brukar finnas lite sånt på loppisar ibland) – men annars bara vanliga skojiga kläder som barnen kan klä ut sig med! Knasiga kjolar, färgglada sjalar, hattar i olika modeller. Klackskor, väskor och vantar med spets. Samma sak gäller här – tänkt på att förpacka det roligt för att presenten ska kännas riktigt rolig! Till exempel kan man lägga alla kläder i en loppad liten resväska. Vips har man fått en hel himla utklädningslåda i present!

Vanliga kläder

Det måste ju förstås inte vara utklädningskläder man får. På loppis finns ju massa vanliga barnkläder också. Som dessa underbara klänningar och vantar som mina systerdöttrar ska få i julklapp av mig. Köpta för en tjuga styck på PMU. Ska bara tvätta, stryka och sedan slå in dem fint…

Smycken

Storbarnet i familjen – som tagit hål i öronen – ska få massa olika örhängen jag köpt second hand. Eftersom smycken lätt slarvas bort är det skönt att inte ha så dyrbara varianter. Och köper man halsband på loppis kan man också klippa sönder dem när man tröttnat och använda pärlorna till att trä nya smycken. Ett väldigt billigt och bra sätt att få tag i skojiga pärlor, stenar och kedjor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Loppa julklappar till barnen”

 1. Yeees, tack för denna post, och den om hållbar jul❤️ I år har jag kirrat julklapparna till ungarna på second hand, men loppis vill jag oxå, men det har varit så få. Nåja detta har jag köpt. Varsin jordglob till pojkarna å tjejan en docka som hon önskade sig och jag smög med i köpet och lillan sedan hann se….. Attans.
  Hon har nu tjatat om den och jag ba – Nääää, den där var ju till någon annan. Inte så bra, då vart hon ledsen.
  Jag ba- meeen du får vänta till jul. Hoppas hoppas hon glömmer liiiiite.

  1. Hög igenkänning på den!😆
   Jag brukar försöka rädda situationen med att ” tomten ville låna den lite och se så den var fin nog till dej…”
   Sen hoppas de glömmer…🙄

 2. Jag älskar att fynda presenter på loppis, spel och pyssel hittar man ofta jätte billigt och det är ju verkligen en toppen julklapp för barn i alla åldrar. Kok- eller bakböcker, skönlitteratur, en fin flätad korg kan man fynda för 10kr och sedan fylla med hembakat gott som man lägger i en loppad kakburk och ger till tex farmor eller föräldrarna som har mycket meteriella ting redan.

 3. Älskar små mystiska mojänger! Har använt den sedan sonen var pyttis. Vi har en hemlig mojänglåda som fylls på med nya mojänger då och då. Garanterad succé varje gång – bara man inte tar fram den för ofta för då försvinner magin 😉

 4. Riktigt bra lista! Min son på fyra år springer runt i min farmors gamla blå basker när han leker pirat. Detta trots att vi även har en pirathatt i utklädningslådan. Man vet aldrig vad de fastnar för!

 5. I en mammagrupp jag är med i på facebook så gjordes ett inlägg där man fick efterlysa julklappar. Himla bra, det som någon annans barn tröttnat på eller vuxit ur får nya ägare till julen. Såg allt från böcker och gåvagnar till tågbanor och nymodigheternas smådjur efterlysas i det där inlägget. Till loppispris förstås. 🙂

 6. Spel! Så bra att köpa begagnat. Det är så dyrt med nya spel, så hittar man kompletta begagnade är det superbra tycker jag. Det ska jag köpa till min dotter i julklapp.

 7. upplevelser kan man ge bort med. Ett presentkort på badhuset – äventyrspark – etc etc

  ska ge bort “flyga i vindtunnel” till min yngsta son. Det är som en mega fläkt som är så kraftig så den bär upp kroppen så man kan “flyga”. Jag VET att han kommer älska det.

 8. Mannen kom hem med en gammaldags räknemaskin som han hittat i en skrubb på jobbet häromdagen. En sådan som spottar ut pappersremsa. Oanade roligheter. Kunde vara både symaskin, kassaapparat och kontrollpanel i rymdraketen.

  Jag har också samlat loppisprylar till en skattkista i ett år nu. Blingbling, örhängen, armband, maffiga ringar, silverpokaler, små ljusstakar, diamanter och annat fint. Bara det är svulstigt och inte kostar något. Skattkistan är också ett loppat syskrin med nyckel. Det har varit så roligt att köpa till detta projekt. Vilket barn vill inte ha en skattkista liksom. Ser fram emot när jag ska få göra skattkartan och hitta på en historia till födelsedagskalaset.

 9. Superbra tips! I år är alla barnens julklappar köpta begagnade och även de små gåvorna de ska få i sin julkalender. Och det blir hembakat och hemmakokt i fina loppisburkar till vuxna i släkten

 10. Jättehärligt inlägg! Uppskattar massor att få loppade fynd i present till både mig och barnen och ger gärna dito 🙂

 11. Jättebra tips, bara ha koll så man inte köper leksaker eller elektronik som innehåller farliga kemikalier och metaller. Det som är det tråkiga med gamla leksaker, känns lite trist men tyvärr så innehåller de en hel del skit.

 12. Suveräna tips! Älskar också ”små mystiska mojänger”. Oftast är det sådana små skatter som mina barn gillat bäst, inte dyra leksaker.
  Ett år fick mitt äldsta en spionväska fylld med grejer till spionuppdrag. I en sån väska kan man ha med massor av loppisfynd. Tom en gammal tidning med utklippta hål blir värdefull!
  Skönt att du är en motvikt mot alla influencers som spottar ur sig rabattkoder varannan dag och tycker vi ska konsumera mindre varannan.

 13. Härliga tips! Vill bara påminna om att gammal plast ger ifrån sig hormonstörande ämnen, speciellt mjukplast. Googla/läs lite om det innan ni ev. ger det till barnen så att det är ett informerat val.
  Mvh skåpet fullt av begagnade My Little Ponies 😁

 14. Älskar din blogg!
  Vill gärna tipsa om en sak som jag brukar ge bort till mina barnbarn.
  Det är en Momma dag!
  Skriver en lapp och slår in i ett vackert paket.
  Mommadag innebär att jag och barnbarnet gör något tillsammans bara vi 2 och det är en överraskning ända tills den dagen då jag hämtar upp dom.
  Sist hämtade jag flickan och hon älskar att baka så vi hade bakdag med övernattning.
  Det var så uppskattat! Sen fick hon ta med sig hälften eller mer av baket hem.
  Man gör helt enkelt något tillsammans som barnet gillar. Kan vara ex fiska, grilla korv ute, pyssla… osv

 15. Årets bästa inlägg! Underbart om flera kan anstränga sig och leta second hand-presenter. Och underbart om det kan bli mer accepterat och inte kännas “snålt”.

 16. Jag tycker att det är svårt med begagnade leksaker pga kemikalier osv. Har t.ex. inte fattat om det för gosedjur finns ett helt ok-efter-datum. Mina nallar från 80-talet är inte ok för bebis. Men jag var ett nallbarn, hur är det med dem från 90-talet? De man fick av pojkvännen på 00-talet som alltid bara stått på en hylla. Eller brorsonens som är från 2004 och senare? Hur tänker ni om det här? Har bebis hemma som äter på allt så just nu är allt begagnat tabu och sen kör vi på att begagnat får hon ha hos mor/farföräldrar där hon inte är så mycket… men känns ändå så jäkla trist och ohållbart.

  1. Jag tänker på örhängen – gamla såna kan innehålla nickel på ett sånt sätt som framkallar nickelallergi. Har för mig att gamla örhängen (före 1980-taket?) kan vara mer benägna att framkalla allergi. Samt billiga örhängen. Bäst är det att hålla sig till guld, silver och platina.
   Men det finns nickeltest på apoteket så man kan kolla gamla örhängen 🙂
   https://www.doktorn.com/artikel/allt-om-nickelallergi-den-vanligaste-kontaktallergin

   Men jag hoppas förstås att det blir en toppenjulklapp till sonen!