Det Ă€r klart att barn ska fĂ„ klappar till jul! Men det stora plastberget kan ju ge en ont i magen. Framförallt nĂ€r mĂ„nga av presenterna tröttnas pĂ„ efter bara nĂ„gon dag. Till vĂ„ra egna barn köper vi knappt nĂ„gra paket, eftersom de har sĂ„ mĂ„nga slĂ€ktingar som vill ge. Men nĂ€r vi köper saker sĂ„ tycker jag att det kĂ€nns bra att ge nĂ„got som frĂ€mjar kreativiteten. Klart ungarna ska ha konstnĂ€rsmaterial och verktyg för att skapa, bygga och kreera! Det kan aldrig vara fel. HĂ€r kommer tips pĂ„ julklappar som stimulerar barns kreativitet. 

 1. Play doh. Köp nÄgra burkar med olika fÀrger och gÄ sedan pÄ loppis och hitta pepparkaksformar att dega med. En avlagd vitlökspress Àr ocksÄ rolig att trycka ut lera i och fÄ fram olika former.
 2. En egen limpistol med limstavar
 3. Cernitlera. Bertil Àr verkligen i cernitleraÄlder och Àlskar att bygga smÄ saker av lera
 4. FingerfÀrg för mindre barn
 5. UtklÀdningsklÀder. HÀr kan man gÄ loss pÄ loppis och köpa knasiga hattar, konstiga skor och överdÄdiga balklÀnningar frÄn nittiotalet. Och pÄ barnavdelningen pÄ loppis finns ofta nÀstan oanvÀnda utklÀdningsdrÀkter. Min syster har ocksÄ sytt flera drÀkter till vÄra barn.
 6. AkrylfÀrg och penslar. GÀrna med tillhörande staffli eller i alla fall riktiga pannÄer. Rolig present till lite Àldre barn.
 7. SmÄ trÀrena figurer (brukar finnas pÄ exempelvis Panduro). Med tillhörande penslar och fÀrg att mÄla och skapa filurer med. Skicka gÀrna med en gammal skokartong eller liknande som barnet kan mÄla/klÀ in och bygga hus till filurerna av.
 8. Liten vÀvstol/vÀvram och material att vÀva med
 9. Origamipapper och medföljande instruktionsbok. Ger man det hÀr till sina egna barn kan man istÀllet passa pÄ att lÄna hem nÄgra origamiböcker pÄ bibliotieket som man lÀgligt kan ha hemma nÀr paketet öppnas.
 10. Washitejp
 11. NÄgon fÀrdig pyssellÄda dÀr lite allt möjligt följer med. Tror bÄde Rusta och Panduro har sÄdana. Annars kan man plocka ihop eget sortiment i en fin lÄda. Med typ limpistol, hobbyfÀrger, klistermÀrken, glitterlim, fint mönstrat papper, en bra tejp, paljetter, piprensare eller mosaikstenar.
 12. Ett trÀrent pusseel som barnet sjÀlv kan mÄla ett motiv pÄ. Har sett att Tiger sÄlt sÄdana tidigare.
 13. FÀrdiga experimentlÄdor med ingredienser och beskrivningar till olika experiment.
 14. Saxar som klipper roliga mönster
 15. Ett tĂ€ljkitt för barn – sĂ„g att Eljestshop.com sĂ„lde sĂ„dana
 16. StÀmplar av olika slag. BokstÀver, djur, figurer.
 17. En lĂ„da med riktiga verktyg men i barnstorlek. Viktigt att det verkligen Ă€r riktiga grejer – de ska ju kunna anvĂ€ndas! Bertil fick en snickarlĂ„da av sin farfar ett Ă„r och det var vĂ€ldigt uppskattat. En liten hammare, sĂ„g, skruvmejsel och vattenpass. Och sĂ„ massa spik och skruvar. Skicka gĂ€rna med lite trĂ€bitar att bygga av ocksĂ„ –  om du inte vet att barnet har det hemma.
 18. Roliga, kluriga sÀllskapsspel
 19. En bra kokbok eller bakbok anpassad för barn – och sĂ„ kanske medföljande ingredienser eller fina muffinsformar eller en kockmössa
 20. Garn att virka smÄ figurer av. SÄ kallad Amigurumi. Instruktionsböcker gÄr att köpa till garnet, men annars finns mycket att lÀsa pÄ nÀtet, eller lÄna pÄ biblioteket.
 21. Ull och tillbehör för att kunna tova.
 22. Förstoringsglas och hÄv för att gÄ pÄ exkursion i naturen. Och kanske en liten pÀrm att sÀtta in pressade blommor i, eller en lÄda med flera fack för att sortera in sina naturfynd.
 23. PÀrlor och pÀrlplatta.
 24. AnsiktsfÀrg för att förvandla sig med.
 25. Fina pÀrlor. Och elastiska band, clips och ringar att dekorera med pÀrlorna och fÄ fina smycken.
 26. En pĂ„se med udda stuvbitar. PĂ„ exempelvis Ohlsons Tyger sĂ€ljs mĂ„nga glittriga, pĂ€lsiga, fransiga stuvbitar. Roliga att pyssla klĂ€der till Barbie, dockor och gosedjur med. Eller för att inreda smĂ„ hus till figurer. Typ skokartongs-storlek.  Finns symaskin Ă€r det förstĂ„s kul att kunna sy pĂ„ riktigt – annars kan en stor nĂ„l med lite grövre trĂ„d (typ broderigarnstorlek) funka bra att sy med. Skicka med lite textillim ocksĂ„.
 27. Lera som brĂ€nns i ugnen eller lufttorkas. GĂ€rna med riktiga redskap för lera ocksĂ„. Kul för lite större barn som vill skapa saker “pĂ„ riktigt” och inte bara fantasifigurer.
 28. PorslinsfÀrg/porslinspennor och loppat porslin att mÄla pÄ.
 29. Vanliga neutrala magneter. Som barnen sedan kan skapa personliga kylksÄpsmagneter av med hjÀlp av knappar, strandfynd, cernitlera eller annat kul.
 30. Loom-bands i olika fÀrger.

DIY – bĂ€sta receptet pĂ„ trolldeg!