30 kreativa klappar till barnen

Det är klart att barn ska få klappar till jul! Men det stora plastberget kan ju ge en ont i magen. Framförallt när många av presenterna tröttnas på efter bara någon dag. Till våra egna barn köper vi knappt några paket, eftersom de har så många släktingar som vill ge. Men när vi köper saker så tycker jag att det känns bra att ge något som främjar kreativiteten. Klart ungarna ska ha konstnärsmaterial och verktyg för att skapa, bygga och kreera! Det kan aldrig vara fel. Här kommer tips på julklappar som stimulerar barns kreativitet. 

 1. Play doh. Köp några burkar med olika färger och gå sedan på loppis och hitta pepparkaksformar att dega med. En avlagd vitlökspress är också rolig att trycka ut lera i och få fram olika former.
 2. En egen limpistol med limstavar
 3. Cernitlera. Bertil är verkligen i cernitleraålder och älskar att bygga små saker av lera
 4. Fingerfärg för mindre barn
 5. Utklädningskläder. Här kan man gå loss på loppis och köpa knasiga hattar, konstiga skor och överdådiga balklänningar från nittiotalet. Och på barnavdelningen på loppis finns ofta nästan oanvända utklädningsdräkter. Min syster har också sytt flera dräkter till våra barn.
 6. Akrylfärg och penslar. Gärna med tillhörande staffli eller i alla fall riktiga pannåer. Rolig present till lite äldre barn.
 7. Små trärena figurer (brukar finnas på exempelvis Panduro). Med tillhörande penslar och färg att måla och skapa filurer med. Skicka gärna med en gammal skokartong eller liknande som barnet kan måla/klä in och bygga hus till filurerna av.
 8. Liten vävstol/vävram och material att väva med
 9. Origamipapper och medföljande instruktionsbok. Ger man det här till sina egna barn kan man istället passa på att låna hem några origamiböcker på bibliotieket som man lägligt kan ha hemma när paketet öppnas.
 10. Washitejp
 11. Någon färdig pyssellåda där lite allt möjligt följer med. Tror både Rusta och Panduro har sådana. Annars kan man plocka ihop eget sortiment i en fin låda. Med typ limpistol, hobbyfärger, klistermärken, glitterlim, fint mönstrat papper, en bra tejp, paljetter, piprensare eller mosaikstenar.
 12. Ett trärent pusseel som barnet själv kan måla ett motiv på. Har sett att Tiger sålt sådana tidigare.
 13. Färdiga experimentlådor med ingredienser och beskrivningar till olika experiment.
 14. Saxar som klipper roliga mönster
 15. Ett täljkitt för barn – såg att Eljestshop.com sålde sådana
 16. Stämplar av olika slag. Bokstäver, djur, figurer.
 17. En låda med riktiga verktyg men i barnstorlek. Viktigt att det verkligen är riktiga grejer – de ska ju kunna användas! Bertil fick en snickarlåda av sin farfar ett år och det var väldigt uppskattat. En liten hammare, såg, skruvmejsel och vattenpass. Och så massa spik och skruvar. Skicka gärna med lite träbitar att bygga av också –  om du inte vet att barnet har det hemma.
 18. Roliga, kluriga sällskapsspel
 19. En bra kokbok eller bakbok anpassad för barn – och så kanske medföljande ingredienser eller fina muffinsformar eller en kockmössa
 20. Garn att virka små figurer av. Så kallad Amigurumi. Instruktionsböcker går att köpa till garnet, men annars finns mycket att läsa på nätet, eller låna på biblioteket.
 21. Ull och tillbehör för att kunna tova.
 22. Förstoringsglas och håv för att gå på exkursion i naturen. Och kanske en liten pärm att sätta in pressade blommor i, eller en låda med flera fack för att sortera in sina naturfynd.
 23. Pärlor och pärlplatta.
 24. Ansiktsfärg för att förvandla sig med.
 25. Fina pärlor. Och elastiska band, clips och ringar att dekorera med pärlorna och få fina smycken.
 26. En påse med udda stuvbitar. På exempelvis Ohlsons Tyger säljs många glittriga, pälsiga, fransiga stuvbitar. Roliga att pyssla kläder till Barbie, dockor och gosedjur med. Eller för att inreda små hus till figurer. Typ skokartongs-storlek.  Finns symaskin är det förstås kul att kunna sy på riktigt – annars kan en stor nål med lite grövre tråd (typ broderigarnstorlek) funka bra att sy med. Skicka med lite textillim också.
 27. Lera som bränns i ugnen eller lufttorkas. Gärna med riktiga redskap för lera också. Kul för lite större barn som vill skapa saker “på riktigt” och inte bara fantasifigurer.
 28. Porslinsfärg/porslinspennor och loppat porslin att måla på.
 29. Vanliga neutrala magneter. Som barnen sedan kan skapa personliga kylksåpsmagneter av med hjälp av knappar, strandfynd, cernitlera eller annat kul.
 30. Loom-bands i olika färger.

DIY – bästa receptet på trolldeg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “30 kreativa klappar till barnen”

 1. Oj, vad många bra tips, slängde mig på beställa-knappen direkt så nu får brorsonen 3½ år en verktygslåda med riktiga verktyg 🙂

 2. Många bra tips, tack! Vi gillar att ge böcker, men ibland behövs lite variation… 😂 Har funderat på vad vi ska ge i år, men här fanns ju rejält med inspiration 👍

 3. VARFÖR (?!) är mitt barn bara 8 månader! haha, längtar ihjäl mig tills han vill pyssla, bygga, klä ut sig, pussla, bygga kojor osv. Wow vilken inspirerande lista som gav mig riktigt mycket ilande längtar-känsla <3

  1. Åh vad fint att höra! Håll ut – fingerfärgen kan du i alla fall sätta igång med snart =)

 4. Många bra tips! Sådana klappar är bra klappar. Har du kreativa tips till en tvååring?

  1. Min tvååring älskar play-doh och trolldeg. Både att trycka ut formar eller att bara knöla ner en bit lera i en kopp och bjuda mig på ”kaffe”. Stora kritor och vanligt vitt papper går också hem. Kommer det krita på bordet går det oftast lätt att ta bort med ett suddgummi.

 5. Så bra tips! Min femåring älskar att pyssla. Och eftersom jag gillar att slå in paket fylldes hennes paketkalender helt och hållet med pysselmaterial. En stuvbit tyg, en rulle glittertejp, ett limstift, några fina klistermärken osv. Inte så dyrt och mycket uppskattat!

 6. Bra tips. Svårast tycker jag är att komma på till äldre barn och tonåringar! De vill bara ha elektronik. 🙁

  Kan förresten passa på att varna för loom bands. De plastringarna hamnade precis överallt. Om ni vill undvika plastskräp skulle jag nog hoppa över dem! Dessutom brukar den sortens billig plast kunna vara den värsta sett till innehåll av miljögifter.

  1. Vårt barn, som inte annars är allergisk mot något, fick helt grymma exem runt handleden av sina armband gjorda av loom bands.

  2. Håller med ang loom-bands… De kommer från fritids hemma hos oss. Men för tonåringar… En finare middag på tu man hand? Min äldsta är inte riktigt tonåring än men hon älskar sånt. Inga störiga småsyskon, välja själv i menyn, tända ljus… Hon är såpass liten (10) än att en finare restaurang kan vara ganska enkel, bara det inte är pizzeria eller hamburgerhak liksom. Men har man en äldre tonåring som hunnit bli lite blasé kanske man får ta i lite mer, jag vet inte.

 7. Många bra tips!

  8-åriga kusinen som är ett storstadsbarn älskar att vara hos oss på landet och ”fixa”. Han har fått diverse verktyg av oss i present. I år får han en såg och en planka. Och instruktioner hur man bygger en fågelholk. Vet redan nu att på julaftons kväll kommer han vilja börja såga direkt 😀
  Annat bra tips till barn i skolålder är kikare, förstoringsglas, ficklampa, anteckningsblock och penna med osynligt bläck. Perfekt ”spionkit” 😀

 8. Men åh, tack för toppentips! Så förvirrad just nu när det gäller julklappar till barnen. Mina 7- och 6-åringar önskar sig mest plastskit. Vill. Inte. Köpa. Det. Flera hundra för något som tröttnas på snabbt. Min 4-åring har skrivit av 90% av leksakskatalogernas innehåll på sin önskelista… 🙈 2-åringen är lättare att handla till, hon får i princip bara begagnat-fyndade julklappar ☺️ Och 3-mån bebisen får en mysig pyjamas och filt.

  1. Lego/Duplo då? Det är ju oftast uppskattat och mina äldre barn leker flitigt med detta, de är 4, 7 och 9 år. Är gjort av ABS-plast som är ofarlig.

 9. Såg precis ett gammalt klipp med dig på nyhetsmorgon och tänkte wow vilken härlig tjej! Blev sen så glad när upptäckte dels att du har en blogg och sen hur mycket klokskaper det finns att finna i den. Fina bilder och kloka ord! Perfekt för tunga och ljusa dagar =)

 10. Tycker att du gott kan nämna dina egna böcker som väcker idéer om vad man kan göra av det som finns hemma 😊