Igår bakade jag och Bertil med trolldeg. Det är himla enkelt och roligt! Och medan han gjorde sina söta figurer så passade jag på att göra lite småkakor i trolldeg som kan ha när han leker.

Jag formade figurerna i trolldeg och gräddade dem på en plåt i ugnen. Sedan målade jag dem med hobbyfärg och penslade dem med lite genomskinligt lack för att de ska hålla bättre. De måste inte bli helt perfekta – att de är lite vinda och olika stora tycker jag mest är charmigt.

Jag bakade lussekatter, kanelbullar, punchrullar, mintkyssar, chokladbollar, sockerkringlor (fast de ser mer ut som pretzels) och syltkakor. Jag tänkte först ge de färdiga kakorna i julklapp men kunde inte hålla mig så han fick dem redan nu! Mycket uppskattat. (Kan dock tillägga att man nog inte ska ge dessa kakor till allt för små barn som om man har otur misstar dem för the real deal så att säga).

 Recept på trolldeg

5 dl vetemjöl

2,5 dl salt

2,5 dl vatten

2 msk olja

Blanda till en smidig deg och forma till fina figurer. Grädda på en smord plåt i ugnen på ca 100 grader i 2-4 timmar lite beroende på figurernas tjocklek. För att skynda på gräddningen kan man vända på figurerna efter någon timme i ugnen.