Småkakor av trolldeg – DIY

Igår bakade jag och Bertil med trolldeg. Det är himla enkelt och roligt! Och medan han gjorde sina söta figurer så passade jag på att göra lite småkakor i trolldeg som kan ha när han leker.

Jag formade figurerna i trolldeg och gräddade dem på en plåt i ugnen. Sedan målade jag dem med hobbyfärg och penslade dem med lite genomskinligt lack för att de ska hålla bättre. De måste inte bli helt perfekta – att de är lite vinda och olika stora tycker jag mest är charmigt.

Jag bakade lussekatter, kanelbullar, punchrullar, mintkyssar, chokladbollar, sockerkringlor (fast de ser mer ut som pretzels) och syltkakor. Jag tänkte först ge de färdiga kakorna i julklapp men kunde inte hålla mig så han fick dem redan nu! Mycket uppskattat. (Kan dock tillägga att man nog inte ska ge dessa kakor till allt för små barn som om man har otur misstar dem för the real deal så att säga).

 Recept på trolldeg

5 dl vetemjöl

2,5 dl salt

2,5 dl vatten

2 msk olja

Blanda till en smidig deg och forma till fina figurer. Grädda på en smord plåt i ugnen på ca 100 grader i 2-4 timmar lite beroende på figurernas tjocklek. För att skynda på gräddningen kan man vända på figurerna efter någon timme i ugnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

41 kommentarer på “Småkakor av trolldeg – DIY”

 1. Alltså vilka superfina kakor det blev. Jag skulle kunna ha dem som prydnad i mitt vardagsrum 🙂

 2. Dear Clara,

  Im a big fan of your blog (just like the rest of Sweden), love your nice pictures and always feel inspired when I read you. Im a part of a new danish beauty blog, we review beauty products and aim to be critical and save our readers some money, so please check us out if you have time, we have competetions coming up:) https://beautytruuth.wordpress.com/

 3. Det är inte bara “för små barn” som kan få för sig att det är real deal. Nu blev jag fruktansvärt sugen på svenska småkakor! 🙂

 4. Jättefina kakor. Och egengjorda vanliga kakor brukar ju inte heller bli “perfekta” i alla fall inte för mig!

 5. Väldigt fina! Ser fram emot att göra något liknande när min lille är stor nog. Att de är ojämna gör att de ser ännu mer verkliga ut.

 6. Väldans fina, synd att min lille kille inte ens är året. Kan kanske göra nu och så får de ligga och vänta på honom tills han blir större 🙂

   1. Tror den inte kom åt alla på en gång,men varjegång den hitta en navssa den i sej den 😀 den hunden äter allt man inte skulle tänka sej att en hund skulle äta…

 7. Ja visst blir man baksugen nu, både dessa roliga tillsammans med barnbarnen och ätliga kakor. Det roligaste med julen är nästan allt bak o godisstök, förutom julsångerna förstås. Saffransbullar måste jag ta tag i, ska göra samma som svärdottern som gör vansinnigt goda saker, Jag tror hon fyller med mandelmassa, smör och vit choklad. Och hennes Pollygömmor… recept kommer framöver på gladigront.se

 8. Hej,
  jag funderar på ditt val av färg. Om jag inte misstar mig är det akryl-färg i de burkarna. Hur tänker du när du plastbantar hemmet, men målar med akryl? (Min fråga är inte för att sätta ditt dig, utan för att jag själv pysslar mycket och har funderingar på vad jag skall använda för färger, för att slippa gifter, men ändå få ett snyggt resultat).

  1. Hej Ingrid! Ja, det är en hobbylack i burken och den tog jag för att jag helt enkelt använde mig av det jag har hemma. Just med kreativitet och skapande brukar jag lämna svängrum för en hel del “mindre bra” material som ändå är roliga att skapa med hjälp av. Limpistol, indianpärlor av plast osv. Jag försöker banta bort all onödig plast i vardagen som jag kan planera för – så att det inte gör så mycket om den dyker upp här och var ibland. Jag vet faktiskt inte om det finns något ekosmart alternativ – men det gör det nog alldeles säkert! Kanske någon som läser den här tråden vet? Mina läsare brukar ha koll på det mesta =)

   1. Tack för att du tog dig tid att svara. Här skall det målas gipsfigurer och jag kan inte bestämma mig om vi skall använda vattenfärg (som inte gör det lika snyggt, men nyttigare för barnen att använda) eller hobbylack (som kommer att göra våra magneter finare). Jag får fundera någon timme till.

 9. Men så fina de blev & vilket bra tips! Mina barn älskar att pyssla & sådana kakor måste vi bara göra. En fråga? Får jag kopiera dina bilder på kakorna & skriva om dem i min blogg då jag även nämner att bilderna kommer ifrån dig? Jag vill fråga först & veta om det är okej för dig?
  Mvh Anette Starby

 10. Clara, kan du tipsa mig som är hemskt ohuslig var köper man hobbyförgen och den lacken du sa du strycker på sedan.
  Och stor beröm för de fina kakorna!
  Tittade just på http://www.blaelefant.se t.ex. där de säljer “lekmat” i trä. Mycket fint det med men kostar en bra slant. Roligare och billigare att göra egna 🙂

 11. Jättevackra! Men ser 2 problem; att våra hundar skulle äta upp dem (som någon redan nämnt kan hända) och att jag skulle bli så himla fikasugen hela tiden! De ser ju så verkliga ut!

 12. vilka urläckra småkakor! Förstår han blev glad. Blir supersugen på svenskt fika nu dock… Finns ju inget godare än svenkst fikabröd. Stor bristvara här tyvärr… 🙁
  Blir till att baka….

  http://www.scottishmoments.com

 13. Men åh vad fina, tror att jag måste göra ett gäng själv och ge till barnen på förskolan jag jobbar på i julklapp, kommer passa perfekt i deras “butik” som de har 🙂

  När jag var liten gjorde jag och min bästis minipizzor med riktiga kryddor på av trolldeg, sen kom min bror in i köket, fick syn på dem och tog sig en tugga av en. Var nog inte så skönt för tänderna haha…

 14. Fina kakor! Jag bakade med mina barn igår och läste att du lackat dina. Vilket lack använde du? Panduro säljer för 200kr…tycker det är mycket pengar, men det räcker väl hur länge som helst?! Tror jag har ett spraylack hemma som alternativ. Funkar det tror du?

  1. Jag minns inte riktigt vilket lack jag hade – något genomskinligt hobbylack. Men spray funkar säkert! Testa på en kaka först och låt torka 🙂