Pepparkaksbak och adventfrukost

Vaknade alldeles pirrig imorse – inför att stiga upp till denna andra advent. Mysiga adventsfrukostar är en tradition jag blivit inspirerad till av Erica som har just frukostar lite som sin grej med familjen.

Dock drog det ner pirret en aning när jag vaknade helt groggy, efter att ha blivit väckt åtta gånger på en natt av Ulf. Var förkyld, hade ont i en visdomstand. Samt mjölkstockning. Vem får ens mjölkstockning när man har en åttamånader gammal bebis? Så irriterande!

Tog i alla fall dubbel dos alvedon och gick ner till resten av familjen som varit vakna sedan länge. Och så gjorde jag frukost.

Gräddade de nattjästa frallorna

Kokade kaffe, ägg och skar upp lite grönt.

Kvällen innan hade jag förberett varsin liten pepparkaka till barnen, med deras namn på.

Ställde vid deras platser och blev återigen påmind om hur enkelt det är att göra barnen glada. Hur värt det är när jag orkar göra den där lilla extra!

Både Bertil och Folke fick köpa tomtedressar i helgen, inför luciatåg och julkonserter. Och nu hoppade de direkt in i sina utstyrslar när de vaknade.

Gulligaste synen jag vet. Ulf som klättrar omkring i högen av filtar och kuddar där storbarnen ligger nedbäddade och tar igen sig.

Efter många starka koppar kaffe började jag kvickna till. Medan Ulf sov sin första lur tog jag ett varmt bad för att försöka få bukt med mjölkstockningen.

Sedan var det dags för pepparkaksbak med barnen. Tände alla ljus i köket och drog igång juliga spellistan.

På lördagkvällen hade jag stannat uppe och gjort kristyr på köpespepparkakor bara för att jag var så sugen på att skapa någonting. Blev ganska bra. Tricket är att göra suuuuuupertrög glayr. Man ska knappt lyckas få ut den ur påsen. Då är den som bäst att jobba med.

Den här hörnan tycker jag mycket om. Sitter gärna inlindad i min fina Västerbottenspläd i ull från butiken Eljest och eldar.

Juliga grejer på display!

Sedan satte vi igång med baket. Ett separat bakbord är ett av mina bästa loppisfynd. Med en fuktig trasa under skivan ligger det still när man kavlar. Och så får barnen baka på köksön istället för vid diskbänken.

Så gulliga och peppade ungar. Ulf satt bredvid i sin barnstol och tittade på. Och det påminde mig om tidigare års julbak då Folke var lika pyttig som Ulf är nu.

De valde mellan grisarformar, cowboys, flygplan och stjärnor.

Jag hjälpte till att kavla så fick de stansa själva.

Dessa gamla pepparkaksformar är dock mina favoriter. Den ena blir det små kringlor av. Den andra blir kransar. Stansade en massa kransar jag ska sätta kristyr på och hänga i granen

Det jag gillar att göra mest med barnen är nog ändå att pyssla. Jakob gillar att träna med dem. Yoga, skidåkning eller simning. Tur att det är olika, så jag inte måste försöka lära barnen yoga eller så.

När vi gräddat nästan hela degen la vi kakorna att svalna, för att fortsätta med kristyren en annan dag. Vi skulle nämligen iväg på en eftermiddag av julpysslande med matlaget. Men mer om det i nästa inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 kommentarer på “Pepparkaksbak och adventfrukost”

 1. Som en saga att läsa dina blogginlägg. Känns som en annan tid men jag vet inte om det är då-tid eller framtid. Ha en mysig söndag ,❤️. Mvh Åsa

 2. Aj för mjölkstockning. Fick också det första gången rätt sent, kom efter ettårsåldern på bägge barnen, när amningsfrekvensen minskade. Ett tips: kalla vitkålsblad i BHn. Det funkar faktiskt!

 3. Jag fick mjölkstockning när dottern var nära 2 år… en gång för mycket länge sedan. När det redde upp sig la jag amningen på hyllan. Det var liksom dags! 😊❤ Håll dig varm. Jag gick ständigt omkring med sjal av ull runt brösten.

 4. Så mysigt! ❤ jag fick mjölkstockning med alla 4 barn i tid och otid. Framförallt från 4-8 månader när de var klara. Ju äldre de blev och när de fick börja smaka på mat vid 6 månader, ju mer slarvade de när de åt. Nummer 4 började slarva vid 5 månader och besvären släppte först 3 veckor efter hon slutat att amma. Hon sa tack men nej tack vid 7 månader. Från en dag till en annan och då hade hon knappt börjat att äta. Innan dess släppte hon taget var tredje sekund och satte sig upp eller pillade med sin fot. Väldigt “lungt och mysigt.” 😅

  1. Ja, det är klart. Då finns ju den risken. Har inte sett det från det hållet men det blir ju mer och mer mat just nu så det förklarar kanske saken något…

 5. Nu är min yngste fjorton och älskar att fira advent. Han har fixat ljusen utomhus och julstädat sitt rum så fint. Mina fem barn älskar alla advent och jul. Det gör mig glad för att jag ansträngde mig fast jag var trött. De har fina minnen från denna tid som utan advent och jul hade varit svåruthärdlig.

 6. Total igenkänning på att få mjölkstockning även när bebis är 6mån+ (för att inte tala om mjölkstockningen efter att bebis slutat amma 😩)

 7. Önskar så att jag kommer orka / kunna vara en lika omtänksam och kreativ morsa som du verkar vara om jag får egna barn. Beundrar verkligen det! <3

 8. Alltså gud så jag skulle önska att du var någon form av hemstylist så att jag kunde boka in dig att styla mitt hem. Finner mycket inspiration från dig, men din fingertoppskänsla är oslagbar 🙂

  1. Haha, tack snälla. Det vore lite drömmen faktiskt. Att få komma hem till andra och göra fint =)

   1. Tittat på pläden på deras hemsida för jag tyckte den var så fin men står inte så mycket info om den. Står det några tvättråd på den, om den går att tvätta på ulltvätt i maskin? Sigen på att klicka hem den men känner att den måste gå att tvätta i så fall 😊

 9. Lägg av vilket underbart inlägg. Barnen ser ut som riktiga små nissar. Varje bild är som en gammeldags julbonad.

 10. Herrejisses så vackert. Varenda bild som en Carl Larsson-målning eller ett julkort. Så enormt inspirerande!

 11. Jag fick också mjölkstockning efter 8-9 månader. Som många säger är det nog när amningsfrekvensen minskar, jag hade rätt nyligen börjat jobba igen. Minns att jag lullade runt på jobbet helt groggy av den där febern man får 🙂

 12. Min livmoder gråter av längtan när jag ser bilder på din lille Ulf. Fantastiskt fina söner du har, vackra kvinna.