Vaknade alldeles pirrig imorse – inför att stiga upp till denna andra advent. Mysiga adventsfrukostar är en tradition jag blivit inspirerad till av Erica som har just frukostar lite som sin grej med familjen.

Dock drog det ner pirret en aning när jag vaknade helt groggy, efter att ha blivit väckt åtta gånger på en natt av Ulf. Var förkyld, hade ont i en visdomstand. Samt mjölkstockning. Vem får ens mjölkstockning när man har en åttamånader gammal bebis? Så irriterande!

Tog i alla fall dubbel dos alvedon och gick ner till resten av familjen som varit vakna sedan länge. Och så gjorde jag frukost.

Gräddade de nattjästa frallorna

Kokade kaffe, ägg och skar upp lite grönt.

Kvällen innan hade jag förberett varsin liten pepparkaka till barnen, med deras namn på.

Ställde vid deras platser och blev återigen påmind om hur enkelt det är att göra barnen glada. Hur värt det är när jag orkar göra den där lilla extra!

Både Bertil och Folke fick köpa tomtedressar i helgen, inför luciatåg och julkonserter. Och nu hoppade de direkt in i sina utstyrslar när de vaknade.

Gulligaste synen jag vet. Ulf som klättrar omkring i högen av filtar och kuddar där storbarnen ligger nedbäddade och tar igen sig.

Efter många starka koppar kaffe började jag kvickna till. Medan Ulf sov sin första lur tog jag ett varmt bad för att försöka få bukt med mjölkstockningen.

Sedan var det dags för pepparkaksbak med barnen. Tände alla ljus i köket och drog igång juliga spellistan.

På lördagkvällen hade jag stannat uppe och gjort kristyr på köpespepparkakor bara för att jag var så sugen på att skapa någonting. Blev ganska bra. Tricket är att göra suuuuuupertrög glayr. Man ska knappt lyckas få ut den ur påsen. Då är den som bäst att jobba med.

Den här hörnan tycker jag mycket om. Sitter gärna inlindad i min fina Västerbottenspläd i ull från butiken Eljest och eldar.

Juliga grejer på display!

Sedan satte vi igång med baket. Ett separat bakbord är ett av mina bästa loppisfynd. Med en fuktig trasa under skivan ligger det still när man kavlar. Och så får barnen baka på köksön istället för vid diskbänken.

Så gulliga och peppade ungar. Ulf satt bredvid i sin barnstol och tittade på. Och det påminde mig om tidigare års julbak då Folke var lika pyttig som Ulf är nu.

De valde mellan grisarformar, cowboys, flygplan och stjärnor.

Jag hjälpte till att kavla så fick de stansa själva.

Dessa gamla pepparkaksformar är dock mina favoriter. Den ena blir det små kringlor av. Den andra blir kransar. Stansade en massa kransar jag ska sätta kristyr på och hänga i granen

Det jag gillar att göra mest med barnen är nog ändå att pyssla. Jakob gillar att träna med dem. Yoga, skidåkning eller simning. Tur att det är olika, så jag inte måste försöka lära barnen yoga eller så.

När vi gräddat nästan hela degen la vi kakorna att svalna, för att fortsätta med kristyren en annan dag. Vi skulle nämligen iväg på en eftermiddag av julpysslande med matlaget. Men mer om det i nästa inlägg!