Julstök i julkök

Förkylning, mjölkstockning, ögoninflammation på båda ögonen samt ont i en visdomstand. Så går jag in i den här julhelgen. Trots allmänt skräpig kropp är jag ganska glad till sinnet. Att få vara ledig och vara med barnen och ha massa tid för att återhämta mig.

Igår parkerade jag mig i fåtöljen framför granen, med kaffe och pepparkakor. Hips vips vaknade jag av att jag satt och snarkade högt. Somna i fåtölj mitt på dagen – det är ändå en bra sysselsättning.

Huset är som sagt julfixat färdigt nu. Igår städade vi tillsammans hela familjen. Barnen hjälpte till och gnodde runt och ställde iordning. När jag städar tänker jag på min mormors storstädningar inför varje jul. Ordning i varje linneskåp, städat i varje skrubb och dammtorkat på varje hyllplan. Så härligt! Men att själv ha sådana jular är ju bara att glömma. Som tur är ska vi varken fira jul i linneskåp, skrubb eller på något hyllplan. Så några tag med dammsugaren räcker ganska långt.

Så skönt också att tänka att det jag inte gjort nu – det hinner jag ändå inte med. Det får vänta till nästa jul! Och det gäller både pepparkakshus, julpyssel och städning.

På årets kortaste dag hann jag knappt få fram kameran innan det skymde.

Och ingenting blir riktigt skarpt i det skumma ljuset.

Nu ska vi bara ta det lugnt fram till julafton. Pyssla på med de sista små bestyren men mest bara ha det väldigt, himla skönt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer på “Julstök i julkök”

  1. Det är faktiskt helt sjukt hur lite ljus man fått sista månaderna. Jag tar fram massa bär ur frysen och juicar för att försöka få nåtslags energi. Men nu börjar iaf vinterbadsäsongen (du får börja med det när amningen är över!), då är det som att livet återvänder.

  2. Samtidigt som vi inte ska tänka att vi behöver gno på likt mormödrarna (födda kanske 1910-1940-talet?) inför jul så ska vi inte förakta hur de gjorde. Mormödrarna hade inte långt tillbaka till det gamla bondesamhället där DERAS mammor och mormödrar inte höll på och städade på fredagar utan gnodde huset ordentligt ett par ggr om året. Så var det då. Så behöver det inte vara nu. Men vi ska inte glömma hur folk slet förr. Jag menar, tvätta lakan i en vak?? Stålkvinnor!

    1. Det håller jag verkligen med dig om! Deras arbete – i generationer – med hemmets hygien, saftande, konserverande och syltande har skapat förutsättningar för det välstånd vi har idag! Lyssna gärna på radioprogrammet Husmorsskolan i P1 som jag och Erica Dahlgren gjorde i tre säsonger 🙂 finns i SRs arkiv och är på det temat!

  3. Your home is warm, charming, and lovely! Merry Christmas from the hills south of Syracuse, NY!

  4. Haha, ja vilken enastående tur att vi inte ska fira jul på hyllplan och i garderober säger jag då bara! God jul!