Nyårslöftet

Första veckorna efter att Ulf fötts gick jag som på moln. Jag hade nästan ingen smärta och kände mig flygande lätt jämfört med under den jobbiga graviditeten. Men snart började hälsan vackla. Först utreddes jag för astma. Sedan fick jag kollas för reumatism eftersom min kropp var så öm att jag knappt tog mig ur sängen vissa mornar. Men när jag i juni gick till läkaren för att utredas upptäckte de en knöl där det inte skulle vara en knöl. Jag fick ta massa prover och sedan gå och vänta på en biopsi. Den skedde i slutet av sommaren och när beskedet väl kom några veckor senare fick jag veta att ännu en biopsi var tvungen att göras för att verkligen kunna utesluta något farligt.

I oktober fick jag äntligen beskedet att de inte hittat något farligt i min knöl. Men hur lättad jag än var hade jag redan hunnit gå många månader med stark oro. Så mycket orolig väntan när jag känt mig övertygad om att det var något allvarligt fel på mig. Sådana känslor kommer lätt med tanke på min historia. Och som höggravid och sedan spädbarnsmamma med ihållande sömnbrist och ständig smärta har jag saknat förmåga att lugna mig själv. Istället har orostankarna snurrat snabbare för varje dag. Dessutom kvarstod ju smärtproblematiken även när knölen visat sig vara ofarlig och alla prov var perfekta.

Känslan jag har i min kropp just nu är att jag känner mig gammal, sliten, trött och förbrukad. Jag har kass hållning och saknar styrka. Det smärtar och värker i muskler och leder när jag ansträngt mig och jag kånkar dessutom runt på femton överflödiga kilon som knappast gör någonting bättre. Jag kan inte minnas sist jag kände mig pigg och energisk. Men det är inte vanlig trötthet. Det här är något mer. Problemen hänger ihop med att jag under graviditeten i stort sett var sängliggande under sex månader. Det orsakade väldig stor skada på kroppen. Att komma igen efter något sådant handlar inte om att “komma i form”. Det handlar om riktigt rehabilitering. Ett stort jobb som måste få ta tid och resurser i anspråk. Men det arbetet ska jag göra. För jag HATAR att må så här. Jag är faktiskt bara 33 år och det är orimligt att jag ska vara orörlig som en nittioåring. Jag vägrar ha den här hälsan när jag är så pass ung – för snart är jag inte ens ung och då kommer jag må ännu sämre.

Nej, jag måste lägga om mitt liv. Och det är akut. Jag måste hitta tillbaka till en bättre inriktning. För jag vill inte få ont i ryggen av att bygga lego med mina barn. Jag vill orka springa med dem genom vattenspridaren. Jag vill vara den som erbjuder mig att ta barnen på skridskoträning – inte den som stannar hemma och knaprar alvedon. Jag vill svischa fram på längdskidor och jag vill kuta genom skogen i sommar. Hög på endorfiner och puls.

Det känns också självklart att jag ska göra denna hälsosatsning. För jag har lagt så mycket resurser på mitt hem de senaste åren. På mina barn och på mitt yrke. Men sist på listan kommer alltid min hälsa. Men utan hälsan blir det ju ingenting med varken hem, familj eller jobb. Dessutom är träning ett otroligt kraftfullt redskap att hantera ångest och oro på. Och eftersom jag har nära till båda dessa sinnestillstånd så behöver jag träna mer.

2020 ska bli mitt hälsoår. Då jag ändrar inriktning och prioriteringsordningen för mig själv.

Så, vill ni höra mina nyårslöften för att nå dit? Klart ni vill!

 • Jag är för det första förbjuden att påbörja några nya jobb eller projekt under 2020. Visst kommer jag arbeta lite med blogg och podd men jag får inte påbörja nya företag, böcker eller projekt. Bara det jag verkligen behöver göra för min försörjning får göras. All övrig tid ska gå till min hälsa
 • Jag ska arbeta medvetet på att sätta min hälsa i främsta rummet i vardagliga situationer. Det kan handla om att inte boka in tidiga möten som förhindrar att jag får sova ikapp stökiga bebisnätter. Inte avboka träning till förmån för arbete. Inte kompromissa och äta kass mat för att jag arbetat över och inte orkar äta något vettigt.
 • Jag ska ta mer hjälp både hemma och i företaget. Men här behöver jag göra en ordentlig behovsanalys innan jag vet exakt hur.

Så. Där har ni det. Lätt och svårt på samma gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

130 kommentarer på “Nyårslöftet”

 1. Heja dig Clara! Rörelsen är så viktig (och så väldigt mycket viktigare än vikten, trots allt). För mig som krönte småbarnsåren med en akut hjärtoperation blev nyckeln en lagom pressande sjukgymnast som triggade mig att komma igång med träningen (och en kardiolog som sa att det var det viktiga inte vikten). 2019 var mitt mest träningsintensiva år någonsin och jag tränar för att det är skönt även om det gör ont ibland. Ser nu fram emot ett nytt år med mer träning, kommer det snö här nere i södern kanske jag till och med vill åka längdskidor.

 2. Kände mig helt bruten efter 3:an. Min räddning blev yogan. På mina villkor. Jag har en fantastik yogalärare som får mig att känna mig fantastiskt. Har fortfarande en del övervikt. Kämpar långsamt.

 3. Ett stort lycka till önskar jag dig, Clara! Jag hoppas att du i slutet av detta år kan blicka tillbaka och se vilken stor och nödvändig rehabilitering du har genomgått. Har du kontakt med sjukgymnast i detta eller kör du själv?

  I vilket fall: Lycka till! Bra mål!

  Och jag förstår verkligen din oro över knölen. En sådan oro hade ätit upp mig inifrån..

 4. För länge sen var jag snål mot mig själv när det gällde kosttillskott. Även om jag hittade saker som hjälpte så tänkte jag att jag bara skulle ta det ibland. Men efter jag varit hos näringsterapeut och man kommer hem med 10 olika burkar så ändrade jag tänk. Finns det saker som kan hjälpa mig så ska jag knappast vara snål. Det handlar om så lite som kan göra stor skillnad. Skulle kunna komma med massor av tips men mina topp fem utifrån vad du berättar – ta MSM, d-vitamin och c-vitamin varje morgon och omega 3 och magnesium varje kväll. Det här hjälper att få ner inflammation och smärta i kroppen, förbättrar din sömn och återhämtning på natten. MSM kan vara lite jobbigt att komma igång med då det sätter fart på så mycket i kroppen, så börja med det andra om du vill ha bara bra effekter på en gång. 🙂

   1. Vad är MSM och vad äter man det för/mot?
    /Nyfiken som gärna höra från er som verkar nöjda ist för att googla. 😊

    1. Glöm inte att också leta i de vetenskapliga sammanhangen. Det finns inga vetenskapliga belägg för att MSM hjälper på något sätt. En och annan kan må bättre – det ska inte förnekas – så det kan vara värt att pröva, men förvänta inte några revolutioner. Med tanke på att många av oss lägger pengar på allt möjligt “onödigt” så är det förstås inte sämre att lägga det på något som eventuellt möjligtvis kan ge en bättre hälsa.

     1. Det är så otroligt irriterande med den här typen av kommentarer som verkar vara tagna helt ur luften? Gör en sökning på pubmed på MSM så hittar du en hel del. För övrigt är svavel en oerhört betydelsefull ”innehållsdel” i vår kropp. Det är inte konstigt att det kan göra skillnad att få i sig extra av det.

      K – MSM är vetenskapligt namn för svavel, en viktig byggnadsdel i vår kropp. Hjälper lever, hjärna, skelett, leder mm. Tydligast positiv effekt brukar personer med smärt- och hudproblematik se. För många är det rätt tufft att börja med MSM medan andra mår toppen på en gång. Jag var otroligt trött i en månad men sedan vände det och jag fick en pigghet jag inte känt på åratal. Min syster blev av med sina envisa eksem. Har också en vän med reumatism som fick en enorm förbättring, kunde gå långa promenader som hon inte kunde innan. 🙂

    2. Jag fick mkt stelhet o värk i kroppen efter ja fick mitt andra barn.. För mig har msm hjälpt något oerhört i känslan i kroppen. De är ett pulver jag blandar i lite vatten. Är fortfarande trött men några men tror ja man får räkna me efter fått barn… De är ju en påfrestning för kroppen. Men själv är de en enorm skillnad i min kropps rörlighet o värk nivå sen jag började ta det. En kompis som hr fybromelargi känner även hon stor effekt av msm.

  1. Börja läs på livsmedelsverkets hemsida om kosttillskott innan någon börjar lägga pengar på det. Det finns så mycket falsk information. I de allra flesta fall får man det som behövs genom kosten. För högt intag av de flesta ämnen är skadligt för kroppen!

  2. Hej Flundran!
   Ska väl säga att jag sökt via universitetens gerenella sökning, så nu gick jag in via PubMed och tittade i ett flertal artiklar som samtliga handlade om att MSM saknar de effekter som MSM många gånger påstås ha. Förstår att det kan upplevas som en irriterande kommentar, allrahelst när man själv känt sig hjälpt. Men, jag skrev faktiskt också att en och annan kan bli hjälpt och att det kan vara värt att pröva. Att dina egna problem blivit bättre är ju bara att vara glad över. Allt gott till dig!

    1. Hej!

     Jag ber om ursäkt för en lite tråkig kommentar, men blev inte imponerad när jag läste ovanstående “vetenskapliga artikel”.

     Bara för att något är publicerat på PubMed betyder det inte att det är bra. Detta verkar vara någon form av sammanfattande artikel om “forskningsläget” kring MSM. Dock har författarna ingen metodbeskrivining, så det finns ingen transparens i vilka artiklar de valt att ta med respektive utelämna i genomgången. Artikeln ter sig vidare synnerligen okritisk. Varför diskuteras inte den uppsjö av resultat som verkar visa motsatsen? Dessutom verkar några av författarna vara affiilierade med bolag som säljer dessa produkter, vilket är problematiskt. Jag har inte kikat på referenserna de anger.

     Fantastiskt om man som enskild individ upplever positiva effekter av ett visst ämne och det inte verkar vara direkt skadligt – men man måste alltid ha ett kritiskt förhållningssätt och höga krav på hur vi bedriver och vad vi kallar vetenskap. Jag själv testar gärna diverse hälsokurer utan vetenskaplig förankring, men jag försöker aldrig förklä det som vetenskapligt. Sedan vet vi ju långt ifrån allt idag. 🙂

  3. Min syster fick förhöjda levervärden pga msm, så jag antar att det kan ge biverkningar det med.

 5. ❤️❤️❤️ bra löften! Hoppas du snart känner dig piggare igen! Kram till dig!

 6. Vad skönt det kommer bli att få tillbaka kroppen och hälsan. Vi är många som står beredda att heja på, om du behöver det. Stort lycka till!

 7. Tufft. Hemskt med den oron. Och att kroppen tar så mycket stryk. Klokt tänkt. Håller alla tummar.

 8. Klokt av dig. Känner igen mig i dig berättelse. Har haft problem med rygg, höft och nervkläm i benet fram och tillbaka flera år nu. Känner mig gammal, stel, otymplig och allmänt sleten. Längtar efter att känna mig stark, pigg och spänstig igen. Jag är 15 år äldre än du men känner mig ändå för ung för att känna mig så gammal. Ska följa din resa med spänning och hakar på målet att 2020 ska bli ”hälsans år”. Stort lycka till!

 9. Är amningen över? För då tycker jag ni i matlaget ska investera i en issåg. Sen badar ni i vak i samband med middagarna. Det är perfekt att börja om man har 15 kgs övervikt! 🙂 (Investera även neoprenvantar och sockor eftersom just händer och fötter kan bli väl kalla.) Börja lugnt med att gå ner till midjan, utöka successivt för varje gång. Bada gärna där man bottnar – när man är tillräckligt van bli man ofta stående som i trans med vatten upp till hakan. Alla hälsoeffekter går ju att googla, men här vill jag särskilt framhålla all energi man får till andra saker, som träning. 🙂

 10. Fy vad jobbigt du har haft det, Clara. Så tufft. Hoppas hoppas du mår mycket bättre snart.
  Du gjorde ett inlägg om sköldkörteln för något/några år sedan. Kanske vill du kolla den igen? Om den är i olag påverkar den ju verkligen ens hälsa.
  Krya krya ❤️

  1. Tänker också på sköldkörteln, den är lömsk, symptomen är så olika för olika personer. Ta hand om dig!

  2. Sköldkörteln är värt att kolla närmre på. Känner igen mig i den tunga känslan i kroppen du beskriver. Testa antikroppar, många läkare har inte tillräcklig kunskap i detta tyvärr så utbilda dig och gör egna prover är mitt tips. Kolla sköldkörtel förbundet.

   1. Jag tänker med på sköldkörteln. Jag fick värk efter andra barnet men man hittade inte anledningen. Skäldkörtelproverna låg inom referens. Nu efter trean blev proverna sämre och jag har fått levaxin, värken är så mkt bättre.

 11. Herregud vad skönt att det inte var något farligt, dock gör ju ångesten och oron sitt. Ta verkligen hand om dig nu, låter som att du tänker rätt med dina mål.

 12. Vilken fruktansvärt jobbig tid det måste ha varit. Skönt att proverna var bra. Hoppas du kan lugnas av det nu och blicka framåt. Jag hoppas också att du kan acceptera att din kropp är sliten efter tre barn, dessutom så kort tid efter att Ulf har fötts. Ja, du är bara 33 år men din kropp har gått igenom tre graviditeter och tre förlossningar, amningsperioder och många småbarnsår med allt vad det innebär. Mitt tredje barn är ett år och nio månader. Jag varken svischar eller kutar än men är på väg i rätt riktning. Så – helt rätt att du ska prioritera din hälsa, men jag hoppas att du släpper föreställningar om hur det ska vara eller krav på dig själv som bara stressar. Låt sin kropp få återhämta sig i sin takt. Kramar från en som förstår

 13. Hej Clara,
  vad skönt att det gick bra med knölen. Helt galet hur oro kan äta upp en, inland går det liksom inte att värja sig. Känner igen mig på många sätt när du beskriver att du vill räcka till, orka busa och leka, känna att kroppen bär dig. Jag har läst din och Erikas bok om utmattning och hoppas att 2020 också ska gå i hälsans tecken för egen del. Jag kan tipsa om Karin Adelskölds blogg, hon skriver roligt och har sunda tankar om träning efter utmattning. Tänker på det ni skrev att “långsamt framåt är också framåt”. Är så van att jag vill att det ska gå snabbt, och klara att ha många bollar i luften samtidigt, och det är en sorg när inte kropp och själ går med på det. Jag är 43 men tänker att jag ibland känner mig så mycket äldre, längtar efter att slippa värk och istället känna studs i steget och rörelseglädje. Kollade på Tareqs program som han hade med en pt, tror det hette “Lyckans mat”. Också ett “feelgood” tips till dig.
  Jag håller tummarna för dig, det kommer bli bra. Kroppen vill bli bra.
  Tack för en fin blogg som inspirerar och sprider glädje. Kram Frida

  1. Brist på vitamin B6 ger symptom restless legs, jag fick det också i samband med min graviditet. Det försvann helt när jag började med kosttillskott. Värt att du kollar upp.

  1. Jo, det är sant. Problemet är ibland att det finns många och olika kostråd. När jag fick en oskön diagnos började jag käka rå brokkoli. Var så rädd att jag åt en hel dag bara rå brokkoli och morötter. Bröd: fel. Socker: fel. Fett: fel. Frukt: halv-fel. Bara brokkoli: kanske inte ideal. Jag har upplevt så mycket vikt- och kosthets att jag orkar inte längre.

 14. Jag gick till en sjukgymnast efter tredje barnet, hon förklarade snällt att mina magmuskler var borta efter tre graviditeter, det var därför jag hela tiden fick ont i ryggen. Med enkla magövningar var ryggontet borta efter bara några veckor. Tips!!

 15. Hej.
  Jag har haft värk i kroppen länge. Nästan som konstant träningsvärk. Började käka dubbel dos magnesium. Nu är det borta!

 16. Vilken tuff tid du har haft🙏🏽, känner verkligen med dig. Hejar på dig och inspireras att göra samma sak. Så: tack!❤️

 17. Jag hoppas, för det vore så givande, att vi får följa din hälsoresa både på bloggen – men också i podden. Det vore fint att höra dig och Erica filosofera och reflektera kring hälsa och kroppens sårbarheter. Hälsohets kontra sund hälsosträvan osv. Ibland är det svårt att förhålla sig. Jag har också haft ett utmanande år och undersökts för cellförändringar och gjort biopsi på livmoderhalsen bland annat. Och hur ska man förhålla sig till mat och fika om man behöver gå ned i vikt, osv, osv. Jag tycker det vore underbart att lyssna på två kvinnor som dig och Erica tala om detta.

 18. Vilken hemskt tuff tid det låter som! Och jobbigt med all oro, det suger ju när det tar så lång tid att få besked. Så skönt att det inte var någon fara med knölen. Nu håller vi tummarna att din braiga hälsoplan gör under för kroppen!

  Angående oro så har jag generaliserat ångestsyndrom och träning gör verkligen under för ångesten. Har legat hemma sjuk i två veckor och det märks direkt i måendet. All oro sätter sig också som stelhet i kroppen och jag skulle säkerligen få ont i muskler och leder om jag inte tränade regelbundet. Det hör ju verkligen ihop det där med kropp och själ!

  Heja heja!

 19. Clara!
  Heja dig och lycka till med ditt hälsoår!
  Ska bli så spännande att få följa dig här på bloggen!
  Du är bäst!!
  Kram

 20. Känner igen smärtproblematiken efter graviditeten. Var sängliggandes i typ 4 månader, ryggen var helt trasig efteråt. En graviditet till och jag var så svag och trasig och ont och fick ständigt inflammationer i höfterna. Jag åt smärtstillande varje dag. Fick tips om tre fysioterapeuter som jobbar öst på stan i Umeå. Jag går till Fysiosara, hon har räddat mig. Hittade alla de små och stora felen jag gör och la upp ett träningsprogram som jag kan fixa hemma då barnen sover. Nu är jag mitt i min tredje graviditet och det går! Jag klarar det! Och jag har hennes hjälp efteråt att komma tillbaka till en stark mamma och inte mamman som ligger på värmedynan och säger ”nej, jag kan inte”. Krya på dig!

 21. Vad spännande, och det låter så härligt! Inte att du mår dåligt (fy tusan så tufft och jobbigt du måste haft det. Vilken kämpe du är ❤️) , utan att få följa med på din resa att må bättre. Inspirerande och kul! Ser fram emot om du kommer göra inlägg om härliga motionsdagar och goda nyttiga middagar att njuta av efter ett träningspass. Blir glad att tänka på att när man själv flåsar runt där i skogen och försöker få upp nån kondition finns det andra som gör samma grej, bara för att få må bra.

 22. Det låter som smarta prioriteringar. Jag skall också prioritera hälsa 2020 men av andra orsaker än dig. Jag är nämligen i övergånsgsåldern och sover urkasst. Men jag tror att med lite mer träning där jag får upp pulsen så kommer jag att sova bättre, det är islla fall min teori. Lycka till med hälsoåret, jag såg dig på tv ett cafeprogram tror jag jättekul att få se dig in aktion. Jag har följt din blogg lite över ett år och den är som en vacker saga. Mvh Åsa

 23. Jag känner såååå igen mig. Efter min andra gravve var jag ett vrak, kände mig som en 80 åring med ont överallt och var grinig pga det såklart. Inte kul. Gjorde som du önskar att göra nu, prioriterade mig själv först. Jobbigt för en hemma mysare och fixare som mig. Men det gick. Hade dock inte klarat det utan hjälp av mammafitness.se. Iom att jag är lat och inte gillar träning behövde jag stödet och behöver fortfarnande det från dem. Att få tillbaka hälsan och verkligen prioritera det är det bästa jag gjort!!! Så all pepp till dig! Och håll ut om det känns trögt i början…..

 24. Heja!
  Jag är i liknande sits efter fött barn okt 2018 (sovande 💔) och sept 2019. Det jag försöker prioritera är övningar från sjukgymnast för att förbättra hållning och bygga upp bukstyrka. Dvs när det finns en ledig stund gör jag det först – innan div plockande o fixande i hemmet. Det blir spännande at följa ditt år! Lycka till! 😊

 25. Fy, vilken orolig tid. Hoppas verkligen du får möjlighet att lägga det bakom dig året som kommer!

  Måste, liksom andra redan skrivit, hylla sjukgymnaster när det gäller återhämtning efter graviditeten. Det tog mig visserligen 2 år, mycket kamp, och sedan 1 års väntetid innan jag fick hjälp, men oj vilken skillnad det gör. Vill varmt tipsa om baking babies-Mias hemsida för att få tips men, kanske framförallt, också få upp ögonen kring bäckenbotten o hur en hjälper den efter en graviditet. Varmt lycka till, tror vi är flera som gärna följer med på resan, i såväl med- som motgång!

  1. Vill bara ge dig en stor varm kramClara 💛
   Har precis som du tre pojkar födda 2011, 2014 och 2019. Har mått relativt bra under mina graviditeter men har haft foglossningnigsliknande besvär med ett glappt bäcken och klämd ischiasnerv enda sedan första graviditeten. Är helt bra i perioder och vissa dagar kan jag inte ens få på mig strumporna. Efter minstingens födelse i somras mådde jag precis som du jättebra och kunde gå långa promenader igen, för första gången på flera år, var pigg och full av energi. Sen bröt allting ihop, kroppen är helt slut och jag har aldrig upplevt en sådan svaghet och så mycket smärta. Har nu gått hos sjukgymnast och fått behandling av en kraniosacralterapuet ( som hjälpt mig även tidigare) sedan i augusti. Jag mår så mycket bättre nu och är så peppad på att få börja träna ordentligt igen. Ser väldigt mycket fram emot att följa din resa och hejar på dig hela vägen. Du har tur som har Jacob som vet hur han kan hjälpa dig. Mitt och min mans 2020 ska bli vårt år att komma ur detta och få bli friska, starka och pigga igen. Våra tre pojkar behöver oss.
   Stort lycka till Clara!

 26. Så jobbigt med smärta och trötthet, framförallt när man har små barn. Be om en fibromyalgikontroll. Fibromyalgi kan tyvärr ofta bryta ut efter en utmattning och också efter en graviditet. Det kan iaf vara bra att kolla.
  Hoppas du blir bättre.

 27. Världens bästa nyårslöften har du!
  Det sista man har är sin hälsa. Har också fått erfara det i år. Inget annat är något värt egentligen ju. Mår inte DU bra, hur ska du då orka få någon annan att må bra? Nej för ta mig sjutton det är ett tungt arbete att vara gravid, att föda fram barn och ta hela deras start i livet, som vi trots allt för det mesta gör. Nu är det DIN tur. <3

 28. Jag gjorde en liknade överrenskommelse med mig själv för ett år sedan. Målet var att ha hälsa i fokus för att orka vara med barnen och att få känna mig pigg och fylld av energi. Beslutet tog jag efter att chocken lagt sig, chocken när jag såg en summering av 2018 års totala antal kilometer jag rört mig (i princip ingenting).

  Jag började röra mig mycket och åt också bättre utan att vara slavisk på något vis. Redan efter några veckor märkte jag skillnad, inte ont i kroppen, mer energi och en mer lyckokänsla generellt. Nu, ett år med den nya bättre livvstilen så mår jag fortfarande toppen.

  Jag vill bara säga ett lycka till på vägen! Och man behöver inte börja på strikta dieter eller hårdköra träning 6 dagar i veckan, bara röra sig mer och äta sunt.

  1. Vill tillägga att jag också hade fått mitt tredje barn och att det gått några år sedan min utmattning när jag tog tag och prioriterade min hälsa.

 29. Hej! Fy vad jobbigt med värk och oro ovanpå allt vad bebisliv dessutom innebär av kassa nätter etc!
  Ser att många talat varmt för en bra sjukgymnast och det vill jag lägga ytterligare ett ord för. Efter graviditeter och kånkande på barn på oergonomiskt vis (pga noll magmuskler) är det jätteviktigt att börja få igång bäckenbotten och djupa muskler – och att man inte går och gör övningar som är mer till skada än nytta. Jag hoppas att du hittar nån bra, kompetent och peppande typ som du trivs med! Lycka till! <3

   1. Visserligen 😊 Och vars kompetens jag alltså inte avsåg att betvivla (inser ju nu att det kan låta så 🙈). Tänker alltså mest att det är bra att rådfråga nån som har extra bra koll på just post-preggo-krämpor – vare det sen Jakob eller nån annan.

 30. Vad tråkigt att du fått kämpa med oro och smärta! Är något år äldre än du men känner igen mig vad du skriver om stelhet och att alla prover är bra. Förutom sköldkörteln. Förmodligen får du tusen råd men värt är att googla sköldkörtelsymptom och framför allt hashimotos sjukdom. Sen finns det tusen råd till hur man tar hand om det men du verkar ju vara på god väg. Lycka till och god hälsa 2020.

 31. Alltid jobbigt att komma tillbaka, men kanske också det tillfälle när man får som mest energi när man kommer till en punkt och känner att man får nog. Den drivkraften kan vara en verkligt bra start.
  Jag önskar dig all lycka till med din satsning. Du har helt rätt med ålder. Jag inser att hälsan blir viktigare för varje år! Så heja dig! Du fixar det och tänk på att Rom byggdes inte på en dag.
  Själv har jag skrivit om hur jag tänker starta om 2020! Alltid roligt med nystart!
  //Berith

 32. Hej Clara, jag hoppas att du ska lyckas med dina löften! Det slår mig ibland, hur många av oss mödrar kämpar med knöl, oroliga diagnoser/symptomer och utmattning. Känner mig helt igen i dina ord. Har “bara” ett barn, men hon har många hälsoproblem. Och när barnets hälsa inte ser ut bra, då gär det snett för morsan också. åtminstone för mig. Har haft en sådan där skitorolig tid sedan en orolig diagnos i havandeskapet, en mycket dramatisk förlossning (för 6 år sedan) och skilsmissa med krig direkt efteråt. Och jag är så trött på det. Så trött, så arg och så hjälplös. Och rädd. Jag får mina resultat kommande tisdag, och det är jävla olostig. Jävla. Men jag vet inte alls, hur jag ska jobba mindre, eller ha mindre sorg…

 33. All pepp till dig. Innan jag fick min fibromyalgidiagnos hade jag konstanta smärtor och en ork som blev mindre och mindre. Och slussades fram och tillbaka inom vården tills jag träffade rätt läkare som sa åt mig att gå hem och läsa på om fibromyalgi och jag fick ”full bingobricka” vad gäller symptom. Då var jag 37, nu är jag 39 och fick ett års uppehåll i smärtan när jag var gravid och tiden efter, innan den slog till igen. Man skulle vilja identifiera det ämne som utsöndras när man är gravid som hämmar smärtan. Snälla någon, forska på det tack!
  Min lycka i allt elände när jag fick min diagnos, var att har man haft smärta längre än 3 månader, räknas man till kategorin ”långvarig smärta” och kan ha rätt att få gå smärtrehab där man får hjälp av både läkare, fysioterapeut, arbetsterapeut och psykolog. Smärta påverkar verkligen alla delar av en själv och livet. Och man behöver hjälp med att få ordning på det. En sak jag lärde mig där var även att det finns en korrelation mellan smärtsjukdom, som ex fibro och utmattning. Har man varor utmattad ökar risken.
  Hoppas du får rätt hjälp och får landa mjukt❤️

  1. Det är redan identifierat och forskat på:) Östrogen i så höga doser som man har under graviditet och strax efteråt påverkar/hämmar smärtupplevelsen (bra inför förlossningen…)

   1. Spännande! Vet du mer om det har forskats på p-piller och smärthämning?

    Jag blev nämligen av med nästan all fibrosmärta under graviditet o amning. Fick sedan tillbaka det och fick rådet att ha sovande äggstockar genom att äta p-piller. Äter bara gestagen, men det funkar på en skala 8/10. Har funderat mycket på det då jag fick mina problem när jag fick regelbunden mens o då jag vet att kvinnor som grupp och kanske framförallt kvinnor i övergångsåldern är en stor riskgrupp för fibro. Men inte läst något om det, så skulle vara spännande att få veta mer. Själv känner jag att min livskvalitet ökade med mer än 50%!

 34. Grattis till bra prioritering! Klart du ska ta hand om din hälsa nu. 2016 satsade jag, efter tre graviditeter och ständigt ont i kroppen. Yoga, ridning och mat inspirerad av Ayurveda blev min medicin. Jag gör en nystart igen nu 2020. Lycka till!

 35. Jag bar också på lika mkt övervikt efter tredje graviditeten och led av väldigt svår foglossning. Dock var jag 42. Jag var dock inte mentalt redo för återhämtning förrän 18 månader efter förlossningen, men då gjorde jag det i små steg. Minska mängden mat ett par v, därefter periodisk fasta 16/8 mellan 18-10. Lättsam motion drog jag också igång. Valde FMTK och deras 10 veckorsprogram för att lära sig springa 5 km. Utöver det mammamage-appen och kettelbellövningar. Det fungerade. Nu sitter jag här nästan 18 kg lättare och sprang min första mil på nästan 3 år på nyårsafton. Det tog 7 mån, men har kunnat springa 5 km sen september ungefär.

 36. Behöver inte vara ngt fysiologiskt men om du inte tagit redan så rekommenderar jag dig att ta sköldkörtel prover det tillhör nästan standar prov där jag bor , önskar 2020 blir ett bra år för dig

 37. Det kommer bli så bra detta Clara! Och så smart av dig att börja i den änden att du tar bort sådant som hindrar dig. Jag satt och summerade mitt senaste decennierna för mig själv och upptäckte att mitt i allt händelserikt fanns ett år då knappt något hade – insåg att det var året då jag återhämtade mig, både fysiskt och mentalt, från en påfrestande graviditet, med vila, träning, sjukgymnastik, terapi osv. Har bara ett barn men hade också en nästan helt sängliggande graviditet med svårt graviditetsillamående och sen svår foglossning, kryckor, 30 kilos viktuppgång, utdragen förlossning, akut kejsarsnitt osv. När han väl var ute ställde jag in alla andra planer och tog bara hand om honom och mig. Och långsamt fick jag tillbaka förmågan att gå, stå och sitta, min vikt, mitt inre lugn, kunde springa, lyfta, bära, hoppa. Fortfarande, drygt 3 år senare, känner jag att jag blir starkare och starkare. Tänker på alla kvinnor som är själva med sina barn, som inte har den ekonomi eller uppbackning av medförälder som jag haft, hur många som kanske dras med bristande ork och svikande kroppar och själar för att de inte fått återhämta sig och rehabiliterat sig efter tunga graviditeter och förlossningar – och hur det i sin tur påverkar deras barn. Önskar att det fanns en samhällelig strategi för detta. Lycka till med allt! <3

 38. Clara, detta är så himla intressant! Jag förstår om det känns (för) personligt men jag skulle gärna vilja följa detta i detalj då jag efter flera års stress och dåligt mående befinner mig i en liknande situation. När man är nere under noll i kondition, styrka och ja egentligen på alla sätt så är det svårt att komma tillbaka. Jag försöker själv med de verktyg jag har, men tycker det är svårt! Jag vet att det är många fler som också varit utmattade eller sjuka som följer som säkert skulle tycka att det är intressant att följa din rehabilitering. Stort lycka till och hoppas du mår bättre snart!

 39. Åh, detta inlägg träffade rakt i hjärtat. Dels för att jag varit i din sits själv med en trasig och sjuk kropp men också för att min syster utretts för cancer i flera omgångar och oron nästan har knäckt oss.

  Nu kommer det tyvärr komma något typ av oombett råd men det är bara för att om det finns en pyttechans att din ledvärk kan ha haft samma orsak som min så kanske det kan komma något gott av det. Jag hade fruktansvärda smärtor efter förlossning som blev mycket bättre efter några veckor. Dock återkom smärtan gånger 100 i samband med en medicin (vilket jag inte fattade förrän jag slutade med den). Jag fattade inte att värken var i samband med medicinen så det kanske det finns fler som inte gör den kopplingen även om man är klok som en bok. 🙂

 40. Det suger verkligen att behöva vara den mamman/partnern; den som inte orkar. Men du/ni med “normala” kroppar kan ju faktiskt träna er till ett smärtfritt liv (fast det förstås tar tid) och såna som jag med kronisk värk kan förhoppningsvis bli bättre! Kruxet för mig är att för lite eller mycket träning gör saken värre, och ingen kan i förhand ge mig måtten för ingen vet. Trial and error.

  Själv sörjer jag sjukdomen jag har och kroppen jag fick (EDS) och också vem jag har blivit. Så begränsad, så ofri, så svag, så beroende av andra…usch. Och så långt ifrån den mamma jag vill vara. Smärtan trumfar alltför ofta tålamodet. Runtomkring mig ägnar sig människor åt självförverkligande av alla de slag och själv är jag så långt efter. Left behind.

  Balans vill jag söka. Och acceptans. Att arbeta med det jag har och fick, inte avundas alla andras resa. Så vad vill jag få sagt med det? Var snäll mot dig själv, kanske. Och menar det också till mig själv.

 41. Åh vad jag känner med dig, och känner igen mig. Den första nyförlösta euforin som byts ut mot känslan av en ”trasig kropp”, oron, som spinner igång värre än värst pga trötthet, som skapar mer trötthet osv osv… Men det blir bättre. Och blir det lite bättre blir det lättare ännu lite bättre, och så blir det ett positivt ekorrhjul. Jag tog hjälp av sjukgymnast, och minskade ner på sötsaker. Två saker som fick igång mitt positiva ekorrhjul. (Och JAG VET, ännu en sån där jobbig ”socker är farligt”-typ tänker man lätt, haha, men det ”bara blev” och plötsligt upptäckte jag att hunger/mättnad funkade bättre och jag fick nog helt enkelt i mig mer näring. 😀 ) Gråter fortfarande ibland över min trasiga kropp som inte funkar som den gjorde innan barn men har nu mer kraft och energi att hantera det.
  Håller tummarna för dig!

 42. Så spännande, har följt dig dagligen sedan 2010 och jag ska göra samma resa i år. Har t.o.m. valt ett lösenord på datorn som påminnelse om vad som ska vara i fokus detta år. Heja dig!

 43. Kära nån, så svårt. Så svårt att vänta på besked och inte veta, att oroa sig och inte kunde lugna ned sin oro. Så viktigt att värna sig själv, som du ju vet och så riktigt beskriver.
  I somras fick jag en tumör i samband med efterlängtad graviditet med missfall och flera månaders väntetid tills jag äntligen fick veta att tumören inte var elakartad – så jag förstår.
  Önskar att detta år ska bjuda dig på hälsa och lycka.

 44. Vilken tuff tid du haft❤️. Skulle vilja ge dig en kram för det måste ha varit kämpigt med osäkerheten. Var snäll mot dig själv, gör sådant du mår bra av. Kanske hitta en sjukgymnast, yoga framför tv:n eller varför inte simma o vattengympa (för visst gillar du väl vatten?). Då vänder kroppen nog snart och du blir ditt gamla jag igen.

 45. Det ska bli riktigt spännande att följa din resa! Jag har också som mål att 2020 ska bli hälsans år då jag känner mig tung, flåsig och obekväm i min kropp, skulle också tippa på att jag har runt 15 kg övervikt. Träning gör ju också under för ångesten ( i kombo med medicin). Trots att jag vet det är det så svårt att ta sig från soffan och sötsakerna, särskilt när energinivån är låg och man mest bara vill sova… så hoppas på inspiration!

  Så skönt med den ofarliga knölen men vilken fruktansvärd väntan det måste varit.

  Ta hand om dig och kämpa på 💪❤️

 46. Usch, stackars stackars dig! Fruktansvärt med ovisshet och smärta när man nyss fått barn. Säkert har många redan skrivit det, men jag tänker osökt på din sköldkörtel. Jag har hypotyreos och kände mig PRECIS som du beskriver. Sjukskrevs för utmattning och sen visade det sig vara sköldkörteln som krånglade. Om du inte redan gjort det – be att få ta prover igen nu efter ännu en hormonell förändring i och med tredje graviditeten. Är de bra, ta om dem om någon månad. Det är svårdiagnostiserat och proverna måste tas relativt ofta och jämföras med varandra. Lycka till!

 47. Låter klokt!!
  Kan man få önska ett inlägg om hur du hanterar att vara förälder och ha ångest, jag tycker det är så svårt ibland när jag är med barnen och har ångest, blir otålig, dåligt tålamod, orkar inte göra nåt, med mera och känner mig då som världens sämsta mamma. Skulle va skönt o höra om nån annan hanterar det..

 48. Oj, igenkänningen. I mitten av förra året gjorde jag också till mitt hälsofokus. Började äta mer plantbaserad mat och uteslöt socker och vitt mjöl, var desperat och ville testa, i kombination med mycket träning och rörelse. Resultaten kom ganska kort efter, mindre smärta i rygg, mer lekvänlig med barnen och en del viktnedgång som gjort kroppen för tung. Önskar dig lycka till Clara, du grejar det!

 49. Oj, vad tufft du har haft det! Känner med dig och minns hur det var när kroppen vägrade fungera och fick konstiga symptom som flyttade runt samtidigt som lederna värkte. Jag vet inte vad dina problem beror på, men mina har berott på följande saker:
  – Borrelia (man kan ha haft en minifästing utan att märka det långt före symptomen blir påtagliga, lätt avhjälpt med antibiotika)
  – Laktosintolerans och överkänslighet mot mjölkprotein (kan ge konstiga symptom som trötthet, hjärtklappning, ledvärk, yrsel, spänd buk och en snabb mage. Lätt att prova mjölkproteinfritt några veckor och se om det blir någon skillnad i symptomen)
  – Allergi mot viss mat (kan ge symptom som liknar astma, värk i kroppen m.m.).
  Har dessutom hört att glutenintolerans kan ge väldigt konstiga symptom i kroppen (som konstant värk och trötthet), så det kan vara värt att kika på när man söker orsaker.
  Hoppas att du hittar orsaken till dina problem och att 2020 är året då du får hälsan tillbaka! (Och tack för en toppenblogg!)

 50. Hej,
  Visst äter du D-vitaminer? Jag vet att brist på D ger bl.a smärta i muskler och kropp, även beröringssmärta. En familj jag känner fick bebis med grav D-vitaminbrist. Han fick blåmärken av beröring och hade ständig värk.. Jag äter ett D-vitamin som jag beställer från nätet. Hittade dem på kostdoktorns sida. (Han är läkare till yrkrt.) Han har testat olika. De heter “puori D-vitamin” och är lösta i kapslar med kokosolja. Kostar kring 130kr för 120 kapslar.
  Stödjer dig i dina beslut. Var så välsignad 🙏❣
  Seija från Uppsala

 51. Så klokt. Heja dig! Min riktlinje för 2020 är också att få ordning på hälsan. Blir extra peppad av att läsa dina mål. 🙂

 52. Gott nytt hälsoår Clara! Här ska också satsas mer på träning & hälsa, mindre socker då jag känner mig chokladberoende. Har satt mål med ett köpfritt år med vissa undantag inspirerad av boken klimatglädje. Jobb och karriär känns så svårt i småbarnsåren, vården har dåliga arbetstider kvällar nätter tidiga morgnar. Ska satsa på mitt riktiga yrke i år utan stress. Challenge2020😊🌍.

 53. Oj kära läsare, så många omtänksamna förslag som kom här. Men jag tror tyvärr att det sällan finns något enkelt enskilt quickfix när kroppen är sliten (även om kosttillskott/yoga/whatever säkert kan hjälpa till lite på traven ibland). Och jag tror att Clara tog alla tänkbara prover inkl sköldkörtel ifjol när hon var deprimerad. Som hon skriver behövs det nog mer långsiktig helhetsrehabilitering. Men jag tror det finns sjukgymnaster som är specialiserade på återhämtning efter graviditet, det kan vara värt att söka upp.

 54. Åh, fy va jobbigt du har det <3 Du har nog med att vara mamma till dina godingar och det räcker mer än väl. Strunta i jobb o blogg (!) och hämta kraft från natur och yoga. Stora kramen till dej.

 55. Rekommenderar Lycklmaten på SVT. Inte överdrivet hurtigt men peppande och bra när man vill bli lite inspirerad! En av programledarna hade också oförklarlig värk tidigare. Gick över med kostförändringar!

 56. Hej Clara, jag hade samma problem som du efter barnen, utredde reumatism under flera år, hade otroligt ont i kroppen o var tom smärtkänslig på huden, röntgade hela kroppen o hade en massa förslitningar mm
  Jag sökte hjälp hos alla, fick tillslut tips om en sjukgymnast som heter Björn Aasa, jobbade på Norrlandskliniken i Umeå… Jag fick hjälp med små övningar att börja med, och har sakta blivit bättre… Lycka till

 57. Jag hoppas du kommer skriva mycket, mycket, mycket om detta på bloggen! ❤️

 58. Bra att du satsar framåt. På dig själv. Jag har fött fram tre prematurbarn under 1980-talet. Var sängliggande under större delen av graviditeterna pga av risk för missfall. Ihopsydd med cerklage och ständig övervakning. Fattar inte nu hur jag orkade kämpa. Men så klart kroppen tog stryk. Så satsa nu på din egen kropp och gör bara sådant du mår bra av. Du har redan skapat företag och tre barn. Lova att det är din tur nu❤️

 59. Åh jag har haft väldigt liknande upplevelse med min kropp efter två otroligt jobbiga graviditeter. Jag har dessutom en allvarlig ryggskada sedan förut vilket gör min kropp försvagad från början. Det jag tycker är sjukt är att ingen hjälper en få rätt sorts rehabilitering efter otroligt påfrestande graviditeter. Jag efterfrågade men fick ett frågande ansikte tillbaka. Efter mycket sökande har jag nu äntligen hittat rätt. Jag har börjat gå till en DNS naprapat som är så otroligt skicklig samtidigt som jag går till Hela Kvinnans Klinik här i Stockholm som med väldigt god utbildning och kunskap kan allt om kvinnokroppen efter graviditet. Jag mår så mycket bättre fysiskt efter att grundligt återbyggt min kropp, men jag mår även så mycket bättre mentalt. Lycka till till dig och till alla andra kvinnor som behöver hjälp därute. Sluta aldrig att leta och jag tror man ska lyssna ordentligt på kroppen för den berättar när träning eller rehab är bra eller dåligt för just dig.

 60. Det är så fint att du delar med dig av dina tankar. Önskar dig lycka till med dina nyårslöften.

 61. Ååå jag blir så ledsen av att höra att du mår så dåligt. Lycka till med allt läkande. DET KOMMER BLI BRA IGEN!

 62. Nämen fina Clara, vad jobbigt med oro, värk och trötthet! Men vad skönt att knölen var ofarlig i alla fall. Och vilket bra nyårslöfte! Nu börjar din hälsoresa och det kommer att gå bra! Kom ihåg att ha lite tålamod bara. Kramar!

 63. Otroligt bra nyårslöften! Du gör helt rätt prioriteringar! Åh vad underbart med knölen! Ta gärna hjälp av person kunnig på postgravid-kroppen så kan du säkert spara tid i din rehab. Jag är tio år äldre och har kommit igång riktigt starkt med min träning senaste två åren så du har framtiden för dig! Ser fram emot att du får uppleva pigghet och ett lättare sinne!

 64. Mådde liknande i flera år efter nummer tre. Allt bra första halvåret – sen galna smärtor. Testade allt, både medicinskt/new age/träning. Bara detta funkade: Gå 13 000 steg om dagen. Läsa en bok från kl 9 på kvällen. Sova. Lycka till!

 65. Heja dig Clara!
  Är själv trebarnsmor och har haft som mål (tillsammans med min sambo) sedan 3an kom våren 2018, att få in träningen som en självklar del i vårt liv. Inte för någon sorts utseendegrej eller att det skulle ha med vikten att göra. Inte det minsta! Utan för hälsans skull. För att kunna orka mdd vardagen. För att kunna leka med barnen, springa runt i lekarna med de, bära de. För att orka med sig själv. Och livet. Mår så mycket bättre av att röra på mig. Sover bättre. Blir trött av god anledning, fysiskt. Istället för psykiskt trött av orkeslöshet. Kan, helt utan att du bett om råd (förlåt på förhand) tipsa om en sjukgymnast som är specialiserad på just kvinnohälsa samt kvinnor med med besvär kopplade till graviditet och förlossning – https://bakingbabies.se/

  Tack för en underbar blog!
  /Karin

 66. Låter som det varit/är väldigt tufft med din ohälsa. Och sorg och oro på det. Klart att du påverkas. Jättebra att du tar tag i ohälsan och drar ner på att engagera dig i nya saker. Du verkar vara en stark kvinna med otroligt mycket energi och då kan det lätt bli att man tar på sig (för) mycket. Om man är ”periodare” med extremt energipåslag och inspiration rätt vad det är (bipolär typ 2 t.ex) så kan det ju bli väldigt mycket projekt såna perioder. Och efterföljande utmattning/depression. Men så klart även utan att vara bipolär kan utmattning följa på högintensiva perioder. Särskilt om både kropp och knopp (själslivet) tagit skada samtidigt, som din graviditet och sorg & oro.
  Hoppas att du hittar ett mer balanserat sätt att leva 2020, liksom andra här hoppas jag på detsamma för min del. Lycka till! 🍀

 67. Yinyoga, en mycket lugn form av träning hjälpte mig jämsides med lätta joggingturer och vandringssemester att komma i form efter en tids sjukdom med biverkningar av mediciner. Kroppen är helt otrolig i vad den bär oss igenom. Tacksam för den varje dag.

 68. Tack å lov att det visade sig vara ofarligt.
  Ska själv ta tag i min hälsa, lider av sviterna efter utbrändhet med mkt ångest. Skriv gärna hur du gör, så kan du inspirera.

 69. låter bra förutom det där med förbud. Att förbjuda sig själv något tror jag kan skapa väldigt mycket ångest om man inte klarar det man avsett. Och då är risken att man hamnar i en negativ spiral av dåligt samvete och/eller skuld.

 70. Heja dig Clara!
  Jag är själv trebarnsmor och känner såväl igen mig. Efter vårt tredje barn föddes våren -18 så bestämde jag och min sambo att vi gemensamt skulle ta tag i vår hälsa med hjälp av att börja träna. Inte för någon viktnedgång eller utseendes skull. Utan just som du skriver, för att kunna orka med att leka med barnen, springa runt i deras lek, kunna orka åka skidor med de, bära de. Och för att själva må bra. Orka med vardagen, som är den del av livet vi mest ska leva i och göra det bästa av.
  Nu har vi fått in träningen som en självklar del i vardagen. Inte alls på någon speciellt hög nivå, men en sådan pass trevlig rutin att vi längtar till att få träna. Och vi mår så mycket bättre efteråt. Mindre ont, mer ork och energi.
  Vill och tipsa om (förlåt på förhand för tips och råd du inte bett om) en sjukgymnast som är specialist på kvinnohälsa och på problem kopplade till graviditet och förlossning – Mia Fernando. Hon driver en bra blogg om just detta – bakingbabies heter den.
  Varma lyckönskningar! Och tack för en fin och givande blogg!
  /Karin

 71. Vilka bra mål du satt för dig själv! Kämpa på så håller jag tummarna för att du ska få må bättre! Stora kramar

 72. Hej Clara!
  Jag blir så imponerad av dig. Jag tycker du är modig och skarpsynt. Det är även fint av dig att dela med dig av både glädjeämnen och det som är smärtsamt för dig till oss som följer dig.

  Hoppas 2020 ska bli ett bra år!

  Här kommer ytterligare ett oombett råd: Terapiformen ACT.
  Kan hjälpa till för att hitta verktyg för att hålla ”kursen”, för att kunna leva ett meningsfullt, rikt och innehållsrikt liv trots smärta, oro och sorg. Har varit mycket hjälpsamt för mig. Russ Harris har skrivit en självhjälpsbok ”lyckofällan” som kan vara en lättsam introduktion.

  Kram!

 73. Heja dig Clara! Helt rätt att fokusera på din hälsa. Herregud så tufft för kroppen att bära fram tre barn och på det en utmattning. Klart den är värd all omtanke i världen. Massa styrkekramar till dig!

 74. Fina Clara, jag känner så med dig & hur du mår just nu. Jag har följt dig i flera år & känner mig ofta “synkad” med dig, när du föder barn föder jag oxå barn, när du renoverar renoverar vi här hemma med. Känns väldigt roligt att 2020 även är ditt hälsoår, precis som mitt!! Jag hoppas på en massa blogginlägg kring detta så jag peppas med!! Och att du mår bättre & bättre nu detta år. Kram Jenny

 75. ❤️

  Jag ska försöka få min rygg utredd. Jag har två diskbråck som jag haft sen jag var 15. De sista 7 åren har jag inte haft en smärtfri dag. Det är bättre och sämre i skov. Min graviditet gick jättebra, men sen kom ett skov som nu varat i två månader. Hälften av den tiden har jag inte kunnat lyfta min 5-månaders bebis. Så jag ska göra ytterligare ett försök att få hjälp av sjukvården detta år. Med lite tur kan jag få en ordentlig träningsplan och kanske operation 🙂

 76. Kan du inte börja yoga med din man? Han har säkert goda kostråd för att gå ner i vikt och komma i form också? God fortsättning!

 77. För mig var var det enklaste, billigaste och minst intressanta också det mest effektiva: vardagsmotion! I mitt fall cykling till jobbet, men det skulle lika gärna kunna vara raska hundpromenader, att ta en omväg och få en rejäl promenad efter lämning eller extra långa barnvagnspromenader. Bara målet är att det ska ingå i den dagliga rutinen 5 dagar av 7 i veckan. Och att man kommer tillbaka till rutinen efter varje förkylning eller snöstorm eller vad det nu kan vara som hindrar. För mig kom effekten smygande, jag fick bättre kondition och tappade en del överflödiga kilon (det senare också pga att jag konsekvent tog lite mindre på tallriken), sedan kom mer märkbara effekter som att jag blev sugen på att röra mig även på helgerna och började se på mig själv som en person som orkar och kan och inte behöver oroa mig för att ett träningspass ska sluta i nån sorts katastrof. För sån är/var jag, en i grunden fysiskt passiv person som fick lätt ångest inför att gå och träna eller göra en längre utfärd. Hittade många orsaker att inte komma iväg, är jag kanske lite förkyld ändå, ska det inte bli regn och vad händer om jag kanske bara kollapsar i största allmänhet? Från det till att bli en person som kan påstå att jag håller på med tre olika fysiska aktiviteter beroende på säsong, plus vardagsmotionen!

 78. Testa Huel för tillfällena du verkligen inte hinner/orkar laga något vettigt till dig själv. För mig har den fått ersätta många tillfällen där jag annars hade ätit snabbmakaroner med ost, eller spagetti med smör för att jag verkligen inte orkar laga något. Kanske inte det trevligaste att sörpla i sig men det gör jobbet och du får näring i kroppen.

 79. Håll oss gärna uppdaterade för jag befinner mig i samma situation. Hur tex tar du mer hjälp i hemmet? Min svärmor kom till oss över jul i två v o skulle avlasta mig. Men jag hade så svårt att ta emot den hjälpen så gjorde ändå mer än jag normalt gör. Inte hennes fel utan mitt. Liksom hur ber man om hjälp när man vet att man behöver den men inte förmögen att be om den för man vill inte belasta någon annan?

  1. Hej W. Kom ihåg att du visar förtroende för någon när du ber dem om hjälp, och att det fördjupar relationen att vara öppen med sina svagheter. Jag blir glad när mina nära ber mig om hjälp, och det var väldigt fint och befriande under min utmattning att se att de reagerade på samma sätt. Kram till dig.

 80. Vet inte riktigt vad jag ska skriva… men imponeras av din styrka!
  All önskan om lycka och hälsa det här året (och alla år framöver) önskar jag dig av hela mitt hjärta!
  Kram❤

 81. Jag vill önska dig varmt lycka till! Låter som att du har massa bra mål och motivation och då brukar det ju gå bra. Fördelen med att börja träna tycker jag är att då händer mycket direkt med kroppen.

 82. Åh vad jag känner igen mig! Min kropp är så trasig efter graviditeter och förlossningar. Jag gick igenom min kropp här för nån vecka sen och det är inte många delar av den som inte krånglar eller gör ont. Ledvärk, muskelvärk, eksem, förlossningsskador, migrän. Jag vill så gärna träna och komma igång men jag orkar inte! Sömnbristen äter upp mig. Min bebis hatar tydligen att sova.

 83. Heja heja! Nu kan det bara bli bättre!
  Svårt det där med att ta hjälp i hemmet tycker jag. Vill göra allt själv men pga mycket jobb borde jag ta in hjälp. Har så svårt för att någon annan tex ska städa hos mig, själv är bästa dräng liksom. Ser fram emot inlägg vad du kommer fram till!

 84. Jag har också varit oerhört sliten efter mina graviditeter och lider med dig! Nu är jag mycket bättre men inte lika stark som innan men på god väg. Jag hade turen att hitta en naprapat som använder tekniken DNS som liksom bygger upp kroppen och musklerna enligt samma idé som en bäbis lär sig vända sig, sitta och stå. Det är skonsamt för kroppen och bygger styrka effektivt – precis som bäbisar gör. Är övertygad om att det räddat mig och min kropp! Jag är så otroligt tacksam för att jag hittade det när jag var som sämst och inte ens fick lyfta upp min bäbis ur sängen själv. Men nu så! 🧚🏻‍♀️❤️

 85. Heja!! Bra mål, lycka till!
  Efter att ha lagt väldigt mycket pengar på naprapater och kiropraktiker för min dåliga och onda rygg ändrade jag strategi och gick till en PT. Det bästa jag gjort och som jag verkligen kan rekommendera. Numer är smärtan borta. Vardagliga saker som tidigare tröttade ut mig massor fungerar toppen numer.

 86. Tycker du borde göra en rejäl blodanalys på Werlabs eller åtminstone kolla dina sköldkörtelvärden. Det låter nästan som någon form av obalans i kroppen.

  Krya på dig <3

 87. Fick hypotyreos efter min andra graviditet. Och har liksom känt att kroppen förfaller och att jag inte prioriterat min hälsa sedan forever. Men för nåt år sen bestämde jag mig för att det inte var värdigt att äta barnens rester osv, och började tänka på min egen hälsa – och idag för första gången på fem år fick jag beskedet att jag kan sänka min medicinering. Du kommer också klara det!