Era alternativa karriärdrömmar

Jag blev så otroligt glad, full i skratt och typ lite rörd (?!) när jag läste era kommentarer till inlägget Alternativa karriärdrömmar. Medan jag drömmer om ett liv som sjöman, Kim Kardashians hemmakock eller resursperson i särskolan hade ni helt andra typer av drömmar.

Sara som är ekonom på bank drömmer om att bli hissmontör. Så härligt att sätta upp en lapp “Hiss avstängd” och sen ligga där och skruva lite och plötsligt funkar hissen! Och Martina som faktiskt jobbar inom hiss- och rulltrappsbranschen drömmer i sin tur om att utvärdera skidanläggningar och restauranger. Tänk att få åka skidor och äta mat. Sen utvärdera och ge förslag på förbättringar.

När Lina tycker att hennes jobb är för komplicerat och segdraget brukar hon tänka att hon ska skola om sig till reparatör av skrivare. Verkar kul och jag är redan ganska bra på det! Och Ida som är systemtestare funderar på om inte hembiträde kan vara ett drömjobb?

Emma jobbar i skolan men drömmer rätt ofta om ett jobb som är motsatsen; noll kontakt med människor och massa tid att tänka. Hennes dröm är att vara lokförare och köra stora, tunga godståg ensam långt genom mörka skogar.  Johanna jobbar på försäkringsbolag men drömmer om att vara skogsmaskinförare. Tänk att köra en häftig maskin långt inne i skogen och inte behöva se en käft.

En läsare som är lärare vill bli marinbiolog och forska på valar. En annan vill arbeta med att baka smörgåstårtor och vara personlig ommöblerare.

Hanna är diplomat men drömmer om att bli skådespelerska

Kristin är retoriker men har precis sadlat om till låssmed

Eva är lärare på en grundsärskola och trivs fantastiskt bra. Men drömmer om ett café med fokus på barn. Tänk en kaka som heter “Filifjonkans muffins” eller varför inte” Pinos maränger”. Ja tänk! Och Mari som är sjuksköterska inom psykiatrin drömmer om att bli ull-bonde och ha alpackor och får.

Livsmedelsinspektör Matilda ryser av välbehag av tanken på att arbeta som plattsättare. Kakla och lägga gatsten eftersom hon älskar monotona arbetsuppgifter – framförallt när det bildas ordning och allrahelst ett mönster av det.

Sara, Kristina, Hanna, Amanda, Lisa och Anna drömmer om att jobba på kyrkogård. För att få kratta, blåsa löv och göra vackert på gravar. Njuta stillheten på kyrkogården och inte ha så mycket ansvar för andra människor. Emmy som redan ÄR kyrkogårdsarbetare meddelar att man faktiskt träffar väldigt mycket människor i jobbet. Många sörjande anhöriga som vill prata, och väldigt många som har åsikter om hur jobbet sköts och det ser ut på gravarna. Fast trots detta tycker Emmy att det är ett trevligt jobb nästan jämt.

Katrin vill vara blomsteransvarig på ett litet och lyxigt hotell och Caroline vill ha en egen bokbuss som hon kör land och rike runt. Träffa nya människor på nya platser och alltid välja en spontan rutt. Katarina arbetar som diakon i Svenska kyrkan men drömmer om att få stoppa upp djur på arbetstid.

Den introverta gymnasieläraren Emma längtar efter ett jobb där hon inte behöver möta en så stor mängd människor varje dag. Kanske forska på fornsvenska? Men Christel som är forskare drömmer om att jobba i charkdisken på ICA. Snöa in på salami och bjuda kunder på smakprov. Och Hege som forskar och undervisar i filosofi drömmer mest om att teckna.

Nina, Ida, Therese, och signaturen K drömmer alla om att bli barnmorskor. Men barnmorskan Fia drömmer om att ta över som programledare i Bonde söker fru.

Och Elin. Kära Elin. Hon drömmer inte om karriär överhuvudtaget. Jag är ledsen världen men jag är lat. Jag gillar att läsa och se på TV.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

115 kommentarer på “Era alternativa karriärdrömmar”

 1. Haha vilka underbara drömmar och snyggt sammanställt.

  Jag är skribent/fotograf men drömmer om att bli arkitekt, konstnär eller sponsrad om några år 40-årig idrottare.

  Eller typ hemmapulare. Hantlangare till snickarna som ska bygga ut vårt hus, rita lite fina teckningar, fika och baka.

  1. Haha, Hanna, jag som är arkitekt kan ibland, när det gapas och hetsas på byggena och alla är ilskna, istället drömma om att vara kapten på en båt i skärgården och slippa träffa en endaste käft eller dra ett endaste streck – som ändå alltid ska ändras tills alla är nöjda.

   Vilket fantastiskt inlägg, Clara!! Tusen tack, det lyste upp fredagen!

 2. Relaterar stenhårt med Elin. Tänk att ligga hemma i soffan och läsa böcker. Jag har så mycket jag vill läsa, tänk att ha tid med det. Träffa folk bara när man vill. Drömmen!

  1. Det är inte så roligt i längden tyvärr.
   Varit arbetslös och sjukskriven under många år

  2. haha relaterar med till det! Kunna göra det, samt OM man vill gå ut och peta lite i trädgården. Flytta på en kruka. härligt

 3. Så roligt att få ta del av andras drömmar! När jag läser inlägget så tänker jag att det handlar mycket om få kontraster, har man ett extrovert jobb så drömmer man om ett introvert eller att få byta ett akademiskt yrke till ett mer praktiskt. Tycker att det ger en fin bild av att vi är komplexa varelser som har många olika behov. Och kanske kan det ge oss ledtrådar till vad vi behöver fylla på våra liv med för att känns oss lite mer tillfreds med tillvaron? Vad tror ni?

  1. Jag tror precis så! Och att dagens jobb tyvärr är alltför snäva och specialiserade. Jag tror vi skulle må bra av mera variation och kontraster.

 4. Ett genomgående tema verkar vara att man vill göra något som skiljer sig från det man gör dagligen, att många söker dess motsats. Tänker att det kunde vara något för arbetsgivare att tänka på inför de ibland urtråkiga dagar som ägnas åt personalutveckling. Ofta ska det göras studiebesök på liknande arbetsplatser, informeras om det senaste inom arbetsområdet osv. Kanske ska man erbjuda något helt annat istället, något som bryter den där ledan som många nog kan känna på sitt jobb. Och ge möjlighet att välja – den som alltid har ljud och stök omkring kanske skulle uppskatta ett besök på konstmuseum, den som jobbar ensam framför en dator kanske skulle vilja ge sig in i en stökig högljudd innebandymatch. Tror att många skulle uppskatta att ses som individ istället för att fösas runt i grupp, och istället få välja efter sina behov. Tror faktiskt det skulle få en att trivas bättre med det jobb man faktiskt har.

  1. Vilka bra idéer!
   Tänkte också att man sökte kontrasterna i motsatta yrken, akademiskt vs praktiskt osv.

 5. Tänk att få bli sponsrad med värstingdatorn och sitta och spela/streama spel hela dagarna på en lina (fiber) som inte laggar i rusningstid (18-21 när alla ska vara ute på internet) istället för att jobba som boendestödjare det hade varit min dröm 🙂

 6. När min systerson var liten läste vi en bok. En mormor satt i fåtöljen och såg sina barnbarn på TV. En var astronaut och den andra programledare. Vad vill du bli när du blir stor? frågade boken. Min systerson pekade på mormorn som satt i fåtöljen. Henne ville han bli. ❤️ Fast nu är han 18 och vill bli rugbyproffs.

  1. Åh vad jag kan relatera till din systerson!
   När jag var liten och hängde med mormor och morfar som var pensionärer så ville jag bli pensionär när jag blev stor.
   Det var lugnt och skönt att vara pensionär, ingen stress, äta god mat, fika i tid och otid, fara på stan osv 🙂

 7. Jag är utbildad socionom men nu studerar jag till dietist. Jag är inte helt säker på att det är rätt bransch heller. Jag drömmer om att få ha ett relativt självständigt arbete, med flexibel arbetstid och helst inte jobba heltid heller. Jag vill kunna ha med mina hundar till jobbet. Jag vill ha ett jobb med tydliga men mångsidiga arbetsuppgifter. Min dröm är att verkligen få trivas med det jag gör, men vad det är är lite otydligt. Jobbet som socionom gjorde att jag kände mig som en hycklare. Med min personlighet som arbetsredskap sysslade jag med något slags humflum, utan att veta om det jag gjorde gav något resultat. Så vill jag aldrig ha det igen.

  1. Jag som tar socionomexamen… imorgon 😬 Hoppas ändå att det är rätt för mig. Annars har jag tänkt att florist skulle vara härligt.

   1. Vilket underbart inlägg och vilka underbara svar! Ren glädje att få ta del här!
    Själv är jag handläggare på myndighet, stortrivs men kan ibland drömma om ett bokcafe eller att författa barnlitteratur.

   2. Jag tog socionomexamen för
    10 år sedan exakt 🙂 jobbar idag som skolkurator och det är världens bästa jobb om du frågar mig! Jag hoppas att du kommer trivas som Socionom- det är en bred utbildning så du har många olika ”inriktningar” du kan jobba med 🙂

  2. Jag känner precis samma som du! Är utbildad socionom och jobbar med myndighetsbeslut och jag vill bara göra nåt annat, inte ha så mycket ansvar och bara göra enklare uppgifter. Min plan är att söka till medicinsk sekreterare till hösten, hoppas verkligen jag kommer in!!

 8. Underbart! Jobbar som kommunikatör, men skulle vilja ha en liten bokhandel, eller inspektera vandringsleder.

 9. Tips till introverta gymnasieläraren Emma: arbeta som lärare på distans. Komvux på distans. Det finns flera anordnare. Jag jobbar på en. Flexibelt, inte massa elever överallt (fysiskt) och mycket fokus på ämnet!

 10. Jag är också lat! Skulle endast vilja arbeta som volontär på t ex ett soppkök för hemlösa några dagar i veckan. Resten av tiden skulle jag vilja göra grejer hemma och träna. Och skriva en och annan bok. Har en barnbok i huvudet men jag ritar inte speciellt bra och bilderna är ju så viktiga. Jag kanske hör av mig till dig Clara, du tecknar/målar fantastiskt. 😘🥰❤️

 11. Läsa böcker här med (som Elin). Men tänk: Uteätare. Maffiga restauranger med trerätters och sen skriva en bedömning i Göteborgs-Posten.
  Det monotona gillar jag med. Trava högar, bocka av och känna symmetri.
  Att blogga vill jag fortsätta med (bloggen är 10 år nu). Bli ännu mer aktiv inom Vänsterpartiet (är styrelsemedlem i Färgelanda). Börja sjunga och lära mig att sluta gäspa mitt i.
  Men skriva. Det är det jag vill. Hade gärna blivit krönikör i tusen olika tidningar 🙂

 12. Vilket fantastiskt inlägg.
  Jag läser när jag sitter här hemma vid matsalsbordet, med en kopp kaffe, fin service med kladdkaka och grädde. Jag hann till och med tända en brasa i kaminen.
  I knät har jag våran fyraveckors bebis. Det är bara vi två hemma. Jag njuter av denna fina stunden som nu blev.
  Lunchen åts över bebis i soffan direkt ur matlådan balanserandes på en gaffel efter en timmes tröstande av ledsen minimännska. Spåren av kallt ris finns kvar på golv och dynor.
  Då drömde jag om att äta ordentligt. Nu fick jag en fin stund tillsammans med andras drömmar. Sittandes vid ett bord. Det va dagens dröm.

 13. Fick mig att tänka till… Är redovisningsekonom och gillar ordning och reda, älskar också att ligga i soffan och läsa böcker på helgen (lat). Men vad kul det hade varit att kunna vara en sällskapsdam åt äldre och läsa tidningar/böcker för, diskutera hur det var förr och få höra vad dom har upplevt!

  1. Jag har jobbat på en daglig verksamhet för de med funktionsvariationer men pluggar nu till mitt drömyrke…redovisningsekonom 😊

  2. Håller med! Få prata med äldre om hur det var förr vore härligt.
   Som jag gjorde med min mormor född 1915. Dock finns det inte många kvar i just min mormors generation.

 14. Så rolig läsning! Jag jobbar som sjuksköterska och när jag har stressiga dagar drömmer jag om att stapla paprikor i en pyramid på ICA. Bara få stå där själv och inte ha ansvar för någon människa, bara paprikor :-).

  1. När jag är stressad drömmer jag om att jobba på kemilabb på fabrik igen. Jag hade det som sommarjobb några år. Roliga analyser och absolut inget ansvar

 15. Underbart att läsa om olika yrken och alla dessa drömmar. Håller med föregående talare. ”Snyggt sammanställt”. Roligt att läsa inlägget. Väcker mycket tankar hur vi hamnar i livet och ibland kanske sadlar om. 👍💕❤️💚

 16. What?! Jag visste inte att “läsa och kolla på TV” var valbart! Jag vill göra det också. Och klia hundar bakom öronen tills de grymtar av välbehag.

 17. Så underbart det är att få läsa om allas olika drömmar. Jag blir sugen på att sadla om till författare, för det finns så många oberättade historier i detta inlägg <3

 18. Ja tänk att få ligga hemma i soffan och se på tv eller läsa böcker! Jag är också lat. Arbetar som förskollärare men drömmer om ett jobb där man slipper träffa så mycket människor. Hunddagis, katthem för hemlösa katter eller rädda vanvårdade djur.

 19. BS’D
  Jag är litteraturvetare och frilansande linguist men drömer om att vara maka och mamma på heltid, men då måste jag hitta min själsfrände först vilket jag inte ha haft möjlighet att göra ännu. Om G-d vill sker det snarare än senare. Tack för en underbar blogg utan massa drama och skit.

 20. Jobba med att hjälpa personer som blivit utsatt för sexuella övergrepp och ramlat mellan stolarna.

 21. Åh, fina Clara så tacksam jag är för din blogg som ger mig så fin läsning. Följt så många bloggar genom åren, men du har bestått. Har följt dig sedan 2009, och aldrig tröttat. Du levererar år efter år. Variationen är så stor, här får man skratt och gråt, trams och allvar. Stort tack❤️.

 22. Jag började gråta av det här inlägget. Vet inte riktigt varför, men alla fina och ändå lika fast olika drömmare liksom.

 23. Åh! Det här var underbart! Jag jobbar som föreningsutvecklare men drömmer om att bli ostimportör. Alltså tänk att få åka runt i Europa och smaka ost!

 24. Fyller på.. jag jobbar med stadsplanering men drömmer om ett eget pensionat med högklassig restaurang. Eller att få jobba med att få alla dataanvändare att använda den fulla kapaciteten hos programvaror och system. Blir så deppig över att myndigheter/företag köper avancerad programvara och sedan använder en bråkdel.. dvs kör lådcykel trots att programvaran möjliggör racerbil…

 25. Världsklass på det här inlägget! Så bra tempo!
  Här kommer en till:
  Logopeden som drömmer om att bli meteorolog. Tänk att få titulera sig “meterologoped”.

  1. Får mig att minnas en f.d. bekant för länge sedan som sadlade om från lärare till ställningsbyggare, och titulerade sig “höghöjdspedagog” 🙂

 26. Jag har aldrig skrivit och kommenterat men nu måste jag bara…
  Det här inlägget var helt underbart. Det bästa jag läst på mycket mycket länge. Så mycket värme i alla dessa rader. Men framförallt – vilka fantastiska drömmar ni har allihop. Tack Clara för en grym sammanfattning. Helt ljuvligt!

 27. Jag drömmer om att vara hemmafru med lagom gamla barn som själva kan torka sej i ändan men ändå tillräckligt små för att behöva min omsorg. Tänk att få vara hemma hela dagarna och pyssla om hemmet, lyssna på Ljudböcker och poddar hela dagarna, laga massa god mat och baka i en aldrig sinande ström. Självklart ska jag vara ekonomiskt oberoende så att jag när jag vill kan ta en shopping tur. Min man ska vara av en osynlig typ som kommer hem när jag tycker det är dax men även försvinner när jag vill vara själv. I nuläget är jag undersköterska på en bemanningsenhet och det är ganska trevligt det med

 28. Jag trodde inte jag hade nån alternativ karriärdröm men sen kom jag på att ibland när jag lagar mat låtsas jag att jag är tv-kock 😆 i mitt huvud förklarar jag och instruerar tittarna med humor och självdistans och bakar in miljötips och konsumentmakt i degen. Så tv-kock ska jag bli!

 29. Vilken fantastisk sammanfattning och härlig läsning! Själv är jag en strukturerad administratör som drömmer om att stanna kvar hemma när familjen drar i väg på morgonen, äta frukost i lugn och ro, ta en sväng med hunden innan jag sedan går ut till min ateljé och skapar i textil. Jag har närmat mig drömmen genom att låta mina fredagar bli just så här….

  1. Jag lever det livet just nu! Jag sadlade om från distriktssköterska till bildkonstnär o jobbar nu i min egen ateljé med textilkonst! Hoppas dina drömmar får vingar och får förverkligas! Härligt att du får ha fredagarna lediga för din dröm! Så började också jag. Mina fredagar hade jag ledigt från vården och då tillbringade jag all min tid på konstskolan under en höst. Sen tog konsten över o följande höst inledde jag min yrkeshögskole studier på hel tid!

 30. Håller med alla som älskade denna lilla sammanfattning av kommentarerna! När jag läste inlägget såg jag en skojig barnbok framför mig med härliga illustrationer till varje jobbdröm! Så kände att jag var tvungen att lämna en kommentar och be dig skapa en sån bok Clara! Sätt igång och rita och sen är det bara att klistra in texten precis som den är 😀

 31. När jag var liten ville jag bli detektiv. Slukade alla mysterieböcker som fanns.
  I tonåren planerade jag och Åse att bli maffia-bossar (oklart på vilket sätt) men vi skulle i alla fall ha gummisulor på skorna och inga klapprande sulor som hördes när vi jagade personer för att driva in pengar.
  Nu drömmer jag om att bli som Claras Charlotte åt andra, på distans, från mitt vardagsrum, i pyjamas hela dagarna. Å vad jag skulle sortera mejl, boka möten, skriva listor i flygande fläng och ge stränga to-do order till folk…mmmmm mysrys!! I kombination med att strukturera upp folks privatekonomi och erbjuda CAD-ritningar på olika utbyggnader och altaner. Eller anställd som fixsar-frasse att komma på fiffiga lösningar på problem eller tänka ut hur man kan lösa olika saker på bästa sätt, en proffesionell klurare.
  Idag jobbar jag som 3D-konstruktör/modellerare inom industri- och installationsprojekt, vilket var mitt drömjobb tidigare, men oboy vad trött jag är på alla kassa projekt med inkompetent personal och styrning, horribla tidsplaner och hittepå lösningar. Jag vill inte vara ingenjör längre. Punkt.

 32. Haha läste det här som om det vore baksidan på en roman. MEN VAD HÄNDE SEN FÖR ALLA????!!!! / Ida som är utmattad försäljningschef men drömmer om att vara obducent

 33. Jag är kommunikatör och skulle jag göra något annat vill jag göra något med händerna. Florist eller trädgårdsmästare är en dröm eller jobba som djurskötare på en veterinärklinik eller en djurpark.

 34. Det var verkligen spännande att läsa kommentarerna till inlägget men jag skrev inget själv så jag gör det nu. 😀 Jag jobbar i Svenska kyrkan som administratör men jag kommer aldrig sluta drömma om att driva ett eget katthem. Katter är det bästa jag vet!

 35. underbart inlägg! Jobbar med försäljning i tunga industrin och trivs bra med det.
  I drömmen skulle jag gärna vara veterinär men jagvet att jag är för lat för det, haha!

 36. Jag är forskare, men drömmer om att vara beridare (träna hästar). Men är tyvärr lite gammal för att sadla om, du behöver vara ung och odödlig för att bygga upp erfarenheter du lever på som äldre.

 37. Jag säger kör i vind!

  Testa era gränser. Det värsta som kan hända är det var inte så man drömt om och man får gå tillbaka. Men usch så hemskt att bli gammal och inse att man inte provade sina drömmar!

 38. Jag är läkare men trivs tyvärr ganska dåligt med det. I min dröm har jag en kombinerad tjänst på något museum, gärna historia eller naturvetenskap/geologi och pular lite i Museishopen, och håller i guideningar för mellanstadieklasser och intresserade pensionärer. Kan nästan dö lite inombords för att mitt yrke är så långt ifrån det jag önskar….

  1. Gud jag vill också jobba på museum och pula i shoppen!! Fast antingen ett slott som ligger fint till eller på Naturhistoriska, i någon opopulär avdelning så det är lite folk.

  2. Jobbar också som läkare, internmedicin inriktning kardiologi. Jag trivs jättebra med mitt jobb men senaste nattjouren då jag ensam fick handlägga en aldrig sinande ström av patienter kl 03 på natten på akuten samtidigt som jag sprang till dåliga patienter på avdelningar och sökaren pep var 10:e minut drömde jag om att få arbeta med något lugnt, en sak i taget och inte tio samtidigt. Kanske trädgårdsarbete? Annars är mina drömyrken astronom, diplomat och barnmorska!

  3. Fantastiskt inlägg Clara!
   (Hade varit intressant med ett liknande inlägg om var och hur man bor, och om man drömmer eller fantiserar om något annat. Det där med att nog många drömmer om att bo någon annanstans, eller på ett annat
   sätt… Norr kontra söder, havet kontra fjällen, landet och stan, enskilt eller fullt med grannar, lugnt eller mitt i smeten…)

 39. Sicket härligt inlägg. Kul att du lyfter fram läsarnas drömjobb.

  Jag jobbar som Sfi-lärare och trivs väldigt bra men drömmer ibland om någon annan jobbinriktning.

  Tänk att få vara arkeolog och grotta ner sig och utforska hur människor levt i vårt land för några tusen år sedan. Vad de åt, hur de bodde, deras relationer till familj och “klan”, världsbild och tro?! Såå spännande…

  Det hade även varit kul med något mer konstnärligt och praktiskt jobb. Att hålla på med byggnadsvård eller “konservera” bevara och ta fram målningar i gamla byggnader eoch kyrka… Åhhh såå kul…

  1. Min svärmor är idrottslärare på gymnasiet. Hade hon valt yrke idag hade hon blivit biolog och varit ute i fält bland blommor och växter… Hon är en engagerad ornitolog utanför jobbet. Eller, typ varje förmiddag, jobbar bara 30 % då hon är 66 år..

 40. Men JAAA! Jag är inte själv om att fantisera på detta vis! Va skönt å nå vis. 😂
  Jag jobbar som förskollärare men kan ibland drömma om att vara fåraherde på Nya Zeeland. Eller bonde i Sverige och köra traktor dagarna i ända. Flanellskjorta for the win!
  Tack för kul läsning!
  /Katta

  1. Har en svägerska som skolade om från sjuksköterska till landskapsingengör. Hon jobbar sedan ungefär tio år tillbaka på en liten plantskola.

 41. Jag är manusförfattare till film och tv men jag skulle vilja att antingen jobba på en sån animal sanctuary med djur räddade från hemska förhållanden ELLER i glasskiosk där man experimenterar med egna smaker. Som en glasskonditor (heter det så?) men som själv säljer mina glassar!

 42. Men gud vilket fint inlägg, är inte gråtig vanligtvis men satt plötsligt och stortjöt haha! Så underbart rörande att tänka på oss alla som går runt och drömmer. Din blogg är verkligen fenomenal Clara! ❤️

 43. Men är det inte ganska typiskt. Har man ett mer avancerat jobb, önskar man sig ett enklare, gärna nära naturen och helst lite monotont, eller terapeutiskt som jag brukar kalla det: ) eller (fast kanske inte så ofta) vice versa.

 44. Jobbar som chef inom psykiatrin och drömmer om att gå rakt ut i skogen och inte träffa någon enda människa på flera månader.

 45. Fast jag kan relatera till det där med sjöman. Och en gång kom jag faktiskt nära. I Malmö i slutet på 70- eller möjligen början på 80-talet, när jag var nyutexaminerad gymnasielärare med överskottsenergi, tog jag extrajobb på Danmarksfärjorna på sommaren. (Detta var långt innan Öresundsbron byggdes, så enda sättet att ta sig över till Danmark var med färja.) För att överhuvudtaget få lov att arbeta på ett fartyg var man tvungen att vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingens avdelning för sjömän, den så kallade Sjömansförmedlingen (lika död och borta som Danmarksfärjorna idag), och ha så kallad sjömansbok, så det var jag och det hade jag.

  Av någon anledning så hade någon tjänsteman på Arbetsförmedlingen inte kopplat att jag bara var intresserad av ett sommarjobb som jag därtill redan hade skaffat mig och att inskrivningen på Sjömansförmedlingen bara var en formalitet, så i slutet av augusti, precis innan höstterminen började, blev jag uppringd av en arbetsförmedlare som glatt talade om för mig att han hade ett jobb till mig: som mässflicka på ett av Cementas fartyg som gick på Östersjötrafik. Man kan alltså anta att jag som ensam tjej skulle jobba i köket på ett fartyg som fraktade cement till och från Sovjetunionen, Polen och de baltiska staterna. Märk väl att detta var ett decennium före Berlinmurens fall och att järnridån fortfarande var en realitet. Det var något så oerhört GRÅTT över hela konceptet – att jag blev helt förförd. Jag stod med telefonluren (ja, det var verkligen en separat mojäng på den tiden) i handen och kände hur jag ville tacka ja, lämna min fina gymnasieskola, min välartade jurist till pojkvän, vår vackra sekelskifteslägenhet och bara sticka – ut till en helt annan verklighet. Efter vad som kändes som en evighets tystnad och en mäktig inre kamp så sansade jag mig dock och sa beklagande att nej tack, det var inte aktuellt, jag hade ett annat jobb.

  Jag arbetar fortfarande som lärare, fastän idag på universitetet, och jag fyllde 65 i våras, men jag har inte några tankar på att gå i pension, för jag älskar verkligen mitt jobb och tycker att jag hamnat så rätt. Men jag kan fortfarande tänka på det ögonblicket och undra vad som hade hänt om jag sagt ja.

 46. Vilket ljuvligt inlägg. Det finns en sån storhet Och människokärlek i det. Och Elin som får avsluta❤

 47. Fint inlägg! Känns lite som att barnet inombords får komma till tals och berätta om sina drömmar om vad man vill bli när man blir stor 😊 💝

 48. Jag är projektledare och marknadskommunikatör men vill egentligen … jag vet faktiskt inte? Trivs asbra med det jag gör nu, förutom att jag fått en kund ”i arv” som är helt vansinnigt jobbig, krånglig och ofta rentav otrevlig att arbeta med. Det är det enda jobbiga med att vara projektledare: får skit av mina kollegor om jag driver kundens linje, får skit av kunden om jag driver företagets linje. Och när saker går svinbra är det aldrig min förtjänst utan mina kollegors. Skulle ändå inte vilja göra något annat. Det enda jag SKULLE vilja förändra är min boendesituation: skulle vilja bo i ett hus vid skogens slut, men då blir pendlingen för lång.

 49. Jag har på riktigt världens bästa jobb!
  Jag är lärare på särskola och får tillbringa mina dagar med Sveriges härligaste ungar och sköna kollegor. Sjukt tacksam ❤

 50. VÄRLDENS gulligaste inlägg!! Vad fina små och stora drömmar folk går runt och bär på <3

 51. Jag heter Elin och relaterar så mycket med Elin, haha.
  Hade älskat att bara läsa och typ engagera mig ideellt i massa föreningar och ha kul. Och kunna fortsätta vara hemma med hunden hela dagen. Skaffa fler hundar så min vovve får hundsyskon och vara ute i skogen med dem hela dagen. Herregud vilken dröm.