Alternativa karriärdrömmar

Nu är jag förvisso ganska nöjd med mitt jobb. Men det hindrar ju inte att man kan fantisera. Gärna om helt andra yrken än det jag har idag.Om jag inte arbetade med det jag gör nu vore det kul att vara…

Sjöman. Ja. Jag gissar att den rätta termen inte är sjöman? Men jag skulle alltså vilja jobba på ett stort fraktfartyg som kör mellan olika världsdelar. Tänk att vara isolerad på en jättestor båt omgiven av hav. Gå ut på däck och känna doften av salt havsluft och se glittret i vågorna. Eller för all del känna dimma och duggregn. Vädret kan kvitta. Att åka stor båt och lasta tunga saker är det jag är mest sugen på. Kan knappt tänka mig något som skulle få mig att känna mig mer levande.

Kim Kardashians kock. Har ni sett Kims instastorys från sitt kök? Ett av sina kök menar jag – hon har ju två. Ett eget kök och ett proffsigt tillredningskök där hennes privata kock arbetar. Såg så himla TREVLIGT ut! Att liksom vara anställd för att göra lite vegetarisk tacos till Kim och ordna en äggröra till Kanye på kvällskvisten. Eller så slå till med en riktigt härlig söndagsmiddag för alla systrarna. Tänker mig att det är som en kombination av att vara husmor och kock med det bästa från två världar. Inte allt för stressat och pressat med kockyrkets hemska arbetstider. Helt perfekt för mig som gillar att bjuda folk på mat. Drömjobb. Om Kim är snäll alltså. Jag kommer imorgon!

Arbeta i särskola eller i dagverksamhet för människor med olika funktionsvariationer. Människor som av olika anledningar inte kan arbeta på en vanlig arbetsplats. Jag praktiserade på särskolan när jag själv gick i skolan och tänkte redan då att det var ett ovanligt trevligt och meningsfullt sammanhang. När jag såg Lerins lärlingar påmindes jag om varför!

Nu är jag nyfiken på vad ni har för alternativa karriärdrömmar? Rimliga och realistiska är inga krav!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

146 kommentarer på “Alternativa karriärdrömmar”

 1. Åhhh… Så spännande. Alternativet till bibliotekarie är definitivt författare eller skrivpedagog/handleda kring skrivande. Samtidigt så försöker jag förverkliga det genom att jag skriver på ett manus och för tillfället läser till just skrivpedagog 🙂 Så kanske blir drömmen sann!

  1. Beridare, blev aldrig så pga depression och familjeproblem. Fick chansen att påbörja den karriären som 17 åring, men blev förbjuden att dra från gymnasiet där jag blev mobbad av mina föräldrar, med depression och utbrändhet som resultat.

 2. Kul att få fantisera och dagdrömma litet emellanåt! 😊
  Om jag bytte bana (kanske inte så aktuellt i nuläget då jag precis är färdig förskollärare), skulle jag vilja bli vara marinbiolog och forska på valar 😊🙈 tycker de är så fascinerande djur, särskilt blåvalar 🐳

  1. Du kan alltid ljuga att du är det! (Nu ska vi se hur många som förstår referensen… 😉

    1. Ha ha!
     Bästa bästa😂
     Får bli ett avsnitt ikväll👏

     Jobbar som barnmorska (bästa yrket❤️) men annars hade jag tyckt att psykolog el socionom alt bibliotikarie hade varit kul!

 3. Jag började jobba som lärare på gymnasiesärskolans individuella program förra veckan efter att jobbat 14 år som förskollärare i förskolan. Så på sätt och vis är jag väl i min alternativa karriärdröm just nu 😊 (och alltså även i din Clara 😉) . Men om jag inte jobbade som pedagog tänker jag att jag skulle vilja vara konditor eller trädgårdsmästare, skapande och kreativa yrken på olika sätt.

 4. Att driva ett litet B&B på landet. Inreda rummen mysigt och baka en massa gott att bjuda gästerna på. Det är min alternativa karriärdröm 😊

 5. När jag var yngre drömde jag ibland om att arbeta som byggjobbare. Min pappa arbetade med det innan han gick i pension och flertalet gånger önskade jag att jag kunde hoppa in i bilen och åka med honom istället för att ta mig till skolan. Jag älskar att göra praktiska saker och att se resultat. Ett annat jobb jag skulle kunna tänka mig är på fabrik av något slag, arbetade på fabrik några somrar och det var så skönt för både huvud och kropp. Tankarna fick dansa på bäst de ville och kroppen fick ta i när det behövdes.

 6. Jag jobbar som sjuksköterska och det enda alternativa yrket jag tänkt (dock tänkt mååånga gånger) är jobba på kyrkogård. Vad heter det yrket? Kyrkvaktmästare jobbar väl inne i kyrkan också, men det kanske också vore trevligt. Men ffa är jag sugen på blåsa löv, plantera blommor, kratta grus, pyssla med gravar, frysa lite lagom och ta kaffepaus inne i något gästrum. Och såklart, umgås mest med döda människor som inte pratar 😅😅 Verkar så himla mysigt jobb!!

  1. Precis det där är min alternativa karriär! Sjuksköterska jag med men skulle vara så kul (och skönt vissa dagar) att få göra något fint, ta i och gräva/kratta och inte alltid vara på tårna i alla människors liv och problem! Tänk att få kratta en hel höst och plantera om hos de som önskar, sköta musik och tänka ljus i för gudstjänster och ceremonier och klippa gräs.. ryser av välbehag!

   1. Men vad sjukt, jag kommenterade innan jag läste era kommentarer. Jag är också distriktssköterska som drömmer om detta jobb…

    1. Haha men alltså kan inte vara en tillfällighet? 😅😅🙈 Så häftigt! Det måste ha att göra att när man tröttnat på sjuka människor samt chefer som vill dela ut extrapass, då vore det skönt att bara behöva bry sig om växter och andra icke levande ting (fast jo, växter lever ju iofs. . . som inte kräver saker högljutt! 😅 Måste vara typ så??

    2. Haha fint att inte vara ensam! Här är en lärare som har detta som alternativ jobbdröm! Att bara få dra på sig regnstället och hörselkåporna och gå ut och jobba och inte behöva hålla humöret uppe och fötterna torra på två dussin kids.

     Fast inte än. Det är lite för roligt att ha elever.

     1. Jag jobbar som barnmorska, drömmer om att jobba på stort bibliotek med få besökare så jag kan läsa mest hela dagarna.
      Annars skådespelerska, endast i rollen som ”den elaka”.

   2. Jag träffad een sjuksköterska på vc som gjort det, hon jobbar halvtid på vc och halvtid som trädgårdsmästare. Hon sa att det var en perfekt kombination. Så det är inte omöjligt med flera världar samtidigt!

  2. Jag är också syrra och drömmer om detta!! Och jag vet att flera läkare på jobbet delar denna dröm med mig! Vad är det med vården som gör att alla vill kratta löv?

  3. Kyrkogårdsarbetare heter det, helt enkelt 🙂 (Och nu kanske jag gör non besviken här…men man träffar väldigt mycket människor i det jobbet. Många sörjande anhöriga som vill prata, och väldigt många som har åsikter om hur jobbet sköts, alltså hur det ser ut på gravarna. Både positivt såklart men en del annat också.. Men med det inte sagt att det inte är ett trevligt jobb, för det är det nästan alltid!)

  4. Har sommarjobbat som kyrkvaktmästare när jag var yngre och det är ett väldigt härligt jobb! Ute i ur och skur, tungt ibland, men väldigt fritt och öppet. Mysigt i kyrkan att ringa i klockorna, ta fram allt fint silver och gamla textilier. Vara med på dop och vigslar. Men att jobba på begravningar.. Där skar det sig för mig tyvärr :/

  5. Kyrkogårdsarbetare tänker du på! (I mindre kyrkor kan en kyrkvaktmästare även arbeta med kyrkogården dock.) Jag säsongsjobbade som kyrkogårdsarbetare tre år, det var verkligen ett perfekt jobb! Den enda stressen var att få ner alla sommarblommor innan midsommar och hinna vattna alla rabatter om det var varmt och soligt. (Och det hanns alltid med). Idag är jag socionom sen 10 år men min alternativa karriär är definitivt kyrkogårdsarbetare eller trädgårdsmästare.

 7. Jag vill vara programledare för en egen “Sen kväll med..”. Typ som David Letterman eller Luuk. Ha ett halvtramsigt program där jag får slänga käft med kändisar och få folk att skratta. Vara “Du” med hela svenska folket.

 8. Baka smörgåstårtor!
  Personlig ommöblerare av hem!
  Flytt”gubbe”- älskar att jobba med kroppen!
  Mäklare-om jag slapp vara jobbig försäljare!

 9. Jag brukade sommarjobba som trädgårdsmästare åt ett serviceboende. Det var inte dumt. Fick bestämma själv vad som skulle planteras, och planera hela säsongen från förodling (blev billigare) till lägga igen komposten för vintern. Har otroligt mycket minnen från det jobbet, förmodligen för att det var så fysiskt och alla sinnen jobbade konstant. Synd att det är säsongsarbete…

 10. Jag skulle vilja vara författare och jobba hemifrån med blå/vit-randig pyjamas. Eller något väldigt kreativt, tänker trädgårdsdesigner eller glasblåsare eller dreja krukor! Fast mest drömmer jag nog om att skriva böcker och gå runt i pyjamas ändå 🙂

 11. Sjöman funkar, som yrkestitel iaf! Sen är det väl fortf brist på kvinnligt alternativ, antar de flesta använder mer specifik titel? Typ sjöbefäl/matros/styrman/kapten/chief/maskinist osv. Mvh, sjömanshustru.

 12. När jag tycker att mitt jobb är för komplicerat eller segdraget brukar jag tänka att jag ska skola om mig till reparatör av skrivare. Verkar kul och jag är redan ganska bra på det!

  1. Haha, samma här. Eller IT-support. Det verkar som vara enkelt jämfört med det jag själv arbetar med, miljöinspektör.

 13. Jag vill jobba som hissmontör – ett jobb där man får ta i, det är mycket verktyg involverade, plus det är lite krångligt och få som kan det = man blir en expert och kan komma in och humma, ingen kan ifrågasätta ens beslut. Så härligt att sätta upp en lapp “hissen avstängd” och sen ligga där och skruva lite, plötsligt funkar hissen! Jobbar idag som ekonom på bank.

  1. Och jag som jobbar inom hiss- och rulltrappsbranschen (skruvar inte själv men är regelbundet ute i maskinrum med tekniker) drömmer om att testa restauranger i skidanläggningar. Tänk att få åka skidor och äta mat. Sen utvärdera och ge förslag på förbättringar såsom logistik, meny,
   personalens beteende osv. Och även utvärdera liftköer, skyltningar.

 14. Arbeta med hästar på något sätt. T ex ha en hästgård på Island med islandshästar och erbjuda kurser och uteritter.

  Eller kanske ull-bonde med alpackor och får.

  (arbetar nu som sjuksköterska inom psykiatrin och trivs)

 15. Att vara sjöman på ett segelfartyg har jag testat. Det var jätteroligt! Tyvärr var det jobbigt att vara borta från nära och kära så länge.

  Jag hade kunnat tänka mig att vara barnmorska på förlossningen. Tänk att få vara med när folk får träffa sitt barn för första gången.

  Jag hade också kunnat tänka mig att jobba på Greenpeace eller som proffsinvesterare som satsar på miljöteknik och företag som drivs av kvinnor och minoriteter.

 16. Författare eller driva restaurang med min kille. Eller florist! Minus kundkontakten. Men alltså tänk drömmen att få hänga bland snittblommorna hela dagen och arrangera dom vackert! Eller, jag vill mest lukta på snittblommorna och ha dom runt mig. Okej, Ferdinand, tjuren, det är mitt drömjobb. Att vara Ferdinand. Wow. (Minus ohyggligheterna som tjurfäktningen då).

  1. Haha! En annan Ferdinand här 🙋🏻🌸
   Så kul att läsa alla kommentarer! Tack för intressant inlägg & bra fråga, Clara!

   Jobbar på förskola men drömmer om att jobba i mindre intensiv miljö och ännu mer utomhus. Andra drömyrken:
   – Trädgårdsdesigner 🌿 Gärna på rehabträdgård (några fler som jobbar/vill jobba inom detta?? Tycker det borde startas fler såna i Sverige!) Få använda sinnet för färg & form, jobba med kroppen praktiskt med trädgårdsarbete, möta människor, hjälpa till att pussla ihop en trädgård som kan berika någons liv
   – Florist – vill bara omge mig med alla vackra blommor och forma snygga kombinationer
   – Blomsterbonde – bidra till att slow flowers blir ännu mer ett etablerat koncept i Sverige. Mer närproducerad blomster! 🇸🇪
   – Guide i skog & mark – hjälpa folk att komma ut och få njuta av allt naturen har att ge
   – Lärare på liten folkhögskola i typ kommunikation/världens kulturer
   – Stugvärd i fjällen
   – Jobba i charken på någon matbutik
   – Mathantverkare. Ost, byggeri, musteri, bageri..
   – Personalvetare – om jag slipper ge folk sparken! Men att jobba för att skapa en bra arbetsmiljö verkar givande.
   – Antikhandlare – professionella sakletare! Kul att hjälpa glömda saker få nytt liv 🗝⚱

   Frågan är nu bara..vilken ska jag välja?
   Allt gott! /Sofia

 17. När jag började jobba som lärare fick jag höra att genomsnittstiden för nyexade lärare innan första utbrändheten var sju år. Det finns nog inte direkt någon vetenskaplig källa som stödjer detta, men nu när jag jobbat åtta år tvivlar jag inte på att det fanns rätt mycket sanning i det påståendet. Eftersom jag numera går på övertid och har statistiken emot mig tänkte jag byta bana efter läsårets slut och börja plugga IT/programmering. Men egentligen drömmer jag om vilket schysst jobb som helst där man får lunchrast varje dag och inte bara hinner gå på toa på torsdagar.

 18. Vilket kul inlägg!!

  Mina barndomsdrömmars yrken var:

  Arkeolog: tänk å gräva å hitta gamla spår från förr, hur människor levde och bodde är så spännande! Dagdrömde när jag var liten om att jag levde som Ronja!

  Meteorolog; alltid fascinerats av vädret och tyckte redan som liten att det verkade väldigt trevligt att stå i tv och presentera vädret!

  Barnprogramledare: lekte ofta att jag var det framför hallspegeln! Tänk att få va barnslig på arbetstid!!

  Arkitekt; rita hus o lägenheter som kan vara hur orealistiska eller enkla som helst!!

 19. Medium. Ja…för att det helt enkelt är spännande.
  Författare. Enbart för att man, tror jag iaf, får vara ifred en del av tiden.
  Trädgårdsmästare. Så konkret och “urkraftigt”.
  Hemmafru/ekonomiskt oberoende. Jag är så trött av prestation och att bli bedömd.
  Begravningsentreprenör. Intressant, och värdig och stillsam/ohetsig, situation att möta människor i.

 20. Mitt dröm”yrke” är att vara äventyrare, typ Indiana Jones eller Adele Blanc Sec eller Tomb Raider och göra massa spännande saker och skriva böcker om dem som sen görs till film och resa världen runt med en liten väska!

  1. Jobbar som psykolog idag men kan tänka mig att jobba som yoga lärare. Leda retreats.. ta några månader på ett monestry i Thailand. Åh. Eller professionell buddhist!

 21. åh kul!
  Just nu doktorerar jag i ekologi och älskar det (fast vissa dagar frågar jag mig själv om det är värt det – ja det är det!) – men jag hade gärna levt ett dubbelliv och drivit en ranch nära några berg eller blivit veterinär på stora djur!

 22. Jag arbetar som förskollärare. Om jag inte skulle behöva tänka på det ekonomiska alls, då skulle jag vilja satsa mer på mitt skrivande. Jag skulle också kunna jobba lite i en secondhandbutik, typ Röda Korset, Erikshjälpen eller dylikt.

 23. Min dröm var särskolan (kom på det efter måååånga år i förskola). Nu jobbar jag där! Har hittat min plats.😊

 24. Spännande att du skriver sjöman 🙂. Jag har jobbat till sjöss i 10 år och visst var det fantastiskt på många sätt…men lägg till hemlängtan (i alla fall hade jag det). Nu har jag ett vanligt kontorsjobb men kan vissa dagar, i vissa väder,längta tillbaka en smula.
  /Amalia

 25. Kyrkogårdsvaktmästare. Drömmen är att få gräva, plantera, räfsa löv. Att få arbeta med kroppen i ett lugnt tempo på en plats som tillåter och kräver lugn och stillhet. Kanske småprata med några pensionärer som besöker gravarna, men i övrigt få njuta av tystnaden.

  Bibliotikarie. Lugnet och stillheten lockar även med det yrket. Att dessutom vara omgiven av böcker, dela med sig av boktips och locka andra till läsande skulle vara riktigt roligt.

  Bonde. I liten skala. Några får, kossor, grisar och höns. Grönsaksodlingar och kanske ett gårdsmejeri.

 26. Jag drömmer ibland om ett arbete där ett misstag inte får så stora konsekvenser som det kan få i det yrke jag har idag…. Och där jag inte behöver fatta beslut hela tiden.
  Sekreterare – älskar att planera och organisera och hålla koll. En spindeln i nätet-funktion där jag själv inte behöver bestämma saker stup i kvarten och där jag får vara med där det händer utan behöva vara ledaren. Gärna i en vacker miljö, typ sekelskiftesstenhus med stuckaturer och bröstpanel i arbetsrummet. Ah…
  Trädgårdsarkitekt- behöver ingen förklaring….
  Evighetsstudent på något universitet. Gå en massa kurser utan plan, plocka det som intresserar mig utan press att bli färdig med en utbildning, men där hjärnan ändå hela tiden blir utmanad och stimulerad.

 27. Så roligt ämne!
  Jag jobbar idag inom skolan och trivs väldigt bra men drömmer rätt ofta om ett jobb som är motsatsen; noll kontakt med människor och massor av tid för egna tankar.
  Mitt alternativa drömjobb är att vara lokförare och köra stora, tunga godståg ensam långt genom mörka skogar. Har antagligen en extremt romantiserad bild av det jobbet men jag kan verkligen drömma om det! (Kanske någon verklig godstågs-lokförare där ute kan berätta om det är drömjobbet..?!)
  Den andra alternativa drömjobb-vägen är att jobba på en teater, egentligen med vad som helst “bakom scen”, ljud, ljus, kostym, rekvisita, mask, scenografi… tänk att bara få befinna sig på en teater varje dag!

 28. Vad skulle det annars heta, om inte ‘sjöman’? Den termen gäller för både handels- och örlogsflottan. Den övergripande termen för alla i besättning. Alla är sjömän, sedan har de sina specifika titlar baserade på uppgift ombord.

 29. Jag har börjat fascineras av barnmorskornas jobb efter jag själv har fött barn. Så himla häftigt att förlösa barn, stötta första dagarna på BB-avdelningen osv 🙂 Arbeta med människor där man inte vet exakt vad som kommer hända eller vem man möter. Polis och socionom hade jag kunnat tänka mig också.

  Jobbar som ekonom idag 🙂

 30. Historiker!
  Vore underbart att få nörda ner sig i någon epok/händelse riktigt ordentligt, och sen få betalt för att få ventilera tankar och teorier om det!! 😊

 31. Så roligt det är att läsa allas yrkesdrömmar. Jag har massor av yrken jag skulle kunna tänka mig, trots att jag tycker om mitt nuvarande yrke som systemtestare. Författare, arkitekt, konditor eller bagare, barnmorska, hembiträde (kan man vara det nu för tiden?).

 32. Jag skulle vilja jobba med…

  … rekvisita på en teater. Tänk att få skapa de där världarna. Jag har ett öga för detaljer.

  … studievägledare. Att få jobba med unga utan att vara lärare, slippa att sätta betyg och rätta prov. Vilken guldsits.

  … astronaut. Jag fascineras och skräms av rymden samtidigt.

  … konstnär. Om jag inte varit så självkritisk hade det varit mitt absoluta favorityrke.

  1. Jag är studie- och yrkesvägledare på en grundskola och trivs för det mesta med mitt jobb och tycker som du skriver att mötet med ungdomarna enskilt är det mest intressanta.

   Mitt drömjobb skulle vara att få utveckla e-vägledning och kunna arbeta hemifrån med samtal, ha en egen hemsida kopplat till det. Samtidigt som det är trevligt att träffa ungdomarna så känner jag mer och mer att jag gärna skulle få lite distans till det. Däremot så vill jag fortsätta inom samma område med studier och yrken.

 33. När jag va liten ville jag ha ett jobb för varje dag i veckan, eftersom jag inte kunde bestämma mig. Det varierade från delfinmatare, OS guld i hästhoppning till frisör och lite där emellan. Nu pluggar jag iofs, men om jag skulle byta bana skulle jag välja arkeolog, konditor, trädgårdsarkitekt eller inköpare för någon lite udda inredningskedja. Tur att man kan läsa så mycket extrakurser på universitetet, haha!

 34. Drömmer om att bli mäklare, om det inte blir av så kommer jag själv köpa flera hus och hyra ut dom/sälja med mera 🙂 Ibland drömmer jag att jag bor utomlands och bara njuter av livet och inte jobbar alls hehe…

 35. Så gøy å tenke på – og å lese om dine og andre leseres drømmer! Jeg jobber i dag som diplomat, men innerst inne vil jeg skrive skuespill – eventuelt lese inn lydbøker: ) Har også en drøm om å ha et lite gjesterom etterhvert, som kan leies ut for en natt eller to. Så kan jeg lage mat og re opp senger. Men, min drøm er min manns mareritt – han sier ja bare om det er et skikkelig dårlig sted, slik at vi slipper gjester; )

 36. Jag jobbar nu som lärare på en Träningsskola och trivs fantastiskt bra. Mina drömmar när jag var liten var att jag skulle bli paketinslagare????? eller keramiker! Det jag kan drömma om är ett litet fik/ bageri i en trädgård eller ett cafe med fokus på barn, tänk en kaka som heter “Filifjonkans muffins” eller varför inte” Pinos maränger”. Det får gärna vara en liten bokhandel i samma lokal.

 37. Som introvert gymnasielärare på en stor skola…så längtar jag ibland efter ett jobb där jag helt enkelt inte behöver möta och förhålla mig till en så stor mängd människor varje dag. Så. Arkivarie. Brevbärare. Eller språkforskare kanske. Om typ fornsvenska.

 38. Nu har jag ju redan mitt drömjobb – bokkonservator – men det har hänt att jag drömt om att skola om mig till.. metallkonservator 😆 Drömarbetsplatsen? Livrustkammaren!

 39. Wow, vad roligt! Om jag fick testa på några andra yrken skulle det vara följande:

  1. Näst högsta rang i en hederlig grupp av Navy Seals. Inga skumma affärer i min trupp utan bara in och ut på hemliga uppdrag runt om i världen och rädda oskyldiga från onda utan att någon egentligen vet om det.

  2. Hemmafru i USA med boende på tre ställen. En stor gård med massor av djur ute på landet, en hus strax utanför en en storstad som Seattle eller Boston samt en våning i NY. Efter att jag lämnat mina barn på deras skolor skulle jag engagera mig i att göra världen bättre innan jag hämtade dem igen och hjälpte dem med läxor innan vi spenderar resten av kvällen med aktiviteter eller familjemys.

  3. Forskare på uppdrag att rädda jordens klimat uppe i rymden efter att jag kommit på någon storslagen uppfinning. Ungefär som den där filmen jag inte minns namnet på.

  4. Jobba på ett djurreservat där vi tar hand om vilda djur som behandlats illa på djurparker mm men som nu lever så fritt de bara kan fast det är lite kontrollerat eftersom de inte skulle kunna bli helt vilda igen. I min fantasi är tigrarna, lejonen, elefanterna och valarna (ja, valarna måste också få vara med) så förtjusta i mig att jag får närma mig dem och gosa.

  5. Mina tidigare barndrömsyrken så som veterinär, läkare, polis och brandman.

 40. Som barn ville jag alltid jobba i affär. Blev socionom, men skulle lätt kunna tänka mig att jobba i en riktigt välsorterad bokaffär.

 41. Min sambo arbetar som sjöman (andre styrman) på en tankbåt. Jag länkade precis ditt inlägg till honom och han svarade: Ja, ibland känner man sig levande men det luktar mer olja en salt havsluft.

 42. Jag är sjöbefäl. Utbildad sjökapten. Gick för några år sen i land då jag fick familj. Att jobba på sjön är underbart. Speciellt saknar jag att köra båt på natten.

 43. En sak jag skulle vilja jobba som är kakelsättare (heter det så?), bygga tegelhus eller lägga gatustenar. Älskar monotona arbetsuppgifter, framförallt när det bildas ordning och allrahelst ett mönster av det. Ryser av välbehag av att tänka på det faktiskt. Väldigt långt från mitt nuvarande jobb som livsmedelsinspektör.

 44. Men åh! Jag vill ju bli krigskorrespondent!! Åka till de farligaste platserna, rapportera om hemska saker, avslöja orättvisor och visa världen vad som verkligen händer. Och få skriva! Att få vara där det händer!!

 45. Idag jobbar jag på försäkringsbolag med ersättningar. Mitt alternativa jobb är skogsmaskinsförare. Tänk att köra en häftig maskin långt inne i skogen och inte behöva se en käft. Minus för att det också innebär en hel del sittande.

 46. Jag är utbildad psykolog men trivdes inte med jobbet 🙂 Är nu istället chef och får pyssla med bemanning och strategisk planering, passar mig mycket bättre. Drömmer ibland om att skola om mig till ingenjör eller snickare, eller elektriker kanske, mest för att någon gång ibland få känna att jag ÅSTADKOMMER någonting som SYNS.

 47. Tja, jag tog just min speciallärarexamen idag och vill ju gärna börja jobba med det, men OM jag skulle göra något annat så skulle jag vilja läsa in ljudböcker. Jag älskar att läsa böcker och det är ju underbart med högläsning i skolan och få se hur barnen rycks med i handlingen. Men kanske som ett extra jobb!

 48. Tänk att jag drömmer om att ha ditt jobb, något jag kan göra hemifrån och helt bestämma själv hur jag vill lägga upp dagen! Halleluja to that!!

  Annars jobbar jag som lärare och älskar mitt jobb men drömmer om lägre ljudnivå och andra arbetstider!
  @frokenemina på insta!

  1. Testa att jobba som lärare på distans! Det kan du göra hemifrån och med flexibla arbetstider. Kontakta mig så berättar jag mer, om du vill!

   Och hade jag inte jobbat som just lärare på distans så hade jag varit författare, språkforskare, projektledare för nåt viktigt… eller så. Ekonomisk rådgivare kanske – för jag gillar pengar och jag gillar att ge råd!

   1. Oh jag vill gärna höra mer!! Vet inte hur jag ska ta kontakt med dig, hör gärna av dig till mig via min insta @frokenemina!

 49. Något yrke där jag får vara kreativ och skapa saker utifrån mitt eget huvud. Glömma att äta och sova, glömma tid och rum. Vara totalt ego och bara bejaka mina egna behov.

  Som ung var min dröm att bli kläddesigner i New York. Nu jobbar jag som statstjänsteman och bor i en förort till Stockholm, så jag hamnade rätt att långt ifrån den där drömmen. 😜

 50. Florist, inredningsarkitekt, polis, PA till någon intressant person, jobba på gym…. Finns mycket Jul man skulle kunna göra. När jag var liten ville jag bli läkare och det är just det jag är idag.

 51. Glasblåsare! Gjorde praktik på Glödheta glashytta utanför Umeå och kom fram till att det var för svårt. Ångrar mig lite ibland.

  Arkitekt skulle också vara kul. Sitta och skissa på placering av rum och fönster, hur ljuset ska falla mellan rummen, var förvaringen kan rymmas och sånt!

 52. Renovera hus!
  Köpa gamla ruckel och ödehus, varsamt renovera upp och sen sälja 😍
  Men det är på tok för osäker business för en trygghetsnarkoman som mig. Dessutom skulle jag vara tvungen att kompromissa och göra husen så säljbara som möjligt och inte bara köra mitt eget race.

  Jobbar idag med ekonomi på nybyggen.

  1. Åå jag drömmer också om att köpa och renovera ett gammalt hus ❤️ Men helst åt mig själv då. Tänk om man hade massa tid, och massa pengar…

 53. Bibliotekarie, sjuksköterska eller mellanstadielärare!
  Eventuellt högstadielärare i SO och Idrott.
  Känner mig liksom hemma på institutioner såsom hälsocentraler, bibliotek och skolor. Hade jag inte redan 100.000 kr i studielån efter att jag utbildat mig till nuvarande yrke hade jag nog satsat på att utbilda mig igen.

 54. Är lärare i grundskolan och trivs bra med det.
  Karriärdrömmar för mig är barnmorska! Vill väldigt gärna skola om mig men orkar inte ta tag i! Ingen möjlighet till mer studielån heller!
  Annan dröm vore florist! Äga en liten butik och omge mig med vackra krukor, blommor och andra pryttlar! Binda fina buketter och göra tjusiga planteringar. Drömma får man ju!!

 55. Sjöman låter så mycket mer saltvatten, tatueringar och “skeppohoj” än sjöpersonal.

  Jag jobbar själv som internationell förhandlare, vilket var otippat från början eftersom jag egentligen skulle jag ha blivit arkitekt. Eller möjligen glasblåsare, yogalärare eller inspiratör och affärsutvecklare inom hållbart mode. Give me a call!

 56. Jag har flera olika alternativa yrken…Polis är ett av dem, bara för att få ta fast fartdårar i trafiken.

  Ha en egen bokbuss som jag kör genom land och rike med, träffa olika typer av människor och se nya platser, ingen planerad rutt!

  Barnboksillustratör, för att jag älskar den där drömmiga känslan som bara barnböcker kan ge..

  Biolog för att det skulle passa mig att vara ute och jobba tror jag!
  Men jag är nog ändå alldeles för bekväm för att jobba mycket utomhus….

 57. Åh vilka härliga drömmar! Sjöman kändes ändå lite otippat. Själv drömmer jag om att driva min eget bok-Café. Där ska man kunna lämna in böcker som man inte vill ha längre som andra kan köpa billigt. Allt porslin ska vara loppisfyndat. Ibland ska min pappa och bonusmamma komma och hälsa på, pappa kan driva den filosofiska hörnan där vi kan diskutera människor och tro typ och min bonusmamma som är pensionerad bibliotikarie ska ge bra lästips till alla gäster. Vi ska ha det bästa kaffet och baka allt själva. De flesta anställda kommer vara människor med olika funktionsvariationer. På så sätt kan jag kombinera min nuvarande ”karriär” med min dröm😊

 58. Jobbar som barnläkare men har alltid haft en dröm om att vara elitidrottare. Att till yrket få träna många timmar per dag. Eller annars dansare på Kungliga operan. Vilken lyx!!

 59. Sjukvårdspedagog. Alltså inte lärare för sjuka barn, utan en person som förklarar ger patienter tid för att förklara, svara på frågor etc. så att de/man kan förstå den egna kroppen bättre och därmed bidra till en god vård och, inte minst, egenvård. Gillar verkligen att försöka förklara saker och ting (kan förstås uppfattas som odrägligt i fel sammanhang), men tänker att det vore bra att få veta mer än vad sjukvården kan bidra med. Alltså inte själva omvårdnaden eller det rent medicinska. Tror inte yrket finns, men jag hade önskat att det funnits. Får kanske uppfinna det själv – att skriva det här i alla fall en början för tidigare har idén enbart funnits i mitt huvud.

  1. Foreleser og forsker i filosofi. Ha sokratiske diskusjoner med elever og kolleger. Få en dypere forståelse for meningen med livet og skrive høytflyvende tekster.

   Men hvis jeg virkelig kunne velge helt fra start igjen ville jeg blitt tegner, illustratør eller en annen form for billedkunstner. Jeg var så god da jeg var ung, men følte et veldig sterkt press fra foreldrene mine i akademisk retning. Nå er det for sent, men det sanselige hos meg har jo ikke forsvunnet likevel.

 60. Så roligt att läsa alla kommentarer! Vad olika man tycker jag tänker!

  Själv är jag socionom som ofta tänkt att jag borde ha blivit bibliotikarie (samtidigt som jag har så dåligt minne att jag knappt kommer ihåg vad en bok handlat om minuten efter att jag läst klart den. Dålig egenskap som bibliotikarie).
  Eller ska jag riktigt drömma så vill jag ju såklart bli musikalartist. Varenda gång jag är på musikal så tänker jag “det är ju det häääääär jag ska göra”. Sedan inser jag att jag ändå vill ha ett tryggt dagjobb med flextider och fortsätta bo i småstad. Kan bli svårt som musikalartist…

 61. Att på vintern bo vid Medelhavet och översätta böcker, och på sommaren driva pensionat hemma i Bohuslän. Att doktorera på nåt spännande. Att jobba på departement.
  Att arbeta med grupputveckling.
  Att undervisa på folkhögskola, kanske om Bibeln.
  Man skulle lätt kunna leva flera parallella liv!

 62. Arbetar som barnmorska på en förlossningsavdelning, älskar mitt jobb. MEN drömmer om att ta över som programledare för Bonde Söker fru.. hehe…

 63. Släktforskare och hjälpa folk på heltid att hitta sina rötter. I verkligheten är det mitt största fritidsintresse. Upptäckte nyligen att jag troligen är släkt med min mans barndomskompis.

  Byggnadsvårdare. Vill rädda gamla hus från att förfalla eller bli sönderrenoverade till något modernt.

 64. Vara chef. Inte så noga var utan poängen är att få delegera, få folk att jobba, peppa och ge en och annan sparken (skämt ,åsido!) Är så innerligt trött på att dra allt framåt själv, inte kunna dela uppgifter med någon när det blir för mycket och dessutom mötas av motstånd för att alla andra också har för mkt att göra och inte orkar tacka ja till ett handtag.

 65. Har nästan bara jobbat i vården, nu som barnmorska som alltid varit mitt mål. Älskar det men min alternativa dröm har alltid varit florist. Dels för det kreativa men också för att det vore så skönt att ansvara för blommor istället för människor! Kan bli tyngd av ansvaret många gånger och minns att jag min första sommar som sjuksköterska var avundsjuk på de som jobbade på Pressbyrån på sjukhuset. : )

 66. Idag arbetar jag som distriktssköterska, skulle jag skola om mig så hade jag velat bli arbetsterapeut. Tänk att fokusera på det friska istället för det sjuka!

 67. Jobbar som lärare men ska BORT! Älskade det i flera år men tyvärr går jobbet till så mycket annat än det jag älskar, elever och lärande!

  Jag ska skola om mig till bibliotekarie 😀 älskar böcker och tanken på att få vara kring det, jobba på barnavdelningen men även hjälpa flyktingar, gamla, fixa författarträffar osv. DRÖM!

  En annan dröm vore att få byta jobb en gång per år/efter några år (utan långa utbildningar) för att få testa MÅNGA jobb under livet. Det är en ouppnåelig dröm men tänk hur livet aldrig skulle bara bli samma rutin utan spännande!

 68. En en egen gårdsloppis med café, det är drömmen. Behöver bara ha en gård först. Eller arbeta i ett arkiv, gärna med gamla historiska dokument. Jag ser framför mig hur jag sitter och sorterar papper, gärna i ett mörkt rum, ensam och inga andra människor i närheten ☺️ Jobbar som förskollärare idag 😁

 69. Clara, blir varm i hjärtat att få läsa detta inlägg och nästan lite tårögd av att läsa alla kommentarer.
  Vilka otroligt härliga drömmar, visioner och önskningar. Undrar hur många som blev påminda om sina drömmar idag och tog ett första steg mot en dröm?
  Jag skrev ner en reflektion över 2019 förra veckan och började sätta mål framåt, både kortsiktiga och långsiktiga. Där skrev jag i pränt, för första gången i mitt liv, att jag vill skriva barnböcker, med illustrationer. Jag tänker att det är mitt första steg, att ens våga formulera drömmen. Har aldrig gjort något liknande tidigare, reflektion eller målsättning, i mitt privata liv.

  Tack till alla som delade med er.
  Jag dagdrömmer emellanåt om att bli bibliotekarie, florist, parkarbetare, barnmorska och driva hunddagis. Jag vill även vara Sherlock Holmes och lösa mysterier. 😀

 70. Åh skulle vilja kunna spela ett instrument, inte nödvändigtvis virtuos men skulle gärna ingå i ensemblet på Konserthuset eller Berwaldhallen. Tänk så fantastiskt att spela inför hundratals i en stor orkester med dirigent och allt. Ibland kanske få spela solo, något klassiskt stycke på violin,briljera för en stund för att sedan återgå till att vara en liten del i något stort och pampigt eller stilla och vackert.
  musik är en tillgång för själen, tycker att det läker och tröstar.

 71. När jag var trött på mitt jobb inom socialtjänst och förskola sa jag att jag ville jobba som arkeolog istället. Tyst och inget som jagar en…men jag tror att det krävs mer tålamod än jag hade// Nu pensionär och njuter av tystnad ändå!!

 72. Åhhh
  Jag jobbar idag som art director. Jobbar alltså med att designa reklam för dom som inte vet vad titeln innebär.
  Men var utmattad förra året pga trakasserande kollega. Då tänkte jag mycket på vad jag skulle kunna byta till. Kom fram till: 1. Kyrkogårdsförvaltare 2. Arbetsterapeut 3. It-tekniker
  Kom tillbaka till mitt arbete och min mobbande kollega slutade. Har aldrig trivts bättre på något jobb än vad jag gör just nu. Ångrar inte en sekund att jag stannade. Men har ju helt klart en självklar plan på kyrkogårdsförvaltare om jobblivet skulle skita sig.

 73. Så roligt att läsa alla kommentarer!
  Jag är fysiorepauet och älskar det. Bestämde mig redan som 15åring att jag ville jobba med det som vuxen. Nu 20 år sedan jag bestämde mig och ångrar mig inte än ☺️
  Andra jobb jag skulle kunna tänkt mig är:
  * Författtare, tycker om att tänka ut olika historier, men har aldrig varit bra på att skriva på det viset med dramaturgiska kurvor osv.
  * Musik på nåt vis, tycker om att sjunga för mig själv och kan spela lite piano. Har aldrig provat att sjunga i kör eller dylikt, men inbillar mig att jag inte skulle vara pissdålig iaf ☺️
  * Sen nåt som kanske skulle passa min logiska, praktiska och effektiva personlighet – jobba med siffror. Typ ekonom eller redovisning. Älskar att lösa matematiska problem.

  Men jag älskar kroppen mer så håller mig till fysioterapi ☺️

  1. Jobbar på universitet med forskning men drömmer om att jobba i charkdisken på ica eller ngn annan affär 🙂. Vill bli insnöad på ostar, salami och sånt och bjuda på smakprov till de som kommer och handlar 😋. Jättekul att läsa alla svaren!

 74. När jag var barn drömde jag om att bli:
  – sångerska
  – skådespelerska
  – författare och veterinär.
  Nu jobbar jag som specialistundersköterska på ett sjukhem. Trivs väldigt bra med det.Nu drömmer jag om att få jobba med hälsa dagligen i min egna pilatesstudio. Nöjer mig dock just nu med att ha pass några dagar i veckan. 🙂

 75. Trädgårdsdesigner! Kan tänka mig att du skulle kunna ta det med. Annars har jag en dröm om att jobba i klädaffär och få fixa och dona. Väldigt realistiskt iallafall!

 76. Är läkare. Ibland vill jag hellre vara florist, eller äga en bed&breakfast… som barn ville jag bli skådespelare och göra filmer tillsammans med Emma Thompson 🙂
  Så kul inlägg!

 77. Författare ser jag fortfarande som en alternativ karrär.
  Andra, mer ouppnåeliga, är/har varit geolog/vulkanolog (är nördigt intresserad av vulkaner), människorättsjurist, journalist, sjuksköterska,

 78. Va kul att läsa alla kommentarer!
  Jag drömmer om att ha en egen inredningsbutik(vintagebutik?) full med massa vintagesaker och del som jag även renoverat upp och säljer. Samtidigt som jag hjälper med inredningsförslag och stylinghjälp. Och så ett litet café också . Någon dag kanske 😉

 79. Min dröm är nog att inte jobba alls. Jag är ledsen världen men jag är lat, gillar att läsa och se på TV och gå på promenad så… Jag är lärare idag och trivs bra med det och det enda jag kan se som skulle kunna få mig att lämna det är nog att bli präst. Hade jag varit katolik hade jag nog gärna blivit nunna istället i en ordern som jobbar med utbildning. Att viga sitt liv både åt Gud och åt undervisning tilltalar mig.

  1. Konstnär! Tänk att få designa stora stenskulpturer! När jag var ung drömde jag om att bli teaterkostymör, älskar textil och det extravaganta och excentriska.

   Nu jobbar jag som labingenjör på ett universitet och det är dödens uselt på alla sätt och vis.

 80. Precis läst alla svaren hittills och jag tycker att det är rätt intressant att nästan alla läkare och sjuksköterskor nämner florist/trädgårdsmästare/
  kyrkogårdsarbetare (inkl jag själv). Är det för att vi önskar lite tystnad, skönhet, att vara utomhus men ändå kreativt?

 81. Nu är jag jätteytlig… men du är ju SÅ snygg på bilden överst i inlägget! Wow!
  Är själv hantverkare men nyfiken på brandman/kvinna- yrket. Att ta i ordentligt liksom.

 82. Jobbar på kontor idag, och kan drömma om och inspireras av mer kreativa arbeten. Det vore härligt att få arbeta med något kulturellt, som dans eller teater kanske. Om jag nu var lagd åt det hållet…

 83. Du kan bli kock på fraktfartyget! De ska också äta.

  Själv skulle jag vilja vara utomhus lite mer i mitt nästa liv.

 84. Inspirerande med alla kommentarer! Jag är fysioterapeut och har sorgligt nog aldrig trivts med det även om jag jobbat inom flera vitt skilda områden hittills i karriären. Jag har nog drömt om alla tänkbara jobb genom åren; jägmästare, musiker, chef, barnmorska, konditor, florist, skogsmaskinförare… Lista i kraftigt förkortad version. Nu är några drömmar kvar;
  Samhällsplanerare – för att redan på detta stadium få in mer rörelse och mer fysisk aktivitet i människors vardag.
  Lärare i f-klass. 6-åringar är bland det härligaste som finns. Bara titta hur ett barn i förskoleklass skuttar sig fram i livet! 🥰
  Parkförvaltare eller trädgårdsmästare. Vill ju egentligen bara vara utomhus jämt, oavsett väder.
  Bonde. Tror att mina gener kallar på mig. Många generationer av jordbrukare bakåt. Synd att jag inte insåg detta för sisådär en 15-20 år sedan…
  Bagare. Men då behöver jag mura upp en ugn utomhus först tror jag. ☺️

 85. Är precis färdigutbildad sjuksköterska men skulle ÄLSKA att ha ett eget hotell. Eller vara en lite “allt-i-allo” på ett sådant ställe. Fixa och servera i restaurangen, göra fint på rummen, tipsa om sevärdheter, vara kreativ och styra upp lite event. Mmm, kanske någon gång i framtiden.
  Jag hoppas finna en arbetsplats som är lite så, men vi får väl se 🙂

 86. Har ett arbete med mycket ansvar. Önskar ibland att jag hade ett arbete helt utan ansvar (där ingen annan drabbas om jag gör fel).
  Skulle gärna arbeta som författare annars.

 87. Ibland tänker jag att jag hade velat jobba med stora maskiner, köra grävmaskin eller skogsmaskin eller något sånt. Eller blivit språkforskare, älskar språkvetenskap! Grammatik och språkets uppbyggnad och utveckling, så intressant!

 88. Barnmorska eller djurskötare. Istället för lönehandläggare. (Varför tar jag inte bara tag i det??)

 89. varför inte kock på en båt? Intressant för man får shoppa mat i olika världsdelar. Men huva om det blåser

 90. Arbetar som diakon i Svenska kyrkan men drömmer om att få arbeta med att stoppa upp djur. Har övervägt det och även hört mig för om jag kan få praktisera hos en konservator…

 91. Okej, udda drömyrke jag aldrig ekänt för någon IRL: när jag lyssnar på musik på bussen fantiserar jag ofta ihop musikvideor som hade passat storyn i låten och spelar upp för mig själv i huvudet. Jag själv tycker förstås att jag är en helt fantastisk musikvideo-skapare och att mina skapelser är mycket bättre än originalvideon (ingen kan protestera mot det – jag är ju det enda vittnet 😉 ). Hur som helst en underbar karriärdröm som ligger långt ifrån verkligheten (är projektledare, ett jobb jag visserligen också gillar.)

 92. Är utbildad retoriker med ledarskap som spetskompetens och har arbetat inom mitt fält hela mitt yrkesverksamma liv. Men nu är jag så trött på kommunikationsstrategier och att jobba med människor så jag har precis sadlat om till låssmed. Jag vill arbeta med händerna, ha ett varierande och rörligt jobb med både småpill och lite större byggen. Där är låssmedsyrket perfekt! Man blir finmekaniker och hantverkare på en gång! Och så skönt att släppa allt mentalt drillande!

 93. Jag vill bli skogvaktare! Är egenföretagare med cykelaffär och verkstad sedan många år.
  Hälsningar Elisabet

 94. Jag tänker mig att florist vore kul, det är mitt reservyrke. Men förmodligen skulle jag flytta ut på ”landet” och öppna café. Har också haft drömmar om att dagligverksamhet för människor med funktrionsvariationer vore värdefullt. Kanske på café.

 95. Jobbade länge på pepparkaksfabrik. Trevliga arbetskamrater men monotona uppgifter. Mycket tid att tänka på! Brukade komma på allt möjligt och tänka att i framtiden ville jag ha ett drömjobb där jag fick betalt för att komma på idéer. Nu jobbar jag med företagsutveckling så det är ganska nära!

 96. Jag testade när jag var 19 år, 4 månader på fartyg över Atlanten till New York. Jag har nog aldrig känt mig så ensam. På den tiden var iofs kommunikationerna sämre, ringde collect call från kajen men familjemedlemmar var på jobbet så man fick vänta dagar eller veckor till nästa chans.
  Jag bestämde mig för att jobba med människor och blev läkare istället. Jag älskar jobbet, men saknar att vara utomhus på dagtid.

 97. Jag har så länge jag kan minnas haft två alter ego-yrken som verkar väldigt trivsamma: 1) budbilschaufför inom stadens gränser. Bara sitta i bilen och lyssna på radio hela dagarna och köra lite kors och tvärs. Så avslappnande! 2) jobba som kock på förskola/skola eller äldreboende. Få sätta menyn utifrån given budget och anta utmaningen att för billig penning kunna trolla fram god, näringsrik och varierad mat. Spännande utmaning!

  I verkligheten är jag civilingenjör på ett stort statligt verk.

 98. Har provat på ett antal “karriärer” och pluggat alltför många år. Från guldsmed till agronom till systemtestare… Trivs bäst där jag är nu, enda nackdelen är att det är mycket stillasittande. Får ta ansvar, måste vara noggrann, tänka och lösa problem, på ett mindre företag där mina insatser syns och värdesätts.
  Tre år på samma plats är det längsta jag jobbat nånstans under mina 37 år och jag vill inte byta.
  Men det är klart, vissa (soliga) dagar skulle något utomhus vara roligare. Kor är fantastiska att jobba med, trädgård ger mig också en känsla av tillfredsställelse.
  Men med djur (dock inte kor) och trädgård hemma får jag nog allt jag kan drömma om just nu ändå.

 99. Jag är fotograf. Ibland drömmer jag om att få bli mäklare och sälja fantastiska hus! Eller om att bli renoverare av gamla hus och möbler och få pilla på och se ovärderliga saker få andra får se 😀

 100. Jag är rätt rastlös och kommer nog byta jobb många gånger.
  Blev sjuksköterska 2011 och röntgensjuksköterska 2017, jag älskar vården och skulle gärna ta en master inom röntgen, typ magnetrasonanstomografi, men skulle gärna bli narkossköterska också vilket är en annan master. Jobbar fortfarande på vårdavdelning, har börjat vicka på akuten för snart ett år sen. Diabetes är rätt intressant.

  Om vi utesluter vården skulle jag jobba med nåt utan mänsklig kontakt större delen av dagen, typ rörmokare eller svetsning. Eller typ köra truck på ett lager och lyssna på podd hela dan.