• annonssamarbete Bixia •

Sunt bondförnuft i eluttaget

En viktig åtgärd för att minska sitt klimatavtryck är att dra ner på sin konsumtion. Men vissa saker måste man ju lägga pengar på. Som till exempel mat, el och transporter. Här finns oftast en outnyttjad förbättringspotential. Ta elen till exempel. När man kollar  i tabeller över vilken klimatbesparing olika livstilsförändringar utgör ser man att det är större skillnad att välja förnybar el än exempelvis att återvinna sitt avfall. Så vilket elbolag ska få dina pengar?

En långsiktig samarbetspartner jag har är elbolaget Bixia. De säljer el från lokala elproducenter, oftast helt vanliga privatpersoner som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård. Eller som har satt upp solpaneler på taket. Eftersom de handlar el utan mellanhänder går pengarna direkt tillbaka till producenten, som därmed kan investera i ännu mer förnybar el. Hur det funkar bloggade jag om här när jag träffade en av alla deras småskaliga producenter – Ove i Lemesjö – som producerar el i ett över hundra år gammalt vattenkraftverk på sin gård. Det mötet inspirerade och påverkade mig. Men på vilket sätt kommer jag berätta om inom kort…

Bixia erbjuder el med sunt bondförnuft. Och i sin serie Bixia besöker Bonde träffar de bönder som börjat producera egen förnybar el. Besök gärna bixia.se/besokerbonde för att se hela filmserien om Gustav och hans elproduktion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer på “Sunt bondförnuft i eluttaget”

 1. Hej! Detta låter spännande! Men…..alla dessa småskaliga vattenkraftverk förstör den biologiska mångfalden jättemycket! Och detta är ju absolut inte bra! Mer finns att läsa på Älvräddarna.se
  Vind och solkraft är däremot mycket bra källor 👍🏻
  Det är en ” djungel” där ute och minsann inte lätt att välja rätt!

  1. Jag håller med om att det är en riktig djungel 🙂 Och Bixia berättar att det är väldigt ovanligt att någon idag bygger till/får tillåtelse att bygga till vattenkraft. De som ansluter sig till Bixia är mindre vattenkraft som redan sedan tidigare funnits men inte varit anslutna till en elleverantör. Det vanligaste är istället att bygga ut vindkraft. Och då inga jätteparker utan några stycken vindkraftverk. Detta eftersom det oftast är privatpersoner som bygger dem på egen mark. Solenergi kommer dock starkt senaste åren – även om det fortfarande är en liten andel av den förnyelsebara energin de säljer 🙂

 2. Älvräddarna är en organisation med nära koppling till särintresseorganisationen Sportfiskarna som främst vill rädda fiskarna för att kunna i viss mån fånga fisk för att äta men även i stor utsträckning endast plåga (Catch and release) fisken för sitt eget höga nöjes skull. Den småskaliga vattenkraftens ska nu miljöanpassas på ett sådant sätt att den biologiska mångfalden återskapas.

  När det gäller elproduktionen i stort så räcker det inte med sol- och vindkraft eftersom den är väderberoende och måste kompenseras med styrbar elproduktion (vilket vattenkraften till stor del är).

 3. Hei! Kommentaren er ikke relatert til temaet, egentlig – selv om det også er kjempeviktig – men til språket ditt. Jeg synes det er så koselig at du (og Erica, i podden) snakker så fint om bondesamfunn og livet på landet, og at du bruker uttrykk som bondefornuft! Jeg er selv fra en bondefamilie på farssiden, og jeg kjenner igjen så mye av det dere beskriver av både innstillinger og talemåter. Det har gjort at jeg ser på farsslekten med enda mer kjærlighet: )

 4. Jag svarar på något helt annat här, nämligen din efterlysning av färgglada barnkläder på Instagram. Jag har köpt mycket kläder från Jako-o.com till mina pojkar som gillar färg. Både vanligt enfärgat och randigt, men också kläder med djur på, som ekorrar, ödlor och delfiner. Och de har många andra roliga motiv som jag inte kommer ihåg nu! Superbra kvalitet dessutom, håller att ärvas.

 5. Jag var med på ett möte angående ett litet kraftverk, som drevs av ett gulligt äldre par. Kraftverket var det enda som stoppade upp vandringen för fiskar och andra vattenlevande djur på en sträcka på flera kilometer, mellan flera viktiga sjöar. De hade bytt en omväg som inte fungerade, var torrlagd ibland och inte hade någon bevislig effekt på att fiskar faktiskt kunde använda den. Den lille farbrorn tyckte i alla fall att den borde ha någon effekt “För nu var det över ett år sedan jag senast hade en söndertrasad ål i turbinen”.
  Fint resonemang, men anledningen är nog tyvärr att den ålen var den sista som fanns kvar i det där vattensystemet snarare än att ålarna plötsligt fått ben och kan vandra i deras torrlagda “fisktrappa”.

  Så har har ni en till som längtar efter besked från Bixia om hur de arbetar med dessa viktiga frågor, hoppas att de tar rygg på Tranås Energi, som har ledartröjan när det gäller miljövänlig el.