• annonssamarbete Hipp •

En underbar matstund?

Jag saknar min hund Melker extra mycket nu när Ulf börjat äta riktig mat. Han får plocka med maten själv och det både droppar, smular och slabbar ner golvet rejält. Med en hund som städade under barnstolen var det inget problem. Nu är det lite mer frustrerande.

Samtidigt tycker jag att det är viktigt att småttingarna får äta själva (men med assistans såklart). För hur ska de lära sig om de bara blir matade? Jag har alltid låtit mina bebisar kladda vid matbordet. Känna på maten med fingrarna och smeta in hela sitt ansikte om de haft lust. Ja. Det har faktiskt känts som det enda rimliga. Bebisar gillar att kladda!

Men hur får man deras matstund att funka ihop med resten av familjens? Det är inte alltid givet. För mig är det en självklarhet att äta middag tillsammans varje dag. Det är vad jag själv vuxit upp med och vill föra vidare till våra barn. Men ibland är gemensamma måltider väldigt ansträngande. Om man själv är vrålhungrig och samtidigt ska försöka mata barn. Särskilt om man har barn i många olika åldrar där flera behöver assistans. Just nu har vi en riktigt matfrisk åttaåring, en spinkig femåring som bara gillar gurka med örtsalt och en knubbig bebis som äter både mat, lego och smågrus från hallgolvet. En intressant kombination.

För att få någon slags middagsro brukar jag börja med att ge Ulf mat medan vår mat ännu tillagas. Det kan vara rester från en tidigare middag eller någon av HiPPs ekologiska burkar. Särskilt deras sorter med fisk och kyckling brukar gå hem. Då ser jag till att han äter ordentligt och vet samtidgt att han får i sig det han behöver näringsmässigt. I samband med den måltiden får han också sina D-droppar. Under tiden Ulf äter har jag ställt fram vitkålsbitar till barnen som de kan tugga på om de är hungriga. Ett bra sätt att lura i storbarnen grönsaker.

Sedan när vi sätter oss ner och äter som familj sitter Ulf med i sin barnstol. Då får han smakbitar från våra tallrikar. En bit pannkaka, en morotsstav, några majskorn, en oliv. Sånt han kan plocka med själv i lugn och ro. Och eftersom jag vet att han redan fått i sig ett balanserat mål mat är det inte så noga vad han äter just då. Han får i alla fall vara med i måltidgemenskapen och samtidigt testa nya smaker.

Just eftersom man inte alltid har stenkoll på vad småttingarna fått i sig kan det vara skönt att komplettera med sånt man vet innehåller alla viktiga näringsämnen. Som Combiotik 2 från HiPP som är ett näringsmässigt bra komplement till maten. Den innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler. Ett värdefullt stöd vid övergången från bröstmjölk eller modersmjölksersättning.

Mina 7 knep för en härligare matstund!

1)Jag försöker skapa matro genom att sänka tempot. Tända ljus, stänga radioapparater som står på. Sitta ner och försöka känna lugnet.

2)Det är oftast lättare att mata en bebis om den har något eget att hålla i. Ett smörgåsrån, en gurkstav eller en alldeles egen sked.

3)Jag matar bebisen strax innan resten av familjen äter. Så får den mat i lugn och ro och jag får har kontroll över hur mycket den egentligen fått i sig. Sedan får bebisen sitta och plocka med smakprov från våra tallrikar under middagen. Och vara en del av måltidsgemenskapen.

4)Låt barnen kladda! Jag brukar ta av Ulf kläderna så han sitter i bara blöjan. Då kan han kladda, smaka och njuta maten precis som han vill. Efter måltiderna brukar jag torka av honom med en tvättlapp eller så sköljer jag av honom snabbt i badkaret. Barnstolen är alltid impregnerad i klet så den ställer jag i badkaret och sköljer med hett vatten. Då blir den ren på nolltid!

5)Om du som jag blir less på att bebisen spiller så mycket på golvet – testa att ha ett lakan eller ett duschdraperi under barnstolen. Den går enkelt att ta ut och damma av efter maten. Så sparar du in på dammsugning och golvstädning.

6)Barnmat på burk är en skön hjälp i vardagen. Önskar bara att jag hade fattat det tidigare. Vad mycket smidigare många matstunder hade gått. Och när jag köper färdig mat väljer jag alltid HiPP eftersom att deras mat innehåller alla viktiga näringsämnen och dessutom är god. Ja, till skillnad från mycket annan barnmat är den faktiskt kryddad. Vill ju inte ge Ulf någonting jag själv inte tycker verkar aptitligt. Dessutom är barnmaten ekologisk och märkt med EUs ekomärkning. Viktigt, viktigt!

7)Och ps. Om bebisen äter sämre vid ett mål brukar det bli bättre vid måltiden efter. Verkar småttingen nöjd och glad är den säkert det också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “En underbar matstund?”

 1. Snälla – Är det någon som har Claras underbara gröna klänning i strl S att sälja till mig? 🙏🏻 Jag hann inte med när den släpptes 😩

 2. Tänk, redan i mitten på 1970-talet fick vår son HIPPs läckra, ekologiska burkmat då och då. Den fanns bara att köpa på apoteken i Tyskland, där vi bodde just då. Så glad när jag ser hur stort märket blivit även i Sverige.
  Mvh
  nu gammal mamma Bodil

 3. Tilläggstips till punkt 5:
  Ikea och typ Hornbach har golvskydd för kontorsstolar som passar perfekt under barnstolar och är lätt att torka av. Ikeas heter Kolon.

  1. Ja, det är grymt!
   Nu med andra barnet har vi även kommit på den briljanta idén att använda en degskrapa av metall (som en spackelspade med brett blad) att skrapa upp maten med från golvskyddet. Så smart, går på ett kick och bara att torka av med en fuktig trasa sen när alla bitar är uppskrapade.

  2. Exakt vad jag skulle skriva! Barnen hade varsitt golvskydd (Ikeas variant) under sina stolar och detta räddade definitivt vårt köksgolv från ödeläggelse. Fettfläckar, tomatsås, blåbär…. vi hade aldrig fått bort det från vårt trägolv.

 4. Hej Clara! Tack för fin blogg och för ett bra inlägg om mat. Jag jobbar som barnläkare och i mitt jobb får jag förstås mycket frågor om kost, näring, vitaminer. Jobbar såklart tätt tillsammans med våra dietister på barnkliniken. Väldigt få (extremt få) barn i Sverige behöver någon typ av kosttillskott. Vill någon förälder använda det informerar vi förstås om att det inte är farligt men också om att det sällan är nödvändigt. Jag upplever att många föräldrar känner ångest kring sina barns kostintag och tycker därför att det är problematiskt att rekommendera en produkt som väldigt, väldigt få barn behöver eller ens har någon nytta av (Combiotik 2). Önskar att föräldrar kände större tillit till helt vanlig varierad kost och barnens allmäntillstånd, barn som mår bra mår bra och behöver generellt inga tillskott! Det är dessutom mer ekonomiskt.. Vänliga hälsningar Lina

  1. Fast man rekommenderar väl amning eller ersättning som komplement fram till ett års ålder? Så barn som inte ammas ska ju få ersättning, vilket efter 6 månaders ålder heter tillskottsnäring?

   1. Fast det är väl värre isf, för ersättning får man väl över huvud taget inte göra reklam för, om jag inte missminner mig! 😉

   2. Jo men jag tror jag reagerar på att det i produkttexten står ”HiPP Combiotik 2 innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler och är ett värdefullt stöd vid övergången från bröstmjölk eller modersmjölksersättning”. För de allra flesta fungerar det att successivt gå från amning/ersättning till vanlig mat och min poäng är att jag som träffar många oroliga föräldrar inte vill att de ska tro att de behöver lägga till extra vitaminer och mineraler eftersom det för de flesta barn räcker med det som finns i bröstmjölk/ersättning samt i vanlig mat. Vill inte döma någon, för som sagt, det är generellt inte farligt att ge extra av vitaminer och mineraler men inte heller nödvändigt.. Blev det tydligare så?

  2. Håller helt med dig Lina!
   Har nyligen läst Ann Fernholms eminenta bok ”Det stora smakäventyret” och där får man lära sig precis det du skrev- att vanlig mat är den bästa för små barn som ska börja äta mat.
   Superbra bok!

   1. Instämmer till fullo Lina och Maria!! Läs Ann Fernholms bok! OCH väldigt onödigt att rekommendera en produkt som väldigt, väldigt få barn behöver eller ens har någon nytta av (Combiotik 2).

  3. Tack Lina, vilken oerhört bra och viktig kommentar! Måste säga att jag studsade till när jag såg Claras inlägg och inte på något bra sätt. Vitamintillskott för friska bebisar? Måste vara den mest onödiga produkten någonsin och jag kan tänka mig hur många som kommer att köpa den “för säkerhets skull” och därmed helt i onödan. Är väldigt förvånad att Clara som brukar vara så noggrann gör reklam för denna produkt. Jag har haft ett matvägrande barn med flera födoämnessallergier som i princip levde på 3 specifika sorter barnmatsburkar, havreyoghurt och fruktpure fram till 2 årsålder. Vi gick regelbundet hos barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus och det var ALDRIG ens minsta tal om att han skulle behöva vitamintillskott förutom D-vitamin. Så om mitt barn med oerhört smal repertoar inte behövde vitamintillskott, varför skulle då en “vanlig” bebis behöva det? Man har dessutom forskat på bebisar som inte matas med puré utan som får enbart plockmat (baby led weaning eller BLW) och de kan till synes äta väldigt ensidigt om man tittar på enstaka dagar, men att de över tid (ett par veckor) får i sig exakt det de behöver vad gäller fördelning av fett, protein, kolhydrater och vitaminer. Det vet alla som har barn att ungarna vissa dagar bara äter typ majs och andra dagar bara köttbullar och vägrar pastan. Men det är helt okej och det finns 0 risk för näringsbrist.

  4. Ersättning och tillskottsnäring är viktiga för barn som inte ammar. Precis lika viktig som mjölken för ett ammande barn. Tillskottsnäringen ger jag till min son precis som en ammande mamma skulle gett mjölk, alltså efter måltid och vid läggdags. Inte istället för mat. Tror det är där det finns ett visst missförstånd. Tillskottsnäringen ger min son en bas att stå sig på, precis som amning, medan han gradvis lär sig äta mer och tycka om vatten, mjölk m.m. Skulle aldrig skälla ut en ammande mamma för att hon ger mjölk till sitt barn för att se till att det får bra mat, så var vänlig och låt bli att skälla ut dem av oss som gör vad vi kan för att få i vårt barn tillräckligt med mat och vätska varje dag utan att kunna amma.

   1. Tack för alla intressanta kommentarer! Som svar på era funderingar:

    Jag ammar fortfarande Ulf som nu är tio månader – och det är jätteviktigt för mig. På samma sätt kan förstås en förälder som alltid flaskmatat sin bebis känna – även när bebisen fyllt tio månader. Jätteviktigt och inte alls som något man rakt av vill ersätta med välling i flaska bara för att barnet är för stort för vanlig mjölkersättning (som i regel är anpassad för barn upp till sex månader). Det är där Combiotik 2 kommer in. 🙂

    Klickar man in hos HiPP och läser på om deras olika produkter kommer denna popup som tydligt förklarar HiPPs inställning.

    “Bröstmjölk är den bästa näringen för ditt lilla barn. WHO rekommenderar helamning de första 6 månaderna. HiPP är övertygad om fördelarna med amning för både mamma och barn stödjer WHOs rekommendation till fullo.

    Om amningen av någon anledning inte fungerar eller om du beslutat dig för att inte amma så finns det modersmjölksersättning. Vi råder dig som förälder att alltid prata med din kontakt på BVC för stöd kring amning samt information och råd innan du börjar använda modersmjölksersättning.”

    Allt gott

   2. Camilla! Jag förstår att fråga är laddad men hoppas att du kan läsa inläggen ovan igen och se att mina funderingar inte handlade om amning mot ersättning utan jag det jag på något vis ville påtala är att produkten saluförs som något man behöver när man ska övergå från amning/ersättning till vanlig mat. All ersättning, välling och gröt till barn är näringsberikad på olika sätt, det är inga konstigheter och helt nödvändigt. Men alla de här produkterna finns redan. Med det lite komplicerade namnet (låter nästan medicinskt..) och den slagfärdiga texten skulle man kunna få uppfattningen om att man behöver lägga till något ytterligare i perioden när man övergår från amning/ersättning men det går fint att introducera mat och trappa ner den mat som barnet fått innan (amning/ersättning). Ersättning finns redan för olika åldrar eftersom inget barn förväntas försörja sig genom att äta ”normalkost” redan vid 6 månaders ålder.

    Alltså inget emot att det finns en näringsberikad produkt på marknaden som är ett alternativ till amning (för det är självklart, tiotusentals barn varje år föds upp på det) men det är marknadsföringen, namnet (heter inte modersmjölksersättning) som jag tror skulle kunna verka vilseledande… Vet inget om produkten i sig så den kan jag inte uttala mig om.

    1. Hej Lina! Jag heter Carolina och jobbar som dietist och produktspecialist på HiPP. Jag såg precis ditt inlägg och vill bara svara lite kort på det. Combiotik 2 är en tillskottsnäring. Tillskottsnäring och kosttillskott är inte samma sak. Om man inte kan eller vill amma sin bebis så ger man en modersmjölksersättning. När bebisen är över 6 månader så heter det inte längre modersmjölksersättning utan då finns det EU-regler som säger att det ska heta tillskottsnäring. Vid 6 månader börjar man erbjuda sin bebis smakportioner, och under tiden som bebisen lär sig äta mat så ger man samtidigt bröstmjölk eller tillskottsnäring som komplement. Ju mer mat bebisen äter, desto mindre mängd bröstmjölk och/eller tillskottsnäring kommer det behöva äta. Eftersom alla barn är olika och matintroduktionen tar olika lång tid så är det individuellt hur länge bebisen fortsätter med tillskottsnäringen. Kika gärna på vår hemsida eller maila oss på hipp-nutrition@arvidnordquist.se om du har någon mer fråga som vi kan svara på. Varm hälsning från Carolina

 5. Jätteviktigt att få kladda och få äta själv, hur resultatet än blir. Hur ska man kunna lära sig om man inte får försöka? Och hur ska man våga prova olika smaker och konsistenser senare i livet om man inte har fått utforska mat och ätande som liten?
  När mina var små (och riktigt, riktigt kinkiga i maten båda två) så fick treåringen ibland mata ettåringen, ett knep jag tog till ibland när jag kände att det var extra viktigt att vi fick i oss maten alla tre. Ettåringen åt jättebra när hon blev matad av storebror. Han å sin sida gapade automatiskt när han skulle stoppa in skeden i hennes mun, varpå jag matade honom. Själv hade jag plötsligt bara ETT barn att hjälpa/mata, vilket gjorde att jag hann äta själv också. Båda barnen tyckte att det var jätteroligt och mysigt, och treåringen kände sig SÅ stor och duktig som kunde hjälpa lillasyster.

  1. Fast nog kan man våga prova nya smaker och konsistenser utan att ha kladdat med mat som bebis? Bara man har fått smaka dem så. Jag tror att somliga är kinkiga och somliga inte, lite oavsett :-). Jag fick kladda och var det petigaste barn man kan tänka sig och mina egna barn fick inte kladda för jag fixar inte det, och de äter glatt nästan allt nu.
   Jag gillade skedar med pyttesmå tunna skedblad för bebisar har så små munnar! Risotto var bra som första grej att äta själv för det ramlar inte av skeden :-).

 6. Det dricks alltså combiotik till maten? Eller istället för amning? Hängde inte riktigt med 🙂

  1. Vill man ha svenska råvaror måste man laga själv oavsett märke (Semper etc). Själv undrar jag varför det är rismjöl i alla barnmatsburkar nästan. Skulle inte ris användas med måtta sen det visade sig vara arsenik i?

 7. Jag kritiserar inte dig Clara men kan inte låta bli att fundera över varför våra barn (särskilt små bebisar) ska äta processat skräp. Jag läste innehållsförteckning på combiotik och kan bara känna att det är en extremt dålig produkt. Särskilt eftersom den innehåller palmolja. Hur kan Hipp garantera att den palmoljan de använder verkligen är ekologisk. Är inte det svårt att kontrollera?

  Håller med Lina som skrev en riktigt bra kommentar om mat till barn.

  1. Håller med! Det är väldigt svårt att hitta ersättning utan palmolja och/eller annat skräp. För även ekologisk palmolja är ytterst tveksamt att stoppa i barn rent hälsomässigt tycker jag.

  2. @hannas krypin

   Det där med palmoljan oroar/irriterar mig också. Finns så många bra fettalternativ som de kunde använda istället. Men som en mamma som inte kunde amma, och därför haft behov av flytande näring från start, så står man ju vid ersättningshyllan utan förnuftiga, lätt tillgängliga val. Mammor som kan amma kan diskutera skräp vs. hälsosam mat och klappa sig på ryggen när de börjar introducera riktig mat i små smakportioner och vara trygga i att barnet får det hen behöver. För oss har ersättning/tillskottsnäring aldrig varit icke valbart. Det är först nu runt 1 år som lilleman börjar vilja äta mer riktig, hälsosam mat och ibland accepterar vatten som efter-måltids-dryck om han är törstig. Ett helt år, med andra ord, utan förnuftiga valmöjligheter för en som inte kan amma. Det tycker jag är skandalöst.

   1. Det här gör mig så beklämd, att det finns så många föräldrar som inte har något val vad gäller mat till sitt barn. Antar tyvärr att det är pengar som styr vad gäller innehållet. Det ska ju helst inte kosta något alls…..

 8. Är det bara mitt barn som inte kladdar lite lagom? Mat under stolen skulle jag absolut kunna leva med men här hamnar maten överallt! Tallriken förvandlas till en diskus, maten flyger hej vilt och väggar, möbler och skåp är ständigt fläckiga.

 9. Vi fick ett råd av ett äldre föräldrarpar när våra barn var små och våra måltider tillsammans kändes mer som ett slagsfält där vi helatiden jagade efter en yster fyraåring som inte ville sitta ned för att äta och lirkade med en kinkig ettåring som hellre lekte Picasso med maten än att äta den.
  Ät själva först.
  För det första är maten het då, precis som vi vuxna vill ha den.
  Barn vill ju hellre äta när maten svalnat och då resulterar det i att när barnen tillslut är klara är din egen tallrik iskall- mikrad mat är ingen höjdare och efter att barnen är klara behövs oftast en förälder med i nästa aktivitet så den slänger i sig lite kall mat och drar…

  Om du äter själv först har du mer tålamod med små rymmare och kreativa konstnärer- det är mycket lättare att tampas på en full mage.
  Du får lite egentid med din partner, ni hinner faktiskt sitta ner i hop över en middag, även om det bara är korv och mos och det är mycket värt.
  Med nöjda ,mätta föräldrar blir problemen mindre ( man grälar automatiskt mindre när man inte är hungrig och fått lite tid med varandra) och i vårt fall försvann de ganska omgående.
  Vår lilla ,vilda fyraåring vi hade jagat runt och i stort sett fått limma fast vid stolen kom självmant till bordet när hon helt plötsligt insåg att mamma och pappa hade det fint och mysigt utan henne.
  När fyraåringen helt plötsligt satt vid bordet och åt blev ettåringen mer samarbetsvillig och mer mat hamnade i magen, på ett par månader var våra middagsproblem ett minne blott och vanan sitter i.
  Nu har vi tonåringar som självmant sitter vid matbordet varje middag och vi samtalar som familj utan att vi behöver tjata på dem ,så bästa rådet någonsin!

 10. Fint inlägg men jag hakar ju ofta upp mig på tråkiga, praktiska frågor (sorry), som: har ni badkar på nedervåningen, alltså på samma våning som kök och matplats? Det har inte vi, så jag hade aldrig kommit på tanken att duscha av matstolen!
  Bra tips att ha något under barnets matplats, då trägolvet under andra sonens plats blev helt förstört av fukt och repor.

 11. Vill bara tacka för dessa råd!!! Min son på snart 8 månader (första barnet) har varit väldigt svårmatad men idag körde vi bara blöja samt han fick kladda själv. Jag har varit rädd för att han ska få mat i ögonen men fick svälja den ”rädslan” och han vart SÅ GLAD. Och åt! Gaaaalet med kladd förstås, men han åt! Så tack så himla mycket 😊🙌🏼.

 12. Jag såg en gammal tavla nånstans på en kvinna som helt sliten sitter vid ett matbord med massa skrikande barn och jag fann sådan tröst i den målningen. Finner sån tröst i att kvinnor i alla tider har fått kämpa med dessa matkomplicerade små skapelser.

  Och tänk att IKEAs billigaste matstol skulle vara den bästa också. Det tycker jag är något värt att fira, dag efter dag efter dag.