Jag saknar min hund Melker extra mycket nu när Ulf börjat äta riktig mat. Han får plocka med maten själv och det både droppar, smular och slabbar ner golvet rejält. Med en hund som städade under barnstolen var det inget problem. Nu är det lite mer frustrerande.

Samtidigt tycker jag att det är viktigt att småttingarna får äta själva (men med assistans såklart). För hur ska de lära sig om de bara blir matade? Jag har alltid låtit mina bebisar kladda vid matbordet. Känna på maten med fingrarna och smeta in hela sitt ansikte om de haft lust. Ja. Det har faktiskt känts som det enda rimliga. Bebisar gillar att kladda!

Men hur får man deras matstund att funka ihop med resten av familjens? Det är inte alltid givet. För mig är det en självklarhet att äta middag tillsammans varje dag. Det är vad jag själv vuxit upp med och vill föra vidare till våra barn. Men ibland är gemensamma måltider väldigt ansträngande. Om man själv är vrålhungrig och samtidigt ska försöka mata barn. Särskilt om man har barn i många olika åldrar där flera behöver assistans. Just nu har vi en riktigt matfrisk åttaåring, en spinkig femåring som bara gillar gurka med örtsalt och en knubbig bebis som äter både mat, lego och smågrus från hallgolvet. En intressant kombination.

För att få någon slags middagsro brukar jag börja med att ge Ulf mat medan vår mat ännu tillagas. Det kan vara rester från en tidigare middag eller någon av HiPPs ekologiska burkar. Särskilt deras sorter med fisk och kyckling brukar gå hem. Då ser jag till att han äter ordentligt och vet samtidgt att han får i sig det han behöver näringsmässigt. I samband med den måltiden får han också sina D-droppar. Under tiden Ulf äter har jag ställt fram vitkålsbitar till barnen som de kan tugga på om de är hungriga. Ett bra sätt att lura i storbarnen grönsaker.

Sedan när vi sätter oss ner och äter som familj sitter Ulf med i sin barnstol. Då får han smakbitar från våra tallrikar. En bit pannkaka, en morotsstav, några majskorn, en oliv. Sånt han kan plocka med själv i lugn och ro. Och eftersom jag vet att han redan fått i sig ett balanserat mål mat är det inte så noga vad han äter just då. Han får i alla fall vara med i måltidgemenskapen och samtidigt testa nya smaker.

Just eftersom man inte alltid har stenkoll på vad småttingarna fått i sig kan det vara skönt att komplettera med sånt man vet innehåller alla viktiga näringsämnen. Som Combiotik 2 från HiPP som är ett näringsmässigt bra komplement till maten. Den innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler. Ett värdefullt stöd vid övergången från bröstmjölk eller modersmjölksersättning.

Mina 7 knep för en härligare matstund!

1)Jag försöker skapa matro genom att sänka tempot. Tända ljus, stänga radioapparater som står på. Sitta ner och försöka känna lugnet.

2)Det är oftast lättare att mata en bebis om den har något eget att hålla i. Ett smörgåsrån, en gurkstav eller en alldeles egen sked.

3)Jag matar bebisen strax innan resten av familjen äter. Så får den mat i lugn och ro och jag får har kontroll över hur mycket den egentligen fått i sig. Sedan får bebisen sitta och plocka med smakprov från våra tallrikar under middagen. Och vara en del av måltidsgemenskapen.

4)Låt barnen kladda! Jag brukar ta av Ulf kläderna så han sitter i bara blöjan. Då kan han kladda, smaka och njuta maten precis som han vill. Efter måltiderna brukar jag torka av honom med en tvättlapp eller så sköljer jag av honom snabbt i badkaret. Barnstolen är alltid impregnerad i klet så den ställer jag i badkaret och sköljer med hett vatten. Då blir den ren på nolltid!

5)Om du som jag blir less på att bebisen spiller så mycket på golvet – testa att ha ett lakan eller ett duschdraperi under barnstolen. Den går enkelt att ta ut och damma av efter maten. Så sparar du in på dammsugning och golvstädning.

6)Barnmat på burk är en skön hjälp i vardagen. Önskar bara att jag hade fattat det tidigare. Vad mycket smidigare många matstunder hade gått. Och när jag köper färdig mat väljer jag alltid HiPP eftersom att deras mat innehåller alla viktiga näringsämnen och dessutom är god. Ja, till skillnad från mycket annan barnmat är den faktiskt kryddad. Vill ju inte ge Ulf någonting jag själv inte tycker verkar aptitligt. Dessutom är barnmaten ekologisk och märkt med EUs ekomärkning. Viktigt, viktigt!

7)Och ps. Om bebisen äter sämre vid ett mål brukar det bli bättre vid måltiden efter. Verkar småttingen nöjd och glad är den säkert det också.