Jag hÄller pÄ med Projekt Bli Fullvuxen just nu. NÀr man Àr trettiotre Är och har tre barn kan man tycka att det Àr lÀge. Jag har alltid varit slarvig med mina Àgodelar och fÄtt kÀmpa hÄrt med att kunna organisera mitt liv. Jag Àr dessutom ganska glömsk av mig och kan missa att göra sÄnt jag lovat. Inte för att jag skiter i det (jag Àr sjÀlv helt övertygad om att jag kommer att göra det jag lovat) men sÄ blir det bara inte av.

Ocharmigt och otroligt otrevligt. Och framförallt barnsligt. Jag Àr sÄ less pÄ mig sjÀlv. BÄde pÄ att göra andra besvikna men ocksÄ att vara den som ska bÀra andras besvikelse och hela tiden skÀmmas lite för att jag gör fel.

En sak jag uppskattar och beundrar min vĂ€ldigt vuxna pappa för Ă€r att han gör det han har lovat. Har han sagt att han ska komma sĂ„ gör han det. Har han lovat stĂ€lla upp sĂ„ stĂ€ller han upp. Han Ă€r en man som hĂ„ller sina ord. Och jag vill bli mer sĂ„ sjĂ€lv. Hellre lova mindre men hĂ„lla mer. Än lova allt och hĂ„lla lite.

Sista ett och ett halvt Ă„ren (men sĂ€rskilt den hĂ€r vintern) har jag jobbat mycket med att försöka se pĂ„ mig sjĂ€lv med Ă€rlig blick. Alla har vi saker vi sopar under mattan – tankar, beteenden, förestĂ€llningar. SĂ„nt vi inte kan slĂ€ppa men inte heller vill konfronteras med. I Projekt Bli Fullvuxen har jag flĂ€kt upp den dĂ€r mattan. Och stĂ„r nu och stirrar pĂ„ allt som ligger dĂ€r i öppen dager. Det Ă€r en bedrövlig syn.

Jag övar nu pĂ„ att identifiera vilka sidor hos mig som stĂ€ller till besvĂ€r. Och inse mina begrĂ€nsningar. Saker jag har svĂ„rt för nu kommer jag nog alltid ha ganska svĂ„rt för. Har jag inte lyckats Ă€ndra mig pĂ„ 33 Ă„r sĂ„ kommer det fortsĂ€tta sĂ„ hĂ€r. Det betyder inte att jag inte kan förbĂ€ttra mig. Men medan tidigare strategier har handlat om att jag bara ska “skĂ€rpa mig” sĂ„ handlar det nu om att hitta system som stöttar upp mig. Som gör att jag INTE mĂ„ste skĂ€rpa mig. Utan att det blir lĂ€ttare att lyckas trots att jag Ă€r som jag Ă€r.

SĂ„. Nu undrar jag om ni vill lĂ€sa lite om mina strategier för Projekt Bli Fullvuxen? För i sĂ„dana fall Ă„terkommer jag med ett av de första stegen i processen…