Städa städa varje fredag och så varje jul…

Är det bara jag eller är ni fler som tycker att det är superintressant att höra om hur andra människor utför vardagliga sysslor? Som att handla, tvätta eller städa? Alltså inte att de gör det. Utan hur de gör det? Ja. sånt fastnar i alla fall jag för. Man får syn på så mycket hos sig själv när man blir medveten om vad andra gör. Så här kommer ett (måhända ointressant för de flesta) inlägg om hur vi gör när vi veckostädar!

Vi är en ganska rörig familj i grunden. Men vi försöker städa huset ordentligt en gång i veckan. Oftast är det torsdagkväll eller fredag på dagen eftersom Jakob ofta jobbar kväll.

Vi börjar alltid med att plocka överallt. Då sorterar vi vuxna in våra saker som ligger utspridda och barnen får samla ihop sitt. Kläder, leksaker, skräp, tidningar. Plockningen är det värsta och det som tar mest tid i vårt hem. Oftast ligger massa skrot i trappen också – sånt som är på väg till övervåningen men ingen orkat ta med sig hela vägen.

När allt är plockat samlar vi ihop trasmattor och slänger ut på verandan. Sedan alla kuddar och filtar som ligger utspridda överallt. De läggs i korgstolen på verandan.

Därefter tar jag fram min dammvippa. Den använder jag för att få bort damm från lampskärmar, prydnadssaker och sånt som är svårt att våttorka med en trasa. När jag dammat klart med den brukar jag blöta en trasa med lite diskmedel eller rengöringsspray på och våttorka alla fönsterbräden, lampfötter, vardagsrumsbord, hyllor mm. Jag orkar dock inte dammtork vanpå alla höga skåp. Där torkar jag bara några gånger per år. Jag dammtorkar alltid uppifrån och ner för att inte damma ner redan rengorda ytor.

Jakob brukar städa köket medan jag dammar. Om det står någon disk kvar tas den bort – annars rengörs hällen på gasspisen och bänkens integrerade träskärbräda. Luckor och handtag torkas av med en trasa med diskmedel. På lister i köket samlas flottigt damm så de måste städas noggrant. Men det orkar vi inte alltid. Så det blir kanske varannan städning. Ugn, micro, kylskåp och skafferi städar vi däremot alltid vid separata tillfällen när behov uppstår. Annars tar veckostädningen för lång tid.

Sedan kommer dammsugningen. Vi har ju vår dammsugarrobot som är en stor hjälp. Men ibland kompletterar vi med vår vanliga dammsugare för att komma åt lister, mellan soffkuddar, i bordsspringor osv. Medan dammsugaren arbetar städar någon av oss badrummet. Oftast jag. Då sprayar jag rengöringsmedel på kakelväggen vid duschen, i badkaret, på kranarna, handfatet och runtom hela toaletten – både insidan och foten av den. Sedan tar jag en svamp med en vassare sida och skrubbar allting rent. Avslutar med att skölja varmt vatten över alltihop med duschslangen. Toaletten rengör jag sedan med toaborste, toalettrengöring och en trasa eller svamp. Börjar med utsidan och arbetar mig till insidan av den. Trasan slängs sedan åt sidan för att torka. När jag samlat ihop ett gäng wettextrasor kokar jag dem i ättika och diskmedel. Så kan de återanvändas fler gånger.

Slutligen häller jag linoljesåpa och vatten på badrumsgolvet och tar fram min skurborste och skrubbar. Avslutar sedan med att skölja bort allting med duschslangen. Så att det rinner ner under badkaret. Skrapar golvet med en golvskrapa. Sedan torkar det på nolltid tack vare golvvärmen.

Badrumsspegeln rengör jag genom att spraya med diskmedel, skrubba med svamp och sedan putsa ren med en kökshanduk som inte luddar. Alla handdukar i badrummet slängs i tvätten och byts ut till rena.

På övervåningen dammtorkar vi precis som nere och dammsuger sedan. Jag brukar försöka synka veckostädningen med att byta lakan i alla sängar. Fast det är inte alltid vi orkar med det. När vi hade balkong hängde vi alltid ut alla täcken på vädring under städningen. Det saknar jag faktiskt! Luktar så gott om sänggkläder som hängt ute i tio minus i flera timmar.

Sedan kommer skurningen. Här är jag petig. Skulle aldrig komma på tanken att skura med ett sådant där trassel. Det har jag fått med mig från mormor som städade på Apoteket. Ska det bli riktigt rent på våra golv behöver man skura med en bred gammaldags borste med riktig borst. Till den behöver man stora skurtrasor. Jag måttar upp linoljesåpa och vatten i en stor hink. Lägger ner trasan, tar upp och vrider ur den och lindar sedan kring skurborsten. Skurar tills trasan ser smutsig ut och rengör den då i hinken innan jag fortsätter. På våra golv på övervåningen har vi istället en bred platt borste med en “trasa” på som har mycket struktur. Den våttorkar vi golven med och det funkar relativt bra. Golven på övervåningen är ju slipade och målade så där glider den lätt. Fast det blir ju inte lika rent som med den gammaldags skurborsten förstås. Övervåningen skurar vi varje gång vi städar, för det går så lätt. Nedervåningen – förutom kök och badrum – skurar vi kanske var tredje vecka. Det beror lite på hur smutsigt det ser ut,

mattpiska trasmatta

När allting är skurat och golven torkade. Då dammar Jakob trasmattor, täcken och kuddar. Och så lägger jag ut allting på rätt plats. Och då doftar det så svalt och friskt av utomhus som möter linoljesåpa. Jag brukar avsluta med att stryka nya dukar till köksbord och köksö så att allting känns rent och vackert.

Och SÅ gör vi när vi städar! Nu är jag nyfiken på hur ni gör?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

137 kommentarer på “Städa städa varje fredag och så varje jul…”

 1. Jag älskar att läsa just hur folk gör sina vardagssysslor, så tack för det här inlägget!

  Hur lång tid tar det för er att städa?

  1. Jag städar ca 30-45 minuter varje dag, eftersom jag inte orkar städa i timtal på en utsatt dag. Så på en vecka gör jag detta: Dammar, dammsuger, moppar golven, skurar toastol, handfat, badkar… Torkar av skinnsofforna med lite Grumme, tvättar filtarna, ytrengör kuddarna, byter sängkläder. Skurar diskbänk, spis och kakel ett flertal gånger. Och en del annat vid behov, som att avfrosta frysen, skura kylskåpet, torka ur skåp osv.

   1. Ha wow! Kul, tack för att du delade!Önskar att jag iddes- det låter vettigt-men jag är för lat.. har aldrig (under mina 38 år) dammtorkat mer än var 6e månad, smuts på listerna hade jag aldrig tänkt på att det kunde bli lustigt nog, och kakel- visste inte man behövde torka det heller. Sån härlig ovisshet jag levt i…en det stör mig inte att ha lite skitigt hemma heller.

  2. Insåg att snålheten bedrog visheten när vi gjorde om köket och hallen. Lade ett laminat golv. Hopplöst att hålla rent. Lutar åt att byta ut så småningom. När det gått tillräckligt med tid att samvetet tillåter byte. Sånt är också en del i att orka städa. Välja lättskötta material. Lutar åt antingen linoleum rutigt. Eller såpat eller vaxat trägolv i framtiden. Man blir mer praktiskt lagd med tiden antar jag. Ditt sätt att städa är en utdöende konst. Jag tror att det moderna sättet att sköta städning och att omge sig med supermoderna material. Inte alltid är det mest hälsosamma. Naturligt borde rimligtvis vara det som vi klarar mest.

 2. Så där rejält önskar jag att vi kunde städa, men eftersom jag är den enda som bryr mig och jag inte orkar tjata och tjafsa tills jag gråter blir det aldrig så ordentligt städat hos oss 🙁

  1. Samma här, så där noga blir det bara kanske två gånger per år. Om JAG orkar. :-/

   Jag plockar nästan jämt, dammar och dammsuger nån gång i veckan som mest, badrummet varannan, nya lakan varannan vecka. Har dock funderat på att lejja bort ordentlig storstädning till nån städfirma så det blir gjort några gånger per år.

  2. Nej den typen av städning skulle kallas storstädning hemma hos oss. Plockar iofs undan leksaker och grejer varje dag.
   Skaffade hund för tre veckor sen så försöker dammsuga två ggr i veckan nuförtiden men skulle aldrig få för mig att städa så noga varje vecka. Orkar inte det och inte de andra i familjen heller.

 3. Du skriver, att Jakob DAMMAR trasmattor,täcken och kuddar. Menar du piskar med mattpiskan då?

  1. Nej han dammar. Skakar mattorna och slår kuddar mot varandra/husväggen så dammet försvinner 🙂

 4. Jag bor i en 50-tals lgh med parkett och plastmatta som golv. Dammsuger var 6e dag ungefär. Tar listerna där jag ser det behövs, skakar mina små mattor på vädringsbalkongen. Brukar även våttorka golven med en veledamopp i varmt såpvatten. Torkar mest av kaklet i badrummet, drar en trasa över toalett, vask och badkar. Sänglakan byter jag innan jag dammsuger.
  Min skamfläck är spisen, behöver flytta ut den och dammsuga upp flottiga popcorn som trillat ner och annat göjs.

 5. Älskar också att höra om människors sätt att göra saker. Allt från ekonomi till koka ägg.

  Mer sånt!

 6. Uj, nu kände jag att vår egen städrutin var lite futtig… 🙈 Hur som helst, vi är en liten familj på tre och har svårt för stök, så något plock behövs inte, då det oftast är undanplockat. Min sambo, som är egenföretagare och alltid lallar runt hemma på fredagar brukar städa då. Han dammar med dammvippa i alla rum och dammsuger. Torkar golven gör vi med gemensamt kraft med en sån där modern skurmopp, kanske en gång i månaden. Badrummen tar jag när jag kommer hem från jobbet på fredag eftermiddag. Handfat och toalettstolar i båda badrummen, samt kaklet runt om skrubbar jag varje vecka, liksom våttorkning av öppna hyllor i badrummen. Torka lister, innerdörrar, köksluckor och göra rent i kylskåpet händer kanske en gång per månad, liksom skurande av duschväggarna. Ambitionen är att byta lakan varannan vecka, men det händer nog mer realistiskt var tredje-fjärde vecka. Vi låter lite lortaktiga inser jag 🙈 men det funkar för oss. Vi bor i en ganska liten, modern enplansvilla och har extremt lättstädat skulle jag säga. Hjälps vi åt har vi dammat, dammsugit, torkat golven och städat badrummen på en halvtimme.

 7. Vi anlitar städfirma eftersom städningen inte blir gjord annars 🙈 Varannan måndag kommer de, så under söndagen plockar vi i ordning alla prylsr som ligger överallt. Enda gången som leksakerna hamnar där de ska vara 😅 Sen byter vi lakan och handdukar överallt och tvättar undan det. Det har gjort jättemycket för vår relation att anlita städhjälp. Innan gick vi båda och surade på varsitt håll. Nu har vi en tydlig rutin som funkar. Dessutom är det riktigt skönt att komma hem till ett rent hem varannan måndag.

 8. Jösses! Jag tog just en vilopaus i min egen städning och blev ännu tröttare av detta 😀 Så noga städar inte jag. På sommaren, på landet kanske, när jag kan ha öppet rakt igenom, släpa ut saker för vädring och piskning utan ansträngning och har tiden. Då tycker jag det är mysigt och tillfredsställande att städa. Liksom på julen, när jag ofta har ledigt och har avsatt tid att storstäda (och har tid att underhållstäda). Jag älskar känslan av att ha renstädat och tycker att det är skönt att vara igång och fokusera på små handfasta problem. Men till vardags, här i lägenheten i stan utan balkong och med tiden som bristvara, hinner/orkar jag inte städa hälften så noga som jag skulle vilja. Vilket är trist.
  Men, kul att höra om andra sätt att sköta vardagssysslor tycker jag också!

 9. Jag försöker veckostäda varje torsdag eller fredag. Plockar undan alla saker som ligger framme, ut med mattorna och så fram med dammsugaren. Tar också ett varv i toaletterna och städar wc-stol och handfat. Våttorkar golven i hela huset vid behov men alltid en gång i månaden. Köket har jag tagit för vana att fixa upp varje kväll, så skönt att få vakna till ett nystädat kök om morgnarna. Diskar undan, plockar bort och torkar bänkar och bord. Just nu när jag är hemma kan jag få feeling nån dag och städar mera noggrannt, torkar lister och hela faderullan. Men när det drar igång med jobbrumba på nytt så är det välkommet med torsdagsstädning av enklare slag. Så där så att jag trivs och känner att hemmet kan välkomna helg och ev. besökare.

  1. Ja jag plockar också undan och torkar av i köket varje kväll just för att jag älskar att ha ett rent kök på morgonen 🙂

 10. Omg- det här är ren njutning att läsa! Går igång mer av att höra hur folk sorterar sin tvätt än av att titta på deras semesterbilder.
  Kul tjej-83

 11. Ibland önskar jag att jag hade städhjälp sen kommer jag på att det egentligen inte är själva städandet jag tycker är jobbigt utan själva plockadet som en behöver göra innan själva städandet. O städhjälp gör ju inte plockandet så bara att återgå till att minimera grejer så att det blir mindre plockande 😊

 12. Underbar läsning! Sånt här är så kul och intressant att läsa om. Vi städar alltid på torsdag eftermiddag/kväll och har i princip samma upplägg. Dammtorka, städa köket ordentligt, badrum, dammsuga, torka golvet, byta lakan och handdukar, vattna blommor, ta ut sopor/återvinning. Är en stor vän av struktur och listor, så vi har en laminerad städlista som vi stryker med whiteboardpenna för varje städ-moment som är avklarat (som alltså återanvänds varje vecka då det bara är att torka av listan när man är klar). Mycket tillfredsställande!

 13. Roligt inlägg’
  Du har en jätte fin rödrutig klänning på bilden. Var har du hittat den?

 14. Gör ni det där EN GÅNG I VECKAN???? Herregud, vi måste vara lortgrisar. Har visserligen inga barn men dammsuger var 10e dag/varannan vecka. Torkar av i köket regelbundet och rengör toalettstol och handfat ofta. Skurar i princip aldrig, utom badrummet då. Plockar ofta.

  1. Jag vill gärna vända på det: Clara och hennes familj är väl i så fall “lortgrisar” som gör den städningen varje vecka. För jag antar att den behövs, varför skulle dom annars göra den.

  2. Lortgrisen- tror det är barnen som är skillnaden. Herregud som de stökar till. Hittar dagligen kottar, pinnar och sand som skulle räcka till en liten sandlåda om jag samlade ihop det.

 15. Kul att läsa om! Oj vad oorganiserat (och för sällan) vi städar här hemma känner jag…🙈

  Undrar angående linoljesåpa, när man har skurgolv vet jaj ju man ska använda kallt vatten att skura med. Men hir gör man/ni när ni använder linoljesåpa i ert badrum och på övervåningen med målade golv, kör ni varmt/hett vatten då, eller ska man ha kallt då med?

  Önskar en fin lördag! 💕

 16. Oj vad ambitiösa ni är! Golven moppar vi någon gång per år. Dammsuger ordentligt en gång i veckan och lite in emellan där det behövs. Bäddar rent ungefär varannan vecka, sällan allt på en gång, blir för tungt. Plockar allt varje kväll innan nattning. Innan fredagsmyset ska återvinngen ut. När ungarna sover lyfter vi inte ett finger 🙂

 17. Hej!
  Oj, så ivrigt ni städar! En sådan storstädning blir det nog bara en gång i månaden här.
  Veckostädningen här handlar om att dammtorka, dammsuga, tvätta badrummen.
  Sedan barnen var små, ca 6 år, har de fått ansvara för städningen av badrummet på ovanvåningen varsin lördag. De har sina rum där och jag tänker att de behöver lära sig att städa efter sig. När de var mindre kanske jag gick dagen efter, när de inte märkte, och städade det som de missat. Idag är de 18, 16 och 12. De är alla duktiga på att städa och de städar varje lördag, sitt eget rum samt badrummet. 😊

 18. Hej
  Ja verkligen spännande att veta hur andra gör med hushållsuppgifter. Hur lång tid tar denna städning för er ungefär?

 19. Hemma hos mig är det jag som sköter städ och tvätt, medan min man handlar och lagar all mat. Det kan tyckas att jag dragit en nitlott, men det handlar om “av var och en efter förmåga…” Och jag gillar faktiskt att städa, jag drar på en bra ljudbok och får vara i min egen värld medan det blir fint. Jag tar huset i etapper. En dag i veckan kör jag övervåningen och en annan dag undervåningen.

  1. Vi har också den uppdelningen hemma! Eller, inte helt strikt, men min sambo lagar mer mat och jag städar mer. För oss är det för att hon tycker det är så väldigt roligt att laga mat och jag är rätt nollställd inför att städa. Hon tycker däremot det är träligt att städa och jag tycker oftast det är jobbigt att laga mat. Bra att man kan dela upp 🙂

 20. Torsdag eftermiddagar plockar jag undan hemma ställer iordning och läget allt på sin plats. Fredagar efter mannen slutat tidigt dammsuger han och torkar golvet i hela huset samt städar toaletten från tak till golv och byter handdukar.
  När jag kommer hem torkar jag av bord, byter dukar och sen dammar vi ihop de som behövs.
  Sen plockar vi lite varje kväll både innan tillsammans med dottern och efter vi nattat henne. Så de hinner inte bli så stökigt till fredagen.

 21. Oj, städar ni så noga varje vecka? Låter ungefär som en sådan städning vi gör 2 ggr per år 😊. Jag är verkligen imponerad!
  Innan barnen kom var jag mer noggrann med städningen men sedan kom två barn och efter något år blev jag utmattad och det var ganska illa i två år. Efter det har jag lugnat mig lite med städningen. Tänker att det är en av få hushållssysslor som man kan hoppa över. Handla mat måste man ju och laga mat. Tvätta är också ett måste om man vill skicka hela och rena ungar till skolan, men städning kan man ju dra ner på och det har vi gjort, med råge!
  Nu för tiden brukar städningen gå till så här:
  Dammsuga en gång i veckan. (Om det blir smuligt andra gånger tar vi sopen och sopar upp det värsta).
  Rengöra toaletten en gång i veckan. Då torkar jag av ytor, spegeln, rengör toaletten och byter handdukar. Vissa gånger moppar jag rent. Duschen rengörs vid behov, när den ser för äcklig ut helt enkelt.
  Dammtorka och moppa gör vi ytterst sällan nu för tiden, kanske 3-4 ggr per år. Brukar ibland dammsuga upp det värsta dammet från fönsterbrädorna.

  Lakanen brukar vi byta varannan eller var tredje vecka.

  Så gör vi😊

  1. Det låter precis som vi ju :-)!
   Min man är utmattad och vi har ett barn med adhd, och det där är vad vi lyckas med när alla hjälps åt, varje torsdagskväll.

  2. Vi är på samma städnivå, med barn men utan utmattning.
   Har huset fullt av folk för det mesta och njuter av det trots att listerna är dammiga och köksfläkten flottig.

 22. Jag älskar att läsa om sånt här- tycker detta är likvärdigt med kändisskvallret som jag läste i tonåren. Vem är tillsammans med vem är utbytt mot grönsåpa och husmorstips- love it!

  Jag har en släng av pedanttant i mig så jag städar ofta och kan tycka att det känns som att det blir en klibbig hinna över hela rummet när det inte är städat på ett par dagar. Hade jag inte haft två små barn som inte gillar att sova hade jag städat varenda kväll. Pod på i bakgrunden och lugn och ro med mina dammtrasor- det är på riktigt härlig egentid för mig.

  Plockandet gör vi tillsammans efter maten- jag är stenhård med att vi gör detta varje kväll- jag plockar inte efter någon annan och hotar utan dåligt samvete min 4-åriga dotter med att ge bort hennes leksaker till fattiga barn som inte har så mycket leksaker att de inte orkar plocka undan dem om hon inte bär in allt till sitt rum. På hennes rum har vi en gammal stor amerikakoffert där hon får ösa i leksakerna.

  Efter de somnat slänger jag ut alla kuddar och filtar på altanen. Jag spolar upp riktigt varmt vatten med grönsåpa i handfatet på toan som ligger i mitten av huset och sen tar jag av tvättlapparna under skötbordet och doppar i- Ica basics är bäst- de är mjuka men faller aldrig sönder och smular. Jag dammtorkar överallt i vardagsrummet, fönsterhyllor, skåp och tv-bänken. Sprutar medel på matbordet(mest på benen och kanterna där kladdiga barnfingrar smetat sås). Efter dammtorkandet så dammsuger jag- puttar fram det tunga aset till soffa och äckelryser när det skramlar av alla smulor. Torkar golvet med grönsåpa och öppnar alla fönster och dörrar oavsett väder och vädrar. Avslutar alltid med att tända ljus och spraya Washologis ”Längtan” på gardinerna och i soffan.

  Sen gör jag något jag vill tipsa alla med nån form eldstad att göra- förbered alltid en brasa. Min mamma gör alltid detta åt oss när hon varit på besök och det är så himla kärleksfullt att när man kommer hem frusen och brasan är redo att tändas och det står inburen ved bredvid.

  Under tiden jag städat vardagsrummet/matrummet har min man städat köket (fixat matdosor, diskat, plockat i diskmaskinen, sprayat och torkat alla köksbänkar och sopat golvet) och vi hjälps åt med hallen och badrummet. Där vi dammsuger och torkar golven.

  Tidigare på kvällen då barnen badar brukar jag torka av handfat, städa toan och putsa spegeln lite sådär i förbifarten.

  I sovrummen slänger vi in robotdammsugaren varannan dag och dammtorkar och renbäddar en gång i veckan.

  Vi städar alltid på torsdagar och söndagar så helgen och veckan börjar med ett fräscht hem men ofta behövs det något emellan också.

  Till varje högtid (påsk, midsommar, höststädning, jul) är det storstädning som enligt min man är hysterisk- jag tycker det är underbart med nyputsade fönster, nytvättad soffa, byta gardiner och textilier och mattor.

  Som sagt- jag är jobbigt ordningsam men gör det mesta själv medan maken alltid lagar all mat så jag tycker inte det går ut över någon och jag får ett lugn i själen när det är fint hemma.

  Tända ljus, färska blommor och washologi i slutet är ett måste och då njuuuuuter jag alltid i soffan och kollar på amerikanska tv-serier där byggare/inredare hjälper människor som köpt fallfärdiga hus att renovera och styla dem så de blir precis som ägarna vill ha dem.

  Njutet varar i nån timme innan vi ska gå och lägga oss sen på morgonen medan vi fixar frukost har barnen stökat till allt och byggt kojor- MEN det får de, jag tycker de måste få vara barn och stöka runt så då stoppar jag undan pedanttanten till kvällen.

  1. Det är härligt att läsa om någon som har som “njut” att ta hand om sina prylar och sitt hem istället för att”njut” med automatik betyder att köpa saker! Jag blev väldigt inspirerad! Tack!

   1. Tack, vad fint sagt! Jag tänker på hemmet som en del av mig själv, självklart städar vi till kalas för att det ska vara fint och mysigt för våra gäster men främst är det för oss själva. Tar jag hand om hemmet så tror jag det tar hand om oss.

  2. Jag älskar också att plocka in färska växter efter ett städ, det gör att det blir en magisk och meditativ avrundning på alltihop.

   1. Kristina- precis så är det! Vi har en stor vägg av murgröna i trädgården så nu på vintern plockar jag av den men det är något med ljusen och växterna som avslutar städningen på ett väldigt fint sätt.

    Och barnen- vår äldsta som är 4 år har alltid varit med mig och hjälpt till- såklart tar det minst dubbelt så lång tid att vika tvätt, starta diskmaskinen och torka golven när jag har min lilla stjälpreda men hur ska de annars lära sig tänker jag? Tror det är viktigt att de får vara med, dottern får bestämma på sitt rum (fast jag rensar utan att hon vet om det ibland) men på hennes fönsterbräde så står det nu plockade snödroppar i en vas som hon satt dit själv för att det skulle bli mysigt och jag blir så himla glad av det 🥰

  3. …och JÄTTEBRA att barnen inkluderas i plockrutinen. Tror det är en väldigt bra väg till att få barn att förstå hur mycket jobb det är att sköta om ett hushåll och därmed göra dom mer respektfulla och tacksamma.

 23. En sån där ordentlig skurborste på pinne har jag med – fick det från min mor. Som även hon städade varje torsdag/fredag! Otrevligaste dagen på hela veckan tyckte vi barn 🙂 Jag själv har delat upp det lite mer, så att jag städar varje dag, men bara ett eller ett par rum.
  Till exempel måndag badrum och hall, tisdag sovrum och vardagsrum, onsdag kök osv.
  Så gjorde jag innan minsta barnet kom till världen, efter det krackilerade systemet lite och jag städar när jag orkar och har ett bra tillfälle 🙂 Badrummet brukar jag tex passa på att städa när han liks sitter i badkaret.

  När jag skurar brukar jag väta upp golvet med hjälp av en sån där microfibertrasa som sitter på en platt mojäng med hjälp av kardborreband. Är rummet större tar jag med en kanna vatten som jag häller på golvet fläckvis och så smetar jag ut det. Sen tar jag en skurtrasa och skurborsten efter ett par minuter och skurar till jag blir röd om kinderna av ansträngning.
  Jag byter microfibertrasa för varje nytt rum jag skurar, har fem stycken.

 24. Så himla duktigt att orka detta varje vecka. Jag önskar så att vi hade orken till det. Har haft en idé om att normalstäda allt och sen välja ett rum att städa noggrant varje vecka. Har tyvärr inte riktigt kommit dit än.

 25. Ojoj det där är en städning som görs en gång per år här, om ens det. Här städar vi när det börjat bli alltför skitigt att man inte står ut. Plockar grejer efter ett par dagar dock när det är grejer överallt. Städar toa och handfat nån gång i veckan. Dammsuger när man stör sig på att gå på för mycket brödsmulor på golvet. Dammar när man kan börja skriva bokstäver i dammet. Funkar utmärkt 😊

 26. Ojojoj… det här känner jag inte riktigt igen mig i om man säger så! Det låter förvisso väldigt fräscht och fint, men aldrig att vi skulle ha tid och ork (och lust får jag kanske tillägga…) till allt detta så ofta. Här är det lite mer behovsstyrt, och trösklarna är rätt låga… ☺️

 27. Herregud vad duktiga ni är! Sådär städar inte vi. Dammsugning typ 1-2 ggr i veckan, oftast städning av toa en gång i veckan. Dammar emellanåt, typ varje eller varannan månad. Torkar av när det behövs typ. Lister mm vete fasen när det blev rengjort. 😀
  Är mammaledig med 11 månaders och min man jobbar heltid, vi har en 2,5 åring på dagis.
  Avskyr verkligen att städa. Är typ glad över att få in saker i diskmaskinen och orka plocka undan alla leksaker. Köket blir avputsat när det noterats att det är skitigt överallt.
  Längtar tills båda jobbar så att vi kan kosta på oss städhjälp istället!

 28. Ja, det är ju lite kul att höra hur andra gör!

  Har städat prick nyss faktiskt. Så skönt! 🙂
  Vi bor 2 vuxna och 3 katter i en 3a. 2 kattlådor och en fasligt långhårig katt gör sitt, såhär behövs det städas ofta. En gång i veckan gör vi enligt nedan.

  Jag brukar börja med att bädda rent (så kan allt skrufs o kattsand från sängen rasa ned på golvet), sedan dammar jag med dammvippan i fönster, hyllor, bord o tv-bänk, plockar ihop småskit, kattleksaker o prylar, tömmer golvet på alla mindre saker som tvättkorg, prydnadsbord, kattgrejer, återvinningspåsar, grejer i badrummet mm. Ska jag tvätta sorter jag tvätten och slänger in en maskin. Perfekt är det om vi också har bokat tvättid, då åker alla kattfiltar o badrumsmatta ned dit, ca 2 ggr/månad.
  Alla katternas matbrickor, mat- och vattenskålar åker in i diskmaskinen. Sedan får min sambo dammsuga, det är hans jobb. Cirka varannan vecka våttorkar jag golven. Vädrar ur och låter torka. Sedan ställs allt tillbaks på sina platser.

  Badrum (handfat, spegel, toastol) och köksbänk (kaklet, diskhon osv) gör jag separat, oftast dagen efter eller när andan faller på under veckan.
  Försöker tvätta lakan och handdukar i samband med städet så det inte ligger och tar plats i tvättkorgen.
  Kläder tvättar jag på söndagar. Kökshandduk och hand-handduk byter jag ca 3 ggr/vecka.
  Ett par ggr/vecka drar jag av det jävligaste med vår trådlösa lilldammsugare. Hatar grus under fötterna.

  Jag är dock sämst på de där “smågrejerna” som lister, skura duschdörrarna, torka av skåpsluckor och dammtorka hyllor och sådant. Det sker alltifrån 4-12 ggr/år typ. Samma med fönster. Max 1 ggr/år. Fast jag inte gillar smutsiga fönster.
  Tvätt- och diskmaskin gör jag rent en gång/månad.
  Använder grummes städprodukter, tycker de är trevliga. Städservetter/dukar, spray och grönsåpa. Det är svårt att få tag på linoljesåpa mitt i Göteborg, i alla fall den jag gillar. Men det är annars vad jag gillar att torka golven med. Wettex- och microfibertrasor har jag i mängder och använder flitigt.

  Vi har ett stökrum, vårt arbetsrum. Där ser alltid ut som faen pga dåligt organiserat och massa SKIT man aldrig tar undan eller gör sig av med. Har så smått börjat med Konmari, för jag vill ju inte ha en massa stök och högar. Men pga hälsoproblem går det långsamt.

  Jag är erbarmligt lat, men är också allergisk mot unken lukt, sunkiga sängkläder, smutsiga golv och snuskiga handdukar. Så håller det i alla fall på en hyfsad nivå. 🙂

  Och så ingen får för sig att jag plågar mina djur:
  Deras lådor rensas 2 ggr/dag, vatten- och våtfoderskålar diskas ur dagligen. Men diskmaskinen får de åka in i 1 ggr/vecka tillsammans med brickorna de står på.

  Så det var väl det hela. Underligt, har nog aldrig beskrivit mitt städande förr, hehe.

 29. Jag ÄLSKAR att läsa just hur andra gör så tack för detta 🤗 En fråga…linoljesåpa, är det för trägolv eller kan man använda det på annat också?
  Är också nyfiken på vilka rengöringsmedel ni använder 🤓

  1. Världens bästa produkt! Använder till allt (tvättar även med det i maskin) förutom glas och speglar då det är lite fett. Luktar så himla gott och fräscht samt är en helt giftfri produkt och räcker i en evighet. Det brukar finnas på byggnadsvårdsbutiker.

 30. Det är lite märkligt för alltid när jag läser sådana här ordentliga ”husmoderliga” städscheman inser jag att jag lägger betydligt mindre tid på städ/tvätt än många andra, men ändå vågar jag påstå att jag har det renast av alla jag känner 😬 Jag dammsuger källaren varannan vecka och övervåningen där vi vistas mest ordentligt varannan vecka med ett par kortare dammsugningar däremellan på ytor som blir smutsiga fortare tex hall och kök. När jag dammsuger använder jag även det lilla munsstycket till att ”damma” alla ytor så jag dammtorkar sällan med trasa. Städar badrummet varje vecka men duschrummet och gästtoan bara en gång i månad. Golven skurar jag var sjätte vecka. Handdukarna tvättas varje eller varannan vecka och sängkläderna varannan till var tredje. Torkar av ytor i köket vid behov. Så lägger kanske två timmar i veckan utöver tvätten. Behöver aldrig plocka undan för vi har militärisk ordning, var sak på sin plats. Har en ettåring som hittills verkar brås på mig, på gott och ont, haha.

 31. Gillar inlägget, ni är ambitiösa! Städhjälp är det bästa som hänt mig! Varannan vecka och då dammar vi aldrig mellan, om vi orkar dammsuger och fixar vi toorna veckan utan städning. Ambitionen liksom krymper med åren som förälder… och efter utmattning är vi mycket bättre på att ta hand om oss själva och sluta leva upp till en standard vi inte orkar. Fast rätt ofta önskar vi nog att det var mer städat men brukar säga att det nog händer om några år när barnen flyttat😊

 32. Oj herregud så ambitiöst!!! Hatten av! Så där ordentligt städar jag inte ens en gång om året. Själv våttorkade jag köksgolvet i förrgår för första gången sedan nyår (de andra golven är kvar…) Och då har vi tre småbarn som grisar ner förfärligt, usch. Jag hinner/orkar verkligen inte. Hoppas att lite lort stärker immunförsvaret eller något. Skulle behöva städhjälp till mitt hus på 270 kvm känner jag. Men säg det till plånboken 🙈

  1. Vi städar inte heller ens i närheten av så mycket som Clara, men vi mår bra och lever ändå 🙂

 33. Oj. I perioder när vi inte har städhjälp har jag aldrig prioriterat så noggrann städning. Ngt jag funderat på mkt är frekvensen på tvättandet av lakan. Max att jag tvättar en gång i månaden i normala fall. Men så har jag stenhårda krav på hela familjen hur man ska se ut när man befinner sig i sängen. Ren från topp till tå och aldrig kläder som man haft hela dagen i sängen. Då kan man väl ändå inte behöva tvätta varje vecka??! Eller är jag ohygienisk då?

  1. Nä vi tvättar inte heller lakan så ofta. Jag är mer på nivån att jag byter och tvättar när jag tycker det behövs. Vi håller oss fräscha och friska ändå.

  2. Vi byter lakan en gång i veckan men då har vi oftast 2 barn i sängen som nog är de största anledningarna till det. Hade jag som badar varje kväll innan läggning sovit själv hade jag nog bytt varannan var tredje vecka. Men då är jag också sån som njuter av att lägga mig mellan renbäddade svala lakan typ mest av allt.

  3. Jag byter också lakan högst en gång per månad. Brukar ha som regel att byta efter varje menstruation så slipper man läcka på nybytta lakan. Går också och lägger mig ren så tycker inte det behövs oftare, man har ju dessutom en pyjamas mellan sig själv och lakanen. Örngott byter jag oftare, efter behov. Visst njuter jag av att sova i rena lakan, men tycker det är besvärligt och tråkigt att byta lakan och framför allt att hänga dem på tork efter tvätten. Har för liten torkställning så de blir alltid skrynkliga. 😛

  4. Jag byter lakan två ggr i veckan. Det är väl det enda jag är noga med när det gäller rengöring/städning. Överhuvud gillar jag tvätt och strykning och tycker illa om att ha smutsig tvätt liggande på vänt. Övrig städning sker ”efter behov”.

  5. Å, så skönt att läsa din kommentar om tvätt av lakan!! Får halvt panik när jag läser i tidningar etc om vikten av att byta sängkläder varje vecka… Orka!? Inte ens om jag var ensamstående, men med familj, nej inte en chans! Numera duschar man ändå i princip varje dag så smutsig är man ju inte! Äsch, jag tvättar lakan omkring en gång i månaden och det känns helt okej.

 34. Vilket passligt inlägg för mig som precis avslutat en storstädning hemma! Nästan vårstädning även om det inte är vår.. normala rutinen är att ta vardagsrummet först, då det är störst och det rum jag tillbringar mest tid i. Plockar undan, dammar av mina blommor med våt trasa och lite gulsåpa (tycker den luktar så gott), dammtorkar alla andra ytor, och sen dammsuger jag och skurar, också med gulasåpa. Sen river jag av sängkläderna i sovrummet, dammtorkar/dammsuger/skurar och är det inte regn och blåst öppnar jag fönstret på vid gavel för att vädra. Bor i Skåne så är sällan för kallt för det. Badrummet tömmer jag papperskorg, byter handdukar, rengör handfat och toalett med klorin och sen såpavatten. Tar bort hår från golvbrunnen i duschen och byter matta alternativt slänger den i tvätten. Sen köket! Brukar hålla det rent och städat, men torkar av alla ytorna, dammsuger och ibland torkar jag luckorna med såpavatten och eftertorkar med torr kökshandduk då luckorna är mörka och matta, så damm och fläckar syns i solljus. Sist ställer jag i ordning i hallen, dammsuger den och sorterar bort eventuell gammal post som ligger där. Sen skurar jag ALLA rum, och sist bäddar jag sängen när allt annat redan luktar gott. Städar jag extra mycket, som idag, kastar jag ut filtar, kuddar och täcken på balkongen, flyttar på möbler, rensar skåp och lådor, dammsuger lister och våttorkar allt från speglar till lampknappar och handtag. Dammsuger soffan, dammar mattor, tvättar madrasskydd, och slänger skit man samlat på sig. Är jag lat/trött/stressad är veckostädningen att rengöra köket och badrummet, och bara plocka undan det värsta. Ibland orkar man bara inte.

 35. Jag städar köket, hallen och vardagsrummet varje dag. Då dammsuger jag och plockar undan samt torkar köket. Detta för att det är trevligt att ha det fint där vi tillbringar mest tid. Plockar gör vi också konstant. Städar toaletter och byter handdukar samt byter rent i sängarna en gång i veckan men ingen speciell dag. Skurar sällan och borde tvätta fönsterna oftare. Dammsuger övervåningen kanske var fjortonde dag.

 36. Tycker genuint illa om att städa och gör det alldeles för sällan och dåligt. Men jag fick med mig fina ”slarvstädtips” hemifrån så jag känner mig nöjd med att just slarvstäda. Livet är för kort för att bry sig om lite/mycket damm på hyllorna… Vi trivs lika bra i vårt hem ändå!

  1. Hatar att städa också, mycket! Men damm hatar jag tyvärr också… kanske behöver jag gammaldags städerska, men hen ska inte använda för många kemikalier.

 37. En gång i veckan:

  Först plockar i samtliga rum i huset och lägger var sak på sin plats. Köket, torka rent med trasa alla luckor, spis, ytor osv (torka spis, ytor görs oftare), rensa kyl och torka där med. Sen en anna trasa för att torka av i alla rum på vanliga ytor som blir dammiga (inte högst upp på skåp, någon gång per år). Dammsuger endast kök och hall som är länkade till varandra varje vecka, hela huset kanske en gång i månaden och då även torkar golven. Avslutar med att städa badrum med vim handfat, toalett och golv, wcanka i toaletten, sen vatten med duschsslangen på slutet. Byter också handdukar och lakan i och med detta. Skakar även mattor i kök och hall (och resten när hela huses tas). Brukar alltid tvätta i och med detta också, dagen efter kör jag ofta lite vikning. Städ och tvätt mina sysslor. Mannen tar matlagning och disk. Handling, sopor och övrigt gemensamt.

 38. Numera – 57 år gammal och 4 utflugna barn och mitt hem är en underbar liten lägenhet på 50 kvadrat. Varmt och lättstädat. Dammningen tar ett ögonblick. Dammsuger hall och kök nästan varje dag, jag skyller på min katt. Har sytt egna trasor av nött frotté och urtvättade gamla bomullstyger, använder bikarbonat, ättika och grönsåpa till alla utrymmen. Kryper runt på alla fyra när jag torkar golv, har alltid gjort, känns inte som det blir rent annars. Jag har Sveriges minsta badrum – åtminstone nästan – det tömmer jag en gång i veckan på allt löst, tömmer kattlådan på sand och ställer i såpvatten, spolar runt med duschen, sen gör jag rent toa och spegel, handfat, skrubbar kakel och golv, brunnen kanske varannan månad, den är gammal och måste skruvas upp. Slutligen duschar jag allt, återställer ordningen med fräsch katt-toalett och alla pryttlar, tänder ett värmeljus i aromalampan med eterisk olja gärna med rosmarindoft. Köket håller jag efter varje dag, jag älskar mitt kök och tillbringar nästan all min tid där när jag är hemma. Jag är jättedålig på att tvätta fönster, alltså jag gör det, men hur jag än bär mig åt blir det ränder på fönstren. Byter sängkläder ungefär varannan vecka, vädrar de däremellan på balkongen ibland. Jag tycker om att pyssla hemma, göra fint, fixa med blommorna, dra runt med möblerna, organisera och hitta på nya små lösningar för hyllor och tavlor, korgar och garner.

 39. Imponerad av alla som orkar och hinner städa efter jobbet en torsdag kväll 😅 Här är vi hemma kring 17 och då ska det lagas mat och sen träning för mannen och ena dottern. Men försöker få till dammtorkning eller städa en av toaletterna tors eller fre. Annars blir det ofta lördag som får offras till att städa och storhandla. Vi städar ordentligt en gång i veckan. Varannan vecka mera noggrant då dammtorkar, dammsuger och skurar vi. Torkar skåpluckor, handtag på dörrar. Varannan vecka dammsuger vi oftast bara. Toaletter inkl golv och dusch/badkar städas ordentligt varje vecka, däremellan extra städ vid behov av handfat o toastol under veckan. Handdukar bytes var tredje dag. Renbäddar varannan vecka. Vattnar blommorna en gång i veckan. Filtar dammas o vädras/tvättas nångång vid behov.
  Vi ser alltid till att det är rent och diskat i köket varje kväll. Tvättmaskinen går i princip var o varannan dag 🙂
  Försöker prioritera i vardagen så detta funkar för oss! Vi hjälps åt och fördelar det som ska göras på en vecka! Sen börjar allt om igen.. .

 40. Tycker också er städrutin verkar rejäl! Skulle behöva ta efter.. Värst för mig är också plockningen, för både min man och jag lägger grejer överallt, och bor på ganska liten yta. Och många prylar har typ ingen ordentlig förvaringsplats? Bortsett från den biten gillar jag att städa, köket rengör jag varje dag och dammsugning i hall, vardagsrum, kök görs varje eller varannandag pga hundar som får med sig in smuts. Resten av huset dammsugs en gång i veckan typ. Toaletter en gång i veckan. Ett annat jobbigt städmoment är soffan. Hatar att dammsuga soffan!

 41. Det där låter som en riktigt noggrann städning i mina öron! Mycket bra jobbat – varje vecka! En fråga: hur lång tid tar allt detta?

  Vi gör så att jag plockar undan allt från golvet och lägger ut mattorna, min man dammsuger och jag städar badrummet. Max en gång i månaden moppar jag nedervåningen. Övervåningen är ganska bortglömd städmässigt tyvärr – men vi är inte så mycket där heller. Idag städade jag dock toastol och handfat däruppe. Imorgon kanske jag tar golven… Tack för peppen! 🙂

 42. Att städa så mycket som ni gör vid ett och samma tillfälle skulle jag aldrig orka.
  Här hemma plockas det varje dag, lite grann hela tiden (med en bebis och en 5-åring hemma blir det som bekant lite rörigt), en maskin tvätt nästan dagligen, och kök/disk efter varje måltid. Badrummet tas ca en gång i veckan ordentligt, dvs rengör golv, toalett, handfat och utsidan på tvättmaskinen med grummesåpa och handdukarna byts ut. Däremellan spolas toastolen av med duschen (Utvändigt och invändigt) kanske två gånger veckan och handfatet sköljs av snabbt dagligen. Dammsugning sker en gång i veckan och golven skrubbas kanske en gång i månaden (om ens det..). Dammar och dammtorkar gör jag när det faller mig in, ungefär en gång i månaden med och bara några ytor i taget. Sängkläder byts varannan vecka ungefär. Både jag och min sambo är egentligen riktiga slarvpellar och det är först på senare tid vi fått lite mer ordning här hemma.

 43. Underbart inlägg!

  Jag plockar varje kväll när barnen nattas/somnar. De vill ha mig i rummet när kvällssagan går så då kan jag plocka. Brukar kunna ta mig ut och plocka resten av lgh allteftersom de somnar.

  Disken tas direkt efter middagen, så köket är rätt ordnat redan innan nattning.

  Jag försöker städa (damma, dammsuga, svabba) varje torsdag men på en barnvecka blir det ofta fredag när barnen åkt. Badrum tar jag på lördagsmorgonen för då tömmer jag hela rummet och just duschar av och såpar allt innan även jag åker i duschen! Tvätten brukar jag oxå försöka helgen när barnen åkt – då kan tvätten torka i barnens rum, haha. Men lakan byts i stort sett varje vecka.

  Det jag är dålig på är att tvätta fönster och speglar. Samt att våttorka, det blir mest med dammvippan varje vecka 🙂

 44. Wow! Det där kallar vi också storstädning! Så höll vi ungefär på i vår tvåa men i radhuset och med två små blir det mer efter behov. Varje vecka dammsugning och toaletterna, men torka köksluckor körs mer vid behov och när andan faller på. Våttorkning och lakanbyte kanske en ggn per månad och likaså duschrengöring. Ibland sparar vi till och med övervåningens dammsugning så det går två veckor. Intressant med våttorkningen… rekommenderar du metoden även på plastmattor, laminat och parkett?

 45. Det är helt sjukt att ni städar så där mycket en gång i veckan. Underbart efteråt men ojojoj. Skulle gärna beundra hur rent det blir. Imponerande.

 46. Är hemma för utmattningssyndrom sen ett tag så för att inte ha allt för tråkigt städar jag typ jämt. Gillar det 🙂 är så sugen på en robot, men… har gammalt hus med höga trösklar. Hur funkar det? Har ni höga trösklar?

 47. Kan du visa bild på era skurdon som du lärt dig av mormor? Jag förstår inte riktigt och skulle behöva tips!

 48. Våran (läs min)vecko städrutin går till på så sätt att jag börjar på övervåningen med renbädd av våran och minsta barnetssäng,övriga barns sängar varannan vecka då dom vara bor här på halvtid, plockar iordning på sovrum, badrum/tvättstuga och hall. Viker och sorterar in tvätten, våtdammar, dammsuger och våttorkar alla rum. Badrummets interiör skuras från tak till golv inkl tvättmaskin/torktummlaren. Golvet knäskuras. Dammsuger och våttorkar med nedåt i trappan. Plockar iordning nedervåningen (kök, tv-rum, hall, badrum) våtdammar alla ytor utom högst upp på skåpen, dammsuger, våttorkar golven. Badrummet städas enligt samma princip som övervåningens badrum. Alla handdukar och disktrasor byts flera ggr i veckan och därutöver vid badrumsstädningarna. Städar oftast på måndagar 😁Fönstren putsas 1ggn/månad

 49. Mums gillar också sånt här! Blir så inspirerad. Men så rejält städar vi nog bara ett par ggr per år 😅 dammsuger och städar toalett(stolen) varje vecka. Och plockat undan prylar och röjer på disken flera ggr/vecka. Thats it. Älskar dock att städa om det finns tid och ro! Men med jobb och barn i full rulle försöker jag prioritera annat som är kul/avslappnande 🙂

 50. Du har glömt några viktiga detaljer. Hur många timmar tar rubbet? Låter som ett femtimmarsprojekt för två man i mina öron. Blir helt matt av din beskrivning, grymt nöjd när vi orkar dammsuga 2ggr i månaden o tvätta golv var sjätte vecka…

 51. Jösses vilken jättestädning! Jag inser ju att det är vad som behövs för att det ska bli rent. Hos oss är det rätt snuskigt under badkaret, det är kladdigt damm på listerna, spindelväv i taket, damm i fönstrblecken osv. Plockar, dammsuger, moppar och städar badrum och toa varje vecka. Torkar ytorna i köket. Känner mig nöjd sen när det ser rent ut på ytan och försöker bara tänka bort allt snubbet.

 52. Jätteintressant!!! Mer av sånt. Jag undrar verkligen hur folk gör med sina vardagsbestyr- framförallt städ, tvätt och disk. För det känns som det är det ända vi gör här hemma.. och jag brukar fundera på om andra gör annorlunda. På nåt smartare vis liksom. Så de slipper hålla på med det hela tiden!

  Vi har storstädat idag. Så här brukar det gå till:

  Mormor och morfar kommer och tar ut hunden och barnet på en lååång promenad. Mannen städar köket medan jag plockar, sedan dammar. Jag drar av lakan (varannan vecka, men vädrar varje) och hänger ut täcken på balkongen. Sen städar jag badrummet medan mannen dammsuger. Den som blir klar först våttorkar. Thats it. Samtidigt som jag springer upp och ner till tvättstugan såklart..

 53. Vår städrutin har sett olika ut under årens lopp. Nu är våra killar 15 och 18 år och de senaste tre-fyra åren har vi gjort så här: Fredag eftermiddag och alla får komma hem från skola och jobb och slappa en stund. 17.30 är det samling i köket. Var och en väljer det den är sugen på att ta tag i den här veckan. Alternativen är: dammsuga nere, dammsuga uppe, gå med dammvippan, städa toaletterna, sortera återvinningen, städa diskbänk, spis och fläkt i köket, våttorka hall- och köksgolv. Ibland finns det bonusalternativ som att sortera tvätt eller byta lakan. Blir man färdig med ett moment tar man tag i ett nytt. Med fyra städare i full gång går det fort. Killarna är med en halvtimme. Jag och min man fortsätter ofta en liten stund till. Har femtonåringen valt toalettstädningen ena veckan kanske jag är snabb att hugga den nästa vecka. (Om han inte har städat så noga som jag tycker det ska vara så blir det ändå inte totalt ofräscht över tid.) Min man är lång, så när han dammar kommer han åt ställen som jag inte ens ser. När jag dammar veckan efter kanske jag istället hittar dammet mellan spjälorna i kökssoffan. Kort sagt så känns det som vår städning går fort och nästan inte blir tråkig, eftersom man inte gör samma moment varje vecka. Det känns också som om vi knyter samman familjen genom att göra detta tillsammans. Inget tjat, alla vet vad som ska göras. Och som tonårsmamma så tycker jag ju att det känns som att vi ” umgås” och har det riktigt trevligt den där stunden. Sen är det åter till datorerna igen 😄

 54. vad gräsligt med städningen… hatar det. Varandra vecka städar jag badrummet, varandra vecka köcket osv. Och: bara ett rum varje gång. Annars blir min humör alltför daligt. Har städningsallergi.

 55. Städning är lite som terapi för mig (har ej barn utan endast sambo) så jag städar lite varje dag, dammtorkar en dag, skurar toalettgolvet annan och torkar rent köksluckor en tredje. Det enda jag rengör varje dag är spisen, min farmor sa till mig när jag var liten “den som har en ren spis, den får fina barn” det sitter kvar hos mig än idag och farmors röst ekar alltid lite i bakhuvudet när jag står där och skrubbar.

 56. Jag trivs inte med känslan av långsamt förfall efter en stor veckostädning så delar hellre upp över veckans dagar så känns det alltid fint. Tar oftast inte mer än max 20 min per kväll . Tar även ett varv varje kväll och ser till att alla saker ligger på sin plats så tar det aldrig för lång tid i taget.
  Måndag Lägg handdukar och trasor från kök och badrum i tvätten.Snabbtorka badrumsvasken. Dammsug nedervåningen. Torka golv. Sortera sopor vid dagislämning. Tvätta 60 graderstvätt.
  Tisdag Torka damm på övervåningen. Byt sängkläder antingen i vårt rum eller hos barnen (varannan vecka). Dammsug övervåningen. Torka golv i ca en gång i månaden. Tvätta mörk 30 grader.
  Onsdag Städa badrummen. Töm soppåsar och fyll på toalettpapper. Byt hand-handdukar och kökstrasa. Tvätta vit 40 grader.
  Torsdag Torka damm på nedervåningen. Städa köket (kakel, spis, bänkar, köksvask, torka lite på kylskåpshyllorna + torka damm på möbler och i fönster). Tvätta ljus 40 grader
  Fredag Dammsug på nedervåningen. Byt små handdukar på badrummen och trasan i köket. (Har norska gasvävs-trasor som kan tvättas hundratals gånger). Stryk.
  Sen tar vi en gång om året ett rum i taget och rengör absolut allt som kan rengöras i det och går igenom varje pryl och rensar och organiserar. (fördelar rummen jämnt över året.)

  1. Någon gång ibland när hela huset av någon anledning är kaos (barnkalas? jul? besök?) så är det så skönt att slippa stressa upp sig som jag annars lätt kan göra. Nu för tiden tänker jag bara att jag har min rutin, och oavsett vad som har hänt så kommer städrutinen att få ordning på det.

   Jag tycker även att det är viktigt att komma ihåg att det är svårt att åstadkomma annat än en förbättring när man städar! Har jag bara fem minuter att lägga på städrutinen en viss dag så får det duga med fem minuter – det kommer garanterat att bli renare än innan och nästa vecka kanske jag har mer tid att lägga på motsvarande veckodags städrutin och då får det bli noggrannare den gången.

 57. Vi har städhjälp 1g/månad som dammar och skurar/torkar hela huset, BÄSTA beslutet jag tagit. Både min sambo och jag avskyr att städa, så det köper oss både frihet, ett rent hem och tid att göra annat som ger oss mer glädje. Jag är faktiskt hellre kvar några timmar till på jobbet för att betala städfakturan än att städa själv. Tycker om mitt jobb men avskyr att städa, så en bra deal för oss 🙂 Till vardags har vi robotdammsugare och plockar saker kanske 5 min/dag, då hålls det rent nog för dammsugaren och oss (inga barn i hushållet dock 😉 )

 58. Läste också ditt inlägg om städning med stort intresse – underbart att läsa om vardagsbestyr som städning 🙂 Jag reagerade som många andra här – oj så noggrant ni städar varje vecka! Måste vara härligt med såna riktiga städrejs med partnern! Kan tänka mig att ni inspirerar varandra till att hugga i. Linoljesåpa, mm…

  Här orkar vi sällan städa så noggrant tyvärr… Har en 7-åring, en 9-månaders bebis och en hårig gammal katt hemma så måste säga att den dagliga vardagsstädningen upptar all tid. För att inte klafsa runt i grus, katthår, matrester och jag vet inte vad dammsuger jag tex varje dag. Köket våttorkas i stort sätt varje kväll för att inte lillan ska kräla runt i smuts morgonen efter. Ytorna dammas dessvärre ytterst sällan men med dammsugning så ofta hinner åtminstone dammet sällan hopa sig så mycket… Det blir mest vardagsrumsbordet som torkas av med en trasa vid behov. WC-stol och handfat försöker jag städa en gång i veckan åtminstone (svamp, wettex-trasa och 7-generation badrumsrent efter tips från dig faktiskt!). Det är inte alltid jag hinner med dusch, badkar och golv också (beror på hur samarbetsvillig lillan är just då), men isåfall blir det veckan efter.

  Det jag är nästa mest noga med är att byta till rena lakan en gång i veckan. Känslan av rena lakan är ju alltför härlig för att inte få uppleva den så pass ofta.

  Lister, ugn, soffklädsel mm minns jag knappt när jag rengjorde sist. Vill knappt tänka på allt smuts som har samlats där. Och i frysen finns ett tjockt lager is.

  Jag och min sambo städar gärna tillsammans när vi ska få gäster men i vardagen när jag är föräldraledig är det mest jag som städar och det är absolut jag som bryr mig mest. Men jag hade gärna haft era helgstädningar här som sagt, så duktiga ni är!

 59. Herre jösses, vad ambitiöst! Vi har städhjälp varannan vecka. Däremellan plockar vi undan lite och torkar av bänkytorna i köket varje kväll efter middagen. Inget mer (såvida det inte är nödvändigt pga barn som kissat på badrumsgolvet typ). Funkar det också.

 60. Ojoj, så mycket många städar. Jag ska nog inte beskriva vår städ-“rutin” (ja, citationstecken är ett måste!) för noga för att inte skrämma slag på någon känslig läsare, men den som vill kan läsa mellan raderna… En psykolog jag träffade via företagshälsovården när jag just blivit utmattningssjukskriven gav mig följande frågelista för när man behöver städa som jag till fullo har anammat som min:
  – Är det fara för liv och hälsa?
  – Kan det användas för kemisk/biologisk krigföring?

  1. Jag var tvungen att läsa en gång till och se om jag förstått rätt. Det FINNS alltså människor som har vår storstädning, den vi gör två gånger om året, som veckostädning! Blev först orimligt provocerad, som om någon automatiskt hade anklagat oss för att vara ohygieniska 🙈 Ska framöver anamma Kis kommentar.
   Är också intresserad av vilka rengöringsprodukter ni använder.

 61. Kul inlägg och alla olika svar! Skulle vilja se skurborstarna? Och hur du lindar trasan runt. Min mamma gör något liknande. Kram!

 62. Ååååh vilket (sjukligt) tillfredställande inlägg 🙌

  Jag älskar känslan av att det går JÄMNT UT.

  Det kan betyda tex att jag byter sängkläder innan jag dammtorkar och dammsuger (så allt bös och damm åker ner ofc), att sängkläderna sedan är tvättade och torkade innan städningen är klar och att allt annat inklusive jag själv (och barn) är duschade, tvättade i håret och har nytvättade pyjamasar innan vi lägger oss. Oooh blir helt till mig.

  En fint och “rätt” flöde går jag igång på 🙈 Pricken över i:et är ju om det går jämnt ut med att köket blir helt fint från bråte och att en omgång disk behöver köras och sen piper färdig lagom tills allt börjar bli klart. Det kan betyda att veden behöver fyllas på och att det görs innan vår dammsugare Hetty ska köra runt och medan hen dundrar runt i källaren och blir klar där så är övervåningen precis redo för dammsugning och veden är påfylld och det skräpet kommer med Hetty. Mattor hängs ut och kommer in med frisk luft när allt annat är klart. Golven tvättas minst 1 gång varje v.

  Jag älskar känslan av rent. Och allra helst när jag fått jobba ostört i ett korrekt flöde (“med” 6-åring och 6-månaders).

  Mvh
  Kul tjej 🤓🤭

 63. Herregud vad vissa städar, Clara med make framför allt men många här i kommentarsfältet också.
  Jag plockar, konstant. Jag avskyr massa prylar framme, jag vill ha tomma ytor på bord och bänkar.
  Sen dammsuger vi och städar av badrummet vid behov och röjer förstås köket dagligen efter matlagning och disk. Men i övrigt städas det någon gång då och då, aldrig regelbundet på viss dag eller tid och dammtorkning och våttorka golv och sånt sker någon gång i kvartalet, typ. Byta lakan, max en gång i månaden. Jag tycker vår vardag är fullspäckad ändå med jobb och barn och handla mat och laga mat och köra till barnens aktiviteter och allt annat så hur folk har tid över att städa så mycket förstår jag inte. Då sitter jag hellre i soffan med min man och ser något bra på tv när barnen gått och lagt sig. 🙂

 64. Vilket härligt inlägg!
  Jag har två hundar så det dammsugs i princip tre gånger i veckan här. Mycket päls och grus, men desto mindre rester under matbordet..
  Är desto sämre på att torka golven vilket skurtrasans färg skvallrar om de gånger jag gör det.

  Eldning är basalt för mig, i både köksspis och öppen eldstad. Inför att jag ska städa så gör jag allt ”smutsigt och dammigt” först.
  Bär in ved. Slänger sängkläder i tvätten. Viker in torkad tvätt och sorterar den där klädhögen i sovrummet. Vattnar blommor och nyper av vissna blad.

  Blir vansinnig på min sambo som inte alls tänker som jag.
  Typ, dammsuger sovrummet för att därefter bädda rent=damm från nya textilier..
  I mitt huvud är det i helt fel ordning.

  Tack för en makalös blogg!
  Spännande att läsa alla kommentarer här.

 65. Jag är motsatsen till en plockare, jag är en “släppare”. Har förmågan att alltid lämna högar och kaos efter mig. Önskar jag hade haft det i mig att jag kunde göra små insatser mest hela tiden, men det har jag alltså inte. Och på vardagar efter långa arbetsdagar och en rätt kaosartad tillvaro på det stora hela finns noll ork att “delstäda” som en del här gör, vilket också låter avundsvärt. Så det som funkar här är att avsätta en viss tid i veckan och köra ett race då, röja och städa av. Ofta lördag, så man får njuta lite av det sen… Kanske hinner jag få undan det värsta på fredagen då jag brukar försöka gå lite tidigare från jobbet.
  Att renbädda en gång i veckan är inget arbete, tycker jag, jag njuter desto mer av att kunna krypa ner i renbäddat på helgen.

 66. Ja! Superintressant att läsa om hur andra städar. Så där ofta och noga blir det verkligen inte för mig. Är inspirerad av badrumsrutinen och ska städa så nästa gång.

 67. Vilken underbar läsning 🤩 förr städade jag som er varje vecka fast ännu lite mer. Sköljde ur alla ljuskoppar, vädrade allt, osv. Men nu sen vi fick barn har jag tappat det helt. Dammsuger iofs minst en gång per dag och plockar undan ALLT varje kväll. Samt torkar av bänken i köket och ser till att allt är städat där. Men alltså, jag kan inte minnas senast jag moppade eller dammtorkade… 🙈 undrar även hur länge vår toa kan stå ostädad ibland… Haha.. på ett sätt skulle jag vilja ta nya tag och städa varje vecka ordentligt som ni men det känns typ helt omöjligt i dagsläget 🙃

 68. Helt fantastiskt! Och det är ju så man gjorde förr; min mamma och mormor fredagsstädade alltid. Men det måste ju ta hela dagen?? Jag kommet aldrig längre än att plocka undan lite och dammsuga. Då har det gått en timme och jag är genomsvettig och andfådd efter att ha städat i alla hörn och under sängar och soffor.

 69. Liksom många andra reagerar jag på att ni städar så mycket, rena storstädningen varje vecka. 😳 Jätteintressant inlägg och alla kommentarer. En fråga till alla som har lust att svara: varför tvättar så många handdukar så ofta? Man är ju alltid ren då man torkar sig?

  1. Vi byter handdukar i badrummet nästan varje dag för att även om man tvättat händerna innan man torkar sig är det alltid lite glitterlim, snor eller annat kvar när barnen torkar sig. Och sen tycker jag att just handdukarna blir ganska ofräscha iom att de är blöta så mycket. Badlakanen byter vi kanske var tredje dag men då använder vi alla samma handdukar.

   1. Hanna W, det var ju bra och rimliga anledningar förstås, tack för att du tog dig tid att svara! 😊

 70. Älskar detta inlägg! Jag gillar också att städa men tror jag skulle gilla det ännu mer om vi städade som er, tillsammans! Bra med lagarbete 😊

 71. Städfirma var 14e dag, haft i 12 år. Dammsuger ngn gång emellan samt torkar av handfat och toalett. Och plockar grejer såklart. Skönt att slippa allt det andra.

 72. Jag har aldrig lyckats få in någon städrutin trots flera år i kollektiv med städscheman m.m.
  MEN sen jag fick barn är jag ett stoooort fan av två saker:
  1. ALLT har sin givna plats och finns inte en tydlig plats så skapas den. På så sätt blir det inte lika stökigt. Det blir lättare att plocka undan och jag slipper ångesten som kaos ger mig.
  2. Robotdammsugaren 🙏🏼 Dammsuga är mitt värsta, värsta. Nu gör roboten det åt mig och barnet älskar roboten så den går minst tre pass om dagen vilket är att rekommendera då den inte är lika strukturerad som en människa som dammsuger.

  Resten blir lite när det faller sig på. När jag råkar se att det är skitigt nånstans. Extremt ostrukturerat men vi överlever verkar det som.

 73. Här hemma med två barn och en hund boendes på en bondgård så dammsuger vi VARJE dag. Det blir så in i Norden smutsigt. Golvtvätt en gång i veckan ihop med toaletter. Men det där dammandet i fönster mm gör vi en gång i månaden ungefär.

  Sen är det det där skafferiet som jag ”tänkte städa” i ett år nu… Men den dagen kommer! Typ samma dag som månen ramlar ner

 74. Själv har jag städhjälp varannan vecka som gör storstädning. Bland det bästa vi gjort!
  Men ibland gör vi en riktig grov rengöring då jag gör rent element, golvlister etc. Brukar då tvätta golven, soffan och sängarna med ångmopp. Älskar känslan efteråt för då känns det verkligen rent!

  Älskar också att hänga ut sängkläderna på vädring. Det gör vi varje helg när det är kallt. Tyvärr har det inte varit många kalla dagar den här vintern.

 75. Hej!
  Har också funderat mycket på andras städning! 😊
  Måste bara passa på att fråga, får ni ert badrumsgolv rent, och hur gör ni i detalj med rengöringen? Tyckte att ert var så väldigt fint, så vi köpte ett nästan likadant till vårt badrum. Superfint, men så svår yta att få rent! Det känns fläckigt och smutsigt även efter städningen!

 76. Vad använder du för städprodukter? Miljömärkt svanen såpa osv,,,,
  Tack för inlägget och allas kommentarer, blev peppad =)

 77. Hej, vi städar en gång i veckan, oftast fredagar – annars blir det inte helg😄
  Byter alternativt vädrar sängkläderna, byter ca var fjärde vecka. Dammsuger övervåningen där sovrummen ligger, golv och med borste på övriga ytor. Plockar i ordning i alla rum. Ut med mattor och kuddar, täcken på nedervåningen och vädrar dessa utomhus. Dammsuger och våt- dammtorkar vardagsrum, kök och farstu och hall. Rengör i badrummet, Spegel, handfat och toastol. Torkar golven i kök, farstu och badrum varje vecka. Storstädar två gånger per år, innan midsommar och innan jul. Och då är det ett mer grundligt röj och vi går igenom precis allt. Tvättar fönster och skurar duschen, byter gardiner osv. Extremt mycket tvätt i samband med detta också. En mellanvariant sker innan påsk. Då torkas golven på övervåningen också och “vintern” städas ut. : ) Trasmattorna tvättar jag i 2/3 grönsåpa, resten tvättmedel.

 78. Oj, jag städar inte alls så noga. Jag städar en gång per vecka, dammsuger och torkar golven, plus städar handfat och toalett. Torkar av kakel och ytor vid behov, precis vid handfatet blir det varje vecka men inte resten av kaklet. Dammar gör jag varje-varannan vecka, torkar då av alla ytor med fuktig trasa. Jag brukar aldrig piska eller skaka kuddar i soffan, däremot dammsuger jag soffan (och kuddar) och kör kuddöverdrag i tvättmaskinen då och då.

 79. Kära nån! Hur lång tid tar detta? Vad gör barnen medan städning pågår (förutom att de städar det de kan)? Avis!

 80. Intressant att få veta hur andra gör, men inser att vi lägger väldigt mycket mindre tid på städning. Men prioriterar annat😊 vad jag vill veta däremot är hur mycket vatten, ättika o diskmedel sätter du när du kokar disktrasor? Älskar husmorstips!

 81. Hej! Jag vill nästan göra en punkt för punkt “Veckostäd-lista” av ditt blogginlägg och ge till mina barn som behöver lära sig städa. Där har jag minsann misslyckats lite som förälder. “Så här gör man för att få det rent!” Jag skulle bara göra ett par minde justeringar för att få det perfekt som jag gillar…. Du kanske ska skriva en barnbok! 🙂

 82. Vi har en städMicke som kommer hem till oss en gång i månaden och storstädar. När han kom till oss första gången så fick vi berätta hur vi ville ha det, och vår prioriteringslista blev då badrum, kök, alla golv och sen resten om det blev tid kvar. Honom är jag innerligt tacksam för.
  Däremellan håller min make rent med dammsugning, tvätt och plockande varje dag.
  Mitt uppdrag är att dra hem kosing som finansierar det hela.

 83. Underbart inlägg!
  Två gånger per år gör vi en riktig storstädning med torkning av lister, fönsterputs, tömning av alla lådor m.m. Varje fredag alt. lördag har vi dock städdag. Plockar undan papper och leksaker, går till återvinningen och viker kläder som läggs in i lådor och garderober. Dammsuger hela huset och gör rent badrum och lilla toaletten. I köket är vi extra noggranna för vi är en riktigt bak- och matfamilj så där torkar vi golv och dammar ordentligt.

 84. Underbar läsning!!
  Jag är en sån som tycker om att städa och mår så bra när det är färdigt. Vi gör ungefär som ni men jag renbäddar varje onsdag och städar torsdag för tar för lång tid att renbädda och städa samma dag. Försöker plocka undan dagligen men onsdag kvällar ska det plockas undan ordentligt så att städningen går smidigare på torsdagen, för det är ju plockandet som är drygt och tar tid. Kort så består veckstäd av damma, dammtorka alla ytor, dammsuga, våttorka golv. Badrummen städas, inkl väggar dusch osv. Mattor ruskas. Övrigt städ som torka ur lådor, garderober, avlopp, putsa fönster, tvätta sofftyg osv blir lite mer när andan faller på… Dammsuga gör vi även nästan varje dag i kök och hall. Där turas alla i familjen om, även barnen såklart. Har tre barn, 10, 7 och 6 månader. Stora barnen städar alltid sina rum själva, dammtorkar alla ytor, dammsuger och våttorkar. Sjuåringen brukar få hjälp eller att vi i smyg “efterstädar” men stora tjejen är superduktig och, på helt eget in initiativ, diskar prydnadssaker och duschar blommor och städar så rent och fint! Barnen drar även själv ur sina sängkläder innan skolan varje onsdag morgon, vi behöver inte ens påminna, så bra sitter den rutinen!
  Men viktigast av allt… När städningen är klar på torsdagen och barnen lagt sig:tända ljus och äta något gott! Belöningen är superviktig😊❤️

 85. Oj, så där strukturerat och regelbundet är det som jag försökt framföra till sambon i många år! Dock kanske nog vissa saker skulle kunna göras lite mer sällan 🙂
  Men med vår situation som bonusfamilj med 6 barn mellan 3 och 19 år, varav hälften inte behövt lyfta ett finger under hela sitt liv så är det aningen tungt att dra hela lasset, alternativt tjata ihäl sig varenda vecka. T.o.m den enkla uppgiften att var och en i familjen har en diskmaskinsdag var har varit för stor, och numera är det bara mina barn och jag som har varsin, sambon tar 4 dagar då han inte heller orkar med tjatet.
  Stökigt blir det såklart, med barn och deras kompisar så är vi allt mellan 8 och 15 personer i huset samtidigt.
  Men inom några år börjar ju barnen så småningom flytta ut, så efter det kan jag börja städa på det sätt jag egentligen vill 🙂

 86. Är så himla glad för detta inlägg! ♡
  Första gången jag läste det tänkte jag “kära nån!”, och blev nästan förskräckt över hur ordentligt ni städar!
  Sen insåg jag hur fruktansvärt äckliga vi är som inte städar så…

  Städning är det värsta jag vet, jag blir vansinnig så fort jag tar i dammsugaren. Maken har ännu högre smutstålighet än jag, så att hoppas på att han ska ta tag i det hela har varit lönlöst. Tills jag visade honom detta inlägg, och vi kom fram till att vi ska börja städa tillsammans.
  Nu gör vi det, varje torsdag! Första gången vi gjorde det, vilken känsla alltså! På 4 år (sedan vi flyttade in alltså) har vårt hem inte varit så rent! Hela hemmet doftade rent, och vetskapen om att varenda list och hylla var dammtorkad, var helt otrolig!

  Tack, tack, tack Clara för att du räddat vårt hem och lärt oss städa, tillsammans! Är dig evigt tacksam! ♡

 87. Såå härligt att höra om andras städrutiner- om de är grundliga dvs 😉 Vilken er är! Jag börjar också alltid med att plocka undan, diska, lyfta upp mattor, starta tvätt/diskmaskin om det behövs. Sen tar jag ofta toaletten. Diskmedel i skålen, rengörningsspray/diskmedel och vatten på själva stolen. Torkar av med hushållspapper pga tycker det känns fräschast och blir inte dammspår som det känns som att det kan bli från trasor ibland. Spray på handfat och spegel, torka rent. Byter handdukar.

  Sen dammtorkar jag i alla rum med fibertrasa lätt fuktad med diskmedel och vatten. Hyllor, lampor, fönsterbrädor, tv, dator, kanter på sängen, bord, större växter som får damm på bladen.
  Vattnar blommor och tar bort vissna blad m.m.

  Torkar av i köket med diskmedel/vatten. Kakel, luckor, kylskåp, spis och ugn. Torkar man ur ugnen lite lätt varje vecka så undviker man att saker bränner fast.

  Dammsuger alla rum. Lister och ställer som är svåra att komma åt med stort munstycke eller trasa. Våttorkar alla golv med vatten och såpa med sån platt modd med löstagbar fiberdel, slänger i tvätten efter varje gång.

  Skakar mattor och filtar och lägger tillbaka.

  Vattnar blommor och sätter i nya ljus i koppar/stakar där det behövs. Går ut med sopor.

  Byter lakan var annan eller var tredje vecka.

  Nån gång varannan månad ungefär tvättar jag mattor, duschdraperi, kudd- och madrasskydd, gör rent kylen grundligt.

  Frostar av frysen och tvättar sofföverdrag/soffkuddar och överkast nån gång per år.

  Är sugen på att göra en riktig storstädning och dra fram möbler, ta ut böcker ut bokhyllor och dammtorka. Vilken dröm! Älskar att städa 😍