Ett fattigt liv utan djur

Åh det känns så fattigt utan djur. Ingen hund sedan Melker dog. Inga höns sedan räven åt upp dem. Inga nya lamm den här våren och inga grisar heller.

Så kan det ju inte fortgå. Barnen behöver djur. Jag behöver djur! En av de saker jag uppskattar mest med att bo på landet är att kunna erbjuda mina ungar en barndom full av djur. Precis det jag själv drömde om som liten men som jag aldrig kunde få. Det slog mig att Ulf kan bli det enda av våra barn som inte älskar och är helt avslappnad med hundar. Bertil och Folke har ju varit trygga med det sedan dag ett och så vill jag att det ska fortsätta.

Vi drömmer mycket om nästa hund. En border collie ska det bli den här gången. Som kan få arbeta med fåren och springa lös här på gården. Jakob är uppvuxen med en som hette Micka och som kunde gå okopplad överallt i stan för att hon var så klok och väldresserad. Vallade småbarn gjorde hon också så att de inte skulle rymma ut på vägen. Men hund är inget vi ska köpa närmsta tiden. Särskilt ingen border collie. Det är ju världens smartaste hundras och för att den ska må bra behöver den mycket stimulans och aktivering. Så det får bli när Ulf är några år äldre och vår fårbesättning vuxit en aning så hunden har att göra! Tills dess får vi sjå oss lite.

Men nu går jag i alla fall och grubblar över hönsen. Vill så gärna har höns i sommar. Man får en sådan härlig hemkänsla när de spatserar runt på gården och pratar med varandra. Och den här gången ska ingen jäkla räv kunna komma i närheten. Kommer ha ett kanonsäkert hus för dem. Ja, minsann! Visst skulle jag kunna kläcka fram lite kycklingar på egen hand, men jag är otålig och vill ha ägg redan i sommar. Så jag får fundera hur jag ska lösa det här…fullvuxna höns redo att värpa växer inte på träd, tyvärr.

Men något djur måste det bli. Ja, måste!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

33 kommentarer på “Ett fattigt liv utan djur”

 1. En liten kanin då? Vi har haft en dvärgvädur som var som en liten hund och skuttade efter oss 😊 Jättemysigt ❤️

  1. Ja, jag skulle gärna ha kanin. Men jag är så allergisk mot kaniner (och katter) så jag har försökt undvika det. Men utekaniner kanske skulle kunna funka ändå…? Låter supermysigt med en trofast kaninhund 🙂

   1. Nu ser jag att du är allergisk. Attans. Bygg ett varmt isolerat kaninhus att ha ute på vintern. Eller i garaget. På sommaren kan dom ju vara ute.

   2. Jag och barnen (samtliga med kattallergi) skaffade två kaniner för en månad sedan som är utomhus året om. Jättemysigt verkligen! Vi har byggt en stor “lekhage” åt dem av ca 15 kompostgaller (med buntband) som de får va i nästan dagligen, då kan barnen vara tillsamman med dem inne i lekhagen, både barn och kaniner väldigt glada över detta 😊. (Hö som vi inte heller tål så bra har vi i en bod på trädgården, fungerar jättebra).

 2. Kan du inte få några stackars ”mobbade höns” från hönsuppfödare? En kvinna som hade hästgård hade gjort just så, hönsen var lite kala i och för sig, men glada över att få ett vettigt liv var de minsann!

 3. Kaniner! Toppen för de äldre pojkarna att träna i kanin-hopp. Mina sov i sängen med mig. Jättemysiga. Perfekt till påsken, ju!

 4. Köp “avdankade” höns från ett hönseri och ge dem några värdiga år! Det gjorde min mamma för fyra år sedan. Hon betalade nästan ingenting för sex anskrämliga krakar som gjort sitt på hönseriet, men de värpte ändå runt ett ägg om dagen. Efter någon månad hade fjäderdräkten vuxit ut och de hade vant sig vid hantering och blivit supersociala. En av dem lever fortfarande och levererar idag ungefär ett ägg varannan dag.

 5. Men Clara..var är katten,huskatten ? Är lite förvånad då ni ingen har.En el.två el.fler katter skulle ju älska att bo hos er.

 6. Känner precis som du när det gäller barn och djur, det är så fint och få erbjuda sina barn en uppväxt på landet med djur och natur❤️ Synd att vi bor så långt ifrån, annars har jag ett helt litet gäng med lantrashönor som kunde få flytta till er🐓

 7. En sällskapshund tills det är dags för en arbetande border? Lillgrabben får hundvana och de äldre får njuta av hundlivet igen. Den hinner ju bli några år innan nästa hund kommer, och två hundar är fint att ha! Tomt utan djur, usch.

 8. En bekant till mig köpte uttjänta höns från en äggproducent. Stackarna skulle slaktas nu när de inte producerade i samma takt! Men de bor nu på en gård och mår bra som pensionärer <3 Ett tips bara!

 9. Mina föräldrar skaffade höns när jag var yngre, de åkte om hämtade en hel skock fjäderlösa stackare på ett hönseri i närheten, antar att se skulle ha slaktats annars. Världens grannaste tupp fick de av en bekant. Det var en syn när de släppte ut tuppen hos hönerna kan jag säga, herregud! De hade ju aldrig varit i närheten av en tidigare och det blev ett jäkla liv innan det lugnade ner sig. Efer ett par veckor med utevistelse, maskpickning och sandbad hade de ståtliga fjäderdräkter allihopa!
  Det var verkligen mysigt när de spankulerade omkring i trädgården, mindre uppskattat av mamma när det gick in i huset på somrarna då dörren stod öppen, haha.

  På tal om katt så finns det ju allergivänliga raser t.ex. Sibirisk katt. De är ju även lite “hundiga” i lynnet.

 10. Har inga djurförslag, men som utflyttad västerbottning gläds jag åt att se ordet ”sjå” i skrift.

 11. Vi har en lustig uppsättning höns från olika ställen. Ett ihop plock av blandade raser, storlekar och färger. Men alla värpte när vi fick dem och de har ändå blivit tama👌 Vi har en border collie med(och småbarn) och nu adopterade vi en gatuhund från Irland via hundar utan hem. Vilken härlig hund! Ett och halvt år, rumsren och lugn. Jätte mjuk med barnen, och då är treåringen vildare än vildast men hunden är cool lugn. Efter två månader så kommer han på inkallning, går alltid lös, jagar inte hönsen. Kan varmt rekommendera detta! De som jobbar på hundar utan hem är jätte duktiga på att matcha ihop rätt hund med rätt familj. Och det är otroligt fina hundar så bara saknar ett hem.

 12. Jag tänker som Lise, marsvin! Har själv haft en hel hoper marsvin under en period av drygt tjugo år. Just för tillfället har jag inga alls och det är väldigt tomt hemma, men i dagsläget funkar det inte riktigt att skaffa nya så jag får “tjå mig” som jag väljer att stava det.
  Men marsvin är jättetrevliga, lugna, sociala djur som kan bli riktigt tama och aktiva om man pysslar mycket med dem.
  Nu är ju du allergisk mot kaniner och jag vet ju inte hur det påverkar. Marsvin är ju en annan djurart, men ändå gnagarvarianten så det kanske ändå triggar allergi. Annars lägger jag en stark röst på marsvin!

  1. Åh, det är så tråkigt men de enda pälsdjur jag inte är allergisk mot är hundar. Så tyvärr är både katter och gnagare uteslutet. Så tråkigt för de verkar ju supermysiga.

   1. Har hört talas om vaccination mot allergi.. låter såklart jätteskumt, men kanske nått att luska vidare i?!

 13. En enklare sällskapshund till ni har mer tid för en Boarder Collie? Jag är också allergisk mot katt men vi har snart tre hundar istället!

 14. Om jag bodde på landet skulle jag absolut ha get! Drömmer även om alpacka.
  Fast om du är allergisk mot allt utom hund så gäller det kanske get med? Fast de är ju utomhus?Killingar är ju det sötaste som finns, av allt, överhuvudtaget. Hoppas det löser sig med höns!

 15. Nu har ni ju redan bestämt er angående hundras men jag vill ändå tipda om Finsk lapphund! Till skillnad från den Svenska lapphunden skäller den jättelite, den är en vallhund och de jag varit omkring är jättefina med barn och mycket lugna inomhus. Sen är de otroligt vackra!

 16. Vi har tre vallhundar och två barn i familjen och det är underbart! Vi har en renrasig border collie och två working kelpie/bordercollie- korsningar, och jag måste säga att jag tror att för nån som har barn och aldrig haft vallhund förut så kan en working kelpie vara bättre. Alla kelpie-hundar jag träffat är sådana väldigt glada, ursnälla och lättsamma hundar, gudasnälla med barn! Border collie känns som ett mer osäkert kort, rent familjemässigt sett, en del är underbara, andra är antisociala arbetsnarkomaner som inte har nåt direkt intresse av annat än får/nötkreatur…
  Eller så kan man få en som är “bordercollie-stirrig”, alltså som en vi hade tidigare: helt HYSTERISKT fjäskig och inställsam till ALLA, familj som främling. Henne sålde vi…

 17. Vi har pälsallergi i vår familj men kände ett stort behov av att barnen ska få växa upp med djur som de får lära sig att ta ansvar för osv. Vi köpte därför 2 kaniner för 2 månader sedan som och bor utomhus. De är helt underbara och som små hundar som älskar att vara med barnen! Hund blir det för oss när barnen är lite äldre så den kan få det den behöver. 🙂

 18. Men köp vuxna eller halvvuxna höns då! Vi skaffade höns första gången förra året och köpte 3 st som var 1 år gamla och 3 st som var ett halvår. Alla var igång och värpte direkt, visserligen 3-4 ägg per höna och vecka men klart värt. Jo och sen att de fick totalt 26 kycklingar under sensommaren/ hösten var väl kanske inget vi hade räknas med men roligt och välkommet. Dåligt med ägg just då, men tupparna hamnade ju i frysen sen så… det löste sig. Hoppas ni får ordning på djuren!

 19. Ett till tips på djur –> ANKOR! Skaffade två myskanksdamer för en månad sen, och de är sååå mysiga och barnen älskar dem! De bor i hönshuset tillsammans med 6 hönor och 1 tupp, ibland också med vår jättekanin. Har inte börjat värpa än, så kan inte uttala mej om äggen, men annars är de klart över förväntan – Sociala, snälla (kryper under vår brahmahöna till natten) och hålls på gården. De verkar dock vara mer köldkänsliga än höns, så borde isolera hönshuset bättre tills nästa vinter.

 20. Ska själv skaffa höns för första gången nu i vår. Vi kommer att försöka få tag i vuxna höns från den lokala ”äggfabriken”. Hört att många av de jag känner har börjat där. Kanske finns något ställe i närheten av dig?