Förändringsarbetet i full färd

Igår var en rolig dag för då drog vi igång arbetet med att bygga om bloggen. Är väldigt peppad på dess nya utseende och funktioner. Sist jag gjorde om var när jag flyttade bloggen till en egen domän efter att ha legat hos Amelia. Den satsningen gav mig pris som Årets Tidskrift 2017!

Jag satsade då på att lyfta bloggens arkivmaterial och göra det mer likt en riktig sajt – utan att förlora det som gör bloggen just till en blogg. Idag kan jag inte tänka mig på att ligga på någon annans plattform igen och behöva ha automatiskt genererade annonser på sajten eller anpassa mig efter någon annans layout.

Det är härligt att se att många fristående bloggar sedan dess valt att göra på samma sätt. Arbeta med att puffa upp sitt material så att inte allt bara försvinner i en lång scroll.

Den här gången samarbetar jag med Frida Hammar som ska illustrera bannern. Hon är så otroligt duktig och har bland annat ritat print till Miss Claritys kollektioner och är den som illustrerat vår poddlogga. Vi ska tillsammans ge hela sajten ett visuellt ansiktslyft och fixa några nya smarta funktioner med hjälp av Josef som bygger åt mig.

Vi möttes upp på vårt gemensamma kontor som badade i ljus. Ulf fick hänga med som bollplank!

Såklart var Erica med och kom med synpunkter. Viktigt att ha redaktören med sig i arbetet.

Jag vet att många bloggare har svårt att se sig själv blogga om typ femton år. Men jag ser mig själv driva den här bloggen som 70-åring. (Förutsatt att någon fortfarande vill läsa den). Men istället för att tipsa om roliga barnböcker eller hur man får med sig familjen på en utflykt. Kanske jag skriver om hur jag hanterat klimakteriet och gör en guide med mina bästa aktiviteter att göra med barnbarnen. Jag blir peppad bara jag tänker på det!

Jag tror att en anledning till att bloggandet känns roligare för varje år är för att jag försöker förfina hantverket och tar hjälp med det. Erica är ju van producent och redaktör och att få hennes blick på mitt material är ovärderligt. Just nu pratar vi om att våga välja en smal och tydlig vinkel när jag skriver. Inte fladdra iväg i massa sidospår. Inte bränna fem ideer i ett enda inlägg. Ju smalare spets desto vassare träffar det. Dessutom jobbar jag på att renodla det som är Clara – utan att snegla mot vad andra gör eller ligga nära deras stil eller uttryck. Och så säger Erica åt mig att aldrig göra bloggrubriker som är syltetiketter. Vad hon menar med det kan jag återkomma till en annan gång, om någon är intresserad.

Jag har ju gjort mina utflykter som företagare och provat på en massa “spår” inom media. Böcker, skriva för tidning, göra tablå-tv, riktig radio och fysiska produkter. Allt sånt har ju i omvärldens ögon mycket högre status än vad en blogg har. Ändå tycker jag att bloggen har ett större värde än det mesta annat jag gjort. Och jag vill att min plattform (eller ja egentligen både blogg, insta och pod) ska få det utrymme de förtjänar i mitt arbete. Då är det omöjligt att underhålla allt för många sidospår och samtidigt driva allt på ett bra sätt. Jag tror att bloggen ännu bara blivit litegrann av vad den har potential att vara. Jag vill driva på utvecklingen – men för att göra det behöver jag satsa!

Ulf översåg vårt arbete och lyssnade på vårt samtal under stum tystnad.

Ulf när han inser att hela hans ekonomiska framtid nu ligger i händerna på Frida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

53 kommentarer på “Förändringsarbetet i full färd”

 1. Det känns väldigt trösterikt att veta att du kommer att vara här en LÅÅNG tid framöver <3! Din blogg är som min favorittidning; blir alltid lika glad när ett nytt mysigt inlägg har dykt upp<3. Låter spännande det där med rubrikerna; jag tycker det är så jobbigt att komma på rubriker på min blogg… Det är nog tur att jag bara har drygt 10-20 läsare, haha!

  1. Tack snälla <3 vilka fina ord. Haha, jag tycker också det är jättejobbigt med rubrikerna. Om det nu är någon tröst

 2. Det märks att det läggs ner tid på denna blogg och att du genuint brinner för den. Alltid bra material, jättekul när inlägg är smala och specifika (typ städyoutube älskar) samtidigt som det är i stort sett bra bredd på innehållet. Kul att följa med in i pensionen!

 3. En sak som jag tänkt vore kul är om det gick att posta bilder i kommentarerna. Eller komma i kontakt med andra som läser bloggen. I framtiden kanske du har ett helt forum!?

  1. Vilka roliga idéer! Det är ofta lika roligt att läsa kommentarerna som det är att läsa inlägget så det skulle ju verkligen vara en sida av bloggen att utveckla <3

 4. Vill bara säga att jag älskar dina utsvävningar! Då känns det mer personligt, som ett tilltal. Spetsar får jag nog av i artiklar. Din blogg är en fröjd att läsa för du är så härlig i din skrivstil- just för utsvävningarna när de väl kommer. Ändra helst inte det 😊👌🏼

  1. Enig!
   Jeg forstår viktigheten av å «stramme inn litt», slik at du spisser bloggprofilen noe, men som Ida her elsker jeg dine mer « utsvevende» skriverier, så kanskje du kan ha typ et månedlig innlegg «Claras utsvävningar»?

   1. Åh! ni behöver inte oroa er. Det här med att vässa vinklarna är ett arbete jag hållit på med under en lång tid. Tror inte det är något som någon behöver sakna – bara vinna på. Jag har såklart också inlägg som är lite spretiga. Som de kan få vara ibland. Med betoning på ibland. Tänker att man måste våga välja bort saker i ett inlägg och dela upp ideerna. För läsvänlighetens skulle. Censurerar alltså inga texter men däremot kanske de kommer i flera separata inlägg istället för intryckta i samma 🙂

 5. Kul att det fortfarande finns någon som satsar på bloggandet. Älskar dina texter (och bilder). Det ger så mycket mer att läsa fina och tänkvärda texter än att sitta och scrolla på Instagram. Tyvärr är det många duktiga skribenter som väljer att använda sig mest av Instagram, trots att det känns som helt fel forum för kloka texter och eftertanke.

  1. Tack snälla! Håller faktiskt med dig. Tycker många av dagens instagramare skulle tjäna på att blogga också

 6. Åh jag blir så peppad av ditt företagande! Inspirerande på så många vis! Tack för att du delar med dig av alla dina erfarenheter ✨

  Blir spännande att se det nya ni knåpar ihop – heja heja!

 7. Visst har blogg som format både framtid och existensberättigande? I bland känns det konstigt att jag började med något så gammalmodigt som en blog 2017, men jag gillart! Gillar ju också fortfarande att läsa bloggar, specielt din!

  1. Tusen tack. Vad kul att du kör! Tycker det finns plats och existensberättigande för MASSA fler bloggar 🙂

 8. Kul! Jag hörde dock i podden att ni pratade om mer rörlig bild. Och jag vill ba säga SNÄLLA inte så mycket rörlig bild! Det är typ en av huvudanledningarna till att jag återkommer till din blogg: Att jag slipper titta på massa klipp! Jag får läsa text! Jag värdesätter det jättemycket.

  1. Åh, jag håller med! Jag vill läsa text, inte se på film. Ofta har jag inte möjlighet att se på film alls, för att jag läser din blogg när jag varken kan ha ljud på eller hörlurar i.

  2. Håller också med! Jag blir ofta jättestressad av klipp, de få gånger jag ser på sånt är det för att de verkligen fyller en funktion som typ rundturen i huset, där man fick en bra bild av hur allt hängde ihop.

  3. Jag instämmer! Jag älskar din blogg för texterna och bilderna. Jag tycker inte alls om att kolla på video.

  4. Men det är väl inget som säger att rörlig bild skulle ligga här i bloggen? Eller ersätta fotona? Rörligt brukar ju ligga på youtube, insta o dyl.

   1. Tack Freddie 🙂 precis så! Gör jag rörlig bild kommer det vara utöver det jag redan gör. Inte istället för. Plockar alltså inte bort något utan adderar.

    Tror det är lite som med podden. När jag startade den var det flera som tyckte att det var jobbigt att jag skulle göra podd för de vill bara läsa inte lyssna. Nu uppskattar många podden för att den adderar något annat 🙂

    kram och tack för att ni följer.

 9. Det är ju så kul att få följa med i ditt liv och livsfaser tycker jag! Jag pratade med min dotter om dig tidigare idag och skulle förklara vem du är och då nämnde jag just att det är så kul för jag har hängt med nästan sen du började blogga. Vi har gått hand i hand genom skärmen och livet, att när du började så inredde du med loppisfynd och hade mindre pengar. Precis som det var för mig med i samma tid, så man får utvecklas framåt och växa typ tillsammans förutom att jag är en hemlig följare då och att du delar med dig av ditt liv 😂😂 uppskattar verkligen podden också, den tillför ytterligare en dimension!

 10. Sveriges (verdens?) eldste blogger er jo snart 108, så det er ingen grunn til å stoppe med bloggingen om du blir riktig, riktig gammel, Clara! Jeg kommer til å lese din blogg så lenge den (og jeg) finnes!

 11. Jag vill också läsa mer om rubriksättning. Min mamma som är journalist lärde mig att undvika syltburksetiketter. Aktiva verb är viktigt. “Clara bloggar bra” istället för “Bra bloggande”. Ser fram emot att få veta mer.

 12. Vad klokt att arbeta medvetet och tillsammans med andra experter för att utveckla bloggen och samtidigt göra så att den följer din egen utveckling. Gillar Ericas pose, lite brebent så där a la farbror stuket.

  Det är väl det som är framgången att bloggen får leva i tiden, i din tid.

 13. Din blogg ÄR proffsigast i Sverige. Förutom att innehållet är fantastiskt märks det att det ligger mycket arbete och tanke bakom själva utformningen. Jag är lika gammal som du och har följt dig sedan starten, vi har följts åt genom flyttar, giftemål, barnafödande och föräldraskap och jag ser fram emot att fortsätta följa dig genom livet. Tack för det <3

 14. Jeg har fulgt dig i 10 år og vil med glæde fortætte med at følge din blog hele livet <3

 15. Kul att läsa om arbetet bakom och framtidstänk! Inspirerande med professionalism. Tack för en att du och de du anlitar fortsätter ett gott arbete 🙂

 16. Vad spännande det ska bli att se hur bloggen blir efter förändringarna! Låter som härliga framtidsplaner för inlägg om många år framåt i tiden. Jag har följt din blogg nästan ända sedan den startade tror jag. Det började med att det lät spännande med en kristen tjej som bloggade (jag är själv kristen). Och sedan blev jag fast, har läst olika mycket i olika perioder. På senare år har jag läst mer av dina inlägg igen. Lite roligt är det ändå att tänka tanken att jag någon gång kanske klickar in här och läser råd om hur jag ska hantera mina klimakteriebesvär 😄
  Lycka till med förnyelsen av bloggen!

  1. Vad kul att höra. Vet att du är trogen läsare (och inte minst kommenterare!). Även om det kanske är lite olika frekvens på den fronten. Uppskattar dig

 17. Åh vad jag hoppas du kommer fortsätta blogga tills du är 70 minst! Då kommer jag själv vara i samma ålder och kommer älska att gå in på din blogg och få inspiration om vad en pigg pensionär ska hitta på.

 18. Jag uppskattar din blogg och kollar dagligen! Jag har också bestämt mig för att jag litar på ditt omdöme och har därför ett önskemål. Ofta när jag ska kolla upp saker du rekommenderar eller samarbetar med måste jag scrolla så väldigt länge för att hitta dom. Kanske finns det någon funktion men inte i kategorier iaf, går det att lägga ut samarbetspartners i en spalt där inläggen länkas till produkten. Det skulle underlätta när jag tex inte för mitt liv kan komma ihåg när du skrev om rengöringsprodukterna eller vad de heter…

  1. Det gör mig glad att läsa =) vilken bra idé! Den ska jag ta med mig inför ombyggnaden

 19. Jag har två saker som jag vill att du berättar lite mer om. Det ena är era nuvarande djur – hur många får har ni, och till vad? Ull? Avla, o sen äta lammen, eller sälja lammen, eller öka beståndet, hålla liv i en gammal ras, eller…? Sedan undrar jag hur mycket samesläkt du o Jakob har, o hur nära, o hur mkt kontakt m den samiska kulturen? Såg filmen Sameblod igår o blev lite tagen, o tänkte på dig o att du nämnt att ni båda har samiskt påbrå, o om du märkt av ngt av den rasism som tydligen öppet lär förekomma även idag? (Alltså inte direkt personligen mot er)

 20. Jag älskar att du puffar dina gamla inlägg och att det är olika inlägg som puffas varje gång jag besöker din blogg. Den är som en enda stor skattkista som jag gärna scrollar bland länge när jag känner för det! Så smart funktion som gör att bloggen blir så mycket mer än bara en blogg.

  För mig som ligger några steg efter dig i livet med familj osv känns tryggt att veta att du planerar att fortsätta blogga länge till och vägleda oss andra genom klimakteriebesvär och stökiga tonåringar <3