Hur ser ditt fredagsmys ut?

Vi har alltid haft en flytande gräns mellan arbete och ledighet, vardag och helg. Det blir så med den typ av fria jobb som vi har och det är både på ont och gott. Men jag blir faktiskt allt mer medveten om hur viktigt det är att ta sig ledigt när andra är lediga. För det är ju först då det blir stilla i inkorgen och man smittas av den kollektiva helgkänslan.

Så i höstas bestämde vi oss för att bli seriösa med fredagsmys. Verkligen gå all in och skapa en riktig helgtradition. För dumt nog har vi inte haft det riktigt så tidigare. Men nu kryper vi ner i soffan tillsammans varje fredag. Dillchips och lagrad parmesan är favoritsmakerna på chipsen. Ofta poppar vi popcorn också. Älskar att äta popcorn och chips i samma tugga! Ibland har vi godis också. Oftast Polly och Gott & Blandat Sur. Eller Bridge. Och så får nioåringen äta alla gröna lakritspinnar som ingen annan gillar. Jag gillar också att ha iskalla vindruvor eller så lite morötter och gurka som jag kan dippa.

Jag lägger Ulf vid halv sju på fredagar. Och strax innan sju är vi redo att se på något tillsammans. Min och Jakobs mobiltelefoner är bannlysta den här tiden. Man måste verkligen SE IHOP om det ska vara någon poäng.

Problemet tycker jag är att hitta bra saker att se på. Som hela familjen står ut med. Jag älskade när gamla avsnitt av Bäst i test låg på SVT-play så man kunde titta. (Tack och lov är ny säsong tillbaka nu!) Annars har vi sett både nya och gamla Ture Sventon och diverse Disneyklassiker. SF Anytime är förstås toppen om man är beredd att betala en slant för att hyra. Äldre filmer kostar inte så mycket faktiskt. Men trots alla alternativ känns det ofta som att vi inte riktigt vet vad vi ska se på. Det är ju rätt stor åldersspridning på våra barn också. Så det som passar nioåringen är inte automatiskt rätt för femåringen. Tipsa gärna om ni har några förslag på vad vi ska se.

Och så är jag sååå nyfiken på om du som läser har fredagsmys hemma hos dig? Vad ni i sådana fall ser på, äter och hur ni lägger upp kvällen? Berätta allt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

140 kommentarer på “Hur ser ditt fredagsmys ut?”

  1. min femåring blev helt traumatiserad av kariesavsnittet, vägrade äta mat i rädsla för att det kunde vara socker i det och drömde mardrömmar i flera veckor

 1. Låter verkligen som optimalt fredagsmys!

  Älskar också att fredagsmysa men det blir inte mycket av det nu då min bebis vill sova klockan 17 och bara sover i små knyckar om inte jag ligger bredvid. Saknar i huvud taget att ”ta kväll” just nu men det kommer väl. I ”vanliga” fall har fredagsmys för mig inneburit först en långdusch med ansiktsmask och hela faderullan och sen att vi lagar en god pasta, öppnar ett tungt härligt rödvin och äter glass eller choklad i soffan i mjukisar efteråt framför vilken serie vi nu än tittar på. Är egentligen också ett fan av chips men inte min sambo och tycker det är tråkigt att äta själv. Någon annan som relaterar?

 2. På fredagar har barnen kör och ungdoms häng på Pingst kyrkan, jag lägger de små i vanlig tid. Ofta äter vi nåt gott ihop när alla är hemma igen. Men ja vi känner igen oss i det med att se något som passar all, de stora ser ofta tex wild kids eller Harry Potter på ena tvn och vi ser Astrid Lindgren eller Lasse Maja men ofta kan de större också gilla det. Min 11 åriga son älskar ju matlagning så vi ser ofta halv åtta hos mig och just nu mästerkocken. Men annars känns lördag som en mer vilsam kväll här ön fredagen

 3. Vi dukar med finglas och tygservetter till middagen. Tänder ljus. God dryck, oftast äppelmust eller nån ingerfärsdricka. Efterrätt oftast i form av glass. 6-åringen som vaknar lika tidigt oavsett när han går och lägger sig nattas i vanlig tid men 8-åringen får stanna uppe och se på tv själv med både mamma och pappa. Hon älskar På spåret, nu ser vi nya säsongen av Bäst i test. Vi har också sett fixa rummet och nedsläckt land.

 4. Vill bara säga att din är en av Sveriges absolut bästa bloggar! Bra mix av personlig och professionell med vettiga samarbeten.
  Och mysigt med fredagsmys!

   1. Kan varmt rekommendera samtliga filmer av Miyazaki på Netflix. Passar alla åldrar (förutom spirited away som är för lite äldre barn) om ni inte sett dem 😊 Tecknade japanska filmer som är helt fantastiska!

  1. Håller verkligen med, bästa bloggen med bästa texterna och väldigt fina bilder. Så mycket vettigt och lite ovanliga och roliga ämnen.

   1. Vi har sett olika naturfilmer! Fyraåringen har tappat intresset efter en stund, men sexåringen är lika fashinerad som vi vuxna.

   2. Min svägerskas familj (som har tre barn i samma åldrar som du) tittar på Lego masters Australia (finns fler länder) på fredagarna. Hela familjen gillar det!

 5. Vårt fredagsmys innebär att vi äter middag framför tv:n till en film och sen får man äta glass eller popcorn. Våra barn är 8 och 4 år, lite utmaning med gemensamma filmer. Förut tog filmvalet oändlig tid 😅 men sen en tid har vi ett rullande schema- när det är ens tur får man välja både mat och film 😊 Det funkar jättebra! Är också en bra träning i att acceptera varandras val tänker vi. Vi har också en regel att fredagen är helig familjetid, ingen kompislek.
  Älskar fredagsmyset 😁🥰

 6. Hej. Vi kollar på mandelmann ihop… Vi gillar djur och natur… Barnen tycker det är spännande med lamningar och alla djur… Jag och min blir inspirerade att odla mer mm.
  Men är ju en smaksak om man gillar det programmet. =)
  Våra barn har åldrarna 8,7,5 och 2…då passar det iaf alla.

  Tack för en fin, ärlig, inspirerande och rak blogg. Heja dig och din familj!

  1. Jag och min tvååriga dotter har haft Mandelmanns som frukostmys på onsdagar då vi är lediga, vi älskar det båda två 😀

 7. Som ensamstående med en 16månaders och en väldigt gles umgängestkrets så är vardag och helg detsamma för oss även om jag försöker göra helgen till något mer. Det går sådär. Ofta resulterar helgen i mer ångest då ‘alla andra’ värnar om sin familje/kompistid med fredagsmys och annat. Jag känner mig än mer ensam och efter många nej på förslag och förfrågningar till andra så har jag slutat fråga och vi kör vårt race. Försöker ändå få till det så innan läggning så ser vi Bing tillsammans och äter Fruktgodingar ur liten glasskål på fot. Allt för att stunden ska kännas lite lite speciell. När kiddo lagt sig så är jag ofta uppe en kortare stund innan jag också lägger mig.

   1. Pip-Larssons kastrullresan finns på SVT play, kanonbra!
    Årets danska julkalender, Tinkas juläventyr, älskar vi!
    Den vita stenen är en annan favorit.
    Astrid Lindgren filmer kan man se hur många gånger som helst.
    Vi har också köpt några dvd-filmer bla: Äldsta Lassie-filmen med Elisabeth Taylor, Willow, Eragon och tecknade Trolltyg i tomteskogen.

    1. Pip-Larssons!!! Och Barnen på Luna om den finns att få tag på!
     Sen finns det riktigt gamla serier så som Huset Silverkronas gåta också, eller kanske Salve?
     //90-talist som växte upp med äldre program

  1. Vad fint att du fixar mys åt er två, det kommer lillen/lillan komma ihåg i framtiden och sång betyder mycket. Fint det där med skål på fot! Och ju äldre de blir, desto mer kan man ju utveckla det också 🙂
   Bra att du tog kommandot själv när dina vänner var så tråkiga. Heja dig!

  2. Jag är inte ensamstående, men min man jobbar sent på fredagar och även hela dagen nästa alla lördagar på året. Så jag vet hur det är att vara ensam med barn när alla andra familjemyser. Ditt barn är fortfarande litet, så det blir bara bättre ju äldre hen blir. Det lovar jag. Jag bestämde redan när barnen var små att göra det lite extra mysigt för oss på fredagskvällen. Lördagar är vår dag där vi gör vad vi vill utan pappa och det har blivit riktigt bra. Nu är de äldre och vi gör både mycket mysigt och kul. Då skapa din egna rutin med ditt barn så blir det fint. Stor kram! ❤

  3. Hej! Jag vill bara säga till dig att jag hör dig! <3 Det kan göra lite ont när man tänker sig (och ser på sociala medier) hur andra är ”familj” osv under helgen – och ännu värre – storhelger!
   Jag förstår att du tar dig igenom det här trots det, men vill bara ge en glimt av din framtid, när ditt barn blir äldre; Ni kommer vara så sammansvetsade! Hitta på egna traditioner och vanor – min unge och jag väljer ofta att köpa hem allt som är gott och äta allt bums framför tvn och spela sällskapsspel. Det är inte så noga att få i sig hela tallriksmodellen en fredagkväll!
   Vi har så roligt tillsammans, min sexåring och jag. Vi blandar charkuterier, chips och goda smörgåsar delar en 33:a läsk och skrattar framför bäst i test.
   Och till sist: för guds skull se Gilmore girls! 😀
   Kram

 8. Vad kul och oväntat att ni började ha fredagsmys i höstas, det gjorde vi med! Har en 3,5åring och en liten som föddes i oktober. Vi brukar äta något gott (popcorn eller en kaka eller nått som känns lämpligt för 3,5åringen) och igår började vi se den animerade Ronja Rövardotter på Netflix, där finns ju även många andra studio ghiblifilmer som är fina. Inser att det blir svårare när lillasyskonet också ska vara med och välja sen…

 9. Mitt bästa tips är Så ska det låta. I min familj går det hem hos alla. Även 6åringen kan vara med och ”tävla” och komma på sånger och låtar med särskilda ord i dem. Favoritdelen av programmet hos de små är när deltagarna ska välja bilder och sjunga en låt som passar till dem. Med barnens fantasi så kommer de alltid på något! Dessutom väldigt mysigt med ett tävlingsprogram som inte är speciellt fokuserat på just tävlingen.

 10. Fem myror – välgjort och kul.
  Muminjulkalendern från 1973. Underbar!

  Också de tecknade Muminfilmerna har sin charm – börja med dem som byggee på böckerna.

  Trazan & Banarne är lite daterad i delar men uppskattades i min familj.

  Långsamt och poetiskt värd att testa: Beppes godnattstund.

  SVT:s julkslendrar är gjorda för ett bredare åldersspann: Trolltider, Mysteriet på Greveholm, Tjuvrnas jul och många fler.

  Sunefilmerna?

  Tecknad, lite läskig: Järnjätten.

  Nu finns en massa filmer från Studio Ghibli på Netflix. Spirited away av Hayao Miyazaki t.ex. Det vandrande slotter, Min granne Totoro, Ki kis expressbud. De är fantasuska men npgra är bitvis läskiga så se tillsammans och läs på innan vilka so är “snällast”. Alla mina har tyckt mycket om, men just Spirited away var lite läskig.

  1. Den filmen talar min 20-åriga dotter om än idag – som sitt stora barndomstrauma… Och hon var ändå inte särskilt liten när hon såg den, kanske 10 år. Men det där att föräldrarna inte kände igen sitt barn när de blivit förvandlade till grisar, det var mycket psykologiskt otäckt för henne.

   1. Å exakt detta hände min dotter, hon var typ sju år. När föräldrarna blev grisar, ett sånt trauma för henne! Så nej, har ni känsliga barn, undvik!

 11. Wild kids på cmore. Så roligt att man vinner lagmedlemmar, stöttar och hjälps åt. Och årets upplaga med någon som kommer från skogen och de måste ha ett varningssystem. Oj så spännande för både fem och sjuåringen!

  Sedan alla naturprogram på SvT där de pratar svenska så barnen förstår. Himla spännande och vi lär oss så mycket! Nordiska djur är en favorit!

 12. I Norge er lørdagsgodt en ting. Altså at barna får godteri kun lørdager. Så lørdagskvelden er den dagen i uka vi egentlig koser oss mest. Veldig typisk er da: lørdagspizza, utvalgt godteri, noe fint på TV og/eller brettspill. Likevel er det fint å markere starten på helgen. Det er veldig vanlig å spise taco hver fredag i Norge også. Gjerne foran TV. Vi kutter ofte opp frukt og bær, passer på å gjøre det fint og ryddig sammen, og så tenner vi lys og pynter litt. I går hadde det vært karneval i barnehagen, så da lekte vi karnevalsfest hjemme også. Vi pyntet med fargerike steiner og såg på Our Planet på Netflix. Det er på engelsk, men jeg oversetter. Etter det spilte vi Pokemon Sword sammen.

  1. Lördagsgodis är ju tradition sedan länge men det är inte riktigt samma sak som Fredagsmys.

   Fredagsmyset innebär oftast familjehäng vid tv:n med lättlagad mat som pizza/tacos/grillad kyckling och chips/snacks.
   Godis får barn oftast på lördagarm i form av lördagsgodis!

 13. Både jag och maken är präster så det är alltid någon som helgjobbar vilket ibland blir rätt trist. Kan sakna fredagsmyset vi hade när jag var barn. Mamma gjorde ofta nachos till oss då med salami och ost! Mina kids är bara 2 och 4 så vi har inga regelrätta traditioner. Ibland har vi filmkväll och det varierar vilken dag i veckan det blir. Men då poppas det popcorn (obligatoriskt!) och så får barnen mumsa på en varsin russinask. Jag kan varmt rekommendera Hayao Miyazakis filmer. En del är rätt otäcka så det beror på ålder på barnen vilka som funkar. Mina barn älskar Min granne Totoro och Kickis expressbud. Det jag uppskattar med filmerna är att de är vackra, utgår i från barnens perspektiv i mycket, fantasifulla och lagom långsamma! I min granne Totoro så finns det en helt fantastisk scen där man dröjer länge i regnet som faller. Ingen snabbspolning eller hetsiga jakter. Barnen är avspända och nöjda när filmen är klar! Finns en film av Miyazaki som är baserad på Ronja Rövardotter, den står på tur här hemma att se. Den ser charmig ut 🙂

 14. Jag älskar fredagsmys! Vi ser på film, gärna filmen Sing som är underhållande för alla åldrar, eller gamla Disneyklassiker som Aristocats. Äter tacos/plock framför tvn, enda dagen på veckan som tvn står på under middagen. Efter maten blir det ofta glass. Hela familjen ihop i soffan, mysigt!

 15. Hej
  Tack för en bra blogg Clara.
  Vi har tre barn från 3-13 stor spridning med andra ord. När lillebror har lagt sig så har vi sett
  Avengers
  Jurassik park mm
  Vi gillar sånt ☺️
  Vi äter chips och popcorn dricker cola.
  Så mysigt sätt att börja helgen på

 16. Vi hittade Vi på Saltkråkan på SVT play. Perfekt för oss med en 6-åring och en 4-åring. Lagom långa avsnitt för barn med spring i benen.

 17. Mina barn har kollat på på spåret sen den äldsta var typ tre-fyra (nu 13) när det är säsong för det. Och sen har vi fyllt på så att den yngsta (nu 5) också är med. Mästarnas mästare har vi streamat i efterhand på fredagarna (ny säsong börjar ju på söndag). Jag tänker att vi ibland kanske vill ”barnanpassa” för mycket för att utbudet är så stort. Själv kollade jag ju på typ Dallas, Falcon crest osv med min familj när jag absolut inte fattade ett spår när jag var liten men själva känslan av att alla kollade tillsammans gör ju att jag minns det som fint. Men jag har inte öppnat dörren för Talang och Let’s dance osv det ska ju vara något jag vill se också. Storkillarna (10 o 13) gillar Mästerkocken också. Så den typen av program tänker jag att man kan se tillsammans och då funkar åldersspridningen på barnen för mina skiljer som dina i ålder bara några år äldre😉

 18. Den oändliga historien, Narnia, Mio min Mio, Gruffalo, Wall-ee, Avatar, Bröderna Lejonhjärta, Miniscule, Ebba och Didrik, Harry Potter och draken och Elliott är mina barn (och vi föräldrar) förtjusta i. Vi har en tioåring, nioåring, femåring och en bebis men henne lägger vi innan 😊

 19. Fredagsmyset är världens tradition här! Jag vill oftast inte ha planer under fredagskvällen utan vill bara vara med familjen själv efter en vecka av jobb. Vi dukar upp med oftast popcorn och lite godis och sen avsnitt av något barnen gillar, just nu ser vi på Wild kids på cmore. Barnen och vi tycker det är superspännande!! Annars har vi också sett Ture Sventon och även fångarna på fortet 😁
  Vi avslutar alltid kvällarna med att fortsätta läsa Harry Potterböckerna. När barnen lagt sig så har vi sett på På spåret, men du är ju det slut så nu måste vi hitta något annat att kolla på. Jag vill gärna se något lättsamt som också har bra underhållningsvärde!

 20. Vi har alltid haft fredagsmys, men det har förändrats med tiden. Nu har vi en tonåring och en 11-åring. När de var små var fredagsmys obligatoriskt. Jätteviktigt och då menar jag för barnen. För det mesta såg vi en film. Ibland samma film jättemånga gånger. 😂 För barnen fick välja. När de blev äldre har vi fortsatt se film men ibland har vi varvat med spelkväll. Vi har alltid haft något gott att äta. Chips, ostbågar eller popcorn ibland en godisskål, ibland inget snacks eller godis utan ostbricka, ibland fika, ibland glass och ibland grönsaker med dipp. Poängen har alltid varit att fredagsmyset är bara familjen, ibland någon annan men oftast bara vi. Numera är det inte varje fredag på grund av att vi ibland har andra aktiviteter fredag kväll.

 21. Så värt att ha fredagsmys! Vi har också infört traditionen hemma hos oss efter ett tidigare runtresande mellan andra människors hem under helgerna. För inte kan väl en ensam mamma och hennes barn hänga själva? Trodde jag då, men åh vad mysigt det är att göra just det! Här hemma har labyrint, wild kids och zombie varit omtyckta program som vi alla uppskattar. Annars tittar vi på Astrid Lindgren-filmer. Något som faktiskt börjat uppskattas så smått på senare tid är gamla avsnitt av tex c/o segemyr, Eva och Adam, och rena rama Rolf osv. Men det kan man kanske inte se för mycket av i taget.. tipsar om pip-Larsson och att se om gamla julkalendrar året om också! ☺️☺️

 22. På mitt bibliotek finns en e-films tjänst som heter Cineasterna. Där finns bra kvalitetsfilm för barn. Finns säkert nått liknande på Umeå bibliotek.

  När dottern var mindre tittade vi ofta på fångarna på fortet. Mandelmans gård kan funka med, Bamse, Fåret shaun går hem hos alla, dockfilmerna Pat och Mat, Ronja Rövardotter (även den japanska versionen), lånaren Arriety är en underbar japansk film, Tigrar och tatueringar är en bra dansk barnfilm.

  Vi brukar äta taco eller köpa thaimat eller liknande, sen ser vi ”på spåret” eller bäst i test som går nu. Brukar köpa Loka crush och ha varsin liten skål med chips. Ibland fruktsallad.

  1. Om inte annat kan man väl registrera sig på vilket bibliotek som helst och använda deras tjänster, är jag rätt säker på? 🙂 Brukar jag göra i alla fall!

  2. Ja kolla upp cineasterna! Bibliotekens egen gratis streamingtjänst! Finns Astrid Lindgren, en del nytt och en del gamla godingar. Vi såg tex resan till Melinda tillsammans. Så bra!

 23. Vi har typ inte fredagsmys på det sättet längre. Mer att alla sitter med sitt. Men sen har vi filmmaraton istället och ser alla Harry Potter, Star Wars eller så. Bra filmer att titta på tillsammans är Zootropolis, Modig, Prinsessan & grodan.

 24. Mina bästa är såklart alla Gibli-filmerna (som nu finns på Netflix), utom de som är kanske mest för större barn då… mina barn älskar dom och vi vuxna älskar dom kanske ännu mer😅

 25. När barnen var mindre brukade vi ha två fredagsmys.
  Först ett med dem, där vi kunde titta på någon film eller leka en lek, tex charader. Filmen kunde vara någon Disneyfilm eller Lego movie (som de ville se om och om igen!).

  Var och en fick en barn-ikeaskål (de där flerfärgade av plast) med chips eller popcorn (perfekt storlek för en lagom barnmängd). Stor skål funkade inte för oss, då blev det bara tjafs om vem som tog mest. 😂

  Sedan, när barnen lagt sig, hade jag och min man ett eget fredagsmys, lite vuxentid. Vi åt något gott, tex räkor, ostar och kex eller liknande med ett glas vin till.
  På sommaren kunde vi sitta på altanen och lyssna på musik eller bara prata, på vinterhalvåret blev det oftast någon film eller serie.

  Nu när barnen är större blir det allt oftare att de äldsta två är med på vårt ”vuxenfredagsmys”. De är 16,5 och 15 år. Vi kan tex spela något sällskapsspel, eller se en serie. Nu senast har vi sett Westworld med 16-åringen.
  13-åringen är däremot svår att slita från datorn och kompisarna i Discord, men det är kanske en fas…

  Även om det blir mindre vuxentid för oss är det rätt trevligt att ungdomarna fortfarande vill umgås med sina föräldrar en fredagskväll. 😊

 26. Är vattenglaset med när det vankas popcorn vid fredagsmyset? 😊

  Inga barn här hemma men igår va jag över till en kompis och såg säsongspremiären av bäst i test. Hoppas att de lägger upp tidigare säsonger igen. Bästa fredagsnöjet!

 27. Netflix har nyligen köpt rättigheterna till i princip alla fantastiska Studio Ghibli-filmer. Om ni inte redan sett dem rekomenderar jag att börja med Totoro, Kikis expressbud, Lånaren Arietty och Ponyo på klippan vid havet <3

 28. Vi brukar fika när vi alla kommer hem på fredagen. Sedan ut på promenad om vädret tillåter. En sådan där riktig långpromenad där man strosar långsamt, pratar och upptäcker skönheten i världen runt omkring utan mål att skynda mot. Har flera trevliga promenadstråk i skog och mark i närheten. Sedan kommer vi hem på gott humör och då blir det lätt matlagning (inga krångligheter eller maratonmatlagning på fredagar). Sedan får kvällen vara vår egen tid utan måsten.

 29. Åh, så koselig det høres ut! Og, akkurat når jeg leste skjønte jeg hva vi gjør feil, som har to barn på 3 og 1 år og aldri får til dette med fredagskos ordentlig – vi må jo legge ettåringen først, så klart, selv om de legger seg samtidig alle andre dager. Takk for tips!

  Kan også tipse om prosjektor, for dere som heller ikke har TV – vi har en rimelig sak som vi bruker på et laken på en vegg, og det skaper en så koselig stemning!

 30. Fredagsmys för oss innebär att vi äter middag tillsammans, varvar mellan klassikern tacos, någon kycklingrätt eller pizza, oftast hemgjord ibland köpt.
  Sen är det väldigt olika nuförtiden, barnen är 13 och 17, så det beror helt på vad dom har för planer. Väldigt sällan vi är hemma allihop samtidigt på fredagskvällen. Men middag tillsammans blir det alltid.
  När barnen var mindre var det popcorn eller glass framför det tv-program som flest i familjen ville se. Wild Kids, Talang, Idol, Lets dance eller någon film. Då och då hade vi spelkväll istället. Det sistnämnda kan hända fortfarande om alla är hemma.

 31. Hos oss gillas animerade filmer av hela familjen! Inside Out, Up, Ferdinand, Toy Story-filmerna, Madagascarfilmerna, Zootropolis, Draktränaren-filmerna, Kung Fu-panda-filmerna, Boxtrolls (fast den här kan kännas lite läskig kanske), Hotel Transsylvania-filmerna t.ex… Nu måste jag erkänna att jag gör något annat ifall filmen inte intresserar, övriga familjen är inte så petig ; ) Mr Bean går också alltid hem, där pratas det ju inte så mycket så gör inte så mycket om man inte förstår engelska. Jönssonligan kollades det på i somrast, dom var också kul! Våra barn är 8,10 och 3 (okej, Jönssonligan och Mr Bean kanske inte 3-åringen uppskattar så värst).

 32. Mysigt! Nä inga riktiga traditioner hos oss (jag o maken har inga barn), o jag jobbar varannan lördag så det blir ingen riktig fredagsfeeling då.. Men vi kanske borde jobba på det 🙂

 33. Fredagsmyset är lite olika beroende på om jag är hemma själv, hos min pojkvän eller hälsar på pappa. Råkar oavsett inkludera popcorn, godis (tre för 20 för små påsar på kiosken där jag bor), eller chips. Det som ses på tv är oftast serie kanske avsnitt man inte hunnit se i veckan. Jag har oerhört svårt att koncentrera mig när jag ser film om jag är ensam. Det måste göras i sällskap för då låter jag bli mobil och iPad av artighetsskäl. Nån öl eller läsk brukar va trevligt att ha också. Ikväll blir det lördagsmys och melodifestivalen, så popcorn ska poppas även ikväll och godis ska inhandlas.

 34. Fredagsmys är en självklarhet i vår stora familj på 7 pers plus en hund. Jag gör som du och lägger bebisen runt 19 och 2 åringen en halvtimme, timme senare. Då dukas det upp snacks, helst cheezeballz och dill och gräslökschips. Och godis, där är favoritsmakerna väldigt varierande. Vi knökar ner oss i soffan allihopa och även vi var en del spridning på åldrarna. Kan vara svårt att hitta ett gemensamt program som alla gillar. Oftast blir det nån Astrid Lindgren film eller Disney, nu på sistone har vi kikat på Talang. Vill tipsa om en film vi såg häromkvällen “Trollkungens svans” tecknad norsk film men med svenskt tal. Fängslade hela familjen och med en fin undermening.

 35. Alltså vi kör fredagsfys före fredagsmys! Först har barnen sin träning, sen parkerar vi dem framför tv-spelet och tränar en timme själva. När vi kommer tillbaka blir det någon relativt snabblagad mat som pasta eller kanske hemmagjorda hamburgare, under tiden vi lagar mat sätter vi på någon bra musik. Efter maten blir det choklad och popcorn eller chips. Vad vi ser på får barnen välja, mest blir det en Disneyfilm, vi vuxna kollar kanske med ett öga, men oftast sätter vi oss en liten bit bort för att prata i lugn och ro över ett glas vin. Jag älskar fredagar med träning innan kvällsmyset, huvudet rensas och veckans jobb får ett avslut.

 36. Måste rekommendera Lego Movie 1 och 2, de är fantastiskt välproducerade tycker jag. Musiken är komponerad av erkända musiker, speciellt tvåans musik där bla Beck och Robyn är med. Dock får man stå ut med att barnen blir ännu mer Lego-fixerade, det är ju eg typ 4 timmar lång reklamfilm om en ska va petig. Men som sagt, mycket bra.

 37. Monkey Kingdom – en fantastisk Disney produktion. Dokumentärfilmat (man upptäcker och lär sej massvis om apornas samhälle) med en jättefin historia. Perfekt för stora och små!

 38. Över lag tycker jag att Pixars filmer funkar bäst om man vill ha något både för barn och vuxna. Alltid roliga referenser som flyger över barnens huvud men som vi vuxna ser och njuter av. Här har Bilar-filmerna gått varma och även Toy Story. Min personliga favorit är nog fortfarande Wall-E! 😊

 39. Vi har en strikt rutin för fredagar och lördagar! Senast kl 19 ska middag intagas, det varierar mellan kyckling i pitabröd, tacos och hemgjord pizza. Då tänder vi ljus vid middagen och dricker dricka ur finglasen. Sen är det lite fri lek/välja film medan mamma och pappa nästan alltid hamnar i ett djupare samtalsämne och tar sig tid att prata. Det kanske inte är en plan direkt men det blir så, och 7-åringen ”smyger” gärna i bakgrunden för att lyssna eller kommer och sitter i famn en stund. Sen är det dags för Mys! Vi ser en gammal eller ny Disneyfilm alltsom oftast. Till detta dukas upp majskakor och chips, kanske Tuc-kex ibland. På lördagar får grabben välja ur sin godislåda vad som äts. Kl 21 är det läggdags med saga och mamma och pappa kan somna i soffan 👍🏻

 40. Kan berätta om fredagsmyset från när jag var liten: Spark till lilla badhuset i byn med pappa. Efter badandet fick jag sitta längst ned i herrbastun och lyssna på alla gubbar och deras historier. Den ena värre än den andra. På meänkieli framfördes skrönorna så jag förstod knappt hälften. När jag blev äldre fick jag gå själv på damernas. Där satt kroppar av alla de slag och borstade sig rena med rotborste och hetta. Håriga buskar och skvaller. Flinka fingrar som skalade apelsin åt småbarnen och delade ut Festis. Alltid apelsin i bastun. Sen pyjamas på under overallen. Is i håret och fort hem till blåbärspaj. Fredagsmys.

 41. Vi ser på Sveriges mästerkock och hela sverige bakar med våra barn som är 8 och 5. (Finns med barn som tävlar också) Bra bieffekt är att vi nu har två mycket matintresserade barn som tillochmed hängt med till Markus Aujalays Tegelbacken för finmiddag. Så mysig upplevelse!

 42. Min 10-åring (och jag) gillar Talang, Ernst, Mandelmanns, Landet runt, Lilla Aktuellt och så tittar vi på samlingar av knäppa klipp av djur mm på Youtube.

 43. Studio Ghiblis filmer på Netflix kanske kan funka för båda barnen? Min granne Totoro, Kikis expressbud och Lånaren Arrietty har både jag och 6-åringen gillat iallafall :).

 44. För oss är det jätteviktigt att fredsgsskåla tillsammans! Det sker vid köksön under tiden vi lagar mat. Samtidigt som vi delar på en liten skål chips innan maten. För efter maten orkar ändå ingen att äta det… Det är fredag för oss!

 45. Jag vill bara tacka för en oerhört fin blogg Clara. Du är en av de absolut bästa på detta i Sverige. Jordnära och inspirerande på samma gång, älskart!! Diggar även din syster väldigt mycket. Kram

 46. SF KIDS har alla Astrid Lindgren klassiker plus en hel hög för mig okända kortfilmer baserad på Astrid Lindgren noveller, så tips!

 47. Dunderklumpen!!
  Och resan till Melonia för de som vågar. Ser mycket fram emot att kunna titta på SVJ när mitt barn, som inte vågar så läskiga program ännu, är redo för det.

  Annars, naturfilm med svenskt tal!

 48. Wildkids. Funkar utmärkt i varianten 9+6 iaf. Bebisen här är inte lika kvällstrött som Ulf såhon får hålla till godo också😄

 49. Det var vår äldste son som införde fredagsmys i vår familj. När han började skolan i Sverige och förstod att det var något som alla andra hade. “Man ska se på film och äta chips och popcorn i soffan”. Ok, så nu gör vi det. Jättemysigt 🙂

 50. Det här med att se något som passar alla barn känner jag igen. Mina barn är 16, 13 och åtta. Åttaåringen kan ju inte se det som 16-åringen och 13-åringen vill se. Typ omöjligt att hitta något som passar alla tre barnen. Ska ta och läsa kommentarerna nu och se om jag får några bra tips.

 51. Bra tradition! Också att man som vuxen är involverad!! Vi började i höstas också. Med vår dotter som numera är 1,5 år, men då var närmare 1 år. Varför? För att jag behövde det. Vi hade precis begravt hennes lillebror som försvann i ett sent missfall. Och det är många saker som triggades igång men en av dess var att VI SKA HA FREDAGSMYS. så efter det får alla tre (dottern å vi föräldrarna) varsin skål med popcorn. Hon har sin pyjamas på, ofta nybadad, vi sitter på rad i soffan helt utan mobiler och tittar på något av följande: Saltkråkan (serien på svtplay och vi har köpt filmerna), Pippi Långstrump (serien på svtplay), valda delar av Bullerbyn (eftersom dottern finner skomakarn läskig) eller Daniel Tiger.

  Tänker att många Astrid Lindgren filmer kan va passande för 9 & 5 åringar?
  Ronja, Pippi på de 7 haven…

 52. Vissa av Lassemaja-filmerna är jättebra! Typ Stella Nostra o den regisserad av Josefine Bournebousch.

  Naturfilmsdokumentärer kanske?

 53. Tipsar om filmen lånaren arrietty på Netflix. Så mysig! Vi har chips och dipp som fredagsmys. Ibland bullar eller ngt hembakt 🙂

 54. Chips är givet! Sour cream eller Ranch! Vill vi verkligen lyxa till det blir det dipp till och kanske tom en chokladkaka om man har svårt att bestämma sig i butiken. Dessutom är den där chokladkakan så jädra god till morgonkaffet på lördagen och söndagen sen (om nu något finns kvar)
  Vad vi (och med vi är det jag och min pojkvän) tittar på kan variera, allt ifrån en serie vi följer eller en ny film. För tillfället har vi fått dille på sagan om ringen triologin igen och har sett om samtliga filmer från the hobbit!

 55. Låter otroligt mysigt!

  Vi hämtar barnen på förskola och skola. Sen hem och så får alla skära sin egen fruktsallad. Barnen älskar att få bestämma frukter själva och skära själva. Sedan får de stå och gotta tills sig till kvällen då det är filmdags. Då äts det fruktsallad med grädde eller glass i soffan framför en film som vi under stora umbäranden lyckats ena oss kring.

 56. Vi har nyligen börjat ha kvällsmys (varierar ännu vilken dag) jag, tvååringen och pappan tillsammans i soffan. Då äter vi fruktsallad med grädde, chokladbollar (brukar laga raw dadelbollar) eller kanske popcorn och se på nått på tv tillsammans. Vi har testat se några snälla animerade filmer men dottern ör jättekänslig för ”läskigt” och det kan räcka med en mörkare bild eller typ åska så funkar det inte för henne, då är nog ”vanliga” program bättre typ sveriges mästerkock, mandelmanns, idol eller liknande. Just nu ser jag och dottern ibland på Zumbos tårtbakstävling på netflix (hon är inte så intresserad utan grejar oftast med nått annat samtidigt).

 57. Vårt fredagsmys = äta i soffan framför bioduken/tv:n. Oftast plockmat typ ett par sorter av tex sashimi, några tunnbrödsrullar, varsin liten tomat/mozarellasallad, toast, ost, bröd. Vi kollar på nått tillsammans, bäst i test, amigo grande, wild kids, filmer som Kalle och chokladfabriken, Narnia, insidan ut tex (en 7- och en 9-åring). Sen får sexsymbol vill sin helgranson med godis och vi ligger kvar i soffan till läggdags. Genom att börja tidigt och äta i soffan får vi barnen i säng vanlig tid och hinner kolla på spåret innan vi själva däckar. Kör också mobilförbud u det tittandet.

 58. Studio Ghiblis filmer. De släpper ett antal av dem på netflix successivt, finns ett gäng redan. Se Min Granne Totoro t.ex. De är fina för både stora och små! Lite läskiga ibland kanske, men mest vackra och spännande.
  För de stora som kan läsa textat bör de helt klart ses på originalspråket japanska för rätt känsla!

 59. Nanny McFee-filmerna är kommer passa er alla!! Nu måste jag styra upp en Nanny-kväll med familjen känner jag! Mina barn är 13,5 och 18 och kommer bli överlyckliga! 😍

 60. Vi kör MåndagsMys istället, för är det nån gång på veckan man behöver ha en härlig stund så är det på måndagar när alla uthärdat en lång dag på jobb/skola/förskola men det är oändligt många dagar kvar till helgen.

 61. Miyazaki-filmerna på Netflix! Dessa filmer är fängslande för alla i vår familj, vuxna 5 åring, 8 åring och 10 åring. Och håller med, ALLA måste titta tillsammans, det är själva grejen med att göra fredagen till en familjekväll. Jag märker att barnen verkligen uppskattar det. Övriga dagar har ju alla en varsin skärm eller är upptagna på varit håll.

 62. Åh! Bäst i test alltså! Vilket program!!

  Du har redan fått massa bra tips: med risk för upprepning så kommer min lista här!

  Paddingtonfilmerna

  Spy kids filmerna

  Våra barn var länge helt tagna av en film som heter ”Havets sång”

  Vi ser åxå djur/naturfilm ibland eller på animal planet!

  Har ni sett Björnbröder?
  Modig?

 63. Så bra tips! Jag försöker ofta lägga ifrån mig telefonen, men ibland plingar det till i den, då brukar jag sätta den på tyst. Att ha rutiner är viktigt. Jag själv är sjukskriven, men jag försöker göra saker på regelbundna tider för att få någon slags rutin. Att inte mina bestämda saker och fritid ska blandas ihop. Att ha fredagsmys är ju då perfekt. Hoppas ni får en fortsatt fin helg! Om någon vill kika in på min blogg så skriver jag om psykisk ohälsa i dagens samhälle!

 64. Historieätarna. Finns på Youtube. Hela familjen har tyckt att det varit roligt. Man lär sig mycket, och kan samlas i vilka knäppa saker vi ätit genom tiderna.
  Även Agenterna och Familjen Rysberg på Barnkanalen.

 65. Här är fredagsmys oftast förknippat med hämtmat. Det är så skönt att slippa laga mat efter jobbet och ger sån lyxig helgkänsla! Ofta äter barnen nåt annat hemifrån eftersom de är inne i fasen så bara makaroner och köttbullar går ner…
  Sen äter vi plockgodis framför en film, oftast en Disney av något slag, både klassikerna och de nyare går hem. Har köpt många på Google play, tänker att vi lär se dem i många år!

 66. Kokobäng! Roliga knäppa färgglada avsnitt med catchiga sånger (ibland). Kollade även på festfixarna (?) ikväll – super!
  Annars har vi också rätt svårt att välja. Det brukar bli tacos och fredagsfilm med popcorn, men kommer på att det faktiskt räcker med ett eller två avsnitt av något kul program om man inte hittar någon film som alla står ut med. Vi kollar på Thunderbirds på SVT också. Men är medveten om att de inte är som Bullerbyn direkt 😉

 67. Bäst i test är vår familjs favorit också. Vi har en 9-åring och en elvaåring och har haft svårt att hitta något att titta på allihop. Eftersom yngsta dottern älskar lego har lego masters på cmore funkat även om hon helst inte ser på engelska filmer/serier. Vårt fredagsmys innan middagen är öl, läsk med obligatorisk skål. Chips och oliver innan maten och fruktfatet är utökat med lite choklad eller popcorn efter middagen. Vi lärde oss vikten av fredagsmys när vi för 15 år sedan passade makens femåriga guddotter. Trots pizza och bananasplit på restaurang utbrast hon med tårar i rösten- men har ni inget fredagsmys…

 68. Tack för en trevlig blogg.

  Dessa har vi nyligen sett
  SVJ Den stora vänlige jätten
  Kalle och chokladfabriken
  Paddingtonfilmerna
  Peter Rabbit
  Saltkråkan
  Allt annat också Astrid Lindgren
  IceAgefilmerna
  Madagaskarfilmerna
  I stort sett allt från Pixar

  Gamla julkalendrar
  Tjuvarnas jul
  Mysteriet på Greveholm

  och Philofix … men det är bara bra inte så fredagsmysigt.

 69. Å, vad vi längtar till fredagsmyset! Arbetsveckan är slut och det är lite av en ritual för mig och femåringen – särskilt när sambon jobbar sent. Det är liksom speciellt att få ha mamma för sig själv 🙂 Först grundar vi med kvällsmat och sen tar vi på pyjamas båda två och kryper upp i soffan under en filt. Popcorn, bubbelvatten och frukt skuren i bitar (godiset sparar vi till lördan). Sen kollar vi på film – senaste favoriterna är Frost, Halvdan viking och Paddington. Familjen Rysberg är också ett bra tips! Sen avslutar vi kvällen med en bra sagobok.

 70. Vi brukar annars optimistiskt visa ”gamla klassiker”, typ sällskapsresan och tillbaka till framtiden, som vi gillade som barn. Det går väl hem så där… Vissa har åldrats mer än man tror😂
  Gillar annars den tecknade Ronja som kom för något år sedan!

 71. Åh min favorit “the secret garden” film från 1993, på svenska den hemlighetsfulla trädgården, älskar den och barnen likaså, trots spridda åldrar. Magisk.

 72. Till fredagsmyset hade vi popcorn som vi gjorde själva, mina tre barn tyckte det var så roligt att lyssna till när det poppade i kastrullens senare blev det faktiskt micorpopcorn)
  På lördagen var det Fångarna på fortet med hemmagjorda semlor som var ett måste! Det måste inte kosta mycket för det är dyrt att ha fredagsmys varje fredag. Är förvånad över att barnfamiljer har råd med det varje fredag, chips med dipp, läsk, ostbågar är inte billigt.

 73. Men så klart!!
  Även som pensionär har vi behovet att skilja vardag från helgdag. Vi har alltid fredagsmys. Godare mat, ett glas gott och avrundar med godis. Nya favoriten är godispopcorn (kommer inte ihåg vad det heter, popcorn med Werters, sjukt gott).

  1. Eller hur? Jag gick förbi en sån provsmakning av dem och tänkte för mig själv “fy, vad äckligt”. Var ändå tvungen att prova, som för att bevisa för mig själv hur äckligt det skulle vara… hehe, fick se mig besegrad och köpa en påse med mig hem. Tokgott ju!

 74. Rekommenderar er att hyra film på biblioteket, helt gratis 🙂 Det gör vi till varje fredagsmys nästan.

 75. Vi har kört fredagsmys för barnen ett tag. Det betyder att de efter kvällsmaten får ta på pyjamas och äta något gott (kaneläpple, popcorn eller några godisbitar) i vardagsrummet samtidigt som de ser film. Då får de välja film, och ibland blir det lite senare än vanligt och då får de bara se ett avsnitt av något barnprogram på 10 min. Och det upplägget är de väldigt nöjda med.

  Men innan jul började sexåringen tycka att han skulle få vara uppe längre än treåringen, och vi gick med på att han ska få det på fredagar och lördagar. Då får han ett fredagsmys till när lillasyster har somnat, då han sitter mellan oss i soffan när vi dricker te och tittar på något som vi har valt och vill se, och som inte är barnprogram (men såklart ok för honom att se). Han är SÅÅ nöjd med detta upplägg, och somnar mellan oss framåt halv tio, och då bär vi in honom i sängen. Väldigt mysigt för alla inblandade!

  På detta fredagsmys för oss stora (och ”stora”) har vi tittat på Mandelmans, Rätta virket, Sveriges mästerkock – men absoluta favoriten för sexåringen har varit På spåret! Nu ser vi fram emot att Smartare än en femteklassare ska börja!

 76. Studio Ghiblis filmer. Totoro, spirited away, det levande slottet är ju som konst för ögon och öron. Deras tolkning av Ronja Rövardotter är också magisk. Mycket mer trogen Astrid Lindgrens bok än den svenska filmatiseringen. Även filmen Kirikou är bra med en sån fantastisk tvist.

 77. Vi har en snart 4-åring och en snart 8-åring (och 2-åring som somnar tidigt). Vi kollar Gladiatorerna, Fångarna på Fortet, Duellen, vem kan slå Anja och Foppa. Såda a typer av tävlingsprogram går hem hos hela familjen. Men även Sune filmerna, Ture Sventon, Lasse Majas Detektivbyrå gillas! / Helena

 78. Mina barn (jämnåriga med dina två äldsta) älskar På Spåret! Det är högtidligt varje vecka när Kristian säger ”Vart är vi på väg?” Då börjar också tysta leken, under resorna alltså. Sedan får vi vuxna förklara ledtrådar och ibland (om vi har riktigt tur) lyckas barnen svara rätt på någon fråga. Toppenskoj för hela familjen!

 79. Vår dotter på 3 år ber nästan alltid om att få gå och sova efter middagen så det är inte ofta vi har “traditionell familjens”. Istället kör vi direkt efter hämtning, ibland film men även spela något spel, leka fantasilekar, gå till den tomma lekplatsen eller det tomma klättercentret!

 80. Älskar norska klassikern Flåklypa Grand Prix (enda minuset är bristen på intressanta kvinnliga karaktärer) och uppföljaren Jul i Flåklypa som finns på Netflix. Dockfilmer med både lunk och action som nog kan passa både äldre och yngre.

 81. Jag måste tipsa om min favoritserie från när jag var liten, som nu finns på Öppet arkiv: Den vita stenen! Den serien gick verkligen hem hos alla barnen (mellan 4-11 år), så bra!😍 Bumbibjörnarna och den norska filmen Expedisjon Arktis är också favoriter!

 82. Vi upptäckte nyligen Lego masters, uppskattat av både föräldrar och den nioåriga legobyggaren.

 83. Kanske har någon redan skrivit, men jag vill tipsa om sidan cineasterna.se där det går att låna 2 filmer i veckan gratis med sitt bibliotekslånekort.

 84. Will kids ser vi på, fantastiskt roligt och alla älskar från 2,5 åring till 38 åring. Finns på C-more!

 85. Min dotter på 7 år klarar inte filmer som känns verkliga. Jönssonligan, som vi testade för någon helg sedan, var tex jobbig då det var jobbigt att de var tjuvar som hade huvudrollerna. Men magiska och sagolika filmer hår bra och passar hela familjen. Vi har sett “Harry Potter” fram till att de inte är dubbade längre, SVJ- Store Vänlige Jätten”, första Narnia-filmen, historiska dokumentärer, Rackartygarna på Youtube med Alex Hermansson första filmen med Mäster Detektiven Blomqvist (röda Vita rosen, heter den så?) och Lasse-Maja-filmerna

 86. Daidalos, Fångarna på fortet och Wild Kids funkar för våra (8 och 5 år). Blandning mellan lek och verklighet, och framförallt spännande!

 87. Vi har börjat se fem myror är fler än fyra elefanter på SVT play. Barnen (6 och 4) gillar det och vi vuxna får en nostalgitripp

 88. Hej!
  Mitt tips är tv-serien ”Jalle, Julle och Julius” från 1980-talet som våra barn 5 och 7 år älskar. Och som jag själv älskar. En hit!
  Alla avsnitt finns att se gratis på Öppet arkiv.

 89. Vi letar alltid efter bra filmer eller serier för lite olika åldrar i vår familj. Hittills är vår stora familjefavorit “Syskonen Baudelaires olycksaliga liv”, som både barn och föräldrar älskar. Fredagsmyset består i att efter jobb och skola städa huset och tjata på barnen att de ska städa klart sina rum och när det är klart och man är lagom trötta och griniga, äta en plockvänlig middag i soffan och se film tillsammans:)

 90. Vi poppar popcorn. Gör bubbelsaft (bubbelvatten+saft) till barnen. Pappa får sin fredagsöl och mamma ett litet glas vin. Sen ser vi film allihopa. Lite svårt är det ju att hitta något för alla då våra barn är som dina två äldre ungefär. 9 och 6 år fyllda i år och flicka och pojke. Vi har sett en del talang nu på sistone, inte min favvo men det går.