Fastan som avslutas och fastan som fortsätter

Skärtorsdag inleder slutet för den kristna fastan. Jag skrev ju i början av mars om just min fasta. Om att jag valt en snäll variant som inte skulle pröva mig allt för hårt. Men inte visste jag då att vi alla skulle tvingas fasta den här våren – helt ofrivilligt dessutom. Från nära och kära. Från resor och fester. Från konserter, kyrkan, bio och andra härliga sammankomster. Från betydligt svårare saker än socker, facebook och mejeriprodukter.

Jag tror vi är många som längtar ut ur vår ofrivilliga fasta – kanske nästan inte står ut med den. Men som också märker hur förändrande en fasta kan vara. Kanske upptäcker man att det där suget efter nya saker är som bortblåst när man inte längre har någon att visa upp dem för. Eller att arbetsron faktiskt infinner sig snabbare när man slipper sitta i ett öppet kontorslandskap och vara social. Eller så känner ensamvargen att en stad med trängsel och buller faktiskt är någonting att börja längtan efter när den inte längre finns. Kanske är den här vårens fasta bara en påse skit. Eller så sår den ett frö till ett annat liv. Det liv man egentligen vill leva.

Att fasta är att avstå något. Och i tomrummet som uppstår när något plockats bort – där finns plötsligt plats för nytt att växa. Den kristna fastan tar slut snart. Men vår ofrivilliga fasta den pågår. Vad ska du fylla tomrummet med?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Fastan som avslutas och fastan som fortsätter”

 1. Hej, du skriver “Skärtorsdag inleder slutet för den kristna fastan” , men i min familj var egentligen långfredagen den enda dagen i hela året då man fasta, och det är först påsk då man festaroch inledar att äta allt och vad man vill igen. Är det kanske famijäre skillnader?

  1. Hej Bendte! Inom katolska kyrkan är askonsdagen och långfredagen, fastans inledande och avslutande dagar, “förpliktande” fastedagar. Fastans 40 dagar är ju en bild av Jesu 40 dagar i öknen. Men långfredagen, när Jesus korsfästs och dör, är ju fastetidens tyngsta dag. Därför är väl också seden att fasta på långfredagen djupare rotad. Men det finns säkerligen stora skillnader i hur man fastat/fastar, både inom olika kristna traditioner och olika familjer.

   En utvikning: I katolsk tradition ses varje fredag under året som en “liten” långfredag, då man förväntas göra ett litet fasteoffer, liksom varje söndag är en festdag – en liten påsk! Som ett komprimerat liturgiskt år. Den som vill kan alltså genom sitt eget liv gestalta påskens drama varje vecka. Det är en bild jag tycker mycket om.

 2. Mat, är jag rädd. Har lagat påskmat i två dagar och haft så roligt i köket! Brukar aldrig anstränga mig inför påsk annars, men i år vill jag kompensera för att vi inte kan hälsa på familj och vänner som jag saknar så.

  1. Varför är du rädd för att fylla tomrummet med mat? Mat är ju en fantastisk källa till kreativitet och välmående. Jag kan tänka mig mycket värre saker att fylla tomrummet med. Älskar mat! 😋

   Obs! Förstår såklart att det också kan bara ha varit ett uttryck. 😊

 3. De flesta kyrkor firar gudstjänst som vanligt under påsk, även om antalet besökare måste begränsas.

 4. Jag hade in i minsta detalj planerat in lite shopping av min skatteåterbäring. Som student med minimal budget såg jag verkligen fram emot det. Men har pga Corona helt tappat lusten. Det går ju inte att gå på stan och prova kläder nu eller beställa hem massa saker som ska hämtas ut. Har därför endast köpt saker som kan skickas direkt i brevlådan och kommer spara resten och avvakta helt enkelt. Mer och mer av min veckobudget som i sig inte består av särskilt mycket alls sätts in på dreams kontot för sommaren. Det känns ändå helt okej eftersom jag år efter år har som nyårslöfte att bli en bättre / smartare konsument. Att det skulle krävas en pandemi……

 5. En fråga om något annat, vad valde ni för grus till er gård? Vi ska anlägga grusgångarna och tar gärna tips.

  1. Trädgårdsmästarn tipsar om detta eller ett grus som liknar denna beskrivning https://www.snabbgrus.se/p/natursingel-4-8-mm-793.asp
   Alltså mindre storlek med mjuka kanter som gör gruset skönt att gå på. Viktigt att göra ett bra underarbete (finns bra beskrivning på youtube) och att inte ha för mkt grus, max ett lager på 1-2cm över anläggningsytan/stenmjölet. Annars upplevs gruset svampigt och jobbigt att gå på.

 6. En varm, lurvig valp som skall heta Elsa och som hämtas på söndag om ingenting går fel. ☀️

 7. Jag läste någonstans “hedra mellanrummen”. Det tycker jag är fint och påminner mig själv ofta om. Nästan som att jag längtar efter att ha långtråkigt eller bli rastlös. För endast i dessa stunder finns utrymme för någon ny tanke.

 8. Många omkring mig pratar streamad film och vilka borde man se och vilka av tjänsterna har bäst utbud. Själv känner jag mig så oerhört mätt på internet emellanåt, så jag har återupptäckt det analoga i mitt liv mer och mer, och det hoppas jag att jag kommer hålla kvar i när livet blir mer som vanligt. Allt det som var normalt förut kanske inte behöver vara normalt när livet blir normalt igen? Mitt piano har jag återupptäckt och trumpeten som jag började spela strax efter jul låter så pass bra redan att familjen inte grinar illa när jag tar i den (utan faktiskt t o m hör vad jag spelar…)

 9. För mig är det nästan bara skönt att “isolera” mig. Jag är introvert och gillar rutiner sä jag och min familj tuffar på nästan som vanligt. Visst är det trist att barnens släktkalas fick ställas in, men vi videoringer morfar och moster och får på så sätt nästan träffa dem ändå. Jag kommer att påta i min lilla radhusträdgård, läsa böcker och pyssla en massa med barnen. Sen blir det påskmiddag, bara vi fyra, och såklart lite plugg. Högskolan tar inte direkt hänsyn till att det är röda dagar 😊

 10. Jag har precis flyttat in i ett kollektiv! Så med umgänge, samtal, promenader med havsutsikt och gemensamma middagar! 😊

 11. Jag har suttit i ofrivillig fasta i ca fyra år nu isåfall. Pga psykiatrisk problematik och en abstinens från en drog jag inte har kraft att prata om här. Jag har fått anpassa mig och foga mig. På mestadels ont men kanske också en smula gott då mina krav på livet har sjunkit så kollosalt. Det enda jag önskar är vistelse i naturen fritt. Frihet från skräck. En kaffekopp i en ljus liten glänta i skogen. Dofter från vatten och jord. Att höra lommen om sommarnätterna och känna isande vindar om höstarna. Ibland går jag ut på min innergård hår i stan och tro det eller ej men efter så lång tid så hittar människan anpassning och jag låtsats vara där jag vill fastän jag i realiteten endast står vid trädet i stan där jag absolut inte vill vara. Fantasin väcks när den måste. Jag reser i tanken och drömmer. Jag härdar ut, övar och väntar. En dag ska det ordna sig. Jag saknar inte affårer, bio, caféer, sammankomster. Jag saknar friheten att välja. Och jag tror att den lilla smaken av karantån som människor upplever just nu kan stimulera till något gott och utveckling om man bara ger upp och låter tiden gå. Såklart vill jag inte att månniskor ska dö men att stanna upp och tvingas tänka i någon eller några månader är något alla klarar av. Kanske rentav som en nyttig fasta.

 12. Åh jag håller så med om detta. Jag har i flera år varit kritisk till mitt eget sätt att konsumera, det har tagit för mycket tid och pengar och fyllt mitt liv med meningslöshet. Jag har förändrat mitt beteende kring detta, särskilt sen jag börjat sy och sticka egna kläder, men den här märkliga våren blev liksom sista pusselbiten. Drömmen om ett enklare liv i den mindre stad som jag och min partner kommer från, närmare naturen och närmare våra familjer känns starkare än någonsin. Nu ska jag spara, spara, spara för att kunna köpa det där huset. Tack för att jag får glimta det livet jag drömmer om här hos dig.

  Kram och glad påsk!

 13. Tror vårens fasta kan vara en bra detox för många. Mindre onödig konsumtion, resor. Planeten börjar återhämta sig sakta. Nyttigt att vara tacksam för det vi har. Hoppas ändå viruset försvinner snart ur alla våras liv.

 14. En valp! Något vi drömt om i många år men inte sett hur vi skulle få ihop valptiden.
  Nu är hon här. Ljuvlig, mysig och som att ha en ny bebis.
  Som barnen sa, det är svårt att förstå att hon är vår och inte bara till låns.

  Vi är mycket hemma, skrotar, myser, röjer och pratar. Blir lite mer konflikter mellan barnen än när vardagen rullar men härligt att se när de även löser dem.

 15. Jag lider inte ett dugg av den sociala fastan som vi alla tvingas till. Tvärtom, till min förvåning.
  Jag har nog alltid sett mig själv som ganska social men det senaste året har jag gått igenom någon slags livskris, omprövat mycket jag har hållit för sant om mig själv och under de senaste månaderna har jag insett att jag trivs mycket bättre i mindre sammanhang än i stora. Att jag rentav är en sådan där introvert typ. Väldigt skön insikt! Har tidigare varit så rädd för att missa saker och hamna utanför olika sammanhang så att jag inte riktigt ens har reflekterat över om jag trivs i dem eller inte.
  Från och med nu ska jag odla relationerna till min familj och släkt och mina allra närmaste vänner som jag känner mig helt bekväm med. Det känns väldigt befriande!

 16. Jag fyller det m trädgårdsarbete o vila. Balanserar på kanten till en utmattning samtidigt som jag försöker njuta av första våren i vårt nya hus m tillhörande trädgård. En svår balans där viljan att starta 100 projekt som jag har längtat så oerhört mkt efter måste stå till sidan för vila o sömn. Svårt men nödvändigt.

 17. Extremt mycket kristendom!!!! Jag är inte kristen men olika saker har fallit sig så att kyrkan, medeltida-/renässanskonst och bibelberättelser på olika sätt dominerar min vardag totalt. Och sen kom påsken på det! Så lustigt. Känns väldigt härligt!

 18. Kan tipsa om ett gratis-nummer (digitalt) av tidskriften “Pilgrim” som kommit ut nu till påsk. Där kopplas också fastan och coronan samman. Pilgrim är en tidskrift för andlig vägledning där personer från olika kristna traditioner skriver. Ibland är den lite “svår”, men om man gillar mer fördjupande läsning och att möta olika perspektiv så kan jag rekommendera den. Här är länken till gratis-numret: http://tidskriftenpilgrim.ekibs.se/wp-content/uploads/Pilgrim-p%C3%A5skpecial.pdf.