Jag fastar just nu. I fyrtio dagar. Eller jag ammar ju fortfarande så jag fastar inte från mat. Jag avstår socker och andra godsaker och ägnar mig åt bibelläsning. Sockret är något jag offrar. Bibelläsningen är något jag lägger till. I flera års tid har jag tänkt att jag skulle genomföra en kristen fasta. Och nu var det dags.

Jag blir så less på mig själv när det känns som att jag tappar det andliga perspektivet på livet. Det gör mig spänd, orolig och ger meningslöshetskänslor. Varje gång jag kommer på att jag är en andlig varelse i en fysisk kropp känns allting lite lättare.

Jag längtar efter mer relation med Gud. Och mer eftertanke i mitt liv. Under fastan läser jag förutom bibeln främst min gamla minutbibel jag fick av mina troende kompisar när jag blev kristen i tonåren. Jag klottrade så mycket i den då. Och blir både ledsen och rörd av att tänka på allt som hänt sedan dess.

Min fasta är väldigt snäll variant. Bryter fastan gör jag en gång i veckan, som traditionen påbjuder. Men vilken veckodag har varit lite olika. Jag tror att det hade varit bättre om jag bestämt en särskild dag. Som söndagen. Men det får bli nästa år. För den här fastan har gett mig blodad tand – jag vill ha mer! När jag inte längre ammar ska jag göra en mer traditionell variant. Avstå svårare saker. Lägga till ännu mer andlig praktik.

Jag frågade i ett inlägg på instagram om erfarenheter från fasta. Jag fick så fina svar från både kristna, muslimer och människor som av en eller annan anledning valt att fasta ifrån någonting.

Lisa: Ett år fattigdomsfastade jag. Gav bort hälften av min inkomst till kyrkans fasteinsamling som hjälpte utsatta barnfamiljer både hemma i Finland och i ett utvecklingsland. Det var förhållandevis lätt att ge bort hälften av min lilla inkomst som student. Nu när jag har vuxenlön känns det jätteskrämmande att ge bort hälften. Men det var en så stark och positiv upplevelse att jag överväger att göra det igen.

Freja: Jag tycker att fokus ska vara att lägga till något och inte ta bort; lägga till tid med Gud, lägga till bön, lägga till gudstjänstengagemang. Ta bort för att få fokus på det som är viktigt och meningen med fastan. Jag ber tidebön och läser fastebok istället för att slöscrolla vilket ger en väldigt intressant förändring i livet till slut, relationen med Gud utvecklas.

Eva: Jag har fastat från oro och bekymmer. Varje gång jag oroade mig för något fick jag istället tänka – vad gör jag? Jag fastar ju! Och så fick jag lägga det i Guds händer istället. Det här hände under en period när jag hade mycket bekymmer. Och det hjälpte mig verkligen!