Min kristna fasta

Jag fastar just nu. I fyrtio dagar. Eller jag ammar ju fortfarande så jag fastar inte från mat. Jag avstår socker och andra godsaker och ägnar mig åt bibelläsning. Sockret är något jag offrar. Bibelläsningen är något jag lägger till. I flera års tid har jag tänkt att jag skulle genomföra en kristen fasta. Och nu var det dags.

Jag blir så less på mig själv när det känns som att jag tappar det andliga perspektivet på livet. Det gör mig spänd, orolig och ger meningslöshetskänslor. Varje gång jag kommer på att jag är en andlig varelse i en fysisk kropp känns allting lite lättare.

Jag längtar efter mer relation med Gud. Och mer eftertanke i mitt liv. Under fastan läser jag förutom bibeln främst min gamla minutbibel jag fick av mina troende kompisar när jag blev kristen i tonåren. Jag klottrade så mycket i den då. Och blir både ledsen och rörd av att tänka på allt som hänt sedan dess.

Min fasta är väldigt snäll variant. Bryter fastan gör jag en gång i veckan, som traditionen påbjuder. Men vilken veckodag har varit lite olika. Jag tror att det hade varit bättre om jag bestämt en särskild dag. Som söndagen. Men det får bli nästa år. För den här fastan har gett mig blodad tand – jag vill ha mer! När jag inte längre ammar ska jag göra en mer traditionell variant. Avstå svårare saker. Lägga till ännu mer andlig praktik.

Jag frågade i ett inlägg på instagram om erfarenheter från fasta. Jag fick så fina svar från både kristna, muslimer och människor som av en eller annan anledning valt att fasta ifrån någonting.

Lisa: Ett år fattigdomsfastade jag. Gav bort hälften av min inkomst till kyrkans fasteinsamling som hjälpte utsatta barnfamiljer både hemma i Finland och i ett utvecklingsland. Det var förhållandevis lätt att ge bort hälften av min lilla inkomst som student. Nu när jag har vuxenlön känns det jätteskrämmande att ge bort hälften. Men det var en så stark och positiv upplevelse att jag överväger att göra det igen.

Freja: Jag tycker att fokus ska vara att lägga till något och inte ta bort; lägga till tid med Gud, lägga till bön, lägga till gudstjänstengagemang. Ta bort för att få fokus på det som är viktigt och meningen med fastan. Jag ber tidebön och läser fastebok istället för att slöscrolla vilket ger en väldigt intressant förändring i livet till slut, relationen med Gud utvecklas.

Eva: Jag har fastat från oro och bekymmer. Varje gång jag oroade mig för något fick jag istället tänka – vad gör jag? Jag fastar ju! Och så fick jag lägga det i Guds händer istället. Det här hände under en period när jag hade mycket bekymmer. Och det hjälpte mig verkligen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

40 kommentarer på “Min kristna fasta”

 1. Så fint! Jag har aldrig testat en fasta någon gång men skulle gärna vilja. Jag tror att det är nyttigt att koppla bort allt som inte är nödvändigt för en stund.

 2. Min lidelse och beroende är socker så det avstår jag från i fastan. Läsk, kakor, godis, sylt – inget. Det blir så mycket godare att äta sen till påsk! Jag passar på att gå extra i kyrkan och göra goda gärningar. Tack för att du skriver om detta. Jag känner mig så ensam i fastan.

 3. Åh vilken bra påminnelse. Jag känner att det är så lätt att ens tro hamnar i skymundan, när man mest umgås med människor som inte har en tro. Vad spännande att du fått blodad tand, ser fram emot att höra dina tankar om det framåt.

 4. Sååå bra!Ber att du ska bli välsignad mer än du anar och tror av din fasta!!Vilken förebild du är!Tänker att i den tiden vi står i nu..behöver vi detta mer än någonsin!

 5. Vilket fint och tänkvärt inlägg. Måste säga att jag tycker så mycket om din blogg. Den slutar aldrig att inspirera och motivera 🙂

 6. Bibelläsning är mat vi behöver alla dagar men ibland är det svart att passa det in i ett fullstoppad agenda. Man kan ju följa ett läsningsschema, läsa från pärm till pärm eller bara slå upp och hitta värdefulla tankar som passar liksom skrivna för (till?) oss personligen.
  Det är alltid skönt och interessant att läsa din blogg. Tack.

 7. Så fint att du delar. Gott att läsa i dessa tider av oro. Lätt att glömma att vi får lägga allt i Guds händer.

 8. Jag tror på det där med fasta. Varje Måndag hoppar jag över frukosten och fastar fram till lunch. Det är ganska jobbigt faktiskt för en som är morgontrött och nästan inte kan tänka sig gå upp utan att få sitt morgonkaffe. Men, jag har en inre övertygelse att det ska ge mig andlig styrka för hela veckan. Min bön är att jag ska kunna möta världen utan att duka under och istället få kraft och vishet i mötet med människor jag möter. Ibland när jag känner att det här kommer aldrig att gå tänker jag, klart det ska gå, jag fastar ju. MEN viktigt är att OM jag inte mår bra eller faktiskt inte orkar en Måndag kliver jag upp och dricker mitt morgonkaffe och tackar Gud för nåden, han älskar mig lika mycket oavsett vad jag gör.

 9. Härligt Clara! Minst en gång om året åker jag på retreat vilket innebär tre dygns tystnad, tideböner, meditation, promenader i naturen.. Det är något som ger mitt andliga liv – liv! Känner mig alltid som en nyvattnad blomma som kommit både närmare mig själv och Gud efteråt. Kan inte vara utan detta.

  Kram

  1. Hej Natalie,
   Vad intressant med retreat, det vore spännande att höra mer och tips om vilka ställen du har besökt? Jag är inte religiös/troende men har länge funderat att åka på retreat men inte riktigt vågat ta steget fullt ut. Tar gärna emot tips på ställen och gärna ett eller två råd påvägen, tack 🙂

   Och Clara, tack för en otroligt varierande och innehållsrik blogg. Till och med för en icke troende är detta inlägg toppen. En kan fundera, utifrån sin egen tillvaro/situation om vad en kan göra rent solidariskt och hur en kan ta bort eller lägga till saker i ens liv till förmån av annat.
   Tack
   /L

   1. Jag är inte heller kristen men har flera gånger åkt till Rögle kloster i Skåne. Bort med mobilen o hänga med klosterkatten o vara med mig själv och naturen. Pissjobbigt första tiden, ibland hela tiden men också så närande ♥️

   2. Hej Linda!
    Kul att du skriver! Jag har faktiskt bara åkt till ett och samma ställe varje gång – Wettershus som ligger mellan Kaxholmen och Gränna, precis intill Vättern. Du behöver absolut inte vara troende/religiös för att åka på retreat. Det enda du säger under retreaten är ditt förnamn och allt som händer under dagarna är ett erbjudande. Vill man t.ex. inte vara med på tidebönerna så behöver man inte det.

    Kan varmt rekommendera att åka på retreat! Det är häftigt att ge sig ut på vandring i tystnadens landskap 🙂 Besök gärna https://www.wettershus.se/ för mer information. De har retreater med olika teman, så välj ett tema som passar dig. Min favorit har blivit Skrivarretreat, men såg att de ska ha en akvarell-målar-retreat framöver!

    Kramar/ N

    1. Tack Anna och Natalie för era svar. Kollade upp klostren och det verkar som att det blir framtida besök i dessa vackra miljöer…

 10. Tack för en fin naturlig ’berättelse’ om din kristna fasta och tro!!
  En sådant vardagligt förhållningssätt till relationen med Gud låter så harmoniskt och eftersträvansvärt!
  Mycket goda exempel du lyfte fram också! Tack också till dem!!
  Tack för Din samlade pepptext!
  Kramar i Kristus! 🤗

 11. I min kyrka fastar vi tillsammans på fastesöndag, 1:a söndagen i varje månad. I 24 timmar avstår man från mat och dryck, och ber. Man kan fasta för ett särskilt ändamål eller för en person som har det svårt. Pengasumman som skulls ha lagts på mat skänker man till kyrkan som distribuerar dessa till behövande. Man kan fasta när man vill, men ibland gör vi det tillsammans utanför fastesöndag.

 12. Men åh, en sån bra idé! Det ska jag också göra. Varje år vid fastan. Nog för att jag försöker läsa i Bibeln varje dag men under fastan ska jag lägga dit tid för eftertanke också. Du är en sådan inspiration. Tack för att du delade med dig av det. Kramar om!

 13. Från en ung kristen vill jag bara säga tack för att du pratar om och är villig att dela tankar och erfarenheter om din tro. Det betyder mycket!

 14. Jag måste ha varit i din ålder när jag faktiskt började be och läsa Bibeln kontinuerligt. Jag hade läst en bok som beskrev en man som varit vilse länge men gav sig den på att be 90 dagar i sträck. Typ så. Själv hade jag lidit av tvångstankar och ångest sedan jag var tretton år, och kände att jag hade kommit til the end of my rope. Många kristna kan känna sig eländiga trots att man är frälst, och jag förstod aldrig varför. Bedjandet frestade verkligen på i början, tyckte att jag hade annat att göra, och med tre små barn fick jag snika åt mig några minuter. Men det som sakta började hända vände om hela mig och hela mitt liv. Jag började höra vad Gud sa i sitt Ord, Bibeln. Han undervisade mig om vad som varit fel i mitt liv och vad jag behövde ta tag i. Hinder som behövde lyftas upp i ljuset för att spricka, precis som trollen. Poff! Nu är det arton år sen den här ”omvändelsen”, och jag har hållit fast vid den dagliga rutinen, inte alls alltid med tjo och tjim, men jag vet att jag måste hålla mig där, nära Jesu hjärta, för att inte gå vilse igen.

 15. Inspirerande och tänkvärt inlägg, tack för att du delar med dig, speciellt i dessa prövande, ovissa tider. Kan rekommendera Sektpodden med pastor Emma Gembäck från Knutby, och Rigmor Robért. Väldigt intressant och bra podd, som kanske kan bli aktuell i en framtida podcirkel! 😉

 16. Vilket fint inlägg! <3 Jag är själv inte religiös, men har på sistone upplevt att jag saknar någon form av andlighet i livet. Det blir så lätt annars att man bara rusar på och glömmer det som är viktigt. Jag började med yoga för ett och ett halvt år sen, och den andligheten man kan hitta där passar mig verkligen perfekt.

  Blir också varm i hjärtat av hur man kan samlas i religion trots att man praktiserar den olika. Ofta blir det annars så polariserat.

 17. Tack för ett fint inlägg, jag blir så glad när du skriver om ditt andliga liv!
  Som katolik fastar jag varje år 40 dagar innan påsk, från något som det kanske blivit lite för mycket av, eller som gör att jag vänder mig bort från Gud. Det kan vara socker eller alkohol, konsumtion eller Netflix. Och så lägger jag till bön och bibelläsning och skänker pengar till kyrkan och tex Röda korset. Tycker om denna tid för stillhet och eftertanke.
  Jag vill tipsa om appen Pray as you go. Där får man varje dag en bibeltext uppläst och några reflekterande frågor utifrån den. Funkar hela året!

 18. En bok jag gillade mycket var Söka och finna Gud i allt, den kan jag rekommendera. Författaren är en amerikansk jesuit, James Martin, som jag tycker är väldigt bra på att skriva böcker om tro som är både humoristiska och faktiskt användbara och inspirerande. Han har en rad föreläsningar på Youtube också som man kan lyssna på (på engelska förstås). Alla som är kristna eller är intresserade av kristen tro borde ge honom ett försök i alla fall.

 19. Åh, tack! Tack för så många påminnelser i detta inlägg. Jag står i en mycket svår situation med min dotter. Känner mig maktlös och livrädd. Men jag behöver inte bara utgå från min förmåga, jag kan lägga i Guds händer.
  Mer av andligt liv i livet, mer av Gud i vardagen. Å, vad jag behöver det.
  Ska också fundera mer kring fastan. Tror inte jag “på riktigt” förstått poängen, därför inte så motiverad som jag skulle behöva vara. Helammar dessutom och sover uselt..
  Älskar för övrigt din blogg. Den ger så mycket glädje, inspiration och eftertanke. ❤️

 20. Nu är jag ju väldigt långt ifrån troende på alla sätt men jag gillar eftertänksamhet och jag läser i princip INGA bloggar, kikar in på tre olika då och då bara för att hålla mig lite uppdaterad när jag är uttråkad. Här kan man få lite food for thought . Jag har precis planerat att ta med maken på pilgrimsvandring nästa år, om världen fortfarande finns då vill säga….men jag siktar framåt.
  A

 21. Nu blev jag väldigt inspirerad till att fasta. Har gjort en fyrtiotimmars fasta från mat och det vill jag såklart göra igen. Men jag längtar också efter en mer levande relation med Gud. Fasta och bön är en väg att gå såklart.

 22. Tack för ett fint inlägg.
  Jag har sedan jag var ganska liten brukat läsa bibeln nästan varje dag, antingen på kvällen innan jag somnar eller vid annat tillfälle under dagen.
  Den senaste tiden har jag dock kommit bort från det lite. Av olika anledningar.
  Har känt mig lite modlös och trött osv. Egentligen vet jag att jag ska göra motsatsen vid sådana tillfällen – att faktiskt läsa mer just de stunderna. Men jag försöker att inte lägga på mig krav kring det hela, för det brukar sällan funka för mig.
  I alla fall, eftersom jag är gravid och haft svårt med ätandet och illamående så har jag försökt vara noga med att få i mig mat. Men i samband med att mars månad började så hittade jag en app som heter “30 day shred”, vilket innebär att man läser hela bibeln på 30 dagar via bibelappen. Det har jag länge velat göra. Så jag startade och första dagarna gick bra, men sedan kom jobb och annat emellan. Men jag beslutat att jag ska fortsätta med läsplanen ändå, fastän jag inte kommer hinna den på 30 dagar. Också har jag istället för att läsa själv bestämt mig för att lyssna! Så jag lyssnar igenom hela bibeln. Det är skönt. Avkopplande. Hjälper mig att lyssna istället för att känna “måste hinna”. Det kan nog vara en fin kombo tillsammans med fastan tänker jag.
  Kram!

 23. Tack för detta. Jag är inbiten ateist, men detta talade till mig ändå (hoppas det är ok :-))
  Speciellt nu, när jag sitter i karantän ett par veckor och har mer tid än vanligt att reflektera och känna efter.

 24. Dopaminfasta är bra! Har gjort det i perioder och älskart! Tagit bort sociala medier, slöläsa på internet och lagt till läsa bok osv. Så himla bra! Och inget socker och kaffe. Man kan välja det som passar en som man behöver få en paus ifrån. Borde fler testa 🙂

 25. Vilket fint inlägg, trots att jag inte är kristen eller kanske ens troende. Men jag känner igen känslan, som när jag i perioder ägnat mig mycket åt yoga, både utövat och läst om det under en lång tid. Man känner att man får en ro och en tröst bara man sätter sig på mattan. Jag tänker att det är lite liknande din fasta.

 26. Tack för att du delar! Blev så uppmuntrad av att läsa😊

  Tror själv på Gud och har fått se hur tiden med och inför Honom har förvandlat hela mitt liv. När Han får komma med mening, tala sanning över mig och vem jag är i Hans ögon och fylla mig med bibeln. Tror verkligen vi alla är skapade för det! Saker som jag kämpat mycket med har försvunnit bara av just det- tid med Honom.
  Ska bli spännande att höra efter fastan, om du vill dela, vad du upplever skett, hur du mår och hur din relation med Gud djupnat/utvecklats.

  Har själv fastat på olika sätt några gånger och ofta upplevt hur Gud gjort stora och viktiga saker i mitt liv.!

  Som sagt; tack för du delar!

 27. Vill tipsa om appen First5! Att börja dagen i Guds ord, och få undervisning om det man läst.. har gjort massor med mig. “The vision for First 5 was developed by Proverbs 31 Ministries in order to connect your heart to God’s Word the First 5 minutes of your day. First 5 will greet you with a short teaching first thing in the morning, so you can exchange whispers with God before shouts with the world.”

  1. Så glad jag blir av att höra om din tro på Gud, Clara och alla ni andra! Även ta del av andras tankar, och våra olika sätt att fasta.
   Är själv muslim och för mig är fastan otroligt viktig. Jag fastar både enstaka dagar och under Ramadan som är ca 30 dagar. Ur hälsosynpunkt så har fastan varit mkt bra för mig, som en rensning i kroppen. Men fastan har också haft andlig innebörd för mig då jag närmar mig Gud ännu mer. Som någon skrev så känner jag starkt av att saker underlättas för mig, att mina böner hörsammas och att jag får hjälp att bära olika bördor. Har kännt så sen jag var åtta år och lyfte mina händer och bad till Gud en kväll av hela mitt hjärta, sedan har det fortsatt. Under min fasta tänker jag också extra på att skänka pengar och hjälper behövande.

   Under dessa oroliga tider då jag omges av mkt diskussioner kring Corona så har både fastan enstaka dagar och mina dagliga böner gjort mig starkare och känner mig trygg och tror Sverige kommer ta sig igenom detta snart med lite tålamod. Ber varje kväll att Gud ska underlätta för oss.

 28. Tycker Eva har en bra fasta, den ska jag försöka med! Har just nu en period med en hel del ångest, så att fasta från oro och ångest skulle jag vilja göra.