Jag är helt uppslukad av min trädgård just nu. Även om vi i Västerbotten fortfarande har ganska kallt – det ska bli sex minusgrader någon natt här framöver! Ändå är jag ute varje dag och längtar, planerar och påtar med det som ändå faktiskt går att göra.

För många fyller nog trädgården en alldeles ovanligt viktig funktion den här våren. Att arbeta med händerna, hålla på med växtlighet och få göra vackert – det ger kraft!

Sommarblommor är mitt stora trädgårdsintresse näst efter grönsaker. Med sommarblommor menas ettåriga blommor som inte övervintrar utan som planteras nya varje vår. Även om jag strävar efter att skapa en hållbar trädgård med växtval som ger glädje också om tjugo år – är det otroligt härligt just med de förgängliga sommarblommorna. Där jag tillåts variera mig varje säsong!

Att plantera sommarblommor i krukor och rabatter är som att måla med färg. Varje maj går jag en långtur på Blomsterlandet och fyller vagnen med sommarblommor. Vill inte ha bråttom eller något sällskap – bara strosa i lugn och ro och njuta av all blomsterprakt. Lite extra krut lägger jag på blommorna på farstubron. Då blir jag glad varje gång jag kommer hem! Förra året gick entrérabatten i rosa och lime, året innan var det tomatrött och vitt. Just nu är det mycket gult, lila och vinrött. Dock lite begränsat med sorter eftersom det är så tidigt ännu och jag inte vill att allt ska frysa bort.

När jag var på Blomsterlandet inför påsken hade de massor av olika påskliljor så jag kunde inte låta bli att köpa på mig flera stycken. När de blommat färdigt i krukorna gräver jag ner dem i rabatten och gödslar med lite benmjöl. Så kommer de tillbaka nästa vår igen.

De känsligaste blommorna bär jag in på verandan under natten. Stjärnöga tål nollgradigt, men solros är känsligare. Bellis klarar lite frost och murgrönan går det ingen nöd på.

Har du ingen lämplig plats för krukorna nattetid kan du också svepa om dem med lite fiberduk – det ger extra värme när det kryper ner mot nollan.

En dag kom Bertil inrusande och berättade att han sett en nässelfjäril på gården. Då låg snön fortfarande tjock kring huset – men på bron stod ett fång med penseér. Där var fjärilen. Det var nästan overkligt – och några dagar senare såg vi den första humlan.

Det är humledrottningarna som övervintrat som först vågar sig fram – och då är det jätteviktigt att det finns mat. Har du möjlighet – ställ ut krukor med blommor så hjälper du insekterna som vaknar först. Och är det en torr vår – fyll ett lågt blomfat med lite småsten och häll på vatten så att det når upp till hälften. Då kan insekter dricka utan att riskera att drunkna.

Humledrottningen behöver både boplats, nektar och pollen till sin första kull arbetare. Så ett insektshotell är ingen dum idé! Blomsterlandet har många olika varianter – och dessutom massa annat i sitt sortiment som hjälper pollinatörerna.

Jag har satt mitt insektshotell på väggen bredvid rabatten så de ska ha nära mellan hus och mat!

Nyckeln till en blomstrande trädgård och en bra skörd är (förutom bra jord) ett gott insektsliv. Det kan du göra mycket för att främja: Inga kemikalier i trädgården. Varierande växtlighet. Blommande blommor från tidig vår till sen höst. Tillgång till vatten och boplats. Och plantera gärna krokus och scilla som de tidiga insekterna gillar! Välj gärna blommor i gult, lila och blått som verkar vara färger de föredrar.

Dessutom kan du låta en del av gräsmattan vara oklippt så att vitklövern och andra vildblommor har en chans att blomma. På sommaren kommer det surras och väsnas från det hörnet och du får riklig utdelning i ditt jordgubbsland!

Som ni ser odlar jag både i gamla rostiga hinkar och i nyare kärl. Den här fina terrakottakrukan kommer från Blomsterlandet. Finns i flera storlekar men jag tog den största. Det är skönt för ögat att mixa stort med smått och nytt med gammalt. Som ni ser har jag också satt sommarblommorna väldigt tätt. Då blir det snabbare fint i krukorna och när de vuxit på sig litegrann brukar jag glesa ut och plantera på nya ställen i trädgården

8 knep för vackra sommarblommor

Ingenting blir bättre än jorden det växter i. Köp kvalitetsjord och snåla inte med gödsel. Ge tillskottsnäring hela sommaren.

Du kan odla i nästan vad som helst – se bara till att det är hål i botten på kärlet så att vatten kan rinna ut.

Plocka bort blommor så fort de vissnat. Då fortsätter plantan att sätta nya knoppar

Tänk inte bara på färgen på blommorna. Tänk också på bladverket och hur det samspelar. Kombinera gärna skirt med ett mer robust bladverk. Och mixa mörkgröna, röda och limefärgade blad.

Sommarblommor behöver inte stå i kruka – de är också perfekta att fylla hål i rabatterna med – eller för att ge lite fägring till grönsakslandet.

Plantera hellre udda antal än jämna par. Tänk 3,7,9…av sommarblommorna i varje plantering

Köp kvalitetsblommor. Då har du vacker blomning hela sommaren.

Och så vill jag tipsa om att Blomsterlandet har ALLT du behöver för att få en underbar blommig trädgård som också hjälper insekterna. Allt ifrån sommarblommor, till fröblandningar som lockar pollinatörer. Krukor, rabattkanter, arbetshandskar och växtstöd… Ja allt du kan tänka dig!

Ha en härlig långhelg i trädgården nu!