Sommartid Àr inbrottstid. Hemskt att tÀnka pÄ men sant. NÀr jag var liten gick en inbrottsvÄg över vÄrt kvarter. Tre grannar fick sina hem lÀnsade och en dag nÀr pappa kom hem frÄn jobbet var det brytmÀrken pÄ vÄr ytterdörr. Fast nÄgot riktig inbrott skedde aldrig hos oss som tur var.

Jag minns att pappa inför sommarsemestern det Ă„ret stĂ€llde ut leksaker fulla trĂ€dgĂ„rden, hĂ€ngde tvĂ€tt pĂ„ torkvindan, la en jacka pĂ„ trappan och stĂ€llde ut cyklar pĂ„ uppfarten. Jag “hjĂ€lpte till” och gömde hela lĂ„dan med nycklar till vinda, förrĂ„d och garage. Tjuvarna hade visserligen kunnat bryta sig in dĂ€r ocksĂ„ – men man mĂ„ste ju inte göra det lĂ€ttare för dem genom att lĂ€mna nycklarna framme. TyvĂ€rr glömde jag bort vart jag gömt nyckellĂ„dan sĂ„ efter semestern blev det nĂ„gra svettiga veckor innan vi hittade den igen, intryckt under en gammal kista…

PĂ„ det hela taget tyckte att det var en rolig lek att inbrottssĂ€kra huset – men nu vet jag ocksĂ„ att farsan gjorde rĂ€tt. Det finns nĂ€mligen en rad saker man kan göra för att lura tjuven och skydda sitt hem i semestertider. Mitt försĂ€kringsbolag LĂ€nsförsĂ€kringar VĂ€sterbotten arbetar stĂ€ndigt med att upplysa om hur man kan göra för att minska risken för skador, stöld och olyckor. Hos dem finns flera goda rĂ„d kring att stöldsĂ€kra sitt hem. Och hĂ€r kommer nu min lista med sexton bra tips för att minska inbrottsrisken. För det handlar ju i grunden om att göra det svĂ„rt för tjuven att ta sig in.

16 tips – minska inbrottsrisken i semestertider

 • MĂ„nga inbrott i villa sker pĂ„ baksidan av huset. Dels Ă€r altandörrar ofta enklare att bryta upp och dels fĂ„r tjuven arbeta i fred. Fundera pĂ„ hur du kan förstĂ€rka skyddet pĂ„ denna utsatta plats?
 • I garage och förrĂ„d förvaras ofta vĂ€rdefull och stöldbegĂ€rlig utrustning som verktyg, mopeder och skidutrustning. ÄndĂ„ Ă€r oftast lĂ„set pĂ„ dessa platser otillrĂ€ckligt. Se över om du kan förstĂ€rka det.
 • Ett larm som skydd för ditt hem ska inte underskattas. Tjuvarna försöker hitta sĂ„ enkla inbrott som möjligt och larm Ă€r avskrĂ€ckande.
 • VĂ€rdeföremĂ„l som smycken eller prydnader ska lĂ€ggas i bankfack eller pĂ„ annan sĂ€ker plats
 • LĂ„t gĂ€rna tvĂ€tt hĂ€nga ute pĂ„ linan eller lĂ€mna ungarnas leksaker stĂ„ ute pĂ„ tomten. Be en granne flytta runt dem dĂ„ och dĂ„.
 • BerĂ€tta för dina grannar att du ska resa bort och be dem tömma brevlĂ„dan varje dag.
 • Fixa sĂ„ att lampor tĂ€nds och slĂ€cks i huset, helst oregelbundet och bara nĂ€r det Ă€r mörkt ute.
 • LĂ„t radion sĂ€tta igĂ„ng med timer sĂ„ det hörs ljud i hemmet.
 • Installera utomhusbelysning med rörelsevakt. DĂ„ tĂ€nds den nĂ€r nĂ„gon nĂ€rmar sig
 • Be om hjĂ€lp med att klippa grĂ€smattan nĂ€r du Ă€r borta under sommaren. Kanske kan grannen ocksĂ„ stĂ€lla sin bil vid din uppfart nĂ„gon dag sĂ„ att det ser mer bebott ut?
 • Förvara verktyg och stegar inomhus, sĂ„ att tjuven inte kan anvĂ€nda dem till att ta sig in.
 • LĂ€mna inte stöldbegĂ€rliga maskiner och prylar olĂ„sta pĂ„ uteplatsen.
 • MĂ€rk stöldbegĂ€rliga prylar – det gör dem mindre intressanta att stjĂ€la
 • Skylta inte med att du Ă€r bortrest pĂ„ nĂ€tet (ej heller pĂ„ telefonsvararen)
 • LĂ„s fönster och dörrar och lĂ€mna inte nĂ„gra nycklar hemma. Även de stĂ€llen du tycker Ă€r bombsĂ€kra (som under en gammal kista) kommer tjuvar avslöja. Och det Ă€r ju dumt att bjuda tjuven pĂ„ nycklarna bĂ„de till garage, förrĂ„d och fordon.