Sommartid är inbrottstid. Hemskt att tänka på men sant. När jag var liten gick en inbrottsvåg över vårt kvarter. Tre grannar fick sina hem länsade och en dag när pappa kom hem från jobbet var det brytmärken på vår ytterdörr. Fast något riktig inbrott skedde aldrig hos oss som tur var.

Jag minns att pappa inför sommarsemestern det året ställde ut leksaker fulla trädgården, hängde tvätt på torkvindan, la en jacka på trappan och ställde ut cyklar på uppfarten. Jag “hjälpte till” och gömde hela lådan med nycklar till vinda, förråd och garage. Tjuvarna hade visserligen kunnat bryta sig in där också – men man måste ju inte göra det lättare för dem genom att lämna nycklarna framme. Tyvärr glömde jag bort vart jag gömt nyckellådan så efter semestern blev det några svettiga veckor innan vi hittade den igen, intryckt under en gammal kista…

På det hela taget tyckte att det var en rolig lek att inbrottssäkra huset – men nu vet jag också att farsan gjorde rätt. Det finns nämligen en rad saker man kan göra för att lura tjuven och skydda sitt hem i semestertider. Mitt försäkringsbolag Länsförsäkringar Västerbotten arbetar ständigt med att upplysa om hur man kan göra för att minska risken för skador, stöld och olyckor. Hos dem finns flera goda råd kring att stöldsäkra sitt hem. Och här kommer nu min lista med sexton bra tips för att minska inbrottsrisken. För det handlar ju i grunden om att göra det svårt för tjuven att ta sig in.

16 tips – minska inbrottsrisken i semestertider

 • Många inbrott i villa sker på baksidan av huset. Dels är altandörrar ofta enklare att bryta upp och dels får tjuven arbeta i fred. Fundera på hur du kan förstärka skyddet på denna utsatta plats?
 • I garage och förråd förvaras ofta värdefull och stöldbegärlig utrustning som verktyg, mopeder och skidutrustning. Ändå är oftast låset på dessa platser otillräckligt. Se över om du kan förstärka det.
 • Ett larm som skydd för ditt hem ska inte underskattas. Tjuvarna försöker hitta så enkla inbrott som möjligt och larm är avskräckande.
 • Värdeföremål som smycken eller prydnader ska läggas i bankfack eller på annan säker plats
 • Låt gärna tvätt hänga ute på linan eller lämna ungarnas leksaker stå ute på tomten. Be en granne flytta runt dem då och då.
 • Berätta för dina grannar att du ska resa bort och be dem tömma brevlådan varje dag.
 • Fixa så att lampor tänds och släcks i huset, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute.
 • Låt radion sätta igång med timer så det hörs ljud i hemmet.
 • Installera utomhusbelysning med rörelsevakt. Då tänds den när någon närmar sig
 • Be om hjälp med att klippa gräsmattan när du är borta under sommaren. Kanske kan grannen också ställa sin bil vid din uppfart någon dag så att det ser mer bebott ut?
 • Förvara verktyg och stegar inomhus, så att tjuven inte kan använda dem till att ta sig in.
 • Lämna inte stöldbegärliga maskiner och prylar olåsta på uteplatsen.
 • Märk stöldbegärliga prylar – det gör dem mindre intressanta att stjäla
 • Skylta inte med att du är bortrest på nätet (ej heller på telefonsvararen)
 • Lås fönster och dörrar och lämna inte några nycklar hemma. Även de ställen du tycker är bombsäkra (som under en gammal kista) kommer tjuvar avslöja. Och det är ju dumt att bjuda tjuven på nycklarna både till garage, förråd och fordon.