Nej men vad är detta som står i så prydliga paket på vår tomt? Någon som vågar sig på en gissning?

Massa isolering behövs…och så en kamin. En rejäl en. Ja, alltså man vill ju kunna göra varmt i sin bastu. För ja vi ska nämligen ÄNTLIGEN bli med bastu på gården! Det är något vi längtat efter i många år men som alltid halkat ner på listan till förmån för dränering och garage och sånt tråk. Men i sommar ska det ske. Jag vet precis vart det ska stå.

Här nere på tomten där skogen möter åkern och med utsikt över lillsjön. Ungefär bredvid det där släpet fullt med skräp. Lite avskilt men ändå så nära huset att man kan skotta upp dit på vintern. Och utanför bastun ska jag ha ett vackert gammalt zinkbadkar och en skön utedusch. Någon gång kanske en badtunna…mmmm. Vi har ju inte så nära till vattnet att man kan gå mellan bastun och sjön så då löser vi badandet på det viset. Halva nöjet med att basta är ju att bada kallt också. Jag tror att vi kanske kommer bygga en liten veranda till bastun också. Så att man kan sitta där och svalka sig mellan sessionerna.

Jag ser framför mig hur vi efter en lång dag på åkern i regn och lera eldar varmt i bastum och sitter där och tomglor och har det gott . Eller hur vi på vinterkvällar med stjärnklar himmel tänder ljus och ligger skavfötters på slafarna…tror att detta kommer att bli vårt nya fredagsmys faktiskt!

Vi hade ganska många olika krav när vi valde bastu. Den måste för det första vara fin. Såklart. Och vi fattade direkt att vi behöver en enkel byggsats om vi ska få till bastun. Jakob är visserligen duktig på att bygga men tid är en bristvara under sommaren när man är bonde. Och så får bastun inte vara för liten. Bara i familjen är vi ju fem och ofta kommer vi kanske basta med vänner. Så 7-8 vuxna måste rymmas i alla fall.

Vi kollade runt på olika leverantörer och fastnade för Polhus som är en av de ledande småhustillverkarna på marknaden (de gör också attefallshus, friggebodar, bastu, utedass, paviljonger och lekstugor) och har många fina modeller. Byggsatser som är enkla att sätta upp – nästan som en IKEA-ritning fast för hus. Vårt val föll på modellen Timo som är sprillans ny i sortimentet!

Så här ser den alltså ut. Så fin! Och jag vill förtydliga att vi alltså betalar för bastun själva. Även om det här inlägget är ett samarbete.

Bastun kommer placeras med fönstret mot den här fina utsikten och jag är sååå förväntansfull! Nu återstår bara att få färdigt grunden innan vi kan bygga. Och så ska jag och Jakob enas om vilken färg den ska få. Jag tror att jag vill ha något diskret som smälter in och nästan döljs i naturen. Lovar att visa bilder från resten av processen