Vi känner en sådan hiiiimla hundlängtan just nu. Men jag och Jakob kan omöjligt bestämma oss för vilken ras vi ska satsa på. Vi har redan bestämt att nästa hund ska vara en hund som vill arbeta, är robust och tål vårt klimat. En hund som kan och ska få gå lös på gården. Och vara som Jakobs skugga. Hunden kommer främst att bli hans projekt. Fast hela familjens kelgris såklart.

Men vi kan som sagt inte ena oss för en ras. Jakob som vuxit upp med en Border collie älskar den rasen. Micka var så klok att hon kunde gå okopplad i innerstan och förstod bara på en vissling eller en blick när hon skulle göra halt, byta sida av vägen eller lyssna på matte. Men en Border behöver ju mycket arbete för att må bra och jag har hört om så många som blivit lite koko till följd av understimulering. Nu ska ju vår hund typ aldrig vara ensam hemma utan hänga med oss överallt. Och dessutom valla får. Men ändå. Jag blir nervös. Är rasen för “extrem” för oss?

Vi har faktiskt också kollat en del på omplaceringshundar som söker nya hem. Och just från Irland finns ju en hel del collies som behöver en familj. Men vågar vi överta en sådan hund när vi har massa barn hemma? Hur kan man vara säker på att deras psyke är stabilt? Visserligen är både jag och Jakob hundvana. Men en problemhund orkar jag inte med en gång till. Särskilt inte i kombination med barn.

Ett annat alternativ till hundras skulle kunna vara en Lapsk vallhund. Det är en renvallande spets som historiskt har funnits på Nordkalotten. Och som samerna under flera århundraden använt som vallhund i sin renskötsel. Det fina är att det är en duktig, arbetande hund som tål alla väder. Som inte är sönderavlad utan väldigt frisk till både kropp och psyke. Och som kanske är en lite bättre familjehund än en Border collie? Lite mer allround? Eller?

Är det någon läsare som har erfarenhet av Lapsk vallhund eller Border Collie och vill berätta lite mer? Eller har du kanske tips på någon hundras vi inte ens tänkt på? Jag är idel öra!

Kriterier för vår nästa hund

  • En robust brukshund som gillar att arbeta och klarar våra kalla vintrar.
  • Ingen extremt storvuxen ras – max en Border collie i storlek.
  • Ingen utpräglad jakthund utan allra helst någon form av vallhund
  • Bra, pålitlig och klok hundras. Som gillar att arbeta lika väl som att gosa med flocken. (Obs vet såklart att alla hundar har sin egen personlighet och att egenskaper aldrig kan garanteras)