Vad ska vi skaffa för hund?

Vi känner en sådan hiiiimla hundlängtan just nu. Men jag och Jakob kan omöjligt bestämma oss för vilken ras vi ska satsa på. Vi har redan bestämt att nästa hund ska vara en hund som vill arbeta, är robust och tål vårt klimat. En hund som kan och ska få gå lös på gården. Och vara som Jakobs skugga. Hunden kommer främst att bli hans projekt. Fast hela familjens kelgris såklart.

Men vi kan som sagt inte ena oss för en ras. Jakob som vuxit upp med en Border collie älskar den rasen. Micka var så klok att hon kunde gå okopplad i innerstan och förstod bara på en vissling eller en blick när hon skulle göra halt, byta sida av vägen eller lyssna på matte. Men en Border behöver ju mycket arbete för att må bra och jag har hört om så många som blivit lite koko till följd av understimulering. Nu ska ju vår hund typ aldrig vara ensam hemma utan hänga med oss överallt. Och dessutom valla får. Men ändå. Jag blir nervös. Är rasen för “extrem” för oss?

Vi har faktiskt också kollat en del på omplaceringshundar som söker nya hem. Och just från Irland finns ju en hel del collies som behöver en familj. Men vågar vi överta en sådan hund när vi har massa barn hemma? Hur kan man vara säker på att deras psyke är stabilt? Visserligen är både jag och Jakob hundvana. Men en problemhund orkar jag inte med en gång till. Särskilt inte i kombination med barn.

Ett annat alternativ till hundras skulle kunna vara en Lapsk vallhund. Det är en renvallande spets som historiskt har funnits på Nordkalotten. Och som samerna under flera århundraden använt som vallhund i sin renskötsel. Det fina är att det är en duktig, arbetande hund som tål alla väder. Som inte är sönderavlad utan väldigt frisk till både kropp och psyke. Och som kanske är en lite bättre familjehund än en Border collie? Lite mer allround? Eller?

Är det någon läsare som har erfarenhet av Lapsk vallhund eller Border Collie och vill berätta lite mer? Eller har du kanske tips på någon hundras vi inte ens tänkt på? Jag är idel öra!

Kriterier för vår nästa hund

 • En robust brukshund som gillar att arbeta och klarar våra kalla vintrar.
 • Ingen extremt storvuxen ras – max en Border collie i storlek.
 • Ingen utpräglad jakthund utan allra helst någon form av vallhund
 • Bra, pålitlig och klok hundras. Som gillar att arbeta lika väl som att gosa med flocken. (Obs vet såklart att alla hundar har sin egen personlighet och att egenskaper aldrig kan garanteras)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

268 kommentarer på “Vad ska vi skaffa för hund?”

 1. Vad kul med hund! Jag har en Australian Shepherd, det är en vallras men är i grund och botten en ranch-hund (dvs allround). De är energiska och väldigt trevliga (tycker jag 🙂
  Hoppas ni hittar rätt i hunddjungeln🐶

  1. Mina svärföräldrar har en border collie och jag har blivit frälst av den rasen när jag lärt känna honom. Han är så otroligt smart, lydig och lättlärd! Går fritt på tomten utan problem. Och perfekt familjehund. Så himla snäll. Skiljer sig såklart mellan individer men de hade även en border collie innan som var väldigt fin. Jag tänker att så länge den har sällskap nästan hela tiden, ni bor fritt på landet och han/hon dessutom kommer få valla en del får så är det ingen risk att den blir understimulerad. De brukar även valla barnen lite, så tänker att den skulle ha att göra 😅😌

 2. Jag har en lapsk vallhund! Helt underbar! Hon är otroligt lyhörd och lättlärd. Ruskigt lyhörd nästan. Utomhus älskar hon att vara igång och springa och leka, men så fort vi kommer in lägger hon sig och där ligger hon tills vi ska ut. Utan att jag ens försökt att lära henne så fattar hon allt. En macka kan ligga framme i noshöjd men utan ”varsågod” så rör hon den icke! Hon är fin med barn. Och hon är verkligen mån om familjen. Så pyttelite vaktig men i rätt lägen skulle jag vilja säga. Blir aldrig mer en annan ras för mig!

  1. Vi är en fyrbarnsfamilj med en bordercollie. Hunden älskar barnen (särskilt den äldsta) och älskar att vara med, vad vi än gör. Han är sällan ensam hemma. Tanken var att han skulle valla våra får, men fåren var han rädd för så han vallade hönsen istället. Nu har vi inga höns längre, men han trivs ändå. Vi har växelvis bott i ett annat land med mindre möjligheter för hunden att springa fritt, men han är precis lika go och glad ändå. Och det bästa är nog att han märker när någon av oss är ledsen/stressad eller uppe i varv. Då lägger han huvudet i ens knä och “tvångskramar” en tills man lugnat ner sig. En helt fantastisk hund mao.

 3. Kan varmt rekommendera Västgötaspets! En underbar ras! Skulle passa er perfekt!! 😍❤️ Vår familj har haft tre stycken och är inne på att skaffa en fjärde. 😘

  1. +1 på västgötaspets! Jag har en 2-årig som är den GOSIGASTE familjehunden men också den mest aktiva och arbetstörstiga hund jag känt. Alltid glad och redo för allt. Att valla kor var han tydligen expert på redan första gången när vi gjorde vallanlagstest. Det kom som naturligt för honom. Skulle säga att västgötar är den perfekta kombon mellan familjehund och vallhund/gårdshund!

  2. Håller med! Många underskattar vilket enormt arbetsbehov en border collie har, de lever verkligen för att jobba. Och en understimulerad BC hittar på aktiviteter själv och precis som du skriver är det sällan önskvärda grejer de får för sig… Vallningsinstinkten är oerhört stark, men en BC måste samtidigt tränas så att den vallar rätt. Man kan liksom inte bara låta den hänga hos en fårskock och låta den sköta sig själv, det kommer att stressa ihjäl fåren till slut.
   Västgötaspets tror jag starkt på, behändig storlek, men mentaliteten som hos en större hund! Lapsk vakthund likaså, en riktig allroundhund med vallningsinstinkter och är ju bokstavligen gjord för nordliga klimatförhållanden.
   En ras som har vallningsinstinkter, men inte så att det tar över är bearded collie. Man kan välja att valla med dem om man vill, men de MÅSTE inte valla sådär som border collies… Superfina, mjuka familjehundar dessutom! Men kräver en del pälsvård, det måste man vara beredd på.

  3. Ännu +1 på Västgötaspets! Här hemma bor 3st. Fantastiska familje- & gårdshundar. Robusta (användes mycket förr för att valla kor!) , smarta och sååå gosiga! Gammal svensk ras, så klarar det kalla klimatet.

 4. Av de två skulle jag välja en lapsk alla gånger. Nu har jag lapsk själv så är lite partisk. Jag gillar av och påknappen, hur bra han är med min femåring, att han tål allt väder (även om han surar lite precis när han ska ut i regn tar det trettio sekunder sedan är han mer än redo att jobba). Han ger aldrig upp, han jobbar tills han stupar om han skulle behöva. När han inte jobbar går han och lägger sig och sover. Tuff valp och unghundstid, lite sena i mognaden, hör till rasen, men är man bara konsekvent så löser det sig. Det man får tänka på är att rasen är sjukt självständig. Tycker min kille att jag är orättvis eller att jag kommer på en dum grej vi ska göra så struntar han i mig och lyssnar ännu sämre nästa gång. Korrigeringar (ffa orättvisa) rinner av honom som vatten av en gås. Men med det kommer även att när han litar på mig då litar han på mig till hundra procent. Där är vi nu. Jag skulle aldrig vilja byta ras (uppväxt med schäfrar och de tränar man på ett heeelt annat sätt, jag brukar säga att om jag ska jobba in ett nytt moment med min lvh så tänker jag på hur jag hade gjort med schäfrarna och sedan gör jag tvärtom, då blir det grymt). Sedan vet jag att jag har ett grymt exemplar av lvh, bph var kanon, flera uppfödare har berättat för mig att han är one of a kind. En lapsk behöver jobba, men det kommer den ju att få hos er. Ni kanske får jobba lite med följsamheten i början, den kommer inte lika naturligt som med bc, men det hör till rasen, lvh jobbar längre ifrån föraren generellt sätt än vad bc gör.

  Ojoj, rörigt inlägg av mig 😂 Fråga om det är ngt 😊

  1. Haha läste ”min kille” som om det vore din pojkvän! Blev lite komiskt där innan min överhettade hjärna förstod att det var din hund som var din ”kille”!

 5. Jag skulle vilja tipsa om Bouvier. Visserligen större än en border collie, men inte jätte stor. Ullig päls. Tål kyla bra. Vallhund. Familjekär. Lättlärd. Kan koppla på och av.
  Jätte, jätte fin!
  Vi hade en sån när vi var små. När alla barn sprang åt olika håll försökte han valla ihop oss 🙂

  1. Har erfarenhet av hundar i arbete. Bland annat Border. I kategorin vallhundar finns det många men de två raser som främst avlas för vallning och förmågan att samla djur, dvs göra hämtningar på flera hundra meter, är border Collie och Working Kelpie. Många andra med vallegenskaper har mer använts till att vakta boskap eller driva boskap framåt ex i fållor.
   Så en får väl själv ställa sig frågan vad för typ av vallning som är på tapeten och vilken hund som passar till det. Till några handtama får kanske inte en border är nödvändig. Finns många fina border collies, men en får vara med på noterna så den inte vallar allt den kommer över, barn tex. Det krävs en hel del arbete för att få den där perfekta bordern du beskriver i texten.
   De lapphundar jag träffat har alla haft trevligt lynne och funkat bra i barnfamiljer.
   Hoppas ni hittar det ni söker!

   1. Som varandes en person som vallades av vår mycket spetsiga Terv som barn kan jag säga att det inte är ett dugg kul.
    Nu är belgiska vallhundar jäkligt valliga och mer enpersonshundar än familjehundar, men när vi bråkade eller dundrade runt jagade hon upp oss i soffan.
    Var mamma borta så tolererade fröken hund inga dumheter, och att bli nypt i hälarna och uppbeordrad i soffan av en hund var liksom inte så kul som det kan låta.
    Tro mig…

 6. Jag tycker ni ska kika på australian Shepherd, tror den rasen skulle passa in på din beskrivning 🙂

  1. Har aussie, kan rekommendera att inte skaffa den rasen för de förväntningar, önskemål och krav som ni har. Rasen är envis, ofta hög i stress, väldigt vaktig och hanhundar ses titt som tätt som omplaceringar pga reaktiva beteenden låg tolerans mot andra hundar/barn/män etc. Min hund är alla de ovannämda med samtidigt världens bästa.. men oj vad jag har fått slita för att han ska funka i vardagen. Det är lite lotto med en aussie enligt mina erfarenheter. Oftast får man antingen en ADHD hund med nerverna på utsidan som inte går att trötta ut, eller så får man en omotiverad soffpotatis som inte bryr sig närmvärt i någonting.

   Med det sagt, jag rekommenderar en lapsk (finns otroligt bra kennlar i både Sverige & Norge) men var medveten om att även dessa kan vara egensinniga. Dessutom är de oftast väldigt skälliga (spetshund)

   Västagötaspetsen är en tuff liten rackare med attityd och korta ben. Är tanken att hunden ska pulsa i meterdjup snö vid vallning eller skidåkning så kan det bli kämpigt. Dessutom är det den ras som Barbro Börjesson skaffade på ålderns dagar för att hon ville ha en pigg men unte lika krävande ras efter alla år med Schäfer. Men oj så fel hon sagt att hon fick. Hennes västgötaspets blev tydligen hennes tuffaste hund, och mkt svårare än alla de schäfrar hon haft.

   Hitta en bra kennel för border collie eller lapsk vallhund.. var noga och selektiva så ska ni se att det kommer att bli en fin hund, både i arbete kring jordbruket och som familjehund. Ta hjälp av en som vallar professionellt så ska ni se att det kommer bli helt perfekt.

  1. Håller med. Morsan har uppfödning, Chrojes kennel. Väldigt allroundras. Retriever, vet dock ej hur de är i vallningssammanhang. Jobbar gärna, klarar kanadensiska klimat. Inbillar mig att det är ungefär som det svenska klimatet. De älskar barn och de älskar att arbeta. Helt klart en ras att kika på 🙂🙂

  2. Presis hva jeg tenkte skrive også. Det er en fantastisk fin, ikke stor, hund, som både er arbeidshund og familiehund.
   MEN her i Norge er populariteten økt så mye at enkelte useriøse oppdrettere utnytter det, så sjekk nøye at dere kjøper fra en oppdretter som har hundens velvære og helse i fokus, mer enn ren profitt.
   Uansett, lykke til med valg av hund, så spennende!

 7. Finsk lapphund tror jag passar era önskemål.

  Jag föder själv upp jaktlabrador, vill gärna tipsa om dem också, men stämmer inte riktigt in på er profil.

  1. Finsk lapphund är inte alltid så lätta att ha lösa! De är självständiga och många har mycket jakt i sig. Lapsk vallhund skulle jag hellre välja med de önskningar som Clara med familj har. 🙂

   1. Jag har haft en finsk lapphund mixad med schäfer. Såg exakt ut som en finsk men ngt större i storlek. Klok som få, kom på inkallning, låg lös på gården, inget försvar av mat eller leksaker, gav skall då främmande närmade sig, gick fot utan koppel o noll jaktintresse. Följde med in till hönsen som han bevakade från faror utomhus. Glömde säga att han var en omplacering som suttit i en minimal nedrasad rastgård året runt…

   2. Vår finska lapphund går aldrig nånstans. Håller sig alltid rätt intill oss, även lös i skogen. Hon är som vår skugga😍

  2. Finsk lapphund skulle jag också föreslå, fast jag inte har en sådan själv. Men har träffat många både i stan och på landsbygden och har förstått att de jobbar gärna, men behöver inte aktiveras i timmar dagligen (så som någon här beslrev bc). Alltid redo och aktiva och har sett många i barnfamiljer.

 8. Vill också rekommendera er att titta på västgötaspets, vår äldsta svenska ras. Den uppfyller alla era krav. En vallande och arbetande hund som är med på allt familjen vill göra!!

 9. Lapsk vallhund alla dagar. Våra har tydlig av och på knapp, lättlärda, jobbar med skall, trevliga familjehundar och vet att ta det lugnt när det inte är jobb. Klarar kyla och snö väldigt bra. Vi jagar med våra. Äldsta tiken har skällt bla älg och fågel. Om ni har Facebook så kolla in gruppen Lapsk Vallhund. Där finns det mycket att läsa. Hoppas ni hittar en ras ni gillar

   1. Detta är väldigt viktigt att tänka på! Känner många veterinärer och djursjukvårdare som varnar för riskerna med att ta in hundar som kan bära med sig sjukdomar.

 10. kollade upp lapsk vallhund med liknande kravprofil som er, kontaktade uppfödare som menade att det inte gick att räkna med att ha hunden lös, mkt jakt i dem. Så Finsk lapphund verkar bättre då.
  Trogen gårdshund med vallning, frisk ursprungsras är västgötaspets – den skulle jag ta som robust gårdshund i behändigt format som inte fryser utomhus.
  För att vakta höns mot rovdjur skulle jag ta isländsk fårhund.

 11. Kontakta Farmhills kennel. De föder upp finsk lapphund,och har väldigt trevliga hundar. Ägarinnan av kenneln är trevlig och lätt att ha å göra med,så hon svarar säkert på nyfikna frågor om rasen 😊

 12. Vad gäller omplaceringshundar kan du aldrig veta riktigt vad de har i bagaget, det kan bli hur bra som helst och det kan bli stora problem. Är personligt bekant med en omplaceringshund från Irland, från organisationen Friends Forever. Väldigt mysig hund, man har krävt och kräver väldigt mycket fokus och arbete för att fortsätta vara trevlig. Gatukorsning lurcher, vinthund, collie och terrier.
  Som någon mer skrev så är nog lapsk vallhund ett klokare val om man vill ha både en stabil familjehund och en gårdshund-mysigare hundras får man leta efter!

 13. Uppvuxen med renvallare, underbara hundar,smarta, men är inte en hundra procentig vallare utan kan ha rejält med jaktinstingkt också. Dom har ju traditionellt används till “allt” Hade en som barn som aldrig gick ha lös eftersom hon ville jaga och skällde konstant, en risk med spetshundar. Men underbar familjehund. Dock kan dom ha tufft i värmen pga pälsen så allt väder tål dom inte.
  SJ tänker jag skaffa en västgötaspets när det blir aktuellt, verkar vara underbara arbetshundar

 14. Hej! Inser att du kommer få vääldigt många ras-tips här nu men men, här kommer ett i mängden:D. Jag växte upp med en Norsk Buhund. Gaalen vallhund, ville hela tiden samla in flocken oavsett om det var andra människor eller djur. Med ordentlig uppfostran fick vi (hehe, min pappa) otroligt bra pli på henne, hon behövde aldrig koppel, hon höll sig alltid inom gårdens gränser (bu=gård på norska, namnet betyder dvs norsk gårdshund) och hon var väldigt gosig, låg gärna i nåns knä och lät sig klappas. Gillade att jobba, hängde med på 2-3 timmar långa promenader med pigga ben och viftande svans. Vi bodde i Värmland så var kanske inte riktigt lika kallt som hos er men tror inte kylan kan vara ett problem, iaf vår hund älskade vintern. Hon låg gärna ute på altanen och sov flera timmar även när det var åtminstone 10 minus, fick tjock ullig vinterpäls<3
  Förstår om många andra hundraser kanske ser lite sötare/roligare ut men utifrån er beskrivning tyckte jag verkligen Buhund passade bra in:) Hoppas ni hittar nån vovve som känns rätt för er!

 15. Låter Lapsk vallhund vore en ras för er. Vi har två, funkar bra med barn, lugna, lättlärda, gillar att arbeta, bra psyke. Rekommenderas.

 16. För stor för er, men Berner Sennen är en superhärlig ras. Lättlärd, följsam, gillar att jobba och älskar att lata sig. En stor nallebjörn som älskar allt och alla 🙂

 17. Vad härligt med hund ❤️ Skulle också vilja tipsa om Australian Shepherd. De jag har träffat har varit supermysiga och jag upplever att de inte är riktigt lika hetsiga som Border collies kan vara.

  Beträffande omplaceringshundar så är det inget jag hade gett mig in på som barnfamilj, om det inte är en valp. Man vet aldrig riktigt vad de hundarna har varit med om tidigare. Upplevelser som kan göra att de kan komma att känna sig trängda i situationer en vanlig stabil hund inte hade gjort det. Jag har själv en jättego omplaceringshund (och inga barn) som har vissa egenheter som jag gissar kommer från tidigare upplevelser som jag bara inte blir kvitt.
  Det kan gå så himla snabbt när det går fel och med barn vill man inte att det går fel.

  1. Ja, precis så!! Vi har en omplacering/rescue (övergiven av sin första ägare och hamnade på gatan i Addis, där hon bodde ett par år innan hon kom till oss) som är så otroligt trofast och överlåten oss! Så lyhörd och mjuk!
   Hon bär med sig sår som vi får vara varsamma med (tex funkar det inte med ”hårda tag”, hon är jätte känslig mot om vi blir arga på henne!), men är världens snällaste!
   Med det sagt; så blir det ju inte alltid så här enkelt med omplaceringar. Framförallt inte vuxna omplaceringar/rescue dogs. Det kan ju börs på erfarenheter som gör det svårt för en familj att ha dem… och det VET man ju sällan innan man adopterar den…

 18. Inte border collie. Inte om ni inte menar allvar med vallningen. Det är en av de mest utpräglade vallhundarna som finns och det ska man bevara hos rasen tycker jag. De ställer höga krav på sina ägare och har lätt att utveckla stressbeteenden och psykisk ohälsa. De fattar för snabbt för sitt eget bästa även sådant som du inte vill att de ska fatta. Absolut inte aussie, som några föreslagit. Många aussier, liksom miniatyrvarianten, har dålig mentalitet med mycket rädslor och reservation och passar, i min mening, inte i barnfamilj. Australian Kelpie kan vara ett bra alternativ. De är positiva, glada och arbetsvilliga hundar. Även finsk vallhund är trevliga och passar in på mycket av det ni beskriver. Finnen är, i min mening, att föredra framför den lapska vallhunden. Mycket trevliga och tillgängliga hundar, inga arbetsnarkomaner men lättränade och funkar bra som gårdshundar, har vallegenskaper. Även västgötaspets är något att överväga, bra familjehundar och samtidigt smarta, ganska självständiga hundar med vissa vallegenskaper.

  1. +1 på att fundera på hur mkt vallning det egentligen blir. att flytta en flock får från en fålla till en annan några gånger om året är sannolikt inte tillräckligt för en border collie.

 19. Aussie. Australian Shepherd. Vi har en och de är underbara. En brukshund, inte lika hyper som bordern men fungerar på samma vis. Lite vaktig men inte för skarp (beroende på kennel dock), jagar inte och är otroligt smart. Så länge ni jobbar med hunden behöver ni inte oroa er för understimulering. Stimulering behöver ju inte vara att springa i skogen 2h, tvärtom, ha med hunden i jordbruket, lär den hämta grejer och ha med den på dina skidturer. Vi kör drag med vår och hon älskar det. Drag är jätteenkelt och skulle vara superkul för Bertil och kanske även Folke. Du sitter på en sparkcykel eller en cykel (eller en spark på vintern hos er) och säger kör, och hunden drar dig 🙂 Du styr med rösten.

  (Hint hint, vi ska försöka ta valpar i början av juli och då är de lev klara i oktober, efter skörden, om det tar sig, och vi kan ta valpen till Sundsvall om du vill hämta den där…) Vår är från kennel Meet My Own i Jämtland. Underbar kennel utan några problem. Fantastiska brukshundar med otroligt temperament. <3

 20. Uppväxt med bordet collie i ett jordbruk dör den fick valla får och kor. Fantastisk familjehund. Men fick jobba extra med honom på vintern när han inte vallade. Han blev deprimerad annars. Men ni verkar ju vara aktiva på vintern så bara ni kan ta med hunden på utflykter och då aktivera den borde det inte vara ett problem. Att vara ute i skogen med oss några gånger i veckan fungerade för vår hund😍.

 21. Roligt att ni funderar på hund igen!

  Har träffat en del så kallade adoptionshundar från andra länder i mitt jobb, och skulle definitivt inte rekommendera en sådan. Ofta rädda hundar, hög stressnivå och mkt att jobba med. Hamnar oftast hos djurägare som inte kan träna dem på rätt sätt utan förstärker deras rädslor. Irland är dock det bästa landet att adoptera ifrån med tanke på att De inte har rabies, leishmanios mfl.

  Min sambo har två bc som funkar fint som familjehundar men den yngre mår bäst när han också får valla regelbundet. Många uppfödare säljer bc till agility och lydnad också, så bara de får ”träna hjärnan” och vanlig motion så brukar de klara sig bra. Förr hade bc högre stressnivå och avlades mindre för att vara familjehundar också men idag är de flesta bc även familjehundar. Någon nämner australian shepard men utav bc och australian så väljer jag alla gånger bc. De flesta australian är något för mkt reserverade tycker jag.

  Lapsk vallhund är oftast trevliga och friska. Gillar ju att vara ute i de flesta väder oftast.

  Hoppas ni hittar en ras som passar er!! Välj gärna en frisk och sund ras och en valp från friska och trevliga föräldrar!!

 22. Australian Cattledog. 🥰 Googla runt lite på denna ljuvliga ras. Används mestadels i Australien o mkt i Texas. för att valla kor. Klok, arbetsam och familjevänlig. Perfekt gårdshund! Finns några uppfödare i Sverige.
  Lycka till!

 23. Hej
  Vad spännande med hundtankar. Jag/vi i familjen med tre barn har en dansksvensk precis som ni hade förut. Jag gillar allrounden med honom. Jag har också blickat uppåt i storlek, men liknande paket. (Här finns det alldeles säkert att någon vet bättre än mig) norsk buhund. Så vänliga kelna arbetsvilliga. Finns en kennel i Halmstad som heter knipagrottans buhund.
  Mvh

 24. En kelpie! Så fina! Också en vallhund som till sinne påminner om border collie. Lagom stor familjehund som vill vara med och som vill jobba.

 25. Ser fram emot att bloggen fullständigt svämmas över av valpbilder, vilken ras det än må bli. Herregud, finns det något sötare? Tänk klumpiga valptassar och öron som pekar åt olika håll… Ljuvligt!

 26. En fördel med Lapsk vallhund är att det inte fastnar så mycket snö mellan trampdynorna.
  Brukar låna en Aussie och det är ibland hopplöst besvärligt med snön som fastnar.
  Lapsk vallhund är väl ett bra alternativ till collie?!

  1. Det är nog ganska individuellt, våran hade enorm underull, även på tassarna så hon fick stora knular under tassar och upp mot benen, tyvärr.

 27. Snälla, inte border!
  De är helt fantastiska ARBETSREDSKAP på en bondgård men om ni inte har en massa får eller kossor som behöver flyttas dagligen så behöver ni inte det. Det finns så många andra underbara hundraser med lite lagom vallning där ni slipper riskera att få en hund som nyper barn när den försöker valla ihop dem eller som ligger och frenetiskt eye’ar flugor.
  Visst kan du få en border som är nöjd med att inte valla annat än på kommando, men du kommer få slita för det på samma sätt som man får slita för att kunna ha en jakthund att gå ensam lös på tomten utan att den drar efter vilt. Det går, men det kräver mycket jobb.
  Och med rasens anlag för epilepsi så skulle jag inte tagit en ”hänt-i-hundgårn-border” från Irland utan ska ni (mot förmodan) ha en border så köp för sjutton en ifrån en uppfödare som vet vad den avlar på.

  Utifrån kriterierna ”friska okomplicerade hundar med vallning i sig” så skulle jag kollat upp västgötaspets och finsk lapphund, dock har jag personligen aldrig vallat med någon.

  1. Och om man stryker kriterierna ”frisk”, ”vallning” och i viss mån även ”okomplicerad” så tar jag en staffordshire bullterrier alla dagar i veckan 😆

 28. Hej, tycker att ni ska läsa om rasen Australisk sheperd hos Svenska Kennelklubben (SKK.se) eller om någon annan vallhundsras t ex. Om ni ska ha en omplaceringshund varför då inte kontakta Hundstallet istället där ni kan träffa hunden innan. Svenska hunduppfödare gör allt vad de kan för att föda upp friska och trevliga individer. De är tvingade att följa rasens hälsoprogram och mentaltester. Tycker att det är så trist att du bara slänger ur sig saker som ”sönderavlade hundar” utan att ta reda på fakta. Lycka till!

 29. Den mest lagoma rasen – nordfolk terrier! Energisk och framåt utomhus och lugn inne. Inte så bjäbbig och jobbigt ettrig som andra terriers.

 30. Va kul att ni börjar fundera på finsk lapphund! De är väldans fina, båda mina kusiner har varsin och jag varit hundvakt till den ena ganska mycket. Och hon är superlugn, går bara och lägger sig under ett bord när hon var inne, kan vara lös ute på tomten utan att springa iväg och jättefin med barn extfemt tålmodig. Hon är den enda hund som min jättehundrädda 4 åring klappar. När det blir dags för oss att skaffa hund blir det en finne.

 31. Hundar utan hem har en del valpar Med om man inte vill ta en vuxen hund (vilket ju är förstårligt med små barn). Jag har haft två adopterar hundar, bästa jag gjort!

  Labrador annars? Mkt trevligt familjehund, kan gå lös, tvek på valla går dock kanske?

 32. Absolut en västgötsspets. Underbart temperament och tålig. Vallhund som är energisk men också en underbar familjehund som bara vill bara med. Den har allt: engergisk när det gäller och älskar att vara med ute och hjälpa till men älskar också att bli ompysslad av barn som kelar med den.

  1. Instämmer helt! Tipsade också om Västgötaspets! Passar in på alla deras önskemål. 😍

 33. Jag är uppvuxen med en border collie och det var helt fantastiskt. Han var vår familjehund (ingen extrem motion och träning utan “vanlig”) och det gick hur bra som helst. Jättelättlärd, lojal, trygg, jättehärlig för mig att växa upp med.

 34. Tänker att ni som första steg måste bestämma om hunden behöver kunna vara en faktiskt duglig vallhund. Om så är fallet blir ju bc oundvikligen storfavorit, och ni får istället lägga tid på att hitta linjer som är balanserade och trevliga. Om hunden INTE behöver kunna hjälpa till med fåren breddas ju såklart rasvalet rejält 🙂 Då skulle ju även en retriever funka fint tänker jag. Har själv jaktgolden som skulle älska det hundliv som ni erbjuder!

 35. Har vuxit upp med “vanlig” Collie. Så otroligt mjuka och följsamma i sättet, skulle gärna skaffa en igen. Man behövde som du säger bara höja ett ögonbryn eller försiktigt harkla sig för att korrigera deras beteende om de någon gång behövde det.
  Har själv varit inne på västgötaspets. Mindre storlek men pigga och vakna. De verkar som robusta och trevliga hundar och jag får intrycket att de inte lider några rasspecifika problem . Skulle rekommendera dig att iaf titta på västgötaspets, eller som jag också hört dem kallas “wolf corgies” haha.

 36. Hej! Jag jobbar inom lantbruket och där träffar jag på många border collies och det är verkligen så lätt att de blir som du säger koko. De behöver jobba med vallning, i timmar, dagligen. De är ett arbetsredskap i första hand och inte en familjehund. Rätt stimulerade kan de vara trevliga, absolut, men så lätt att de inte får det de behöver och börjar valla höns, barn, äta grejer och hitta på otyg.
  Lycka till!

 37. Jag skulle vilja tipsa om kelpie, stor hund i en liten hunds kropp. Fungerar fint som familjehund och älskar att arbeta. Bra av och på knapp.

 38. Är lite kär rasen Borderterrier. Liten i formatet men robust i psyket och vill vara med.

 39. Även om frågan handlar om val a hundras så vill jag bara säga att det vore det bra om ni kan ta en hund från ett djurskydd. Om ni kontaktar flera olika organisationer så kanske rätt hund finns där som väntar på ett nytt hem. Finns det inte rätt ras för tillfället så kanske det snart dyker upp om man väntar lite. Det behöver inte födas upp fler djur då det finns så många som redan behöver ett hem. Så stöd helst inte uppfödning utan adoptera istället.

 40. Hej!
  Jag är ägare till en finsk lapphund, den rasen tror jag skulle kunna passa dig och din familj!

  Får Chili bara vara med så är han lycklig! Älskar barn och gos, men lika mycket att jobba <3

  Oavsett vilken ras ni bestämmer er för så vill jag tipsa om att det finns massor av olika grupper på Facebook för omplaceringshundar i Sverige. Jag höll själv stenkoll på gruppen "Finska lapphundar till omplacering" och en dag blev lyckan total. Nu kommer vi aldrig välja en annan hundras!

  I all hast,
  //Lisa

 41. Jag hade valt en australisk kelpie. Vallhund i grunden, men gillar att utföra alla typer av arbete. Typiskt för rasen är dess välvilliga inställning till människor och dess läraktighet, vakenhet och samarbetsförmåga. En kelpie är mycket arbetsvillig och trivs bäst när den får någon uppgift att lösa.Men kan också konsten att ligga i en avslappnad hög i flera timmar på kvällen.

 42. Hej, jag föreslår finsk lapphund. Vi har två här i Österbotten. De är lyhörda, definitivt “ute-hundar”, lättlärda och jättebra med barn och katter. Det är också en frisk ras, och super söta. Men jag är förstås inte helt objektiv.

 43. Australiensk kelpie kanske skulle passa? Det är duktiga vallhundar. Även om det är en ras som behöver arbeta så upplever jag att de är lugnare än bordercollie och att de fungerar bättre som en allroundhund.

 44. Kul att det blir hund igen! Undvik importerad hittehund (min erfarenhet – andra har andra). Vänner som har tagit lägger enormt mycket jobb på tillitsträning och senarelagd uppfostran. De lägger så mycket mer jobb än på bordercollie men får mindre tillbaka. Svenskt hundstall/ omplacering rekommenderas hellre. Du och familj kan hälsa på och prova. Blir lite mer i närheten av valpköp då kennel kan besökas. Ras – fina erfarenheter av tollare & lapphund. Och finaste i bekantskapskretsen som jag passar ibland är en blandning med collie-BC-alaskan malamut <3 Aldrig koppel, otroligt gosig, gillar snö och att dra på skidor!

 45. Mina föräldrar är lantbrukare och har haft olika hundraser. De har haft en border collie och visst hon hade mycket energi men mina föräldrar stimulerade henne inte mer än att hon gick lös på gården och hon ÄLSKADE att vara pappas skugga när han arbetade. Speciellt gillade hon att åka traktor med pappa, det gjorde ingen annan av de hundar de haft, har. Jag behöver inte säga att min pappa älskade henne tillbaka lika mycket för hennes fina kamratskap i vardagen. Det gick fin fint. Hon var underbar. Klok och mycket omtänksam. Kart de fick anpassa emellanåt, hon behövde ibland hjälp att varva ner men de var inga stora anpassningar. Hon levde ett långt liv tills mina föräldrar hittade henne en morgon då hon somnat in. En annan ras som är snarlik border collie är Miniatyr Aussie Shepherd som jag tycker att ni ska kolla upp. En ras som inte funnit så länge i Sverige. Det är oxå en hund som älskar att jobba, lite mindre än en Border Collie. Jag tycker att har man en kärlek för border collie så bara KÖR PÅ – välj noggrant ut en kennel och det kommer att bli funka. Sedan är alla hundar individer och man kan inte förutse allt – men det där vet ni och har erfarenhet av redan. Ni har en aktiv livsstil och ni är medvetna om rasens behov. KÖR!

  1. Glömde tillägga att min föräldrar bor i Norrland så klimatet är no problemas för en border collie

  2. Vi bor i Jämtland och driver lantbruk. Kor som går ute året om, höns och odlar grönsaker. Valle, efterträdaren till BC Alex, är en underbar bordercollie från Everics kennel. Vi hanterar inte våra kor så mycket och Valle avskyr när vi odlar grönsaker. Då går han och surar. 😉 Men barnen tar långa promenader med honom och han älskar när vi cyklar. Men hur långt borta vi än är, hör han ljudet av traktorn så ska han vara med. Som liten valp fick han sitta säkert uppe i hytten där så nu är det hans jobb.
   Vi upplever inte att han har några ovanor förutom att han ibland kan bli lite för nördig på hönsen. Men han är duktig på att valla de. Det vi uppskattar är att han inte skäller och aldrig (!) har rymt. Han är drygt fyra år nu. Vår förra BC Alex var väldigt mycket enmanshund men Valle väljer den av oss som gör det han tycker är roligast just då. Fast traktorn är ju alltid nummer ett.
   Han går alltid lös och klarar alla väder. Förstår allt vi säger och kan verkligen chilla när det behövs. Han kliver inte ut i våra djupbäddar utan håller sig i gångarna om vi inte verkligen slarvat med ogräsrensningen. 😂
   Jag har ingen erfarenhet av de andra raserna men vi kommer fortsätta med BC här på gården.
   Det enda som är riktigt jobbigt är att eftersom Valle i princip ALLTID är med oss är han väldigt ovan att vara själv. Det är inga problem att lämna honom men sen är det som att han måste tanka närhet efteråt. Och ha en arbetshund som luktar skit som vill klämma in sig mellan oss i soffan är lagom kul…

 46. När ni ska valla tycker jag att ni ska kika på vad det finns för möjligheter att träna vallning i närheten av er. Vad finns det för instruktörer och vilka raser kan de? Ser att du har fått tips om Australian Shepherd nedan. Även jag har den rasen och det är ju min favorit. Nackdelen är att det är en kroppsvallande ras som det kan vara svårt att hitta instruktörer till i Norrland (bor själv i Norrbotten). Border collie och kelpie är, vad jag upplever, lättast att få hjälp med då det finns mest instruktörer. För det är ju ändå så att även om vallningen ligger i generna är det långt ifrån självklart hur man ska nyttja det till praktiskt arbete.

  Mina råd är alltså:
  – Ta kontakt med er lokala/regionala vallklubb för att se vad det finns för möjligheter nära er.
  – Gå med i SBK eller annan hundorganisation redan nu, det finns massa bra info innan hundköp även för tidigare hundägare (Vindeln har en lokal brukshundklubb med trevliga och kunniga medlemmar, även om verksamheten nog ligger nere delvis pga Corona).
  – Träffa många olika individer av den ras ni är intresserad av! Oavsett ras så finns det olika ”linjer” och typer. Även om det aldrig går att garantera vad det blir för något i slutänden är det bra att träffa/se olika individer så man får en uppfattning om vad man vill ha. Gå tex på bruksprov, vallhundstävlingar, vallprov för att se ”live”. Jag har dålig koll på var det finns valltävlingar men Umeå har bruksprov, dock få bc med i Norrland (mer schäfer, malinois och Australian shepherd).
  – Vallhundsraser är avlade för att vara känsliga (inte lika så med lapphundar), vilket gör att många har nära till nerver. Rädslor är något som tyvärr är vanligt och också något som nedärvs kraftigt. Håll ögonen öppna för detta. Har föräldrarna gjort mh (mentalbeskrivning) de inte ha betyg 3-5 på skott.
  – Läs på om vad ni ska titta på gällande hälsostatus och mentalitet hos er ras. Alla offentliga veterinär och provresultat finns på SKK hunddata där ni kan kika på vad föräldradjuren har för status på höfter, armbågar, ögon, resultat på mentalbeskrivning etc.
  – Köp inte valp ifrån en uppfödare som inte kan säga något negativt om föräldradjuren. Alla hundar, likt människor, har brister. Om uppfödaren inte ser några så hade jag dragit öronen åt mig.
  – Fråga uppfödaren hur de har hanterat när det inte har gått som det ska i tidigare kullar, tex ändrade förutsättningar hos köpare eller valpar som blivit sjuka. Säger uppfödaren att allt är valpköparnas fel hade jag också dragit öronen åt mig.
  – Man vet aldrig vad man får i slutänden men med noga undersökning har man begränsat vissa risker. När man ska använda hunden i arbete tycker jag därför att det underlättar att ha koll på härstamningen.

  Vilken novell det blev! Hoppas ni eller någon annan som står i begrepp att köpa hund får nytta av något av tipsen. Tipsen är alltid tillämpbara men är något mer inriktade mot personer som vill arbeta med sina hundar. Att kontrollera hälso- och mentalstatus är dock lika viktigt bland sällskapsraser då det ofta tas genvägar där eftersom utseende oftare spelar roll än bland bruks- och vallraser. Undantag finns såklart även där.

  1. Vilka fantastiska tips gällande uppfödare – helt rätt! Också uppfödare som är ärliga med vad rasen (och just den valpkullen) antagligen inte passar för.

 47. En pumi naturligtvis! En underbar allround hund! Vallhund från Ungern, de är fantastiska hundar som verkligen kan allt, möjligen du kanske inte gillar pälsvården då de behöver klippas eftersom de inte fäller. Men det är inte så ofta och pälsvård behöver alla hundar. Jag upplever det som lättskött! Kolla gärna in @thepumipack på insta eller kvikurpumi 😊

 48. Vi har en border collie och en irländsk gatuhund med mycket vinthund i sig. Plus två barn på tre år och sex år. Och ett gäng hönor. Och en katt.
  Vår bordercollie är fantastisk. Hon är aldrig längre än en harkling bort. Kan sitta/gå okopplad överallt. Men hon har krävt mängder. Hon är oftast med min man på golfbanan och springer lös där i timmar. Får hon mindre än två timmars promenad blir det pipande. Nu är hon nio och har äntligen lugnat sig ett par grader. Vilket är skönt för en barnfamilj där man ibland (speciellt i sjukdoms perioder) inte har möjlighet att ge henne obegränsat med stimulans. Men som sagt- den finaste hund vi någonsin haft. Den importerade vi en vinthund från Irland. Honom hittade de i en övergiven lagerlokal, där de jagade kaniner för överlevnad. I Sverige hade han passerat två hem. De sa att han var olycklig ensam, hade separationsångest osv. Han var närmare två när han kom till oss. Vi började med att låta honom springa av sig allt vad han ville. Och visst han har jagat katt o kaniner o även en älg🙈 Men nu efter ett halvår går han alltid lös, kommer på inkallning. Att lämna honom själv var aldrig nåt problem. Med barnen har han vart så otroligt mjuk och fin redan från början. Han var nog bara på fel plats innan och med miljö ombytet kom en ny hund. Han är också så otroligt tacksam på ett annat sätt. Han har levt ett hårt liv och det som som han verkligen uppskattar att han nu har ett hem att kalla sitt eget. De på hundar utan hem är också proffs på att matcha ihop rätt hund med rätt familj. Jag har gott förtroende för dem. All lycka till med handletandet!

 49. Förlåt, men tyvärr har jag träffat alltför många bordercollies som är sådana extrema arbetshundar att de nästan är okontaktbara den tid på dygnet som de sällskapshundar. Men jag har kanske haft otur i mina möten med denna ras, men i varje fall jag blir stressad av deras energi.
  Är en shetlands sheepdog för liten för er? Annars är ju den rasen rena rama ljuvligheten på jorden 😀

 50. Samojed!
  Den är helt underbar.
  Rolig pigg glad och det finns dom som vallar med samojed
  Sen tl dom klimatet. En Toppen ras.
  Sen kom jag att tänka på Isländsk fårhund/vallhund
  Om ni inte kollat på den så gör det! Jag har bara träffat ett fåtal. Jättetrevlig ras, inte så stor.
  Kolla!
  Lycka till!

  1. Jag tänkte också tipsa om samojed. Stora men väldigt snälla och sociala med massor av energi. Lite vall, men egentligen ingen jakt i sig. Farfar hade en som ung, som hindrade barnen att gå nära landsvägen, genom att försiktigt ta tag i kläderna och dra dem med sig. Mina föräldrar har en på drygt 13 år nu. Låter barnbarnen mysa och klättra på honom. Har jagat bort inkräktare som vill bråka med kissarna. Följde med pappa på jobbet innan han blev pensionär. Går annars lös på deras stora gård. Något att träna bort, är lusten att skälla. Samojeder är glada hundar och det visar de gärna med sin röst!

 51. Jag har inte så stor erfarenhet av hundar, men just omplaceringshundar från andra länder skulle jag varna för. Har träffat tre stycken, två fd gathundar från Irland och en från Rumänien,så jag baserar detta på anekdotisk bevisföring ☺️ Alla tre har varit oerhört osäkra hundar, som mått dåligt runt andra människor än deras ägare. Mina grannar har en av hundarna från Irland och det är helt ohållbart då vi bor i ett lägenhetshus. Hunden får panik och börjar tokskälla varje gång den ser en granne, man riktigt hör hur mycket ångest den har. Inte heller ägarna kan riktigt lita på den, förra sommaren bet den sin ena husse så illa i ansiktet att han fick åka ambulans. Som en person som själv är lite traumatiserad av en hundattack som barn skulle jag verkligen avråda från sådana omplaceringshundar i en barnfamilj. Tack för en bra blogg!

  1. Vad olika det är! Vi har en omplacerings hund från Irland som är den mest mjuka hund man kan tänka sig. Vi har två mindre barn och från dag ett så har han vart fantastisk med dem! Sexåringen kan utan några problem promenera med honom. Och tre åringen satte på honom midsommarkrans utan att han ens höjer ett ögonbryn. Han är oss så lojala, men han tycker mycket om familj och vänner med! Kommer nog alltid köpa en sån hund fortsättningsvis. En hund som verkligen behöver ett hem💙

 52. Vi har en omplaceringshund från Spanien. Det är en blandras med mycket vinthund i så säkert inget för er. Men det är det bästa vi gjort! Föreningen som tar hand om hundarna (i vårt fall SOS Animals) har väldigt bra koll på hundarna och kan hjälpa till så att man hittar en hund som passar. Det finns alla möjliga typer, storlekar och personligheter 🙂 Min man var nere Spanien och träffade hunden för att försäkra sig om att det blev rätt. Men det behövs inte om man inte har möjlighet.
  Tyvärr finns det jättemånga väldigt trevliga hundar som behöver en familj. Lycka till, oavsett hur ni väljer att göra! 🙂

 53. Hej Clara!
  Jag har själv en renrasig spets av mindre modell och en adopterad blandras från Hundar utan Hem (Irland).

  Jag älskar spetsen. De är verkligen festliga hundar som hänger med på det mesta och går att träna till det mesta. Har haft en Lapphund och de är ju underbara, om något egensinniga.

  Däremot kan jag inte låta bli att slå ett slag för adoption. Jag förstår att du är rädd för att få ett “projekt”, men alla hundar behöver inte vara så. Vår är världens snällaste, tryggaste hund som bara vill ligga i knät och bli kliad på magen. Hundar utan Hem har en lång urvalsprocess där man får berätta om sig själv och sin familj, och sen kan de matcha en hund till er. Jag skulle åtminstone prata med dem om de hundar ni kikat på.

  Hur ni än väljer att göra, lycka till!

 54. Rekommenderar Kelpie! Lagom stora, bra familjehundar och en fena på att valla. Lycka till med hundletande 🙂

 55. Ska man valla får säger jag border collie, eller liknande ras som används just för fårvallning även om det är svårt att hitta en bra hund. Lapsk vallhund vallar inte på samma sätt som en BC och avlas inte på vallningsegenskaperna idag.

 56. Vi har en Isländsk fårhund. Den uppfyller alla era kriterier. Är lite mindre än BC. Lugn inne och full fart ute. Nackdel är att den kan vara skällig.

 57. Jag rekommenderar en lancashire heeler. Bra både som vallhund och familjehund. En charmig kompis som alltid finns hack i häl.

 58. Jag har en Welsh Corgi Cardigan och bor i Kroksjö, han älskar vintern och är en jävel på att hålla koll på oss och en soffmysexpert. Ingen kan ligga och softa på rygg med tassarna i luften som han! En rejäl hund men i mindre format 😀

 59. Den lapska vallhunden lät spännande – måste läsa om den! Bruksraser (även jakthundar) är väl de mest friska då man inte avlat på utseende och fått problem. Skönt om någon köper något annat än cavapoo…

 60. Kollat på Schapendoes?
  Glada, snälla, kloka hundar som gillar att hänga med överallt. Lite pälsvård tills vuxenpälsen kommit, finns i alla möjliga färger!
  Jag har haft tre stycken. Har bara Staffordshire Bullterrier nu pga att jag inte klarar pälshundar längre, reumatiker. Haft Old English Sheepdogs innan och det är en suverän hundras, men lite större då 😊

 61. Border collie är fantastiska familjehundar! Kärleksfulla, kloka och tåliga. Det missar man ofta eftersom de är mest kända som ruggigt duktiga vallhundar. En del måste lära sig att koppla av när det inte är jobb på gång – och det brukar inte vara några problem. De behöver en del aktivitet men det har ni ju ingen brist på. Jakob kommer att ha en arbetskompis som alltid är redo att hänga med. Skulle inte välja något annat för den uppgift du beskriver.
  Vår BC är i första hand gosegris, i andra hand en ständigt redo följeslagare på våra utfärder. Tyvärr vallar han inte, men det är ju vårt fel, inte hans.

 62. Har ni kikat på Västgötaspets? Svensk “lantras”, härliga robusta vallhundar med lagom driv. Vi vallar både nöt och får med bra resultat, även om man får tänka på att de inte vallar på samma sätt som en BC. Våra är alltid lösa, de håller stenkoll på sin människoflock. Älskar att jobba, ex viltspår, men kan också ligga på sofflocket ett par veckor utan att bli knäppa. Behändig storlek utan att bli ömtåliga. En del tro de korta benen påverkar farten, men mina är med när jag rider dvs mil med stundtals galopptempo.

 63. Slänger in wild cardet Schapendoes. Jag har två och min ena skulle älska livet hos er. Räcker till att hålla undan fåren (det är en holländsk liten vallhund), älskar barn, vill vara med överallt, är lagom stor (ca 40-45 cm). Fäller inte hår (jag klipper mina). Har inte mycket jakt i sig.

  Men, en brasklapp, min andra skulle inte alls trivas hos er, så kortet är inte supersäkert. Men kanske ändå en ras att titta på?

 64. Härligt med hund! Är så förvånad över att ingen föreslagit en corgi – kanske främst en welsh corgi cardigan. Gammal vallhundsras som påminner lite om västgötaspetsen. Helt otroligt mycket hund i kortbent förpackning. Klarar både kyla och värme bra, lättlärd ras som absolut mår bra av lite ”arbete” och att få vara med och en otroligt rolig hund! Mina föräldrar har en 7-åring och hon har så mycket personlighet, älskar alla, är med på allt men samtidigt lugn i hemmet och sover bort de timmar hon är ensam (såklart en träningssak men det gick så enkelt). Bara ett tips och värt att kolla upp om du missat denna hundras! Särskilt då jag upplever att de har mindre behov av att arbeta än andra raser som nämns ovan, även om de trivs med det såklart 🙂 Lycka till med hundletandet!

 65. Labradorer är (vatten)apporterande fågelhundar och jaktlabradorer är, som namnet säger, framavlade för jakt. Är man ute efter en gårdshund med vallningsinstinkter är jaktlabrador helt fel ras att välja, de har inte de egenskaperna i sig helt enkelt.

 66. Härligt med en till hund!!
  Jag har växt upp med border och allt som du skriver är ju verkligen sant! När det går bra finns det ingen bättre men oftast blir det ju lite kokoloko tyvärr

  Och det jag fastnade med din beskrivning är det här med att följa med överallt på gården, kanske kan det bli för mkt för dom att hantera och hålla koll på med barn och djur? Våra första border hade vi så (för 30 år sedan), dom fick följa med till lagårn och vara med oss barn när vi lekte (plus att valla och träna med min mamma) men det blev lätt för stissigt och uppe i varv. (Tänk hoppa och springa efter barnen, ta alla deras leksaker, valla allt och alla)

  Så med tiden blev filosofin mer att hundarna är i en hundgård om dagarna när de inte tränas el är inne och vilar. Tycker mig se att det är så de flesta som rör sig i vallningssvängen har sina border på det sättet. och även om man kan ha invändningar mot det så kan det nog finnas en anledning

  Så, ingen border säger jag, iaf inte en valp, men däremot om ni får tag på en lite äldre som hunnit lugna ner sig?

 67. Hej!
  Spontant tänker jag att en hund från utlandet/omplaceringshund, ska få mycket tid och plats för trygghet, lugn och ro, och tränas i den takt som hunden förmår. Att den ska få komma i första rummet.
  Lycka till med val av underbar hund.

 68. Border collie. Har haft 3 st. Perfekt på gården, valla, att gå lös, leka med barn. Vill vara med hela tiden. Utifrån att ha växt upp på gård själv med djur så ser jag att det skulle vara perfekt för er också.

 69. Ni borde ha en welsh corgi cardigan! Otroligt robust allround vallhund. Frisk ras som är så underbar!

 70. Hej
  Hade en sprollie som gick bort nyligen. Han var en blandning av border collie och engelsk springer spaniel. Fick han en uppgift så var det full fart, men spanieln gjorde att han även kunde vara lugn och mycket bra med barn. Han var som du beskriver min skugga och hade hela tiden koll på var jag eller familjen var. Jag kan varmt rekommendera denna blandning. Lugn men ändå full fart, inte som en renrasig border collie. Vi hittade vår hund av en slump men dom föds upp i England och USA.

  1. Men gud visste inte att detta var en egen ras. Vi hade också en border collie/springer spaniel. Hon var helt otroligt fin. Så snäll och lyhörd och rolig. Lite vimsig när hon var liten, vallade en del cyklar och gillade att försvinna iväg med främmande människor på promenad då och då (hon gick lös på gården) men det gav med sig efter ett år eller två. Vi hade ingenting för henne att valla men hon trivdes bra med långa promenader och cykelturer. Verkligen inga konstigheter med henne alls, världens bästa hund var hon.

 71. Viktigaste är kanske att oberoende ras, hitta en uppfödare vars avelsarbete uppfyller de kriterier man har på valpen. Speciellt inom populära raser som kan användas till mycket kan det finnas många olika “inriktningar” på avelsarbetet. Det är super att bekanta sig ordentligt med uppfödaren och hundarna, så man har så mycket kött på benen som möjligt, och alla har på det klara med vad man har för förväntningar på hunden. Lycka till med letandet, ska bli jättespännande att se vilken ras det blir! Vår dotter har blivit lovad en egen hund om något år, så för tillfället funderas det på olika raser för fullt hos oss också, så vi får börja fundera på, och kontakta uppfödare sen. Labrador har vi från förr, så han ska få en kompis! : )

 72. Åh så roligt att ni ska skaffa hund igen! Livet utan hund känns fattigt på något sätt. Vi var utan hund i ett halvt år efter att vår “sista” kille fick somna pga sjukdom, och det var ett fattigt halvår.
  Men nu har vi en liten dvärgpudeltik som heter Lowa och är världens sötnos!
  En bordercollie låter väl som en perfekt hund åt er, både storleksmässigt och arbetsmässigt. Eller en Australian Shepherd. Eller varför inte en belgisk vallhund, de är jättefina och snälla.
  Lycka till med lille valpen. Ni känner säkert i hjärtat när ni får se den rätte hunden!
  Ha det gott!

 73. Köp INTE en border. Risk för katastrof!!! Som övriga skriver behöver de väldigt mycket stimulans, annars hittar de på egna aktiviteter.

 74. Låt bli omplacering bara. Du kommer aldrig förlåta dig själv om hunden skadar barna. Lycka till i jakten ❤️

  1. Du verkar ej ha erfarenhet av seriös omplaceringsverksamhet. Skräm inte upp folk i onödan!

   1. Håller med! Vi har haft flera omplaceringar som alla varit fantastiska med barn! En seriös förmedling är grunden!

 75. En dvärgschauzer! Har haft olika raser, men schnazrarna utmärkte dig! En robust och stark hund i litet format
  Svår att träffa ut när vi lekte
  Annars mycket lugn och kunde uppföra sig överallt
  Mycket lättläst och läste av oss så bra
  Vi behövde inte höja rösten
  Mtcket tillgiven, men lite reserverade mot främlingar. Aldrig aggressiva
  En stor fördel att de inte fäller hår (måste trimmas iblamd).
  Rekommenderar rasen och köpte från en mycket seriös kennel som jag gärna rekommenderar om så önskas
  Tyvärr är vi för gamla för en ny hund som kommer att överleva oss.
  Lycka till!
  M v h Gösta E

 76. Shetland sheepdog! Har samma egenskaper som en collie, men mindre och lugnare. Kan dock vara skällig.

 77. Polski owscarek nizzinny är mitt tips. Vi har en underbar hane som är min skugga i arbetet och med familjen. Går alltid lös, ingen jaktinstinkt, vallhund, kroppsvallare.. Som en bordercolli fast med avknapp. Han slappnar fort av när inget händer.

  1. Vi håller vår nerklippt, han är urfin och trivs i kort päls, går inte ställa ut då dock..

 78. Skaffa INTE en omplaceringshund från Irland, absolut inte collie i eran situation! Jag har en BC som en kompis tog hem från Irland åt mig då hon var fyra månader och, jaa, jag visste ju att de inte har riktigt samma inställning som vi till sina hundar men… ja, det går inte att beskriva hur illa det var… 🙁 Har fått rehabilitera den hunden i två år nu och visst mår hon bra idag och arbetar bra med fåren, men vissa saker kommer nog aldrig bli som med en hund med lycklig barndom… Hon klarar tex inte av att träffa främmande hundar utan att få hundversionen av posttraumatisk stress 🙁

  Men jag kan varmt rekommendera två andra hundraser jag känner till:
  Det finns australien kelpie! De är underbara, glada, lättsamma hundar som finns i två varianter. Working kelpie är för den som har får/nötkreatur och behöver en riktig arbetshund. Det är den enda andra riktiga vallhunden (som har det som kallas eye) i världen förutom BC.
  Sen finns varianten showkelpie som inte har den vallinstinkten som workingtypen har- det kunde vara ett alternativ! De kan läras att valla, men då blir det kroppsvallning, inte vallning med Eye.
  Annars är welsh corgi en jättetrevlig ras, lite lagom stor, robust och glad med heeler-egenskaper liknande västgötaspets.

 79. Jag har haft hund större delen av mitt liv. Olika raser och olika storlekar. Nu har vi hittat hundarnas hund, Schäfer. Så otroligt lättlärd, följsam och trevlig. Vi har en tik som är tre år, med brukslinje, högställd, frisk och stark. Kräver gott om stimulans och motion. Vi har vuxna barn nu men hon är så fin mot både barn och vuxna.

 80. Border collies är UNDERBARA hundar! Har vuxit upp med denna ras och visserligen är dom arbetsmyror utan dess like men så himla lättsamma och intelligenta och ljuvliga på alla sätt. Vet dock inte om jag skulle ge mig på att ta en border som omplaceringshund, knepet för att få en harmonisk och fungerande border collie är nog att få ha den från valpstadiet. Klart det krävs jobb men om man lägger tid och kärlek på en border så finns det ingen roligare hund jag lovar! Våra borders har blivit riktiga familjehundar som följt med på alla ridturer, vallat får och kor, älskat alla barn och till och med hängt med till kontoret. Dom är dessutom riktiga kelgrisar som helst vill klättra upp i famnen och bli kramade. Favoritrasen alla kategorier!

 81. Mycket fördomar om omplaceringshundar i detta kommentarsfält… Man kan aldrig vara säker på en hunds psyke, oavsett var den kommer ifrån, och det vet nog Clara egentligen om eftersom hon haft en hund med problem. Seriösa föreningar studerar hundarna noga innan de bedömer vilka som är lämpliga för omplacering. Jag har en anhörig som varit aktiv i sådan förening 15 år och placerat hundratals spanska hundar i Sverige – en enda hade allvarliga problem med psyket. Majoriteten är lättsamma och tacksamma över att få ett kärleksfullt hem.

 82. Har inte mkt erfarenhet egentligen av hundar, är dock lite rädd för bordercollies då ja blev biten av en som barn som hade fått valpar, ja ville gosa med henne eftersom bara valparna fick uppmärksamhet annars men hon ville väl inte samma som jag.. Vet ej… Men!! Det jag EG tänkte skriva var att ja jag själv är lite rädd för omplaceringshund när man har barn, men tänker att man borde få pröva? Och min mormor som hade gotlandsfår hade också bordercollies, bla en omplacering som hade blivit illa behandlad, Men hon va tydligen snällaste hunden i historien även mot barn och barn barn! Så det behöver inte slå fel heller! 🙂
  Hoppas vi orkar med en hund här hemma med i framtiden, men först ska tredje barnet komma ut:)
  Lycka till
  🌺

 83. I er sits skulle jag inte välja en omplaceringshund och inte heller en hund från intensivt arbetssökande raser. Jag tror man får ge lite avkall på vallningsförmågan om man vill ha en bra fungerande familjehund och inte har all tid i världen att ge hunden alternativa arbetsuppgifter. I min värld går då bc, kelpie, Australien cattledog bort.
  Jag skulle titta på finsk lapphund, isländsk fårhund eller schapendoes.

 84. Isländsk fårhund! 🙂 Våra grannar har två, de det dock lite nättare och mer slimmade än de bilder som dyker upp på Google bildsök. De är otroligt sociala, tillgivna och lugna. Älskar människor. Och skyddar väldigt bra från rovfåglar och är bra på att valla fåren. Grannen hundar går alltid lösa och rör sig bara mellan vår gård och deras gård 🙂

 85. Jag vill också slå ett slag för rasen Pumi! Kan absolut tänka mig att köpa en sådan själv om vi någon gång flyttar till landet. Har idag en 14-årig dvärgpudel som alltid har avskytt vatten och att apportera, men som gärna vallar andra djur om tillfälle ges. Så, man kan aldrig lita på att hundens egenskaper stämmer med rasbeskrivningen. Även om min hund kanske går lite väl mycket utanför “rasboxen”. 🙂 Extrema pluspoäng för pumins/pudelns pälstyp! Med en ordentlig klippmaskin och en bra sax så klarar man pälsskötseln själv utan problem.

 86. Kolla in pumi, en ungersk vallhund. Rasen är ganska ovanlig i Sverige och gillar att valla får.

 87. Hej! Jag och min man adopterade en greyhound från Irland via organisationen Hundar utan hem i vintras och han är så himla härlig, rolig, gosig och älskar barn, skogen och vintern här i Umeå. På HuH står bra beskrivet om deras olika hundar och när ni bestämt er får ni en kontaktperson som ser till att rätt hund kommer till er familj. I samband med adoptionen gick vi med i HuH:s Facebook-grupp för adoptörer och där delar andra med sig om sitt liv med adopterade hundar av olika ras. Visst är det folk som ber om tips för att kunna hjälpa sina hundar som kanske har för starkt vaktbeteende eller är rädda för att åka bil men mest är det fantastiska inlägg om olika hundar som lever sitt bästa liv nu när de fått en andra chans i Sverige. Så jag skulle varmt rekommendera Hundar utan hem till er (och även varmt rekommendera er till HuH för wow vilket underbart liv en adoptivhund skulle få med er!). Om du vill snacka mer om adoptivhundar så har Erica mina kontaktuppgifter. Ha det fint! //Zoe

 88. Har vuxit upp med border collie, vi hann ha flera under min uppväxt. Nu har både min mamma och min bror en lapsk var. Så kunnat följa den rasen på nära håll. (Själv har jag en liten yorkie:). Tänker spontant att border collie är perfekt på landet och de älskar barn. Lapsk känns mer som en “ur” hund, vill gå långt och länge i skog/fjäll och mark. Äter också allt den hittar vilket kan resultera i veterinär besök. Behöver lixom hålla koll. Också jättefin ras men jag tror att det är lättare med en border collie valp än en lapsk tillsammans med små barn. Som sagt, super fina raser båda två! 🙂

 89. Åh vad roligt att ni funderar på hund! Vi har en belgisk vallhund, vars mamma användes för att valla får. Vi har hunden enbart som sällskap och mycket stimulans och motion behövs. Men det går bra och han är toppen med barn! Dock för stor för era kriterier. Skulle tro att en border collie passar er fint! Får hunden jobba är den nog supernöjd och kommer troligtvis få nog med stimulans:)

 90. Ska ni valla kan ni ju skaffa bc! Jag har tre och de är ju underbara. De blir lätt knäppa om de är understimulerade men kräver absolut så mycket som många tror. Många överstimulerar istället sin första bc så den blir knäpp av det istället. Men de behöver en vettig uppfostran, inget pinnkastande pga stressande och väldigt mycket träning för att bli en vallhund man kan använda. Omplacering är klurigt, då skulle jag isf ta en svensk från en uppfödare. Har nyligen träffat ett par bc-omplaceringar som verkligen är svinjobbiga och som inte alls funkar på det sätt de nya ägarna tänkt – just för att de varit understimulerade och inte fått nån uppfostran.

  Lapsk vallhund skäller väl som om livet hängde på det? Annars vet jag inte så mycket om dem.

  Jag har haft 6 bc och älskar dem. Men så har jag får och vallar med dem också. En hund som glatt hänger med på allt med rätt fostran och lagom med stimulans!

 91. Värt att tänka på att finnsk och lapsk renvallare skiljer sej åt i arbetssätt, så de beror ju på erat behov 👍

 92. Måste tipsa om Belgisk vallhund, intelligent och otroligt mysig hundras. Vi har haft många olika hundar i min familj, men detta har helt klart vart den bästa rasen. Lite större än ni tänkt er kanske men så go. Den finns i fyra olika hårvarianter, vi hade en Tervuren, som är långhårig. Gillar att arbeta men också att krypa upp och mysa med familjen. Vår var inte ett dugg vaktig och väldigt bra med barn.

 93. Jag är för evigt fäst vid border collie, vill aldrig ha något annat. Jobbar inom djursjukvården och är aktiv i hundträningssammanhang så träffar VÄLDIGT många olika hundar och det finns inget som kommer i närheten av dem för mig. Men det är så svårt att rekommendera bc till folk om man inte känner dem väl, för vissa behöver verkligen höra att bc absolut INTE är rasen för dem för att de faktiskt är för aktiva, medans andra snarare har fått för sig att bc är 100% omöjligt om de inte får jobba heltid på lantbruk, och vågar inte. Och den gruppen vill jag ju typ pusha att våga, för enligt mig är det ju världens bästa ras 🙂

  Jag ser det som att bc behöver få vara hos kreativa personer med mycket tid. Kreativiteten behövs för att man måste ha mycket driv att vilja hitta på saker med sin hund, typ jämt. Rotar man runt i sig själv och känner att “nja, det har jag nog inte, jag vill snarare bara ha en kompis och bara hitta på saker nån gång ibland” då är bc inte rätt ras. Men liksom sprudlar det av entusiasm när man tänker på hundträning och på att klura ut roliga saker att hitta på tillsammans, då kan bc vara jätterätt.

  Och sen var det det där med att ha tid. Jag siktar på att hitta på roliga saker med min hund typ 4-5 gånger i veckan. Alltså någon form av hundsport på brukshundsklubben, vallning, ordentlig fysisk motion (typ cykling eller simning) eller en längre skogspromenad. Resterande 2-3 dagar får hon ta det lugnt. Ibland är det faktiskt övertid på jobbet eller man är skittrött eller vill göra andra saker och då för hunden nöja sig med kortare rastningar och lite trickträning. Grejen är ju att riktigt bra arbetshundar fattar grejen med balans, både dag från dag och över året. En vallhund på lantbruk har ju inte jobb flera timmar varje dag, året om, och behöver kunna chilla ibland. De där bc:arna som får problem med fixerade beteenden (typ valla allt som rör sig) gissar jag får det antingen på grund av total understimulering (alltså typ för att de verkligen hamnat HELT fel), eller en kombo av dålig avel och att de inte fått hjälp från början att tygla sin starka vallningsinstinkt och hitta den där balansen.

  Finns det massor av tid och entusiasm och hjärtat skriker efter border collie: Kör för fan!
  Om inte: Kolla upp alla andra fina förslag på andra vallhundar i den här tråden, typ västgötaspets osv.

  (Och ta INTE en importerad gatuhund. Svensk omplaceringshund, absolut (alla mina har liksom varit omplaceringar). Men industrin runt gatuhundarna är skit med massor av fusk och inget man bör stötta. Om man vill gå emot allt sunt förnuft och ändå göra det så ta enbart från Irland i så fall, så kommer hunden iaf inte ha rabies)

 94. Adoptera via hundarutanhem.se kan varmt rekommendera dem. Vår älskade Ollie (Border Collie Mix) är det bästa valet vi någonsin gjort i livet. ❤️

 95. Finsk lapphund skulle jag också föreslå, fast jag inte har en sådan själv. Men har träffat många både i stan och på landsbygden och har förstått att de jobbar gärna, men behöver inte aktiveras i timmar dagligen (så som någon här beslrev bc). Alltid redo och aktiva och har sett många i barnfamiljer.

 96. Hej jag har lapsk vallhund 2st faktiskt. Bor i Umeå men har renarna uppe i norr. Har en 2 årig son också. När vi är i Umeå så går vi lite spår med hundarna Och sen försöker vi gå många promenader lösa. De är en ljudlig ras mer eller mindre m jättebra barn och gårdshund. Dock mer envis än en bc. Sen är de individer. Min förra tik krävde mycket medans mina hanhundar är lugna. Lås inte in er på kön o ch färg utan välj utifrån psyke. Länkar till min blogg så kan du se bilder och vad jag skriver om lapsk vallhund.

 97. Ni hade ju tidigare Melker, en dansk-svensk gårdshund. Vad tycker du är den rasens fördelar och nackdelar sett från era önskemål?

 98. Nu bockar den inte av ett enda kriterie på er lista MEN för mig finns bara en ras GREYHOUND. Underbarare hund finns inte.
  Vår Luna är dryga året nu och jag har inte ångrat mig en sekund att jag köpte en valp i stället för en irländare men vill man ha det rekommenderar jag friendsforever.se.
  Förlåt. Det här hjälper ju inte er ett smack…. *backar ut*

 99. Jag har växt upp med en border collie, helt fantastisk hund. Behöver få jobba under dagarna (älskade att valla vår shettis, hon var inte lika förtjust i det dock 😂) nu har vi en jack Russel också helt fantastisk också en arbetshund men betydligt mer skarp och lite mindre barnvänlig.

 100. Så roligt och spännande med en ny hundkompis! Jag tipsar om lapphund, bara hört och upplevt gott med dem. De stämmer nog in perfekt på det ni behöver; fantastisk familjehund, gillar att jobba, vet en som gärna hängde med sin husse hela dagar i skogen, (men inte alls krävande) robust och tålig, tål kallgrader riktigt bra och inte fastnar det snö på dem som på många andra raser, lättskött, lagom stor. Mycket söta valpar och vackra vuxna. Nackdel kan vara att om man har dem i hundgård kan de vara väldigt skälliga, men det har ni ju inte tänkt.
  Angående omplacering så kan man ställa sig i kö hos t.ex. Hundstallet och de tycks ha mycket kunnig personal och vara nogräknade med att rätt hund hamnar hos rätt person/er. Lycka till! 🍀

 101. PUMI. Absolut en pumi, de är fantastiska hundar! Ungersk vallhund, härligt temperament, älskar att följa med överallt, lättlärda och helt, helt…underbara 😍 Dessutom låg inavelsgrad så ofta väldigt friska med få problem (tyvärr har många av de rekommenderade hundarna här problem som är orsakade av just det). Denna uppfödaren rekommenderas tex: http://csillagoszpumi.se/

 102. Titta gärna in Finsk Lapphund. Stabil, arbetsvillig, allround, renvallare i grunden. Dessutom klarar deras päls arktiskt klimat.

 103. En stabyhoun är en fin vovve! Är en gårdshund ursprungligen! Fin snöröjning som är mysig!

   1. Haha, dessa stavningsprogram!!! Ibland fattar man verkligen inte hur det blir som det blir. Förvandla allroundhund till snöröjning var ju obetalbart!! 😀

 104. Min pappa har en border collie och hon är såå smart och underbar som hund 🙂
  Man tycker ju att vanliga hundar är smarta men en border collie är ju verkligen något helt annat. Min mamma gick bort för 2 år sedan, och det var främst hennes hund. Hon som stimulerade den genom att vara ute och gå jämt och träna lite då o då.
  Men nu när hon inte finns så är det främst min bror som är ute med hunden. Om man tänker på hur mkt man fått höra att en border collie “behöver” stimuleras, så tänker man ju att den behöver hållas igång hela tiden. Men det gör inte pappas hund. Dom är ute och går med henne, har henne lös på gården och leker och busar, men inte mer än så. Och hon är inte ett dugg kokko i huvudet. Hon är klok som få och inte understimulerad, inte vad det märks på henne iaf. Hon verkar jättelycklig och är alltid glad 🙂

 105. Irländsk setter! Vill jag bara ropa ut för att det enligt mig är världens bästa ras. Passar in på mycket men det är ju ingen vallhund precis.

 106. Jag har vuxit upp med PON – en polsk vallhund. Kolla upp det! Det är en vaktande vallhund så de sprang aldrig iväg men hade alltid koll på var alla i familjen befann sig. Ser ut som en liten bearded collie ☺️

 107. Lapsk vallhund! Så otroligt härlig gårdshund, följer gärna med på allt och är lyhörd, men tar det gärna lungt när inget händer. 🙂

 108. Barbet! Min är lydnadschampion, tävlar spår, sök, rally,
  agility som träning, älskar att jobba, går lös överallt, är inte störningskänslig. Fäller inte, snäll mot folk o fä!

 109. Jag säger bara Västgötaspets! Frisk svensk hundras lagom storlek skulle aldrig lämna dig och sticka iväg. Vallare uti fingerspetsarna. Trogen kärleksfull klok. En vän för livet garanterat. Finns bra uppfödare i hela landet. Min Maja skäller nästan ingenting men det är individuellt. Skäller inte mer än lapphundar i alla fall.

 110. Hej! Ville bara säga tack för att DU Clara, tipsade mej om världens bästa hundras, när du presenterade Melker för oss i bloggen! Har nu haft min lilla ”dansk-svensk” i sju år! Bor ju dock längre ner i Sverige och fattar verkligen att ni behöver en hund som fixar kyla bättre… Ser fram mot att frossa i valp/ny hund-bilder här på bloggen! Lycka till!

 111. Lite större än ni tänkt er kanske men jag måste ändå rekommendera. Landseer. Underbar ras som passar gott in på fin beskrivning. Jag älskar min “skugga” som troget hjälper till med allt från att bära tomma vattenkannor från trädgårdslandet till att vakta badande barn😄

 112. Vi har en australisk terrier. Frisk, otroligt sällskaplig ras som är nöjda så länge de får va med. Vår hane är så himla fin och tålmodig mot vår 3-åring. De orkar mkt, är allround hundar som varit till hjälp med olika gårdssysslor från början. Har typ ingen jakt i sig, jättelätt att uppfostra och att ha lös. Orkar mkt, en stor hund i en liten kropp ❤️

 113. Hade lyckan att få umgås med en lapphund under ca 10 år. Det är en tålig ras, charmig, men lite skällig, gillar barn och kyla. Gillar dessutom att nafsa orienterare i bakhasorna, vilket betyder att de säkert är säkert duktiga att valla får.
  Aijka och jag gick en lydnadskurs tillsammans, hon var duktig och hon tyckte det var roligt, särskilt att umgås med andra hundar.
  Jag skulle inte tveka, om jag kunde skulle jag genast skaffa en lapphund, men eftersom min man är astmatiker och allergiker så klarar han inte hundar.
  Problemet kan vara att hitta en kennel för lapphundar.

 114. Border ❤️ Underbara och jag är säker på att ni ger den nog med stimulans! Vi hade får och när vi slutade med dom vallade han mig, katter & hästarna istället, inga problem med psyket alls och blev 17 år. Mycket egenheter men aldrig elak, han var 4 när jag föddes så han fick stå ut med småbarn. Mina syskon var 10 & 8 när jag föddes så han kunde med barn i alla åldrar. Gick aldrig i koppel, var med överallt. Krafsade på dörren när han ville gå in eller ut. Ett liv inte många hundar kan leva idag & perfekt för er ju!

 115. Spansk vattenhund. Allround, vallar, simmar, dyker, vattenapporterar, hårar ej, så gott som allergifri, väldigt kloka och mellanstora.

 116. Jag tror att en Västgötaspets skulle passa er perfekt! Trevlig sällskapshund, lugn o robust. Kan både ta det lugnt o tål att jobba o vara ute. Kul med en så gammal svensk ras också.
  Googlade lite och såg att det finns en ras som heter norrbottenspets också – det kanske vore något?

  1. Inte norrbottenspets om man inte jagar fågel! Löshundsjakt är ett kulturarv, och hundarnas egenskaper ska vi vara rädda om. Men västgötaspets JA! Låter perfekt. Vi har en norrbottenspets och en västgötaspets.

 117. Vi har en så kallad renvallare, det är ju ingen direkt ras men det är så samerna kallar den. Vår är en korsning av Border collie och Svensk lapphund. En underbar hund som har Border colliens tillgivenhet och lapphundens tålighet för klimatet.

 118. Vi har en Samojed.En helt underbar ras; otroligt familjevänlig, klarar kallt klimat superbra, har en päls som är som fårull, dvs det “rinner” av dem när de torkat. Vi har en som nu är nio år gammal och han har vuxit upp med våra barn. Gillar att “arbeta” och behöver det men har inte hört något om att de skulle bli knasiga. Ingen jakt överhuvudtaget för vår hund.

 119. Hehe, inte blev ni väl klokare av detta kommentarsfält kan jag tro.. Väldigt många förslag och både för och emot Border Collien… Lycka till med att bestämma er!
  😅🐶😃

 120. Norsk buhund vill jag ha, och jag har precis samma “kravlista” som du. Trygga och trevliga gårds- och familjehundar. Och väldigt vackra!

 121. Australiensisk kelpie. Finaste rasen.
  Säljs bara till de som ska använda hunden för att arbeta med djur. Duktig på sitt jobb men också social och mysig.

 122. Vill föreslå en tidigare okänd hundras för mig – isländsk fårhund. Han jag känner är världens goaste hund, nu 13 år gammal and still going strong även om hörsel och syn börjat svika honom. Tror rasen kunnat passa era kriterier!

 123. Om det är en vallhund ni vill ha, men som ändå ska vara en familjemedlem så tänjer jag på de två raser jag varit mest i kontakt med.

  Shetland sheepdog – Supersöta, lättlärda, mycket vallning, ofta trevliga och sociala individer. Dock lite skälliga? Pälsen behöver borstas ofta, men i gengäld fäller de relativt lite.

  Lancashire heeler – Mindre ras, men robust. Lättlärda och otroligt sociala. Frisk ras vad jag har förstått. Min bästis har två och de är nu 14 och 12 år och hon har inte varit till veterinären många gånger med dem. Men kanske lite för känsliga för kyla?

  Vidare har jag en kompis som är inne på sin åttonde Border Collie och jag har aldrig upplevt någon av hennes hundar som stressade eller understimulerade. De har gått lös på gården (hon har en hästgård) och inte jobbat mycket mer än så. Jag tror att det handlar om att välja rätt uppfödare där som avlar fram hundar med mindre vallningsinstinkt.

  Oavsett vilken ras ni väljer så hoppas jag att ni blir nöjda!

 124. Vi har en finsk lapphund, underbart snäll och går ingen nöd på honom med mindre stimulering i perioder (vi tränar inget specifikt utan han är bara sällskapshund så promenader och lite hjärngympa). Det enda negativa är att han har det jobbigt varma somrar men för er längre norrut passar nog en sådan hund extra bra 🙂 Vi har en avelslinje som är mer ”bruks” istället för show, de har lite mindre päls (främst man), vi bor i Finland och här finns ett finskt namn för denna typ, paimensukuinen.

 125. Vi är just nu fodervärdar åt en Pon (en slags polsk gårdshund) Vi är helt sålda! Han går här på gården, stannar kvar, har koll på sin familj. Lugn och fin och kan även valla. Kände inte till denna ras men den är helt fantastisk för ändamålet. Långhårig och trivs bäst ute och klarar kyla. Inte så farligt med pälsen som man tror fäller mest tussar men det är klart att hundar alltid smutsar ner. Kolla in på kennel ynnizin’s på FB har valpar just nu 😍

 126. Med era förhållanden, erfarenhet och (vad bloggen visar) lugn ni har tror jag ni absolut ska skaffa en BC. Är Jakob uppvuxen med BC tror jag han skulle bli besviken på alla andra raser, Tyvärr. BCn är bästa i typ alla sporter och vallning av en anledning. Jag är inne på min fjärde och har väldigt olika linjer på dem. Min 3åring har ett oroligt lugn, stabil som ett berg och stressar aldrig upp sig, kan vara mittpunkten på barnkalas, staden och gården vid traktorer utan att höja ett ögonbryn. Min 8a åring har mer stress i sig, helt andra linjer men ändå helt stabil i miljöer. Stressen visade sig framförallt i ”sportträningen” så det var säkert träningsresulterat. Hon var min första egna BC. Nu har jag en valp som jag köpte med målet att ha mycket motor och vara ostopplig – och det är hon. På gott och ont efter lugna Lynn. Jag lägger just nu all tid jag umgås med henne på att hjälpa henne hamna i boxen jag vill ha henne, men hon är otroligt följsam och hon vill vara till lags. Stabil i psyket är hon med, barnkalas har hon redan besökt och sovit på dansgolvet. Barn och BC brukar inte vara en dålig kombination med sunt förnuft. Inga hundar oavsett ras förtjänar klättrande barn som hänger i svans och öron. Men det tror jag aldrig ni skulle tilllåta.

  Mitt råd till er är att välja linjer med omsorg, ta hjälp av avelsrådet i vallhundsklubben. I ett fall skulle jag även kunna rekommendera att ta en vuxen lite valltränad hund. Då vet ni vad ni får, ni kan ha den på prov ihop med barnen och känna på det.

  Ang lapphundar så jobbar de mycket med skall och en genetisk egenskap kan vara otroligt svår att träna bort. Som HSB skulle iaf aldrig jag klara av det 😉

  Du är välkommen att höra av dig om du har fler frågor <3

  Finns FB grupper med BC till salu, båda valpar och tränade.

 127. Hahaha! Gissar att det här kommer bli ett av dina mest kommenterade inlägg!

  Av de två raser du tittat på röstar jag på Lapsk vallhund, har precis som du träffat för många bc:s som mår dåligt för att de är understimulerade trots en väldigt aktiv vardag.

  Vill kasta in en till ras bara för att krångla till det ytterligare; Perro de agua Espanol. De går att valla med o är bra all around-hundar för livet på en gård. Läs mer på rasklubbens sida https://perroklubben.se/rasen/infoblad/

 128. Min familj bestående av man och två barn (4 och 9) bor på mina föräldrars gård där det idag finns 70 tackor och en del lamm. I familjen här har vi idag 6 BC och vi har haft BC senaste 15 åren. Vi har även fött upp BC och min mamma har tävlat i vallning i många år. Vi har fått tillbaks 2 valår under dessa åren som blivit sk knäppa och det är på av understimulerade och ofta hundar som inte fått valla dagligen eller sålts till ”stan”. Så nej, om barnen får leka, du tar den på promenader när du cyklar och den får valla har ni en helt fantastiskt hund. Är ni osäkra gå vallningskurs!!

 129. Gällande omplaceringshund: Våran förra var en sådan, han var verkligen världens bästa o snällaste hund. En hund som fick hundrädda att börja gilla hundar – en dröm med andra ord. När han dog tog vi en ny omplaceringshund o det blev raka motsatsen. Den här hunden visade sig ogilla främmande barn starkt (våra älskade hon) och en massa andra egenheter dök upp eftersom. Tillslut fick vi lämna tillbaka henne och det blev ju förstås jättesorgligt för hela familjen. Nästa hund blir en valp tror det är lättast så när man har barn. Lycka till med hundsökandet!

 130. Rekommenderar varmt finsk lapphund. Lättlärda, lyhörda,starka, fina, kloka osv osv, listan är lång. Hade en tik, följde mig som en skugga, kunde vara lös var som helst, tänkte en tanke och hon gjorde den kändes det som. Alltid bredvid men aldrig i vägen. Älskade att vara ute. En fantastisk ras ❤️

 131. Är lite skeptiskt till Border Collie som familjehund. Min svägerska med familj driver en hyffsat stor gård och de har två hundar som går i skift i arbetet. (Sedan jag kom in i familjen är de nog inne på hund nr 6 så jag har träffat på några stycken nu). Jättebra arbetsresurser och de ser verkligen ut att älska arbetet med att valla korna. Men de “vallar” ju gärna även människor, samlar ihop barnen om de springer åt olika håll och det har hänt att de nafsat till lite om de tycker att “människoflocken” inte svarar som de tänkt sig. Sen tror jag att de valt hundar från kennlar som verkligen arbetat fram arbetshundar, de finns ju säkert dem med ett lite mildare psyke och då kanske de kan funka jättebra även som familjehund.

 132. Jag skulle titta på lapphundar, både svensk- och finsk lapphund. Besök en uppfödare och berätta om era behov och funderingar. Vi fick köpa vår 10 veckor gamla valp efter nästan ett års väntan, titta gärna på @totoro_koira på instagram. Finsk lapphund har otroligt fina färgvarianter, den svenska är alltid svart. Det finns flera uppfödare av finsk lapphund i norrbotten och kennel Lapptussen har valpar nu(de sänder live i fb, så söta valpar!)
  Hoppas ni hittar en fin valp!

 133. Med barn etc skulle jag verkligen välja lapsk vallhund alt svensk lapphund (utrotningshotad).Har erfarenhet av båda ,även om jag älskar border collie så tror jag personligen att om man har familj och barn är det fördel att ha en mindre skarp hund. Dessutom är de inte alls lika krävande på samma sätt, men samtidigt en lättlärd hund som kan vara lös

 134. Vi har två hundar den ena är Border collie och 25 % Golden retriever, helt underbar! Förstår i princip allt man säger, är mycket lös på tomten, vi har en stor tomt men det går jättebra! Han fyller 10 år i september. Vi hade får i 16 år fram till förra sommaren. Jätteduktig med dem också! Annars finns ju tex. Isländsk vallhund, sheltie, aussi om ni inte vill ha en blandras. Ska bara tillägga att han aldrig varit sjuk, älskar att bada, leka tex kasta pinne, jätteduktig på frisbee, jättego med barn! 💕

 135. Västgötaspets! Snäll, tålig, frisk och arbetsför. Också en fin svensk ras. Så underbart för er – stort lycka till!

 136. Västgötaspets är mitt tips!
  Fin vallhund med som också gillar att gosa och mysa med familjen.

 137. Skriver i egensak men glöm inte
  Finsklapphund!! En härlig hund som stämmer inn med beskrivningen av hund som Du är intresserad av. Men somsakt vi har ett “prackt” exempel:) 🙂

 138. Nu har jag inte läst övriga kommentarer och vad som skrivs där, men om Jakob gillar Border Collien men ni vill ha en lite mer ”dämpad” hund så känns det som att en Bearded Collie skulle kunna vara ett alternativ. De är otroligt följsamma och lättlärda, ställer upp på iprincip allt familjen hittar på bara de får vara med. Om pälsen skrämmer (trots att den är betydligt mer lättskött än vad de flesta tror) så går dom alldeles utmärkta att ha klippta.
  Läs mer om rasen på https://sbc-beardedcollie.com/?p=270

 139. Ser att folk redan tipsat om isländsk fårhund, men det var den första rasen jag kom att tänka på när jag såg listan över kriterier. Har en kompis som haft just en sådan på sin gård. Väldigt fin och utöver att vara arbetande – väldigt go med barnen. Dock aningen skällig. Men det är inget rastypiskt, tror jag.

  Sedan tänker jag även på blandras! Varför inte en border collie-blandis? En border collie som mixats men en lite mindre neurotisk sort?

  Sist men inte minst – att adoptera är så otroligt givande. Har själv en från Rumänien. Men visst är det en chansning. Och i ert fall finns ju en sån tydlig bild av hur hunden ska användas att det kanske är en valp från en kennel i Sverige som är det bästa trots allt. 🙂

  Oavsett – lycka till! Ett hundliv hos er verkar fantastiskt, så grattis till den blivande vovven också!

 140. Hej, finns bara en ras som passar in – border TERRIER. Äääälskar att vara med husse på allt möjligt, men är samtidigt familjehund. Syrran är inne på sin fjärde. Ingen direkt vallhund, men nöjdast när “flocken” aka familjen är samlad.

  Ni är kanske för unga för att minnas tv-serien om veterinären “James Herriot” (finns även som flera böcker). Hans border var med i ur och skur.

  Möjligen enda minus är att de ska trimmas för att inte bli en ryamatta, men de flesta pälsar ska ju skötas ändå.

 141. Ja jag skulle skaffa mops, alla dagar i veckan. Men en tollare skulle kanske passa era behov! 💞

 142. Lapsk vallhund är (nog) ett jättebra val för en familj som er. Har inte haft någon sådan men känner ett par och de fungerar fint i barnfamilj. Går gärna lösa.
  Men Clara, varför ta in en hund från Irland? Det finns massor av svenska hundar som behöver omplaceras. Man behöver inte gå över ån efter vatten! Lycka till med valet av hund och ras, det blir säkert jättebra.

 143. Välj en blandras. Hundar är mångsidiga och blandraser har enligt vetenskapliga rön bättre hälsa. Lycka Till!!

 144. Lapsk vallhund är en trevlig ras men värt att tänka på är att de vallar med skall ☺️
  Som fler redan skrivit så tror jag verkligen att en västgöta skulle passa in! Kan även rekommendera er att kolla upp Welsh corgi cardigan, en robust och ganska stor men låg vallhund. De fungerar fint med barn och är verkligen som en skugga!
  Oavsett vad ni väljer för ras så se till att kolla upp linjer och uppfödare ordentligt, och besök uppfödare och hundar ni är intresserade av!
  Mitt slutgiltiga beslut om ras tog jag efter flera år på Stockholms hundmässa där det finns massor av raser att träffa!
  Lycka till 😀

 145. En detalj som skiljer de raserna är deras olika vallnings sätt.
  Lappen håller ihop stora hjordar medan Borden kan plocka ut enstaka djur samt hålla ihop en fårflock.
  Skulle höra med olika kennlar för som i de flesta raser finns det mer eller mindre variationer i aktiviteten.

 146. Svensk lapphund. <3 på riktigt! En fantastisk kamrat och följeslagare som vill vara en del av flocken. Så tålmodig och fin med barn men också mycket bra gårdshund.

 147. Mina kusiner (flera olika) hade bc i olika omgångar som gårdshund. De vallade, var jämt ute och tränade agility. Ändå var de så KNÄPPA! Den ena blev aggressiv, den ena vallade skuggor Och dunkade huvudet i golvet och en var bara osocial och liksom flöt omkring. Var kanske ingen bra kennel de köpte ifrån men jag skulle inte våga den rasen personligen.

 148. Berner Sennen är en gårdshund som passar toppen att få ströva fritt på gården, arbeta och därefter gosa i soffan! Ljuvlig med familjens alla medlemmar, tålmodig och kärleksfull.
  Kan förstås upplevas stor, men tikarna är mindre, min egen var inte större än en border collie (dock tyngre, men däremed också stark och bra att t.ex. använda för drag av tung last i gårdsarbetet). Väldigt foto- och bloggvänlig hund också med sina söta drag och färger! 🥰

  Lite info:
  ”Berner sennenhund är en gårdshund av gammalt ursprung, som hölls som vakt-, drag- och boskapsdrivande hund i alpområdet i trakterna kring Bern.
  Rasen är i dag främst en trevlig familjehund, en trogen kamrat som bäst kommer till sin rätt när den får arbeta. Den har använts flitigt som skydd eller som vall- och draghundar i Schweiz. Så sent som på 1960-talet kunde berner sennenhundar ses dra stora 50-liters mjölkflaskor från gården till mejeriet nere i byn.”

  Lycka till med valet! 💕

 149. Kooikerhondje. Min lilla Kooiker tik Daisy gick lös jämte mig inne i Göteborg med spårvagnar och allt. Kanske inte robust men precis lagom storlek tycker jag. Älskar barn och är mycket lätt lärd.. Men man skall hitta rätt uppfödare som inte bara avlar på utseendet.

 150. Kan absolut rekommendera border collie som aktiv familjehund och som också får valla/arbeta. Men var noga med att titta på föräldrar och släktingar så ni får den typen av bc ni vill ha, det finns både mjukare och hårdare linjer, och mer lättstressade nerviga jämfört med stabila coola. Lycka till!

 151. Hej,
  Det är alltid kul att läsa om hundar, alla tankar och idéer. Vilken ras ska man välja, hur hittar man en individ för det liv vi för i vår familj?
  För några år sedan, rätt många när jag tänker efter, bodde jag en tid i Sorsele kommun och där var det det en och annan som hade finsk spets och tyckte att det var en utmärkt ras för det klimat och det liv man levde där med familj och frilufts liv.
  Kanske ett tips ?
  Lycka till i sökandet.
  Tack för din blogg! Jag läser den med stor behållning.
  Hälsningar C

 152. Jag bor på Irland och hade en border collie och en border collie mix som vi adopterade från sk “dog shelters” när de var vuxna. Den ena hade vi i 8 år och den andra 6 år. Jag har varit mycket fokuserad hundar här och har haft renrasig bc innan dessa två också. Min erfarenhet är att renrasiga border collies inte är en lyckad familje-eller sällskapshund om de inte får jobba eller får annan stimulans som passar dem. Annars hittar de på grejer att “obsessa” över själva. Det finns däremot många hundar som är mixade border collie och greyhound här t ex och de avlar dem som vakthundar för att de får så tjock päls. Greyhounds är mycket lata när de spurtat i fem minuter och därför blir de hundarna mycket mer chill och stabila i psyket. Jag skulle jättemycket rekommendera att ni tar en hund från Irland för de är så många här som de bara avlivar fast de är friska och överlag får jag ångest bara jag tänker på hur det är för hundar i det här landet. Hör av dig om du vill ha någon hjälp (fattar jag att du inte kanske gör men ändå, haha). Lycka till!

 153. Golden Retriever från Livsglädjens Kennel i Tösse. Världens snällaste hundar som älskar barn, gärna går med som en skugga överallt och älskar att arbeta. Rekommenderas varmt!

 154. Vi har en Pumi som är en ungersk vallhund och helt magisk! De har historiskt sett kunna varit lite lynniga mot folk utanför familjen men många serriösa uppfödare har i dag satsat mycket på beteende och våran är helt perfekt i vår mening! Hälsar alltid på främlingar och sedan är han nöjd och personer som blir kändisar utanför familjen knyter de an till! Älskar att jobba och slappar mest inne. De är även snälla mot allergiker och löser ingen päls. Minus är att de behöver klippas typ var annnan/tredje månad men vi har lärt oss själva och det går på 1h 😊 Bor i Umeå om du vill träffa! 💫

 155. Ni ska helt klart ha en västgötaspets. Passar perfekt på din beskrivning, lagom stor men riktigt robust och tålig. Intelligent och älskar att få haka på – och dessutom en riktigt gammal svensk ras med anor till vikingatiden.

 156. Jag har en otroligt snart Welsh Corgi Pembroke som jag är nöjd med. Tjock, tät päls, uppmärksam och robust då den från början vallade Kor!
  Den älskar att jobba, är stabil i psyket och kräver inte alltför mycket aktivitet/stimulans. Den fäller dock en del, året runt.

 157. Svaret har du redan fast du tvivlar. Det blir mycket bra med en broder collie. Ni bor på landet med massor av plats att springa på. Däremot i en lägenhet i stan hade det inte varit lämpligt.
  Om irländska hundar: min vän har haft två. Den första var jättebra men nr två var så skadad i psyket att de fick lämna tillbaka den..

 158. Finsk lapphund 😀 påminner mycket om det du skriver om lappsk vallhund. Vi har en finsk lapphund på drygt ett år, och har absolut inte ångrat valet. Nu bor vi tyvärr inte på gård men tror han hade älskat det, han är väldigt vänlig, kelig och älskar att få bara vara med på allt vi hittar på samt arbeta och fantastisk personlighet. Vi har bla haft med honom i en dubbelkajak 🙂 Gillar att lära sig saker och är snabblärd. Älskar att det är sån tydlig on/off knapp på rasen, har inga problem med att ligga inne och ta det lugnt för att sen buss för fullt ute. En frisk ras. Vår Otto är en väldigt trygg individ och älskar andra djur och barn, hälsar ofta på hästar och får. Vill gärna hålla ihop flocken så märks att det är en vallande ras. Inte överdrivet mycket pälsvård med tanke på mängden päls. Bad någon gång per år och vid ev behov (läs rullat sig något äckligt) annars borstning någon gång men framförallt vid fällning. Klarar definitivt de norrländska vintrarna, får kämpa för att få in honom vintertid 🙂.
  Hoppas ni hittar en ras som passar er 🙂

 159. Åh, jag får alltid så dåligt samvete när jag läser alla kommentarer om hur Border Collies blir tokiga av understimulering. Vi har en bc-blandras som inte får valla något och som inte jobbar med något särskilt. Borde vi lämna bort honom? Har han det dåligt hos oss? Måste ofta boosta mig själv med att han är en jätteglad och nöjd hund!
  Han är väldigt smart och tackar aldrig nej till aktiviteter men han kan också ta sovmorgon och chilla i skuggan. Tänker att man inte riktigt kan säga vad man får för hund bara utifrån ras. Man får titta på föräldrarna och hoppas att hunden klickar med familjen och tilltänkta uppgifter!
  Hoppas att ni snart hittar er nya familjemedlem😊

 160. Nu orkar jag inte läsa igenom alla kommentarer, men jag vill tipsa om Welsh Corgi Cardigan. Världens finaste och mysigaste hund. Är en vallhund, som är avlad för att valla kor så den är robust, men i ett litet format. Vår fina Luna är en ren familjehund men hon är så smart, och älskar att arbeta. De har en del collie i sig, och många tror att hon är en Bc mix pga färgsättningen. Jag förstår er längtan efter hund, vi har haft Luna i ett och ett halvt år och jag kan inte tänka mig livet utan henne. Bästa beslutet vi tagit var det att skaffa henne! Lycka till i ert letande efter hund, ska bli väldigt spännande att läsa mer om era tankar kring det!

 161. Vi har en finsk lapphund, och den rasen tycker jag stämmer in på era kriterier. Det är vår första hund och hon är så okomplicerad, men hänger med på allt. Läs på om rasen vetja! 🙂

 162. Jag älskar hundar och har även hållt i aktiveringskurser där man träffat på många olika raser. Bordercollie är jättefina men jag har mött flera som inte mått bra i en större familj och börjat valla barnen. De behöver mycket aktivering och verkar må bäst av miljö med inte för mycket stimuli så som det kan bli med flera mindre barn. Det finns naturligtvis jättebra individer även bordercollie som fixar detta bra men risken finns. Mitt tips är Tollare. Det är apportör men betydligt piggare och mer lättlärd än labradorer m.m. Jag gillar även sheltie.

 163. Belgiska vallhundar (Malanois) är superduktiga arbetshundar. Smarta, snälla, lätta att träna med och gosiga (och väldigt söta). Används flitigt inom Kriminalvården för att söka efter narkotika och andra förbjudna saker.

 164. Labrador/bordercolliekorsning är det bästa av två raser😀. Växte upp med en underbar Olly❣️Har haft både Sankt Bernhard, Berner Sennenhund (lite stora dock) och Clumber Spaniel de två senaste är Labradorer av den lite sportiga modellen (inte jakt) som påminner om labrador/bordercollie korsningen i mentaliteten. Det kanske finns någon omplaceringshund i din närort som du kan bekanta dig med innan ni bestämmer er. Lycka till med ett svårt val❣️

 165. En Shetland sheepdog fyller alla kriterier! Eller kanske en collie om ni vill ha en större modell. Snälla, kloka hundar som passar bra med barn och är mästare på att vara en skugga. Roliga och uthålliga. De är väldigt lätta att lära.

 166. Finsk lapphund. Barnvänlig, lättlärd, robust, modig och lagom stor. Älskar att de har en ”av”-knapp som gör de balanserade och lugna. Vi har en tik som snart är tre år. Hänger med på allt. Skogspromenader, fjällturer, längdskidåkning och också riktig lata dagar när ”ingenting” händer. Är lekfull, men stressas aldrig av barnens lek. Vi är en trebarnsfamilj med barn i åldern 0, 5 och 9 år.

 167. Vi har haft labrador och det tycker jag är himla mysig ras!
  + Snäll
  + Robust och tål kyla (iaf ”vanlig” labrador, jaktlabrador har tunnare päls)
  + Lagom stor
  + Man kan apportera med den, men den håller inte på och far iväg och jagar själv
  + Gooooosig
  + Anpassar sig väl till familjens aktiviteter, dvs ligger och sover när man är inne, arbetar och är aktiv när man är ute
  + Gillar att vara ute och arbeta men kräver inte extremt mkt motion
  + Tycker om att bada
  + Lätt att dressera och vill gärna vara till lags
  + Passar bra med hela familjen, inte en enmanshund som bara lyssnar på en person

  – Det är en fågelhund som ska apportera (alltså ej jaga eller döda) fåglar, vet ej hur de funkar ihop med höns – dock har de inga instinkter att bita ihjäl djur, utan ska ju hämta fåglar som ägaren redan skjutit
  – Ingen vallhund
  – Väldigt hungrig. Vår labrador smög iväg och åt hallon från hallonbuskarna, grävde upp potatis och morötter etc. Så har man odlingar som inte är inhägnade är det kanske svårt. Han åt även hästbajs, kattmat och allt annat han kom åt (men han var lite extrem med ätandet).

 168. Vi har en BC, vi har tyvärr inte vallat med honom så han har väldig lust att valla bilar vilket är rätt jobbigt. Däremot så är han världens bästa vandringskompis. När vi harit till fjälls har han fullkomligt älskat det, sover i tält utan problem! Vi fick barn 2018 (då var han 2) och vi var lite oroliga över hur det skulle gå med ett sånt energiknippe, men det har verkligen gått över förväntan. Nu är han så lugn och fin runt vår son att man blir alldeles lycklig av att se dem busa tillsammans. Jag skulle säga att om ni skaffar en BC så kan det nog vara bäst med en valp, jag skulle också hemskt gärna ta mig an en irländsk rescue men som sagt, har man små barn hemma så kan det vara svårt om den inte klarar av just barn… Lapsk vallhund är ju dock fantastiskt fina hundar dem med 😍 Hoppas ni hittar nåt som passar er!

  1. Tillägg: jag vill även tipsa er om att gå in på SKK’s hemsida https://www.skk.se/sv/hundraser där finns mycket bra att läsa. Börja med att välja ”rätt” rasgrupp för er, på din beskrivning i inlägget så skulle jag rekommendera er grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar) eller 2 (i gruppen finns vakt- och herdehund samt boskapshundar och gårdshundar. I denna grupp finns även Dansk-svensk gårdshund). Titta runt och läs om hundraserna i grupperna, minimera antalet till 3-4 st som ni tittar närmare på. Tips är att fråga någon närliggande kennel om ett besök för att träffa rasen innan ni bestämmer er.

 169. Hej! Vilket angenämt problem att fundera över vilken ras och sedan allt mys med en ny familjemedlem. Jag vill rekommendera rasen schapendoes som är en holländsk vallhund. Lagom stor, glad och positiv och alltid redo att göra roliga saker och jobba men kan lika väl ligga och mysa flera timmar i soffan. Milda och fina i sitt temperament.
  Mycket tips och alla pratar förstås för “sin” ras men jag lovar det kommer bli perfekt med den ras ni väljer, förståndigt att fundera på vilken typ av hund som kan passa familjen. Stort lycka till med letandet efter er nya familjemedlem.

 170. Hej! Trots att du avskriver storvuxen ras måste jag tipsa om Grosser Schweizer Sennen. Greater Swiss Mountain Dog på engelska, eller Swissy. Stor men, fantastisk familjehund, arbetande drag- och vallhund samt avlad för alperna. Lycka till!

 171. Pyreneisk vallhund stämmer in på samtliga punkter. En jättefin hund vars enda minus är en trasslig päls. Annars intelligent och fin.

 172. Jag är uppvuxen med border collies, mer lättlärd hund får man leta efter. Tror säkert Bertil skulle kunna hjälpa till och lära hunden massor av saker.

  Bara hunden får vara med och får motion så är det nog ingen fara att få en koko-hund. Tror snarare att det är folk i stan som skaffat en sån hund som får en hund som vallar cyklar (om man inte stimulerar på annat sätt). Min familj har haft bordercollies både med och utan får och det har alltid funkat fint. Och de är fina joggingkompisar.

  Så tror inte du behöver vara orolig att det inte skulle funka hos er. Däremot skulle jag nog inte köpa en omplaceringshund av den rasen i er situation. Mina föräldrar köpte en border från Irland förra året och det har varit ett massivt jobb. Första halvåret kunde de knappt ta emot besök för hon blev så stressad. Och hon skälldeoch ryggade för alla kvinnor (förmodligen hade en kvinna behandlat henne illa) Nu är hon en helt annan hund, men det har tagit tid och mycket arbete. Man vet ju inte vad en omplaceringshund varit med om och just när det gäller en bordercollie som är så klok och inte vill annat än vara till lags så tror jag tyvärr att de ofta tagit mer skada psykiskt än andra omplaceringshundar. Gillar annars tanken på omplacering, har flera vänner med hundar från Irland och de är ofta så himla trevliga och tacksamma för son nya familj. Och det är ju fint att kunna hjälpa nån som så väl behöver det.

  Nu fick du en novell, ville egentligen bara säga. Tveka inte på en bordercollie, de är fantastiska.

 173. Ja röstar på lapphund! Alla dagar i veckan. Har vuxit upp i en lappby med massor av såna hundar. Dom har aldrig gjort en fluga förnär, mycket mer problem med jakthundarna där. Hade en blandras med 50% lapphund. Hon var väldigt, väldigt lättlärd och lyhörd.

  Den andra stora fördelen är att dom håller sig väldigt friska. Inte sönderavlat.

 174. Har inte själv erfarenhet av bc men det låter som att en hund skulle få mkt stimulans hos er bara av att bo på en gård.
  Alla lapphundar är underbara, har en svensk och en finsk, dom har som en av- och på knapp, är med på allt men lägger sig i lugn och ro och väntar om inget händer. Sen beror det förstås på vad man får för valp, svårt att veta hur dom blir dom vuxna..

 175. Welsh corgi cardigan, västgötaspets och någon av lapphundarna var vad vi valde mellan när vi bestämde ras. Vårt val baserades på att vi inte ville ha jakthund, men en intelligent jycke som gillar att jobba men inte måste på brukshundskravnivå.
  Till slut blev det en cardigan, eftersom de är gårds- och vallhundar men inte avlats för någon jakt alls. Jag förstod det som att både västgöten och lapphunden varit ännu mer allround, och alltså också använts till jakt. Dock beror förstås det på vad kenneln avlat på.

  Vår nu 7-åriga (omplacering) hanhund är en ganska typisk cardigan: Ska hålla koll på flocken och är som lyckligast när alla sitter samlade i samma rum (eller inom synhåll ute) och inte håller på och springer runt en massa. Att han får jobba (mot betalning), och när han vet vad som ska hända. Maken till hund som älskar rutiner finns inte! Perfekt gårdshund, han märker om något är där det inte brukar vara och säger till. Likaså om en rutin ändrats – man ska göra som man brukar. Med det sagt inga problem att skilja på helg och vardag.

  Det roligaste med honom är att han har många egna åsikter och idéer. Han väljer gärna promenader utifrån att han vill träffa vissa specifika människor, men tycker det är okej om man säger ”det går inte, NN är på jobbet”. Eller så letar han upp en uteservering. Bästa grejen. Få hänga med och hålla kollen!
  Många med Cardigans bor på hästgård där hunden kan hjälpa till med att leda in hästarna, ursprungligen är de avlade som kofösare. I stugan eller på vår innergård är han i sitt rätta klimat, och skulle aldrig få för sig att rymma. Sen verkar det finnas lite sorkjagande i honom, men han ignorerar allt annat vilt. Han måste ha aktivering annat än promenader (vi bor i stan), och är verkligen ingen nybörjarhund. Alldeles för många egna åsikter för det. Men det är också charmen. Det, och att han alltid vill vara med. Annars ligger han mest och sover i skuggan. 🙂

 176. Jag är uppväxt med en BC som dock inte vallade. Han var en jättefin familjehund. Nu har jag en blandras 3/4 BC och 1/4 svart labrador. Han trivs jättebra ute på gården, är väldigt självständig men kräver mycket uppmärksamhet och minst en lekstund per dag. Vi har inte djur så det blir ingen vallning men han håller definitivt alla rådjur borta från mina växter 🙂 inomhus är han väldigt gosig och kelig, är också en bra vakthund och lär sig nya saker väldigt fort. Han är jättefin med vår ettåring som tycker att hunden är det mest intressanta av allting. Dock fäller han som bara den. En sak som jag skulle vilja nämna är att i alla fall vår BC mix får stora isklumpar mellan tassarna och runt magen om vi är utomhus mycket under vintern.

 177. Säger bara isländsk fårhund. Tickar av alla era kriterier! En helt underbar ras, som dessutom är fantastisk ihop med barn.

 178. Utöver finsk lapphund skulle jag rekommendera svensk lapphund, och även isländsk fårhund!

  Jag skulle INTE rekommendera border collie eller lapsk vallhund till en familj med tre små/unga barn, där även båda föräldrar jobbar mycket med annat som inte direkt har med hund att göra.
  Lapsk vallhund används (vad jag förstått) även till en hel del jakt, och är generellt rätt skarpa hundar.
  Border collies behöver man generellt lägga ner enooormt mkt tid på att träna och lära dem slappna av och lägga energin på rätt saker (gäller självklart andra raser också, men speciellt med border collies). Dessutom har border collien mkt problem med epilepsi, ocd bogar, allergier etc etc… Det kan vara svårt (och mkt jobb) att hitta “rena” linjer…

  Men vilken hund ni än väljer så får ni vara beredda på att lägga ner mkt träning de första åren om ni vill att hunden ska hålla sig kvar på gården och lära den valla enligt rastypiskt anlag. Även om vallinstinkten kommer naturligt måste man lära den använda denna instinkt på rätt sätt, annars kommer hunden stressa upp djuren (och sig själv!).

  Så prata med många olika uppfödare och ägare av raserna ni är intresserade av och var totalt ärliga med er själva med hur mkt tid ni kan lägga ned på er hund. Skriv listor med för/nackdelar för varje ras, försök få hjälp med att hitta avelslinjer ni gillar och träffa båda föräldradjuren till er framtida valp innan ni bestämmer er.

  Lägger man ned mycket tid och planering på att leta efter sin nya hund är det större chans att det blir en bra matchning (men alla hundar är individer så inget kan garanteras)

  Lycka till! Det ska bli roligt och spännande att följa er nya familjemedlem <3

 179. När vi var små hade mina kusiner en bordercollie/labrador och det är fortfarande den bästa hunden jag nånsin träffat – fantastiskt lynne, lättlärd, otroligt snäll, energisk med vallningsinstinkten kvar (när vi åkte skidor åt olika håll på kalfjället fick hon det svettigt…) och ljuvligt mysig med oss barn. Jag var nog inte mer än tio år i början när hon kom och var alltid ute på promenad med henne utan koppel. En blandis kanske kan göra att den inte kräver riiktigt lika mycket som en renrasig bordercollie men ändå har de fina egenskaperna?

 180. Hej! Nu är det ett tag sen du skrev detta, men hittade hit av en ren slump, och jag har svaret!😂 Jag är ingen expert, men jag har haft en BCblandras, underbar hund! Jag har också haft en Lapsk och nu har jag en BCvalp. Jag säger så här; BC och lapsk är som natt och dag! Vill ni ha en självständig hund som inte bryr sig ett skit om er, (eller jo, flocken är viktig, men…) som tar egna initiativ, inte tar kommandon till 100% (snarare 50% om ens det..) utan tittar på en som att man är dum… En hund som inte kan vara lös för den “tar saken i egna händer” om en skata behöver jagas iväg, eller att det bara ser lite spännande ut bakom krönet… Ja, då är en lapsk något för er! Våran var en hejjare på att vakta, och hon var underbar med barnen! Men en BC är en BC! Visst är den krävande, och jag tänkte precis som ni; har jag vad som krävs..? Men nu, med en valp på 4 mån ångrar jag inte en sekund! Jag älskar viljan att vara till lags, lekfullheten och glädjen, närheten! Jag ska precis som ni, valla, och jag rekommenderar inte lapsk, det är en renvallare som vallar på stora ytor, som använder skall istället för eye. Den vallar inte med kommandon utan tänker själv. Det är min erfarenhet! Lycka till!😄