Loppat sedan sist

Gjorde så himla bra loppisfynd i Borås och Alingsås med omnejd. Känner verkligen att dessa trakter är Sveriges antikmekka! Stort utbud (traditionellt har det funnits pengar i dessa trakter. Rika göteborgare hade tex sina sommarhus i Alingsås). Samtidigt är priserna lägre där än i storstäderna. Så för en väldigt rimlig penning kan man få väldigt mycket fint!

Vill ni se vad jag slog till på?

Kolla in! Först och främst den gamla majolikakrukan som är avlång. Kommer fylla den med hyacinter i jul. Men funderar vad som ska få bo här tills vidare? Gillar färgen, formen – ja allt!

Och den här lampan. Som inte liknar något jag sett förut. Strindbergsskärm i grönt (kommer vara urfin i vårt gröna vardagsrum) och mässingfot. Letar ständigt efter fler fina bordslampor i gammal stil så jag slog till direkt.

Väggvaser är en sådan där härlig sak som ingen längre använder. Har några små sedan tidigare men den här var ju magnifik. Urgammal från Rörstrand. Har redan hängt upp den på verandan och fyllt den med kanelrosor från trädgården

Och så kunde jag inte motstå dessa gräsliga pappersramar från tidigt 1900-tal. Fint julpynt men också bara fina i vardagsrummet just nu!

På tal om julpynt är det ju nu man ska hålla utkik för att göra bra fynd! Jag sa dock till Anna att jag ABSOLUT INTE skulle tillåtas köpa några broderade handdukar eller karaffer. Eftersom jag har ett överflöd av båda dessa saker. Men sedan kunde jag ändå inte släppa den fina lilla duken med blåklockor och gula blommor. Och VERKLIGEN inte julduken med tygapplikationer och bandkantad bård. Kommer bli förtjusande på alla julfikor jag ska bjuda på…

Och förlåt. Men det blev en karaff också. Men det beror bara på att det är i en servis jag redan samlar på – nämligen asiatisk fasan. Helt otrolig! Och fler fina tallrikar till samlingen. En söt skål i luffarslöjd och så en kopp i serien Blå blom som jag också börjar få ihop en ansenlig mängd av.

Fast mitt allra bästa fynd var faktiskt dessa gamla skor. Helt felfria i perfekt skick. Lindkvist Skor heter märket. Med lagom hög klack och superbekväm läst. Hittar sällan skor på loppis eftersom jag har så stora fötter (41or) så dessa slog jag till på direkt. Samt två bruna handväskor. En lite sjuttiotalschunky och en lite enklare utan onödiga utsmyckningar. Har redan hunnit använda dem massor.

Och ser ni det där bruna platta i vänstra hörnet? Det är en klippbok från 40-talet som någon fyllt med massa tips.

Recept, planteringstips, ransoneringstips i kristider. Husmomrsknep och råd om hur man bäst söker bosättningsbidrag. Den här typen av kuriosa är något jag verkligen älskar. Kan sitta och bläddra i sånt här i timmar och fundera på vilken ung husmor som sammanställde dessa urklipp under tidigt fyrtiotal.

På Vinden i Alingsås har de så otroligt mycket bra grejer. Där slog jag till på en del kläder. Och dessutom dessa tre titlar vi inte hade sedan förut. Sagoresan och Vår i Bullerbyn av Astrid Lindgren. Samt Pelle och Frasse av Jan Lööf.

Slutligen fann jag den här. På en loppis en bit från Nitta. Som att jag behöver ett enda blomsterbord till? Jag har ju en miljard redan! Men jag kunde helt enkelt inte låta bli. Har faktiskt inget bord med en sån här smart låda sedan tidigare

Fint att plantera direkt i lådan. Gärna något som hänger ner en aning.

Allt detta tryckte jag sedan in i min sovkupé tillsammans med en enorm väska och tre barn – på hemväg med nattåget. Det är samma visa varje sommar. Att jag aldrig lär mig? Eller det är ju precis det jag gör. Lär mig att alltid boka en egen kupé för att rymma fynden ordentligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “Loppat sedan sist”

 1. Åh vilka fina ting!

  Speciellt igenkänning på böckerna, hade alla tre hemma hos mamma och pappa när jag var barn!

 2. Underbara fynd, särskilt väggvasen. Det finns verkigen fina ställen runt Göteborg men det beror mest på att de ligger ofta en bit bort dit man normalt sett inte åker om man inte planerar det! Jag har själv några sådana ställen som jag särskilt besöker sommartid!
  Vasen var verkligen hur fin som helst!!
  //Berith

 3. Härligt! Vilka loppisar kan du rekommendera? Jag bor i gbg och här är det mesta ganska dyrt…

 4. Hej Clara och alla ni andra som köper mycket begagnat!
  Jag har blivit så oerhört rädd för vägglöss det senaste året. Jag har hört så många skräckhistorier om hur det ökat enormt i omfattning och utbredning de senaste åren, pga att tidigare godkända bekämpningsmedel numera är förbjudna.

  Hur tänker ni som köper begagnat? Kollar ni prylarna/möblerna noga, eller chansar ni lite? Jag vågar knappt köpa något begagnat längre. Knappt ens bo på hotell eller åka sovvagn heller…

  Skulle någon vänlig själ vilja ge mig lite tips och råd på hur man botar sin rädsla? För jag inser ju att den kanske är smått överdriven, men ändå inte helt orimlig.

  1. Tänker samma! Som tur är finns hundar som kan hjälpa till om man verkligen vill veta vad man köper eller vart ens väska ev har med sig.

  2. Hej Liv! Relevant fråga. Jag brukar låta bli att köpa stoppade möbler på loppis, det är ju främst i såna det kan bo kryp. Textilier kan man lägga i frysen några dar så dör eventuell ohyra. Trämöbler (typ bord och hyllor) kan man förslagsvis skura ordentligt utomhus och inspektera överallt.

  3. Håller med dig. Vi har fått pälsängrar på grund av alla kläder och andra textilier jag köpt på loppis. Blä. Så nu fryser jag in kläderna som jag köper innan jag tvättar dem. Fick kasta flera IKEA-påsar fulla med second handkläder 🙁 Använder cederträspray samt cederträ block i garderober, men är liksom du rädd för att handla på loppis igen. Och gör det i stort sett inte alls längre.

  4. Vi hade vägglöss förra sommaren. Kom från en spahelg på ett ”finare” spa & de jävlarna kröp ner i resväskan. Så vidrigt så jag önskar inte min värsta fiende den mardrömmen. Svåra att bli av med & saneringen var en pärs. Handlar numera bara glas, porslin & liknande på loppis. Inga möbler, textilier eller böcker.
   Tyvärr.

  5. Som flera redan skrivit så är det frysen som gäller :). 3 dygn i frys tar död på ev. elände. Så även tvätt i över 48 grader (vilket ju i praktiken blir 60 på de flesta maskiner) så det kanske man vill undvika med många textilier. Men frysen som sagt! Vi gör det både med loppade kläder/skor samt med sånt vi själva haft med på hotell eller under resor (både i Sverige och utomlands). Direkt vid hemkomst åker allt ner i plastpåsar och in i frysen i 3 dygn. Och resväskan dammsugs noggrannt. Ibland får man ha väskan med påsar stående på balkongen om inte allt ryms direkt så man måste frysa i omgångar. Lite bökigt kanske kan tyckas men “better safe than sorry” när man hört bekantas skräckexempel…

   1. Ursäkta några kanske dumma frågor nu då, men eftersom jag är så livrädd för detta så känner jag att min oro blir nästan tvångsmässig:

    Men hur gör ni för att bära väskan till exempelvis balkongen på ett säkert sätt? Hur gör ni med kläderna ni har på er? Tänk om en enda liten vägglus ramlar ur väskan eller byxfickan eller vad som helst så fort ni kliver innanför dörren och så märker ni inte det? Hur gör ni med plånböcker, handväskor mm mm?

    Ja, jag inser att jag har en överdriven oro kanske. Men som flera av er skrivit så är skräckexemplen många…

    De olika förebyggande åtgärderna (frys, tvätt mm) verkar ju bra, men mitt största bekymmer är kanske snarare: Hur vet man att man utför åtgärderna på ett tillräckligt säkert sätt? Och hur orkar man genomföra dessa invecklade procedurer efter varje bortavistelse?

    Jag önskar att det fanns ett sätt att tydligt scanna av miljön man bor i (hotellrum etc) under tiden man bor där för att säkert veta att rummet är fritt från ohyra. Det vill säga ett säkrare sätt än att själv titta efter märken på madrassen, ställa väskan högt osv.

    Är det någon som har något tips?

    1. Jag känner verkligen igen mig i det du beskriver. Köper mycket second hand men allt åker raka vägen in i frys eller tvättmaskin utan att mellanlanda. Är det kort om tid får kassarna ligga ute i boden tills jag har tid.
     Sen är ju tvångstankarna där ändå 🙂 men tänker att det är så mycket annat jag gör (kör bil t.ex.) som är både större risk och dödligare än att en vägglus skulle trilla ur en ficka på vägen till tvättstugan.
     Med tanke på mal och ängrar försöker jag att aldrig köpa på mig mer än att jag kan hålla koll på klädförrådet och avbryta eventuella angrepp i tid.
     Och vare sig mal eller vägglöss kommer ju exklusivt från second hand; den ena kan slinka in när man vädrar och den andra när man reser.

    2. Hej Liv!

     Man kan inte vara mer än noggrann och försiktig. Gör man ovanstående åtgärder har man kommit långt. Man kan packa upp sin väska i t ex ett badkar eller kallat badrum och frysa eller hetta upp det som går.

     Jag var i Kenya och bodde i ett rum där det finns vägglöss, dock inte så många, jag fick några enstaka bett. De sprayade hela rummet inklusive min säng med gift, så frågan är hur bra det var för mig att vistas där sen… Jag fick inte mer bett, mina grejer hamnade i frysen eller tvätten direkt hemma och min ryggsäck låg i en stängd sopsäck i flera år efteråt. Jag fick inte med mig några löss hem.

     Med det sagt så tror jag nästan att du låter det här ta alldeles för mycket oro och energi av dig. Man kan inte titta sig för 100 gånger innan man går över vägen, eller kolla att man låst ytterdörren 100 gånger. Eller man kan, men blir något bättre av det? Man måste våga leva också. Jag hoppas inte att rädslan för vägglöss hindrar dig från att göra det du vill i livet.

  6. Hej Liv!
   Jag känner precis som dig. Jag har själv upplevt vägglöss i London och det är ett rent helvete. Så du och andra gör helt rätt i att vara försiktiga med vad ni tar in i hemmen.
   Det bästa jag kan tipsa dig om är att lära dig hur de ser ut och vilka tecken du ska leta efter. Det ska också finnas någon typ av fälla man kan ställa ut på hotellrum etc som visar om det finns löss. Förlåt om detta inte hjälpte din rädsla💕🌸…

 5. Fantastiska fynd! Och från ett av mina stammisställen dessutom! Vinden i Alingsås är fantastiskt, brukar besöka dem i samband med Hjulet i Vårgårda (som enligt mig ofta har ännu finare grejer och ännu bättre priser). Älskar dina inlägg om loppisfynd! Blir så himla inspirerad, och kanske lite avundsjuk, men avundsjuka föder inspiration så det är helt okej!

 6. Nu vill ju vi i Borås självklart veta vart du har hittat alla dessa godbitarna 🤷🏻‍♀️ // hon som vill börja hänga på loppis men inte vet vart de finns

 7. Hur får du plats med allt hemma?? Jag har nog frågar förut men kan inte begripa hur det går till, haha. Jag får inte ens plats med specerier i köksskåpen längre och även om del kan rensas bort så undrar jag hur du gör – säljer/slänger du en del ibland eller rymmer dina skåp alla grejer?

 8. Hej! Va fick du ge för blomsterbordet? Är lite nyfiken då jag köpt en exakt likadan med låda i! De va ju värt de för mig oavsett men vill ändå veta av intresse :).

 9. Men åh har du kanelrosor? Hittade såna i min farmors gamla trädgård och funderar på att gräva upp ett rotskott och ta med hem. Men tycker du att dom slår mycket rotskott? Kanske inte vill ha kanelros i hela trädgården även om den doftar gott..
  Nästa gång du är här nere i trakterna borde ni besöka Lidköping och Kinnekulle också, mycket fint!

 10. Jag hittar aldrig julsaker på loppisar. Vet inte om jag letar på fel ställen eller om jag är blind.

 11. Underbart, särskilt duken med blommorna, skorna och husmorstips-boken! Boken är ju som en ”historieberättelse” över hur tiden såg ut under tidigt 40-tal…

 12. Utmärkta inköp. Det märks att du är van. Och dessutom planerat för hur ni ska komma hem.
  Lindgren ovh Lööf är favoriter. Mycket för fantasin att snurra kring.

 13. Egentligen inte en fråga direkt på inlägget utan rent allmänt. Hur väljer du vilka kommentarer du ska svara på? Slumpvis eller utvalda?

 14. Vågar man gissa att lampan är ett hemmabygge på ett gammalt spritkök, typ Primus från 50- till 60-tal? Superfin!

 15. Så härliga loppisfynd! Jag som gillar det riktigt gammelgamla fastnade för tillbringaren. Du kallar den karaff men jag tror att karaffer nog har en glaspropp som “kork” 😊