Min enkla, somriga Pad Thai

Jag älskar en god pad thai. Fast jag måste erkänna att jag inte ätit en riktig sådan sedan jag var i Thaliand 2008.

Men lika bra det förresten. Då har jag inte så mycket att jämföra med. Och även om den här varianten är lite fuskig är den ärligt talat svingod.

Jag har i kyckling ifall jag någon gång får tag i en vettig sort. Annars kan du göra den vegetarisk eller med tofubitar. Och antingen gör du en egen pad tha-sås eller så kan du köpa Santa Marias utmärkta variant. Jag brukar göra det senare. Vill du ha receptet? Jag hoppas det för annars får du blunda nu.

Claras enkla, goda Pad Thai

Du behöver (4 stora portioner)

1/2 vitkålshuvud

2 morötter

1/2 purjolök

2 vitlöksklyftor

4 kycklingbröst

300 gram äggnudlar

1 ägg

Ett rejält knippe böngroddar

1/2 dl cashhewnötter

1 flaska pad thai-sås

3 msk japansk soya

2 limefrukter

1 knippe färsk koriander

neutral matolja att steka i

Gör så här

Strimla vitkålen och fräs i lite matolja så att den blir mjuk men inte tar färg. Lägg åt sidan. Skala och strimla morötterna. Fräs dem i lite olja i en stekpanna. Bara ett kort tag – de ska behålla sin spänst. Lägg åt sidan.

Hacka purjolök och fräs så att den blir mjuk. Tillsätt finhackad vitlök på slutet av stekningen. Låt den inte bränna. Lägg åt sidan och strimla sedan fyra kycklingbröst och stek i olja.

Koka upp nudlarna och när de är färdiga – häll bort vattnet och lägg nudlarna i en stekpanna med matolja. Låt fräsa tills de får lite spänst. Avsluta med att blanda ner ett vispat ägg som får stelna. Tillsätt sedan tidigare stekta ingredienser och böngroddarna och värm som hastigast upp allt i stekpannan.

Häll över pad thai-sås och soya. Krossa cashewnötter och pressa ena limefrukten över nudlarna. Skär den andra i klyftor och blanda ner i maten. Avsluta med att sprinkla över färsk hackad koriander. Servera genast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarer på “Min enkla, somriga Pad Thai”

  1. Tack för tips! Så bra med nya rätter i köket. Häromdagen kom jag på en maträtt som vi alla gillar hemma, men har glömt av; stekt ris med ägg och lite annat smått och gott i. Hoppas att du får en fin dag, här är det både soligt och molnigt, men inget regn i alla fall:)

  2. Nja santa marias pad thai smakar inte alls som pad thai, den innehåller bland annat vinäger och tomatpuré något som inte finns i riktig pad thai. Jag personligen känner för mycket vinägersmak av den. Då jag letar recept på pad thai brukar jag se till att receptet på såsen innehåller oystersås, fiskssås, soya, socker, chilli, lime och vitlök. Men visst flaskan är smidig även om jag inte tycker det smakar som maträtten den ska hjälpa till att skapa.

    1. I vilken matbutik som helst, skulle jag vilja påstå. Antingen bland såser och oljor, eller kanske i asiatiska/all världens mat-hyllan.

  3. Jag har aldrig ätit Pad thai, bara hört rätten nämnas femtielva gånger. Nu är det dags att göra slag i saken och testa den på hela familjen. 😊

  4. Tack för perfekt recept! Supergott och så himla enkelt att göra! Jag lagade med tempeh på bondbönor, det var himla gott till!