Tänk att ha en bror

Det är så mysigt att se storbarnen helt uppslukade i gemensam lek. Imorse störtade de in i sovrummet för att visa en fisk de pysslat tillsammans när de just vaknat. Av en gammal fjärrkontroll, massa pärlor och lite eldsflammor från playmobil-lådan.

De bygger kojor, skjuter pilbåge, leker med lego och klär ut sig. Storebror lär lillebror att klättra upp i pilträden. Visar grenarna man ska klänga på för att få fäste. De gungar i slänggungan och leker på stora stenen och har så många egna fantasivärldar – som den påhittade Zorbidorbi-planeten – där de bestämmer allt. De sover till och med i samma säng på nätterna.

Visst ryker de ihop ibland. Det behöver man inte fästa sig så mycket vid. Mellan varven bråkade jag och min syster fruktansvärt under uppväxten. Idag står vi väldigt nära varandra – kanske finns där ett samband? Den man är riktigt nära är det oundvikligt att bråka med.

Den här bilden knäppte jag i smyg idag. Jag bakade bullar och barnen låg tillsammans i soffan och lyssnade på barnprogram på radio. Fantasiresan.

Tänk att ha en bror. Vilken gåva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarer på “Tänk att ha en bror”

 1. Jag tror verkligen samma kön har ett annat band som syskon. Jag har bara en bror och vi bråkade hela uppväxten. Sen hade vi en lite närmre period i några år. Men sen blev jag en feminist (innan var jag en sån där “skön” tjej enligt honom och hans kompisar). Och han blev lite motsatta. Så mycket bråk kring det som vi haft och jag bett honom att inte prata om ämnet. Sen är han dessutom rasistisk även om han aldrig skulle rösta på SD säger han. Så ja, idag står han för allt nav ogillar 🙁 En sån kille. På det missbrukat en del och varit väldigt självcentrerad, och resten av familjen har fått ställa upp så mycket medan han inte gjort något för oss. Alltid velat ha en syster.

  1. Det låter som en sorg för dig, du kan säkert ha rätt i att det kan bli starkare band mellan samma kön – men tänker att det låter mer som att era personligheter och värderingar inte går ihop än att det är baserat på kön. Jag vet väldigt många syskonrelationer som talar för motsatsen där syster och bror är väldigt nära. Men din kommentar verkar komma från något djupare, eget, och den sorgen och längtan efter en syster får du självklart ha.

   1. Du har rätt, det är absolut en sorg! I slutändan är det nog missbruket som främst gjort att han blivit hård med just åsikterna med. Förstår att man kan ha en väldigt fin relation med motsatt kön med.

  2. Ganska säker på att det inte har så mycket med kön att göra. Det är förståeligt att du skapar en önskebild av hur det skulle varit att ha en syster men att man har samma kön är ju verkligen ingen garanti för att man är nära eller ens sams

  3. Tror inte att det behöver vara så har en av varje och de är och har alltid varit väldigt nära, nu unga vuxna.

 2. Så fint ♥️ Jag känner detsamma med mina pojkar som är 3 och 5 år och bästa vänner. Visst bråkar de, ibland ofta och hårt, men när det väl gäller så är det de mot världen. Det känns bra i mammahjärtat 🥰

  1. Mina barn är också 3 och 5 och bästa vänner. I höst börjar lilla på storbarnsavdelningen så då får de vara tillsammans hela dagarna. Det känns så fint!

 3. Som storasyster till fyra bröder kan jag bara hålla med. De är en gåva! Särskilt den som är närmast mig i ålder (18 månader yngre) har jag växt upp med på samma sätt som dina pojkar verkar ha det. För mig har det gett ovärderliga minnen!

 4. Jag har tre storebrorsor som är ganska mycket äldre, och jag har alltid önskat mig en syster. Däremot fick jag en son och tre döttrar istället. De två äldsta, en tjej och kille skiljer det knappt 2 år emellan och de är typ bästa vänner. Nr 3 leker med alla fram och tillbaka och bebisen ( snart 2 år) är allas favorit 😁

 5. Huh, här har första semesterveckan varit en enda lång lektion i konflikthantering. Den äldre retar den yngre och den yngre reagerar på allt, t om sånt som inte är ret, och så är de igång. Jag är helt slut. Mellan varven leker de med varandra, men just nu mest bara bråk. Jag upplever att det är vår uppmärksamhet de vill ha. Men när man sedan ger den ena en lugn och fin stund blir den andra svartsjuk och börjar bråka. Och vice versa.

 6. Jag har en dotter och en son. Båda är vuxna nu med egna barn och familjer. Har alltid varit nära varandra, både som barn och tonåringar men även nu som vuxna.

 7. Jag har tre söner och en dotter
  och tycker du skriver så fint om relationen brorsorna emellan och om dina pojkar!! Tycker det skrivs och romantiseras väldigt kring systerrelationer och mamma/dotterrelationer på ett sätt som förutsätter att det skulle vara annorlunda med pojkar!! Helt tokigt. Bär både mina pojkar och min flicka lika nära hjärtat och att ha en brorsa är lika fantastiskt fint som att ha en syster! Så det var fint med nån som skrev om brorsorna som omväxling. Önskar dig och dina otroligt härliga barn en underbar sommar 💗