• Reklamsamarbete Readly •

Träliga köttsubstitut och vegetariska läckerheter…

Till veckans Magasincirkel har ni röstat fram temat Vegetarisk Sommarmat. Och det temat ska ni få. Men för att kunna hänga med behöver ni skaffa en Readlyprenumeration. Jag kan inte förstår den som INTE skaffar en prenumeration på Readly nu i sommar? Det är ju faktiskt gratis i en hel månad (ingen bindningstid)! Läsa kan du göra via såväl padda som telefon. Så när du sitter på tåget, ligger på bryggan eller vilar i hängmattan har du alltid tillgång till maaaaassor av bra läsning. Nästan 5000 titlar!

Än är det inte för sent att hoppa på – teckna abonnemanget redan idag

Veckans Tema: Vegetarisk sommarmat

Allra först skulle jag vilja tipsa om den här intressanta artikeln från Råd & Rön – om att vegokött-produkter inte nödvändigtvis är nyttiga produkter. Det kändes i och för sig inte som någon nyhet. Själv har jag svårt för många av de vegetariska produkter som är gjorda för att imitera kött. De känns så processade och konstiga att munnen liksom inte förstår vad den äter. Det smakar inte riktigt som kött. Men det smakar heller inte som någon grönsak jag känner till eller ätit förut? Det blir typ error.

Råd & Röns artikel visar att det är stor skillnad i proteinmängd mellan olika köttersättningsprodukter och att de som sagt oftast är rejält processade. Jag försöker ju att inte äta allt för processad mat i vanliga fall och därför känns det konstigt ifall en stor del av det jag skulle äta i vardagslag skulle vara überprocessat köttsubstitut.

Men med det sagt så verkar det ändå som att hårt processat köttsubstitut fortfarande har en mindre miljöbelastning än riktigt kött. Så man måste ju ta med miljövinsten i beräkningen. Råd & Röns reportage har också en smart tabell över vilka ersättningsprodukter som är mest näringsrika för vettigast peng. Perfekt att slänga ett öga på om du mer regelbundet handlar ersättningsprodukter!

Och jag ska verkligen inte såga köttsubstitut rakt av. Det finns faktiskt varianter som jag gillar och väljer framför originalet. Om jag någon gång köper nuggets tar jag till exempel allltid ett vegetariskt alternativ. Känner ingen skillnad i smak och slipper fundera på vilka stackars industrihöns som ligger nedmalda i det jag äter. Har du fler tips på goda köttsubstitut? Jag är jag idel öra!

Råd & Rön skriver om att allt fler svenskar väljer vegetariskt framför kött med tanke på miljön. Och det tycker jag är strålande. Men jag önskar att fler gjorde kopplingen till vikten av lokalproducerat. När importerad vitkål från Tyskland är billigare i butik än vitkålen vi producerat i byn – ja då kan man vara säker på att någon utnyttjats längs vägen. Förmodligen arbetarna som framställt den och subventionerna av bränsle som gör det lönsamt att frakta vitkål så pass långt! Här finns en enorm miljöbesparing att göra om vi väljer svenska grönsaker.

Nu vill jag hur som helst lyfta några riktigt fina vegetariska recept för grillen – som kanske kan inspirera dig i sommar. Och jag har valt att fokusera på just grillning eftersom det kan kännas hopplöst tungt på köttsidan. Här finns verkligen utrymme för fler roliga recept. Vad är det bästa vegetariska du lägger på grillen sommartid? Jag älskar alla former av svamp plus och majskolvar rullade i pecorinoost med chiliflakes.

Elle Mat & Vin har ett härligt helvegetariskt grillreportage med glödbakad sötpotatis med granatäpple och tahiniyoghurt. Halloumispett panerade med Tamarind och fetaostfyllda grillade flatbröd. Som vanligt sjukt snygga bilder. Blir hungrig!

Tidningen Vego som helt fokuserar på vegetarisk mat har en stooor grillspecial bland annat med flera smarriga såser gjorda på produkter som Planti växtbaserad creme fraiche. Dessutom koreanska tofuribs och grillade fajitas. Mmmmm…..

Slutligen vill jag tipsa om Allt om Mats reportage Grillsuccé med ost och grönt. Allt om mat är en tidning jag tycker mycket om – de har alltid väldigt pålitliga bra recept och dessutom massa smarta guider. Särskilt lockad blev jag att testa att grilla rotsellerihalvor med mozzarella och paprika. Rotselleri kommer vi nämligen ha i överflöd ute på åkern inom kort!

För massa mer bra inspiration till vegetarisk grillning kan du botanisera i Readlyappen. Genom att söka på tex “vegetariskt på grillen” hittar du allt på det temat och kan bokmärka och ta fram nästa gång du planerar en härlig grillmiddag!

Skaffa Readly en månad gratis här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

42 kommentarer på “Träliga köttsubstitut och vegetariska läckerheter…”

 1. Är Readly-erbjudandet bara för de som bor i Sverige? Jag får det inte att funka med Storbritannien som land. Vore kul att kunna testa och vi är säkert många utomlands som är intresserade.

  1. Hej Anna! Vi finns i Storbritannien också och du får såklart tillgång till både svenska och internationella tidningar. Kika in vårt sommarerbjudande där just nu på https://gb.readly.com/ 😊 Allt gott, Miriam på Readly

 2. Helvegetariskt är inte Elles reportage men det är bra för den som inte vill äta kött.

  För övrigt rekommenderar jag readly, förutom om du gillar att lösa korsord. Där är papper och penna mycket bättre.

 3. Som vegetarian på grund av att jag aldrig tyckt om kött, så gillar jag inte heller produkter som efterliknar kött. Så vill tipsa om Bärta – Tempeh på groddade gula ärter. Burgaren är riktigt smaskens!

  1. Grillade bärtaburgare i helgen, det var supergott! Första SAFTIGA vegetariska burgaren jag ätit.

 4. Har nyligen testat Icas vego-cabanoss, helt okej som lorv-substitut. Ibland är det så besvärligt när jag äter vet i och resten av familjen inte. Då är det bra med köttsubstitut så vi kan äta ganska lika mat. Särskilt utflykter när det ska grillas korv osv.
  Quorn-bitar i olika grytor och gratänger, vegokorv ibland och Max plant bred burgare är helt okej tycker jag.

 5. För mer än 40 år sedan fanns torkade vegetariska grytbitar som vi köpte som reservmat. Butikerna var inte öppna lika mycket då och även folk som fjällvandrade hade mycket torrfoder med sej. Det var ganska neutral smak på dessa vill jag minnas, man kryddade själv. Torkningen gjorde ju ingen frys eller kyl krävdes för förvaring. Det måste väl även vara ett miljöargument trots att det kan kallas processat ? Men även torkat renkött kan väl kallas processat ? Finns det sådant vegetariskt torrfoder nu ? De krävde ju nån timmes blötläggning och kokning och nu verkar mycket vara snabbmat även inom vegetariskt

  1. Finns torrt soja”kött” i olika format som är både billigt och enligt mig gott, särskilt i grytor av olika slag. Förvälls oftast i buljong. Och för extra goda grytor fräser man på dem lite i stekpannan innan man lägger i grytan också. Finns som färs också.

  2. Jodå, det finns än🙂 I mitt tycke typ oätligt haha, men det beror säkert på att jag inte har fått till någon bra kryddning som faktiskt går in i bitarna😉

 6. Anledningar att inte läsa på platta? Jobbigt för ögonen, svårare hålla fokus, svårt döda flugor med den och som någon skrev går korsord bort. Sedan är det så lätt att glömma säga upp testperioden och så tickar pengarna på. Så visst kan det finnas fördelar men inte enbart. Själv gillar jag att låna en trave tidningar på biblioteket. Gärna någon ny i ett smalt ämne jag inte vet något om 🙂

 7. Tycker det är så svårt att få till god smak på sojafärs och quorn. Det blir ingen umamismak och smakar för syrligt. Jag köper inte sånt längre. Det går lika bra med linser av olika slag för att få protein. Rotselleri är jättegott! Jag brukar först ugnsbaka dem lite och sen göra en gratängsås och sen in i ugnen igen. Nu ska jag dock strax göra en låda på gröna linser med svamp och lök. Fräsa ihop det med starkt paprika pulver, vitlök, salt och peppar och sen lite gratängsås (bechamelsås) och mycket ost samt några chiliflingor.

  1. Testa stek i lite kinesisk soja (inte för mycket dock för då smakar det inget annat) + lite svartpeppar! Tycker jag piffar till det och en får fram umamismaken bättre!

  2. Jag brukar ha i lagerblad samt lite balsamicovinäger i min sojafärssås och jag tycker det blir som jag minns min mors köttfärssås när jag var liten. Både lagerblad och balsamico innehåller umami liksom soltorkade tomater som också är gott i färssåser 😀

   1. Kung Markatta har umami-buljongtärningar, jag har inte testat dem ännu, men hoppas de funkar smakmässigt. Älskar umami!

 8. Åh vegetarisk kost, så spännande och gott! Kul att du lyfter det 🙂

  Jag har ätit uteslutande veg i typ.. 12 år, eller är det 13år kanske. Jag lagar från grunden och är rätt noga med protein och järn, något som jag ofta tycker saknas i allehanda recept. Min bebis äter plockmat (hoppade alltså över puré och gick direkt på bitar av riktig mat).

  Korv från vegme “chorizzo” är bra, absolut den bästa veg-korven jag testat och min man gör den godaste färsen av quornfärs. Men vi testar inte substitut så ofta, tycker de alltid innehåller lustigheter och sojabönor 🙂

  Jag instagrammar om mat en hel del, för den som är nyfiken finns jag på @imagenochruntikring

  💕

 9. Frågor, apropå Readly:
  – ingår Råd &Rön i den?
  – har man också tillgång till äldre artiklar?

  1. Ändå viktigt att alla bidrar med det en själv kan och försöker sprida ringar på vattnet.
   Aldrig hört någon använda argumentet ”spelar ingen roll vad vi gör” när det handlar om andra frågor. Tänk om vi skulle säga ”spelar ingen roll att vi försöker bli mer jämställda, kolla bara på andra länder som Kina”. Där vill vi gärna vara ett föredöme och inspiration, så det samma borde ju gälla klimatfrågan och andra avgörande frågor.

 10. Fast apropå vitkålen från Tyskland, hur krockar det inte då med Hipp? Ni har ju verkligen närproducerad mat att ge barnen inkl minsta? Vi har alltid gett även småttingar av vår mat och vi har ju inte förmånen att ta maten runt knuten. Eller har jag missat något nu? Fullt möjligt 🙂

  1. Ekologisk produktion är prioriterat för mig – men tyvärr finns ingen barnmatsproducent som använder svenska ekologiska råvaror i sin burkmat. Synd men sant. Och ger jag då burkmat väljer jag givetvis den ekologisk. Känns extra viktigt till de minsta. Men VISST kan man tycka att jag borde göra all mat själv av våra egna grönsaker. Men med barn tre så försöker jag göra så lätt som möjligt för mig själv 😉

  1. Jodå det går fint 🙂 jättebra till och med men jag känner personligen inte samma vilokänsla med min dator i knät som med min mobil. Men det är ju en smaksak

 11. Jag har readly.Och förstår inte att inte alla har det.Det känns för bra för att vara sant.Som att gå in i en godisaffär och inte bara välja en sak.

  1. Håller med!
   Tycker också väldigt mycket om bokmärkesfunktionen, så man kan spara intressanta artiklar, recept m.m. Perfekt!

 12. När jag blev vegetarian på 90-talet fanns en enda sorts vegoburgare som man var tvungen att köpa på hälsokosten, så jag är jätteglad i alla köttsubstitut som finns nu! Gärna med potatis, sås och grönsaker till. Fattar inte varför man vill använda köttförs till ex tacos när man kan krydda en vegofärs och få samma smaker och konsistens. Anammas göttbullar och sojafärs är mums! Kan också tipsa om alspånsrökt tofu och garants vego chorizo gjorda på bondbönor. Annars är falafell en fantastisk uppfinning (men kolla innehållsförteckning, vissa innehåller mer potatismjöl än kikärtor).

    1. Bettan, nu såg jag din länk och läste den. I princip allt i den länken motsägs dock av Sofias länk från läkare för framtiden. Personligen kommer jag tryggt att fortsätta äta sojaprodukter som förut.

 13. Änglamarks falafel är fantastisk. Krispig när man steker. Är vegetarian men äter själv sällan köttsubstitut vilket jag dock inte tycker falafel är. Men Oumph gillar jag. Bärta och andra tempeh och tofu tycker jag är fantastisk och som man kan göra så mkt gott med bla i sallader. Angående soja finns också så mkt myter om dessa bönor så viktigt att ta reda på fakta både vad gäller ang om det är nyttigt och klimatpåverkan (sojabönor vi äter är inte producerade i Brasilien vilket är en vanlig missuppfattning). Och Quorn är tyvärr sämre utifrån klimatperspektiv än kyckling men bättre än gris och nöt.

 14. Anammas har väldigt bra köttsubstitut, t.ex jättegoda schnizlar. Godare än de med kött, tycker jag.

 15. Jag tycker allt gjort på ärtprotein brukar vara supergott! För mig känns det lite som framtiden för vegetariska produkter eftersom ärtor är lätt att odla i Sverige.

  Rekommenderar speciellt Peas of Heavens ”falukorv” och grillkorv.