Loppat i juli

Här kommer lite bilder på sånt jag loppisfyndat i juli månad. Massa smått och gott.

En liten korg i luffarslöjd. Perfekt för att plocka in jordgubbar eller ägg med. Under den ligger flera gamla kökshanddukar med initialerna KL. Har slitit ut (och på gasspisen hemskt nog satt eld på) några kökshanddukar under sommaren. Så nya behövs.

Under ligger ett rödrutigt tyg som jag ska klä om köksstolar med. Och under det ett gammalt grönrandigt möbeltyg som jag ska klä om en pall med.

Framför står en massa äggkoppar.

Betalade två kronor koppen. Alla olika och väldigt fina på sitt sätt. Och gamla.

Tror de tre första i den här raden är mina favoriter.

Hittade också två gula brickor. Har faktiskt brickbrist så dessa kommer väl till pass. Insåg när Annas familj var här att det är VÄLDIGT mycket jobbigare att bära utan bricka. Och att det är dumt att jag rensat ut alla jag köpt på loppis.

Det är sällan jag väjer för någonting äckligt ifall det bara är nog fint. Det mesta kan man ju faktiskt tvätta och rengöra. Men den här gamla ripsmattan/duken i blått och vitt var jag nära att lämna på Kupan. Trots fyndpriset 20 kronor. Den var nämligen fläckig och flottig och ja – äcklig. Men sedan kom jag till mina sinnes fulla. Tog hem den, la i blöt med linoljesåpa och tvättade några varv i maskin på fintvätt. Nu är den underbar!

Går typ aldrig att göra fynd på Kupan och Myrorna längre. Men ibland har man faktiskt tur. För jag hittade dessa sex underbara gamla koppar från Gabriel Keramik. Fem kronor styck. I den färg jag älskar mest just nu. Brunmurr. Fattar att ingen annan ville ha dem då det är “fel” typ av brunt. Men jag älskar dem. Har en enda liknande kopp i blått sedan förut. Men den här är ju snäppet finare!

Mina ögon föll på den här underbara gamla kräftfatet för 45 kronor på Myrorna. Högg den direkt! Så tung och vacker och lite krackelerad under glasyer. På undersidan ser man att den är gammal.

Den ska jag duka med på höstens kräftskiva ihop med Elina och Joel! Så det så.

Dessutom sprang jag på dessa underbara blå skålar. Den stora i modell salladsskål. Mellanstorleken är lagom för ett lass nykokt potatis med dill. Och den minsta passar för en filtallrik med smultron på. Dessutom fann jag en gammal sil/doftare som jag tänker använda både som tesil och för att dofta över florsocker över en kladdkaka. Typ. De två mindre blå skålarna är i serien Dresden från Gustafsberg och tillverkade någon gång mellan 1888-1913.

Slutligen köpte jag detta lass med riktigt gamla pepparkaksformar. Mest för att jag saknat en fin gris. Nu har jag flera. Och jag gillar gamla pepparkaksformar bäst!

Ja, det var juli månads loppisfynd det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Loppat i juli”

 1. Nämen! Har också just fyndat en pepparkaksgris på loppis i Dalarna! Gillar att den är lite avlång i formen…

 2. Håller med, Kupan och Myrorna i Umeå är alldeles för dyra och det mesta är bara rat.

  Man blir lite lur på om de sorterar ut det bästa till sig själva… Hoppas att det bara är jag som är konspiratoriskt lagd…🕵🏼‍♀️

  1. Hej Millan!

   Jag arbetar på Röda Korset i Umeå och vi har mkt strikta regler kring hur vi får handla själva och inte. Tex så har vi en 24-timmarsregel som innebär att alla varor måste vara i butiken minst 24 h innan någon ut personalen kan handla, och då under öppettider precis som vem som helst. Denna regel är mkt viktig eftersom vårt jobb är ett förtroendeuppdrag som vi är stolta över. Sen kan alltid utbudet variera! Vi får in bra mkt färre ”finare” grejer nuförtiden pga att loppisintresset ökat (vilket är toppen) och folk är mer kunniga och med enkelhet kan sälja själva i olika appar.

   Vi har dock under den här våren fått otroligt mkt fina gåvor och alla volontärer kämpar allt vad tygen håller för att prissätta så marknadsmässigt och snabbt som möjligt för att alla varor skall komma ut i butiken till er alla loppisvänner.

   Tack vare alla som skänker gåvor och handlar så kan Röda Korset ha ett aktivt arbete för att förhindra och lindra utsatthet lokalt i Umeå, såväl som nationellt och internationellt. Det är ju vår huvudsyssla och tack vare våra secondhand-butiker är det möjligt!

   Hoppas ni alla vill fortsätta att stödja secondhand som på olika sätt hjälper människor! Röda Korset såväl som andra bra organisationer!

   // Josefin

   1. Har också märkt på Kupan i min stad att det lämnas in sämre saker sedan Blocket och Tradera blev populära. Brukar därför tänka särskilt på att de saker jag skänker ska vara hela, rena och ”säljbara”. Har tyvärr sett mycket i insamlingsboden som borde gått direkt till tippen istället för att skänkas, vilket innebär mycket onödigt arbete för Kupans medarbetare . Det känns bra att istället lämna något som man faktiskt tror kan bli ett fynd för någon annan – inte minst för att stötta en väldigt viktig verksamhet.

   2. Vilket fint och professionellt svar, Josefin! Med vänlig hälsning en loppis- och second handälskare

    1. Jag tycker att Kupan gör ett fantastiskt jobb 🙂 och jag tror inte för en sekund att någon i personalen skulle roffa åt sig fynd först av alla. Däremot tror jag att den ökade medvetenheten om gamla sakers värde gör att många istället säljer sakerna själv – eller till typ antikaffärer. Samt att fler kunder kan mer och därför konkurrerar om fynden.

     Sedan har ju Myrorna och Kupan blivit dyrare på allting. Och det tycker jag egentligen är helt rimligt eftersom pengarna går till väldigt bra saker. Däremot undrar jag hur det funkar med den sociala funktionen av att folk som saknar pengar ska kunna handla second handkläder till sig själv och sin familj för en billig peng. Om priset blir FÖR högt så är ju inte det möjligt längre? Ja, det funderar jag på. Samtidigt som jag fortsätter besöka Myrorna och Kupan och blir lika glad varje gång jag gör något pangfynd. Som dessa koppar 🙂

     1. Har du besökt vår tio-kronorsavdelning Clara?

      Syftet med den är att alltid se till att det finns ett stort utbud med riktigt billiga kläder, porslin, textil och allt annat man behöver i ett hushåll. När det blir kallt ute brukar vi fylla den med extra varma kläder. Ett sätt för den ekonomiskt utsatta att kunna handla som ”vem som helst” utan att känna sig utpekad eller stigmatiserad. På fredagar har vi dessutom halva priset där. Ingen särbehandling, men alltid ett bra sortiment tillhanda för att möta våra olika kundgrupper. Både den som uppskattar design och antikviteter och kan tänka sig att betala marknadsmässigt pris men alltså också ett riktigt bra och billigt sortiment för den som är i behov av det.

      Vi upplever att 10-koronorsavdelningen fyller sitt syfte och vi brukar verkligen sälja mkt därifrån speciellt på fredagar. Vi följer hela tiden upp hur vi som secondhandbutik kan nå utsatta grupper på ett värdigt och välkomnande sätt och ”tian” har hittills varit succé.

     2. Ja jag älskar den! Och tycker att det är så bra att den finns. Vad intressant att höra hur ni resonerar kring prissättning. Tack för att du tar dig tid att svara Josefin.

 3. Vad härliga fynd! Lever för loppis och second hand. Funderar dock på hur du tänker kring krackelerad glasyr/nagg och flisor. Jag har alltid fått hör att det kan gro bakterier där, de mår kanon i den skrovliga yta proslinet har, och drar mig alltid för att köpa saker som råkar ha dessa defekter. Oavsett hur fina de är så behöver jag t.ex inte fler assietter att sätta under krukor (som jag ser som enda användningsområde)

  1. Jag tänker att det beror lite på vad man tänkt ha porslinet till. En skål som är krackelerad kanske jag inte använder för att blanda en köttbullesmet. Men däremot kan den få vara fruktskål på bordet. Är du med hur jag tänker? Blöta/kladdiga saker lägger jag hellre i en perfekt slät bunke medan äldre, spruckna saker kan fungera som förvaring för torra, fasta grejer 🙂

 4. Men kan den stora skålen vara kompaniporslin? Den ser gammal ut eller är jag helt ute och cyklar?

  1. Åh, jag hittar massor med fynd på Kupan och Myrorna! De är mina go to-loppisar alla dagar i veckan. Har aldrig sett annat än hela, rena, fräscha grejer och alltid rimligt prissatta. Det är inga bottenvrakpriser såklart, om det är det som ska definiera ett fynd, men samtidigt stöttar man ett oerhört värdefullt socialt arbete genom att handla där. Ska sägas att jag bor i storstadsregion så det påverkar säkert tillgången till saker som skänks på ett positivt sätt.

  2. Den ser gammal ut. Men inte riktigt SÅ gammal ut när man håller i den. Tyvärr 😉 annars hade det ju varit ett ännu bättre fynd

 5. Men nu blev jag riktigt nostalgisk, den största gula brickan ser exakt ut som den fikan brukade bäras ut på i vår sommarstuga i barndomen; fylld med jordgubbssaft, Marielex och hembakade bullar. Och kaffe för de vuxna förstås😊Ha en fin dag, här skiner solen från blå himmel☀️

 6. Mycket bra fynd!!! Jag köpte också på mig ett helt gäng gamla och helt perfekta pepparkaksformer på en antik/loppis-butik i Nora här i sommar. Så svårt att hitta fina nyproducerade tycker jag. Ser redan fram emot julens pepparkaksbak (om jag nu får till något med en liten nyfödd men men).

 7. Precis de där kopparna skulle ha hittat hem i min korg också 😊 Jag älskar det riktigt gamla stuket, färgen formen och det enkla faktum att det inte är en mugg utan kopp o fat… Som det ska vara 🙏

 8. Men lägg ägg (hehe) vilka fina äggkoppar! Jag är på jakt efter ett gäng gamla och fina till sommarstugan, men varje loppis jag är på verkar någon ha hunnit före mig och dammsugit stället på just äggkoppar!