Banankaka är enligt min mening som allra godast med riktigt starkt kaffe i smeten – och gärna med något inslag av choklad. Helt avhängigt för smaken på en banankaka är att du använder riktigt mogna bananer. Är bananerna gula istället för bruna är det lika bra att baka något annat i väntan på att de ska mogna. Annars förlorar banankakan helt sin karaktär.

Jag har provat många recept genom åren men tycker att det här (som ursprungligen kommer från Allt om Mat) är det bästa. Jag gör dock alltid en tunn glasyr med kaffe, kakao och florsocker som jag häller på kakan efter gräddning. Så att den blir extra saftig och god. Viktigt är att glasyren är just tunn så att den absorberas av kakan istället för att stanna ovanpå.

Banankaka med kaffeglasyr

Ingredienser

 • 150 g smör

 • 3 dl strösocker

 • 2 ägg

 • 4 bruna bananer

 • 5 dl vetemjöl

 • 2 tsk bakpulver

 • En nypa salt

 • 1/2 dl avsvalnat espressokaffe

 • Glasyr
 • Florsocker

 • Kakao

 • Avsvalnat kaffe

Gör så här

 • Sätt ugnen på 175 grader.
 • Vispa mjukt smör och socker till en jämn smet. Tillsätt ägg och fortsätt vispa riktigt fluffigt.
 • Bryt banan i mindre bitar och blanda ut i smeten genom att köra elvispen på full effekt.
 • Mixa alla torra ingredienser i en bunke och rör sedan ner dem i smeten. Avsluta med att blanda i det avsvalnade, riktigt starka kaffet.
 • Smöra och bröa en form och häll i smeten. Grädda i ca 35-40 minuter i mitten av ugnen. Testa med en sticka innan du tar ut kakan.
 • Låt kakan svalna medan du blandar florsocker och kakao och tillsätter riktigt starkt avsvalnat kaffe. Addera vätska tills du har en lagom tunnflytande glasyr. Den ska vara så pass “vattnig” att kakan absorberar glasyren. Ringla den över banankakan och låt stå en stund innan servering.