
Banankaka är enligt min mening som allra godast med riktigt starkt kaffe i smeten – och gärna med något inslag av choklad. Helt avhängigt för smaken på en banankaka är att du använder riktigt mogna bananer. Är bananerna gula istället för bruna är det lika bra att baka något annat i väntan på att de ska mogna. Annars förlorar banankakan helt sin karaktär.
Jag har provat många recept genom åren men tycker att det här (som ursprungligen kommer från Allt om Mat) är det bästa. Jag gör dock alltid en tunn glasyr med kaffe, kakao och florsocker som jag häller på kakan efter gräddning. Så att den blir extra saftig och god. Viktigt är att glasyren är just tunn så att den absorberas av kakan istället för att stanna ovanpå.
Banankaka med kaffeglasyr
Ingredienser
150 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
4 bruna bananer
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
En nypa salt
1/2 dl avsvalnat espressokaffe
- Glasyr
Florsocker
Kakao
Avsvalnat kaffe

Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa mjukt smör och socker till en jämn smet. Tillsätt ägg och fortsätt vispa riktigt fluffigt.
- Bryt banan i mindre bitar och blanda ut i smeten genom att köra elvispen på full effekt.
- Mixa alla torra ingredienser i en bunke och rör sedan ner dem i smeten. Avsluta med att blanda i det avsvalnade, riktigt starka kaffet.
- Smöra och bröa en form och häll i smeten. Grädda i ca 35-40 minuter i mitten av ugnen. Testa med en sticka innan du tar ut kakan.
- Låt kakan svalna medan du blandar florsocker och kakao och tillsätter riktigt starkt avsvalnat kaffe. Addera vätska tills du har en lagom tunnflytande glasyr. Den ska vara så pass ”vattnig” att kakan absorberar glasyren. Ringla den över banankakan och låt stå en stund innan servering.
8 svar
Låter smaskigt! 😋 Men vad är mängderna för att göra glasyren?
Va gott! Älskar dina recept! Mer sånt!!!
Bakte denne her nå idag, straks jeg leste reseptet! Hadde ingen rund randform, så fikk bruke en liten brødform, og da behøvde den noe lenge tid i ovnen. Jeg tok også bort halvparten av sukkeret i smerten, den ble likevel kjempegod, selv uten glasur!
Vad roligt att höra ☺️👍
Kan man hacka i mintchoklad i kaksmeten tro? 😊
Jag har aldrig ätit banankaka men det ser gott ut :). Ska nog prova detta, mest för att jag blev väldigt sugen av att se den här samt att jag gillar banan :).
Låter väldigt gott! Lite besk smak kan göra under för bakverk och maträtter. Prova lite citroncest i köttfärssåsen!
Brukar inte gilla banan i kakor men den här fick familjen att tänka om.
Andra gången uteslöt jag glasyren, kakan blev lika god men inte lika kladdig.