Härom dagen fick jag en sådan lust att göra en rätt som min mamma ofta lagade på helgerna när jag var i tonåren. Kyckling i ugn med pesto, färsk pasta och en varm sås på creme fraiche.

När jag gick i högstadiet åt vi ofta den här maten och på den tiden kändes både färsk pasta och pesto som något av en nyhet i affärerna. Idag är den här rätten nästan lite härligt retro. Och god. OJ vad god den är insåg jag när jag gjorde den igen. Sist jag åt den var när mamma levde och nu lagar jag den till mina egna barn, som åt tills de nästan storknade.

Grejen med den här rätten är den LÖJLIGT enkla såsen som ändå är så god och som jag brukar göra i alla möjliga olika sammanhang. Och folk frågar alltid om receptet. Vilket jag med hemlighetsfull och menande min gärna delger eftersom det endast innehåller två ingredienser. Creme fraiche och fond. Som man värmer upp och eventuellt tillsättet lite svartpeppar till.

Sedan kan man leka loss med färska kryddor, chili, vitlök, lite senap eller annat gott i såsen. Men det otroliga är att det egentligen inte behövs. Jag tycker att den är godast precis så enkel som den är.

Mamma gjorde den alltid på Bong Touch of Tastes kalvfond. Medan jag gärna använder mig av deras ekologiska fonder som finns i tre smaker – grönsaksfond, köttfond och kycklingfond. Till min sås använder jag lika delar kycklingfond och grönsaksfond. Det fina med fonden förutom den stora smaken är att den är kladd och klumpfri. Man kan droppa den både i en kall dressing eller i en varm sås och den blandar sig på en gång och ger massa smak.

Vill du ha receptet? Klart du ska få!

Pestokyckling med färsk pasta och rekordgoda såsen

Du behöver (4 portioner)

4 kycklingfileer

1/2 burk pesto

1 liten burk creme fraiche med hög fettprocent

1 1/2 msk Bong Touch of Taste ekologiska grönsaksfond

1 1/2 msk Bong Touch of Taste ekologiska kycklingfond

Lite peppar

Fäska pasta lagom till fyra personer

Gör så här

Bryn kycklingfileer runtom i lite smör i en stekpanna. Lägg sedan i en ugnsfast form och ställ i ugnen på 175 grader. Kör i ca 25 min eller till 70° innertemperatur. Ös gärna kycklingen med sin egen saft ett par gånger under tiden i ugnen.

Värm creme fraiche under omrörning i en kastrull på spisen. Droppa ner fonden, rör om och smaka av.

När kycklingen är i det närmaste färdig (när det rör sig om minutrar kvar) ta ut kycklingen, bred över ett lager pesto och ställ in i ugnen igen.

Släng samtidigt ner den färska pastan i vattnet – den är klar på tre minuter – alltså precis samtidigt som kycklingen blivit lite lagom gratinerad med sin pesto.

Servera direkt och ringla creme fraichesåsen över pastan.

Visst låter det nästan löjligt enkelt? Ja, men det blir faktiskt löjligt gott också.

Jag vill verkligen slå ett slag för att använda fond i matlagningen. Det är en riktig räddare för att snabbt få god smak. Bong Touch of Taste grundades i Ystad under artonhundratalet och de har mängder av fonder i sitt sortiment – allt ifrån kantarellfond till skaldjursfond. Och nu har de alltså också också ekologiska fonder. Bong Touch of Taste innehåller inga konstgjorda smakförstärkare eller färgämnen.

Mina bästa användningsområden för fond

Ersätt buljongtärningarna med fond. Det blir fylligare smak och mindre kladd och till skillnad från tärningar löser sig buljongen även i kall vätska. (1 1/2 matsked fond motsvarar 1 buljongtärning)

Jag droppar fond i glazen eller marinaden när jag grillar

Jag tillsätter alltid någon matsked grönsaksfond i vattnet när jag kokar quinoa, bulgur, matvete eller ris. Det gör det smakrikt och gott.

En skvätt i vilken kall dressing som helst ger umamismak och “botten” till såsen. Gott i dippsås också!

När jag gör varma såser som tex brunsås skvätter jag alltid i lite kalvfond eller köttfond.

Till soppor och grytor av alla slag är fond utmärkt. Fiskfond, kycklingfond, köttfond eller grönsaksfond beroende på vad soppan innehåller…

I köttfärssåsen eller köttbullssmeten ger en skvätt fond sälta och fylligare smak