Härom dagen fick jag en sådan lust att göra en rätt som min mamma ofta lagade på helgerna när jag var i tonåren. Kyckling i ugn med pesto, färsk pasta och en varm sås på creme fraiche.
När jag gick i högstadiet åt vi ofta den här maten och på den tiden kändes både färsk pasta och pesto som något av en nyhet i affärerna. Idag är den här rätten nästan lite härligt retro. Och god. OJ vad god den är insåg jag när jag gjorde den igen. Sist jag åt den var när mamma levde och nu lagar jag den till mina egna barn, som åt tills de nästan storknade.
Grejen med den här rätten är den LÖJLIGT enkla såsen som ändå är så god och som jag brukar göra i alla möjliga olika sammanhang. Och folk frågar alltid om receptet. Vilket jag med hemlighetsfull och menande min gärna delger eftersom det endast innehåller två ingredienser. Creme fraiche och fond. Som man värmer upp och eventuellt tillsättet lite svartpeppar till.
Sedan kan man leka loss med färska kryddor, chili, vitlök, lite senap eller annat gott i såsen. Men det otroliga är att det egentligen inte behövs. Jag tycker att den är godast precis så enkel som den är.
Mamma gjorde den alltid på Bong Touch of Tastes kalvfond. Medan jag gärna använder mig av deras ekologiska fonder som finns i tre smaker – grönsaksfond, köttfond och kycklingfond. Till min sås använder jag lika delar kycklingfond och grönsaksfond. Det fina med fonden förutom den stora smaken är att den är kladd och klumpfri. Man kan droppa den både i en kall dressing eller i en varm sås och den blandar sig på en gång och ger massa smak.
Vill du ha receptet? Klart du ska få!
Pestokyckling med färsk pasta och rekordgoda såsen
Du behöver (4 portioner)
4 kycklingfileer
1/2 burk pesto
1 liten burk creme fraiche med hög fettprocent
1 1/2 msk Bong Touch of Taste ekologiska grönsaksfond
1 1/2 msk Bong Touch of Taste ekologiska kycklingfond
Lite peppar
Fäska pasta lagom till fyra personer
Gör så här
Bryn kycklingfileer runtom i lite smör i en stekpanna. Lägg sedan i en ugnsfast form och ställ i ugnen på 175 grader. Kör i ca 25 min eller till 70° innertemperatur. Ös gärna kycklingen med sin egen saft ett par gånger under tiden i ugnen.
Värm creme fraiche under omrörning i en kastrull på spisen. Droppa ner fonden, rör om och smaka av.
När kycklingen är i det närmaste färdig (när det rör sig om minutrar kvar) ta ut kycklingen, bred över ett lager pesto och ställ in i ugnen igen.
Släng samtidigt ner den färska pastan i vattnet – den är klar på tre minuter – alltså precis samtidigt som kycklingen blivit lite lagom gratinerad med sin pesto.
Servera direkt och ringla creme fraichesåsen över pastan.
Visst låter det nästan löjligt enkelt? Ja, men det blir faktiskt löjligt gott också.
Jag vill verkligen slå ett slag för att använda fond i matlagningen. Det är en riktig räddare för att snabbt få god smak. grundades i Ystad under artonhundratalet och de har mängder av fonder i sitt sortiment – allt ifrån kantarellfond till skaldjursfond. Och nu har de alltså också också ekologiska fonder. Bong innehåller inga konstgjorda smakförstärkare eller färgämnen.
Mina bästa användningsområden för fond
Ersätt buljongtärningarna med fond. Det blir fylligare smak och mindre kladd och till skillnad från tärningar löser sig buljongen även i kall vätska. (1 1/2 matsked fond motsvarar 1 buljongtärning)
Jag droppar fond i glazen eller marinaden när jag grillar
Jag tillsätter alltid någon matsked grönsaksfond i vattnet när jag kokar quinoa, bulgur, matvete eller ris. Det gör det smakrikt och gott.
En skvätt i vilken kall dressing som helst ger umamismak och ”botten” till såsen. Gott i dippsås också!
När jag gör varma såser som tex brunsås skvätter jag alltid i lite kalvfond eller köttfond.
Till soppor och grytor av alla slag är fond utmärkt. Fiskfond, kycklingfond, köttfond eller grönsaksfond beroende på vad soppan innehåller…
I köttfärssåsen eller köttbullssmeten ger en skvätt fond sälta och fylligare smak
19 svar
Håller med till 100 % ! Fond är så mycket bättre än buljongtärningar som ofta innehåller palmolja och transfetter. Många flaskor samsas på min kylskåpshylla och det är bara att välja 🙂 Till ris, pasta, bulgur och dyl använder jag Kung Markattas grönsaksbuljongpulver som ger god smak och färg av alla små grönsaksbitar. Gottigott.
Är en liten burk creme fraiche den ”vanliga” burken på 2 dl?
Kommer testa!
Hmmm du vet väl att kycklingfiléerna kommer från den mest avskyvärda djurhållning man kan tänka sig? Gillar dina recept men kyckling går så fetbort pga hanteringen som faktiskt kan kallas tortyr.
Hon kanske inte köper fulkyckling utan kyckling som gått och sprätt i byn där hon bor?
Hmmm… gå in på:
https://svenskfagel.se/
och läs på! Där finns fakta om myter Djurens rätt sprider.
Kan inte tänka mig att Clara köpt annat än svensk kyckling.
Tack för bra länk, jag fick lära mig mycket nytt!
Ursäkta, men vad är det för skrattretande försvarstal från Svensk fågel? ”Myter som Djuren rätt sprider”? Det föds upp 99 miljoner kycklingar per år till slakt i Sverige. Sönderavlade, betraktade som produkter, får leva i misär en bråkdel av sina liv och sen slaktas under inhumana förhållanden. Jo inhumana, doppade i elektriska bad och förblöda till döds genom avskurna halsar. Förneka inte detta!
Koppla på empatin och sprid inte Svensk fågels propaganda som om det skulle rättfärdiga den fruktansvärda dödsfabriken som skördar miljoner oskyldiga offer.
Har liknande paradsås till lax – CF fisk buljongtärningar o dill! Magiskt gott så man vill stå o skeda det i sig…
Tycker så mycket om din blogg, uppfattar dig som ärlig, äkta, varm, härlig, klok och vacker i ditt sätt att vara, som människa liksom. Du delar toppar och dalar med känsla och integritet. Du sprider kärlek på ett oerhört fint och själfullt vis. Älskvärd och sann. Tack!
Det jag främst ändå vill lyfta här idag är ditt rent geniala sätt att arbeta med reklam/samarbeten. Du är helt unik i detta sammanhang. Jag upplever att dina samarbetspartners är väl utvalda och att det du skapar kring detta är så fint att jag nästan vill grina. Återigen; äkta, vackert och helt genialt. Hatten av för din enorma skicklighet och ditt briljanta yrkeskunnande.
Stor kram och fin fredag önskar jag dig!
Så himla fin kommentar! <3 Och jag kan inte annat än att instämma i det du skriver! Trevlig helg till er båda!
Bra skrivet Anna, jag håller med dig.
När kommer podden tillbaka?? Upptäckte den i juni o lyssnade ikapp alla avsnitt under en månad 🙄😆 Men nu saknar jag er. Hoppas hoppas ni kör gång snart!! Kram
Jag saknar den också! Man blir så trygg av den på något vis!
Om och när man vill äta kyckling är Bosarp eller Reko bra alternativ:
https://bosarpsgard.se/meromkyckl.asp
http://www.reko.nu/
När vi ändå är igång och hyllar Kockens kryddor vill jag slå ett slag för deras nya (tror jag) Umami-krydda. Helt på temat, lyfter all mat!!
Okej, insåg direkt att jag hade två fel av två möjliga haha. Fonden är ju inte Kockens, och Umami-kryddan är från Santa Maria 🙂
Den rätten brukar jag laga. Jag tillsätter också färsk persilja i pastan. SuperGott!
Istället för kyckling kan man ha fläskfilé och då använda kalvfond.
Ser så gott ut! Egen pesto är också jätteenkelt att göra, min son t.ex. äter inte den på burk dessvärre. Solrosfrön (istället för pinje), basilika (eller annat grönt, t.ex. morotsblast eller gröna ärtor), riven parmesan/annan liknande ost, olivolja + 1 vitlöksklyfta mixas och sen är det klart. Lagom med en halv dl av varje men gärna mer av det gröna.
Hej!
Bästa såsen till fisk är en burk creme fraiche (lätt eller vanlig) och en fiskbuljongtärning (eller fond) som man värmer på spisen. Klipp gärna lite gräslök i för att snygga till den innan servering. Så god och så pinsamt enkel!
Tack för en otroligt inspirerande blogg och insta! Både matmässigt och livsstilmässigt!
Jag har tre döttrar och känner så väl igen mig i både det ljuvliga och det stökiga i att ha tre barn i olika åldrar med olika viljor och olika behov.
Kram Tove