Här kommer det utlovade receptet på den lyxiga chokladtårta jag tidigare bloggat om. Det här är en riktigt maffig sak med vuxen smak – mina barn orkade knappt äta upp sina smala bitar. Trots att tårtan är så otroligt enkelt att göra har den känslan av en riktig konditoritårta. Receptet tror jag är Anna Bergenströms ursprungligen – och det verkar rimligt. För som allt hon gör är det smått genialiskt i sin enkelhet.

Botten blir seg och god när den får stå över natten med fyllning – så mitt tips är att göra tårtan dagen innan den ska ätas.

Lyxig lättlagad chokladtårta med rostad mandel

Ingredienser

 • Botten
 • 4 äggvitor

 • 400 g mandelmassa

 • Fyllning
 • 4 Äggulor

 • 1 1/2 dl strösocker

 • 1 dl vispgrädde

 • 150 gram mörk choklad av god kvalitet

 • 150 gram mjukt smör

 • flagad mandel

Gör så här

 • Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en rostfri bunke. Riv sedan mandelmassan på ett rivjärn och blanda ihop smeten försiktigt.
 • Vänd upp och ner på en mattallrik och rita upp en rundel på två olika bakplåtspapper. Lägg pappren på varsin plåt och bred ut äggvitan med mandelmassa i rundlarna. Grädda plåtarna i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter eller tills de fått lite färg. Byt plats på plåtarna efter halva tiden om du inte har en varmluftsugn.
 • Ta ut ur ugnen och ta loss bottnarna från pappret innan de svalnat helt.
 • Häll äggulor, socker och grädde i en kastrull och sjud tills det börjar tjockna. Ta då bort kastrullen från plattan och bryt ner chokladen. Rör om till en jämn smet och tillsätt sedan klickar av mjukt smör.
 • Låt krämen och bottnarna svalna helt. Bred sedan kräm över ena botten och lägg över den andra botten. Bred över den sista chokladsmeten och avsluta med att strössla över flagad rostad mandel. (rosta mandel gör du i stekpanna utan fett på hög temperatur tills mandeln får färg – akta så att den inte bränns)

Kakan vinner på att stå några timmar eller gärna över natten i kylskåp. Servera kakan med en klick grädde.