En hemgjord aioli eller majonäs är inte ett dugg svårt att göra och tusen gånger godare än att köpa färdig. Tricket är en mixerstav och att alla ingredienser har samma temperatur. Men förvarar du redan alla ingredienser i kylskåpet så är ju saken biff.

Den här varianten svänger jag ihop till fisksoppan, kräftskivan, den goda steken eller när som helst då jag känner ett behov av att piffa till en befintlig rätt!

Majonäs/Aioli

Obs, viktigt att alla flytande ingredienser har samma temperatur. Förslagsvis använder du genomgående kylskåpskalla ingredienser.

Ingredienser

  • 1 ägg

  • 2 dl mild, neutral olja

  • 1 -2 tsk dijonsenap

  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger

  • Salt, svartpeppar och pressad vitlök (om du vill göra aioli)

Gör så här

  • Knäck ägget i en hög smal skål och tillsätt olja, dijonsenap och citronsaft.
  • Ställ ner en mixerstav på högsta hastighet och kör ihop till en majonäs. Det tar inte lång stund med mixerstavens hjälp.
  • Smaka av med salt och kanske lite svartpeppar om du är lagd åt det hållet.
  • Vill du istället göra aioli blandar du i lite pressad vitlök (obs inga mängder – rå vitlök kan lätt ta över alla andra smaker).

Förvara majonäsen i kylskåp fram tills servering.