Nu har jag börjat ta itu med det här – att ta rätt på och tvätta ullen från senaste fårklippningen.

Vi har gotlandsfår och gutefår och båda har en fantastiskt fin ull som det är dumt att inte använda sig av. Jag har lite olika planer för vad det ska bli av ullen när jag väl har rengjort den. Exakt vad kommer jag återkomma till.

Hela processen att tvätta ull luktar ganska starkt så jag håller till utomhus. Först sorterar jag ullen i olika omgångar. Den ull jag inte tar rätt på nu kan jag fortsätta lagra torrt och svalt. Jag vill bara göra iordning den mängd som jag vet att jag kommer få användning av den närmsta tiden.

Ullen läggs i en stor balja som fylls med kallvatten. Här verkar finnas olika skolor – några vill ha varmt vatten direkt. Andra vill tillsätta ulltvättmedel, Yes eller så gör man ingenting mer än att skölja den. Jag låter ullen ligga så här i minst ett dygn – men byter vatten flera gånger. Det smutsiga vattnet är otroligt näringsrikt och kan med fördel hällas ut i rabatterna.

Samma typ av stora plastbackar som vi använder för att lägga nyskördade grönsaker i använder jag för att förvara ullen i medan jag tömmer vattnet ur baljan. Backen fungerar som ett stort durkslag.

Man får absolut inte röra om i vattnet för då börjar ullen tova ihop sig – så jag pressar bara försiktigt ut vattnet ur fårpälsen innan jag byter till nytt.

Min mamma som var otroligt händig och kreativ och både kunde väva, sticka, växtfärga garn, brodera, sy och snickra. Hon lärde mig tova när jag var liten. Vi tovade bland annat in droppformade stenar i mjuk ull och broderade på ögon och svans så att det blev små möss. Tyngden i handen och doften av ullen var så speciell att jag minns de där mössen ännu.

Jag ska tova den mesta av ullen och lite ska jag använda till att julpyssla. Och några lockar ska jag inte tvätta alls utan bara klippa loss. De ska jag lägga istället för vadd mellan våra fönster. Fick tips av det från min följare Emma – och det är verkligen både vackert och praktiskt.