SÄg ni pÄ Bumbibjörnarna nÀr ni var smÄ? Det gjorde jag sÄklart och kan sjunga ledmotivet om man sÄ vÀcker mig i sömnen. DÀrför var jag ju bara tvungen att testa att göra BumbibÀrssaft pÄ mina HÀggmispelbÀr. Saskatoon som bÀren heter pÄ engelska Àr just de bÀr som Bumbibjörnarna Àter för att fÄ sina krafter.

BĂ€ren frĂ„n BĂ€rhĂ€ggmispel smakar gott, men pĂ„ grund av deras likhet med blĂ„bĂ€r och svartvinbĂ€r kan man nĂ€stan tycka att de smakar “fel”. Eftersom smaken Ă€r helt annorlunda.

VĂ€rmer man bĂ€ren fĂ„r de en mandelaktig smak med en ton av Ă€pple. Och sĂ„ försvinner nĂ€stan all syra – dĂ€rför fĂ„r man tillsatta det i efterhand för en frisk och god smak. Det gĂ€ller sĂ„ vĂ€l till sylt som saft.

Har du inga egna buskar finns de inte sĂ€llan planterade i offentliga trĂ€dgĂ„rdar och parker och dĂ„ kan du ju plocka lite 😉

Jag har sjÀlv precis plockat in mina sista hÀggmispelbÀr frÄn busken. Men det mÀrks knappt att jag plockat alls för de ger sÄ stor skörd. FÄglarna ska fÄ resten.

Jag brukar ha ett större mÄtt i fickan eller bÀltet nÀr jag plockar sÄ har jag bÄda hÀnderna fria och allt gÄr snabbare.

Vi har fyrtio meter BÀrhÀggmispelhÀck sÄ det blir en hel del bÀr. Förra Äret gjorde jag smulpajer pÄ det mesta och nÄgra laddningar sylt sÄklart.

Jag har tyvÀrr inget exakt mÄtt pÄ min Bumbisaft. Jag gör i regel inte saft efter recept. Jag fyllde bara saftmajan med vatten, la de sköljda bÀren ovanpÄ och sockrade rejÀlt. Sedan lÀt jag dem Ängas och öste bÀren med den heta vÀtskan nÄgra varv, för att snabba pÄ processen. NÀr bÀren Ängat fÀrdigt avslutade med att hÀlla ner nÄgon deciliter citronjuice i den fÀrdiga saften och smakade av innan den buteljerades pÄ varma, rena flaskor som legat i ugnen pÄ 100 grader.

Bumbisaften har en kraftig smak som pÄminner mer om juice. Supergod som mÄltidsdryck och sÀkerligen till att blanda drinkar med! NÄgra magiska krafter har jag Ànnu inte mÀrkt av. Mer Àn att jag studsar fram genom sagorna och ni fÄr följa med.