Såg ni på Bumbibjörnarna när ni var små? Det gjorde jag såklart och kan sjunga ledmotivet om man så väcker mig i sömnen. Därför var jag ju bara tvungen att testa att göra Bumbibärssaft på mina Häggmispelbär. Saskatoon som bären heter på engelska är just de bär som Bumbibjörnarna äter för att få sina krafter.

Bären från Bärhäggmispel smakar gott, men på grund av deras likhet med blåbär och svartvinbär kan man nästan tycka att de smakar “fel”. Eftersom smaken är helt annorlunda.

Värmer man bären får de en mandelaktig smak med en ton av äpple. Och så försvinner nästan all syra – därför får man tillsatta det i efterhand för en frisk och god smak. Det gäller så väl till sylt som saft.

Har du inga egna buskar finns de inte sällan planterade i offentliga trädgårdar och parker och då kan du ju plocka lite 😉

Jag har själv precis plockat in mina sista häggmispelbär från busken. Men det märks knappt att jag plockat alls för de ger så stor skörd. Fåglarna ska få resten.

Jag brukar ha ett större mått i fickan eller bältet när jag plockar så har jag båda händerna fria och allt går snabbare.

Vi har fyrtio meter Bärhäggmispelhäck så det blir en hel del bär. Förra året gjorde jag smulpajer på det mesta och några laddningar sylt såklart.

Jag har tyvärr inget exakt mått på min Bumbisaft. Jag gör i regel inte saft efter recept. Jag fyllde bara saftmajan med vatten, la de sköljda bären ovanpå och sockrade rejält. Sedan lät jag dem ångas och öste bären med den heta vätskan några varv, för att snabba på processen. När bären ångat färdigt avslutade med att hälla ner någon deciliter citronjuice i den färdiga saften och smakade av innan den buteljerades på varma, rena flaskor som legat i ugnen på 100 grader.

Bumbisaften har en kraftig smak som påminner mer om juice. Supergod som måltidsdryck och säkerligen till att blanda drinkar med! Några magiska krafter har jag ännu inte märkt av. Mer än att jag studsar fram genom sagorna och ni får följa med.