Sist det var syjunta var det jag som stod för fikat. Och i ett försök att göra något slags fikabröd utan allt för många points bakade jag dessa yoghurt-och äppelmuffins. Lite lika hästfoder till utseendet. Men vad är det för fel på hästfoder nu då?!

Lite äpple och äppelmos med honung i satte sötman i muffinsen. Jag bakade på Larsas fettfria yoghurt. Men vill du använder du förstås vanlig grekisk yoghurt med en högre fetthalt. Fett är en smakbärare så det blir säkert ännu godare att göra så.

Men så här gjorde jag och det blev så gott så.

Äppel och yoghurtmuffins

Portioner

8 stora muffins

Förberedelse

10 minuter

Tillagning

20-25 minuter

Ingredienser

  • Muffinssmet
  • 2 1/2 dl rivet äpple

  • 1 dl äppelmos

  • 2 ägg

  • 2,5 dl grekisk yoghurt (Larsa fetthalt 0%)

  • 3 msk honung

  • 2 msk neutral matolja

  • 5 dl havregryn

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 nypa kardemumma

  • 1 nypa vaniljpulver

  • Muffinsströssel
  • 25 g smör

  • 1 dl havregryn

  • 3 msk råsocker

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Riv äpple och lägg i en skål.
  • Blanda ner äppelmos, honung, ägg och yoghurt i skålen. Rör till en jämn smet.
  • Tillsätt havregryn, bakpulver, kardemumma och vanilj och rör ihop.
  • Klicka ut smeten i muffinsformar
  • Blanda smör, råsocker och havregryn till ett smuligt strössel. Toppa varje muffins med lite av den blandningen
  • Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills muffinsen inte längre känns kladdiga inuti.